kaszy gryczanej smażone pieczarki 250 dkg mięsa mielonego 1 główka kapusty świeżej 3-4 ząbki czosnku masło oliwa 2 łyżki mąki gryczanej przecier/koncentrat pomidorowy Ryż gotujemy. Kaszę gotujemy. Mięso podsmażyłam na patelni. Kapustę poszatkowałam, ale zanim to zrobiłam odłożyłam kilka całych liści. Potem do gotującej się wody włożyłam całe liście na 3-4 minuty, wyjęłam i w tej wodzie ugotowałam(...)sosu. Pieczarki podsmażone na oliwie. Następnie mieszamy: ugotowany ryż + ugotowana kasza gryczana + usmażone pieczarki + czosnek w plasterki + mięso mielone podsmażone na patelni + ugotowana kapusta poszatkowana (wodę od gotowania kapusty zostawiamy do sosu) - wymieszać. Całość nakładamy do wysmarowanej oliwą formy, nakładamy kawałki masełka na wierzchu i przykrywamy sparzonymi liścmi. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni
Tradycyjna kuchnia inaczejpierwszej chwili kapusta się nie przypaliła. Gotować na małym ogniu bez przykrycia, żeby kapusta powoli odparowała. W tym czasie poszatkować na drobno cebulę ze szczypiorkiem i dorzucić ją do kapusty. Gotować mniej więcej 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Cała sztuka polega na tym, żeby kapusty nie przegotować, bo stanie się wtedy sflaczała i niesmaczna. Moja mama twierdzi(...)gotowaniu jest właśnie cała poezja :) Po 15 minutach warto kapustę po prostu spróbować i sprawdzić, czy jest już odpowiednio miękka. Dodać masło, wlać sok z cytryny i syrop klonowy do smaku (moja mama od zawsze wsypywała ok. 2 łyżki cukru, jako że zrezygnowałam z rafinowanego cukru, zastępuję go syropem, nam wystarcza jedna łyżka, ale można więcej jeśli ktoś lubi słodszą
Przepysznik - BLW i nie tylkooczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Koperek drobno siekamy. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła kapustę. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kapustę przez około 40 minut na niedużym ogniu (gdy lubimy rozgotowującą się kapustę to dłużej). Co jakiś czas mieszamy. Pod koniec gotowania przyprawiamy ją cukrem, sporą ilością soli, świeżo mielonym(...)mieszać. Kapusta się zagęści. Próbujemy czy nie trzeba jej ponownie doprawić. Podajemy na gorąco. Jeśli chcemy wzbogacić danie o kiełbasę czy kabanosy – kroimy je na kawałki i gotujemy je w kapuście przez około 5-10 minut. Post Duszona kapusta z zasmażką pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakujest prosta. Potrzebne są ziemniaki (troszkę ponad 1 kg) i dobra, kwaśna kapusta kiszona (1 kg). W jednym garnku gotujemy kartofle, w drugim kapustę, potem mieszamy jedno z drugim. Kapustę gotujemy tak: - poszatkowaną z lekka (żeby nie ciągnęła się za bardzo przy jedzeniu) wrzucamy do garnka, zalewamy mniej więcej do połowy zimną wodą, wstawiamy na ogień, - kiedy woda się zagotuje(...)listek laurowy, odrobinkę cukru (symbolicznie, niczym szczypta soli), 6 kulek ziela angielskiego, 1 pokrojoną w drobną kostkę cebulę - i gotujemy tyle, ile w drugim garnku gotują się kartofle (osobiście nie cierpię rozgotowanego niczego, kapusty też!). Ugotowane kartofle odcedzamy i gnieciemy porządnie (takim przyrządem do gniecenia ziemniaków a z jego braku - zwykłym widelcem). Ugotowaną kapustę odcedzamy, natłuszczamy olejem, doprawiamy maggi
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbułka tarta do panierkiSposób przygotowania:1.Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę pieprzem, solą, zielem angielskim, liściem laurowym do otrzymania smaku.Później odcedzamy wodę z kapusty. Następnie całość przepuszczamy przez maszynkę i mielimy na drobno, lub bierzemy nóż i wszystko ładnie
Gotuj Z Muzykąletnia wodą a następnie odcisnąć. Kapustę przełożyć do jak największego garnka, aby było łatwo ją mieszać. Dodać grzyby i śliwki. Całość zalać zimną wodą na ok 2 cm ponad kapustę. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przed ok 1 godzinę. Następnie gotować pod przykryciem przez 30 minut. W tym czasie mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu i dodać(...)kapusty. Całość gotować przez kilka godzin – ok 5 a nawet dłużej, ale z przerwami. BIGOS TRZEBA CZĘSTO MIESZAĆ aby nie przywarł i nie przypalił się! Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Bigos można przechowywać przez dłuższy czas. W tym celu należy przełożyć go do słoików, zakręcić i pasteryzować przez ok 10 minut. BTW całości liczonej
Ola la LCHFmoże wydawać się dużo, ale podczas gotowania mocno "siądzie".Do garnka z kapustą wlać wodę,dodać miód lub cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc i gotować ok. 10-12 minut. Kapusta powinna być miękka,ale jednocześnie delikatnie chrupiąca.W tym czasie boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (jeżeli trzeba dodać odrobinę tłuszczu). Przełożyć do garnka z kapustą(...)koperkiem.Tradycyjna opcja z zasmażką. Masła nie dodawać do kapusty, ale na patelnię po boczku. Gdy się stopi wymieszać z mąką, chwilę przesmażyć (ok. 1 minuty). Rozrobić z wodą z gotowania kapusty. Całość przelać z patelni do garnka dokładnie wymieszać, zagotować
Moje domowe kucharzenieKapustę pokroić przełożyć do garnka • Zetrzeć marchewkę na dużych oczkach • Dodać do kapusty liść laurowy,angielskie ziele,kminek • Zalać nie wielką ilością wody gotować aż kapusta zmięknie i odparuje prawie cała woda • Uważać by nie przypalić kapusty 2. • Cebulę pokroić w kostkę • Na patelnię dać masło i kilka łyżek oliwy smażyć(...)cebulę dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,pieczarki pokrojone w plastry, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę • Dusić wszystko pod przykryciem do odparowania wody 3. • Pod koniec gotowania kapusty dodać pokrojone pomidory bez skórki i warzywa podsmażone z patelni • Doprawić wszystko przyprawami dodać posiekane zioła. • Wszystko razem podsmażyć na koniec obsypać bigos
W królestwie smaków Beatystwierdziłam, że koniecznie muszę je przygotować. No i jest. Pyszny wieprzowy (lub wołowy) gulasz z cebulą i dużą ilością wędzonej papryki. Jego specyfika polega na dodaniu pod koniec gotowania kapusty kiszonej. Są to smaki tak bliskie nam, Polakom, że aż dziwne, że danie to nie jest u nas popularniejsze. Gulasz szegedyński to kuchnia austro-węgierska, a więc galicyjska. Kuchnia północnego(...)dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 1,5 godziny). Pod koniec gotowania dodajemy zmiksowaną paprykę lub pastę paprykową oraz lekko wypłukaną, odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem śmietany, oprószony słodką papryką w proszku. Pasuje do ziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można
Trzeci talerzduża główka kapusty 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 20 dag suszonych grzybów porcja rosołowa ( kawałek mięsa drobiowego ) 30 dag cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku, oraz inne przyprawy wedle uznania. Sposób wykonania: Kapustę pokroić na drobno w paski, dodać do niej kiszoną kapustę, wszystko zalać wodą(...)dodać przyprawy, kostki rosołowe, mięso, suszone grzyby. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i wszystko podsmażyć. Dodać do gotującej się kapusty. Gotować wszystko ok. 3 godzin. Pod koniec gotowania dodać pomidory i pogotować wszystko ok. 5 minut. Mięso można wyjąć i pokroić na drobniejsze kawałki. Przyprawić wszystko do smaku. Podawać na gorąco
Na słodko lub wytrawniekapusty (600-800g) 1 pęczek koperku 70 g masła 82% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki pieprzu Pozbywamy się z kapusty ciemnozielonych, grubych liści z wierzchu. Kroimy kapustę na ćwiartki, a następnie szatkujemy i wrzucamy do dużego garnka. Całość zalewamy wodą. Gotujemy kapustę(...)pola/palnika. Następnie dodajemy sok z cytryny lub ocet, sól, cukier, pieprz. Na patelce rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, rozcieramy ją tak aby nie było grudek. Dodajemy zasmażkę do kapusty, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Prawda, że prosty ten wiosenny klasyk
Emskie Smakipętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska) 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego przyprawa do bigosu przecier pomidorowy majeranek Przygotowanie: Do garnka , wkładamy kapustę kiszoną i golonkę ( gotowana golonka w kapuście kiszonej szybciej nam się ugotuje) zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem aż mięsko będzie odchodzić od kości i było miękkie. Do oddzielnego dużego(...)garnka wkładamy poszatkowano białą kapustę dolewamy wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem pół godziny. Ugotowaną golonkę, mięso wieprzowe i kiełbasę pokroić w kostkę i włożyć do gotującej się kapusty. Kapustę kiszoną przełożyć do kapusty białej, wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać. Doprawić do smaku przyprawą do bigosu, zielem angielskim, listkami laurowymi, majerankiem
Smaczne Potrawyrondelka z mielonym kminkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, podlewamy wodą. Kapusta powinna mieć trochę płynu, ale nie zalewamy jej ponad poziom. Stawiamy garnek na mały gaz i gotujemy kapustę do miękkości przez ok. 1,5 godziny, nie do końca przykrytą pokrywką. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy poziom płynu. Jeśli trzeba – dolewamy wody. Po ugotowaniu kapustę osączamy na sicie(...)moczyły gotujemy je pod przykryciem do miękkości na małym ogniu, około 30-40 minut. Grzyby odcedzamy, odciskamy z wywaru, drobno kroimy lub siekamy w malakserze. Dodajemy do posiekanej kapusty. Wywar po gotowaniu grzybów możecie przelać do butelki lub słoika i wstawić do lodówki, albo wlać do worka na mrożonki i zamrozić. Później wykorzystać ten grzybowy wywar do przygotowania wigilijnego czerwonego
Karo in the Kitchenwięcej nie trzeba. Robiłam ją samą, zasmażaną, zakwaszaną, z pomidorami. Nic trudnego- uszatkować, obgotować, dodać masło i koper i doprawić . Dziś pomyślałam ,, a co by było gdybym kapusty nie gotowała tylko udusiła na maśle tak jak warzywa do zupy? ". U mnie od pomysłu do realizacji moment. Co Wam będę mówić - sami spróbujcie a już nigdy nie będziecie kapusty obgotowywać. Czas(...)oprószyć mąką ( 2 łyżki) i zagotować , ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby bo kapusta jest i tak gęsta sama z siebie. Jedno wiem już nigdy nie będę młodej kapusty gotować - taka jest nieporównywalnie smaczniejsza
Buniabaje w kuchniswoje programy kulinarne na tym kanale... Postanowiłam zrobić z jego przepisu gulasz z polędwicy wieprzowej duszony z marchewką i cebulą. Wyszedł naprawdę pyszny. I do tego zrobiłam kapustę pekińską gotowaną z kminkiem, którą również on podał - ten przepis niebawem. No i ugotowałam pyzy drożdżowe na parze , ponieważ niestety włączyłam telewizor w trakcie robienia przez Davida czeskich knedli. Nie wiem(...)mąkę - mieszamy i dodajemy marchewkę Całość zalewamy piwem lub bulionem Zmniejszamy ogień i dusimy całość 30 minut pod przykryciem Podajemy np. z pyzami drożdżowymi oraz z surówką lub gotowaną kapustą z kminkiem, na którą przepis podam niebawem Zjadamy :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com