kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:2/167)

Prosty bigos ze świeżej kapusty 181

posiekanego koperku1 duża cebula3 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżka natki pietruszki3 listki laurowe3 łyżki mąki pszennejsól pieprzwodaKapustę pokroić grubo nożem i przełożyć do garnka. Zalać wodą, aby prawie pokryła kapustę i gotować nie przykrywając garnka. Kiełbasę pokroić w kostkę. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość(...)dodać pokrojoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy, koperek, natkę oraz listki laurowe. Wymieszać i dalej gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Część chudszą dodać do gotującej kapusty. Część tłuściejszą wrzucić na patelnię i wysmażyć tłuszcz. Cebulę obrać pokroić na półplastry i przesmażyć na wytopionym tłuszczu. Następnie dodać mąkę i przesmażyć. Gdy kapusta będzie już miękka dodać

Monia miesza i gotuje
Kapustka włoska z szynką parmeńską 152

Naszła mnie straszna ochota na taki lekki bigosik z kapusty , w tym przepisie wykorzystałam kapustę włoską , dodatek którego dodałam to szynka parmeńska , bardzo fajnie smakuje , jeszcze świeży koperkiem czyni nam cuda i  smakuje super . Składniki  1 główka kapusty włoskiej  10 plastrów szynki parmeńskiej  1 duża cebula  1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku  1 łyżeczka(...)sól himalajska różowa  Wykonanie  Kapustę szatkuję , kiedy kapustę mamy poszatkowaną , rozgrzewam głęboką patelnie , bądź garnek , dodajemy naszą kapustę , do naszej kapusty dodajemy obraną i posiekaną cebulę , posiekany koper , oraz pokrojona szynka , wszystko razem przesmażamy około 15 minut ciągle mieszając , po tym czasie kapustę zalewamy wodą tak aby przykryła nam kapustę , gotujemy wszystko na małym ogniu aż kapusta będzie

Mój Smak
Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem 403

przekładamy do dużego garnka. Wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe, skórkę z boczku. Całość zalewamy szklanką wody z rozpuszczoną solą (około 1 czubatej łyżeczki) i zaczynamy gotować. Podczas, gdy kapusta się gotuje, przygotowujemy boczek. Podsmażamy go na patelni do wytopienia tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dalej smażymy aż cebula zmięknie. Tak przygotowany boczek z cebulą dodajemy(...)kapusty. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut. Gotując kapustę, należy ją próbować, czy jest odpowiednio miękka. Pod sam koniec gotowania dodajemy poszatkowany świeży koperek. Smacznego

Smak mojego domu
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 293

kapustą i grzybami Tak jak wcześniej wspomniałam od zawsze najbardziej lubiłam pierogi z kapustą i grzybami, podjadałam je nawet na zimno prosto z lodówki, więc postanowiłam podjąć kolejną próbę przygotowania pierogów z takim nadzieniem. Stwierdziłam, że jak się nie uda to najwyżej będę jadła sam farsz przez 3 dni :) Z wielkim entuzjazmem zabrałam się za moczenie grzybów i gotowanie kapusty(...)pierogów to wrzucałam je do gotującej się wody na około 4 minuty. W trakcie gotowania, pierogi z tego przepisu nie zachowują się tak jak standardowe pierogi, czyli nie wypływają na wierzch jak już są gotowe, wypływają praktycznie od razu jak tylko się je wrzuci do gorącej wody więc trzeba im po prostu odmierzać czas gotowania. Z pozostałymi trzema kulkami ciasta

Book of spells
Jedz kapustę kiszoną-na zdrowie! Surówka z kiszonej kapusty 248

W zimowym menu nie może zabraknąć kapusty kiszonej,najlepiej tej domowej kiszonej kapusty.Dziś sklepy oferują kwaszoną kapustę tj.kapusta kiszona na szybko przy użyciu chemicznych przyspieszaczy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z białej kapusty 166

 O zdrowotnych wlasciwosciach kapusty juz wczesniej pisalam tutaj:klikA lista ta jest bardzo dluga i przypisuje sie jej dobroczynny wplyw prawie w przypadku kazdej choroby.Nawet

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 180

Na św. Marcina z gęsiną nie zdążylam, jednak znalazła się w naszym listopadowym menu.Cieszę się ,że gęsina wraca na polskie stoły,bo na niemieckich w

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z czerwonej kapusty 234

Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Sk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski z kapustą 209

łyżeczka kminku cukier do smaku (gdyby kapusta była za słona) Kapustę przepłukać, zalać dużą ilością wody (1,5 l), dodać kminek, pokruszone na kawałki grzyby i nieco soli. Gotowaćkapusta będzie miękka, a wody około 2/3 szklanki, wtedy dodać pokrojone(...)kawałki śliwki. W tym czasie posiekać cebulę i poddusić ją na maśle. Dodać mąkę i chwilę smażyć. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody i rozprowadzić mąkę. Wlać do gotującej się kapusty. Gotować jeszcze jakiś czas, by zredukować połowę płynu, mieszając od czasu do czasu. Na końcu doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić i docukrzyć. W czasie duszenia kapusty ugotować w osolonym wrzątku

Czerwień i błękit
Kotlety mielone z kapustą 188

kotlety podsmażą się już trochę z obu stron, na patelnię wlać bulion.Następnie na małym ogniu dusić kotlety przez ok. 40 minut. (Dlaczego tak długo? Po to aby kapusta zrobiła się miękka) . Całą potrawkę przyprawić majerankiem.2.PureeObrane ziemniaki przekroić na pół  , a obraną marchewkę w grubsze koła.Do rondelka z posoloną wodą wrzucić ziemniaki i marchewkę. I wszystko ładnie(...)śmietanie.Pokroić pora w drobne paseczki , a jabłko w drobną kostkę , dodać śmietanę , szczyptę soli i sok z cytryny, wszystko wymieszać i  surówka gotowa ;)A do przyjemniejszego gotowania zaproponuję przepiękną nutkę: Smacznego ;)Michał

Gotuj Z Muzyką
KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 346

kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok.30 minut. Po tym czasie wodę odlewamy. Dodajemy olej kokosowy lub inny tłuszcz oraz świeżo mielony pieprz.W czasie gotowania kapusty grzyby przepłukujemy zimną wodą , zalewamy w garnku wrzątkiem , dodajemy trochę soli i gotujemy na małym palniku ok.15-20 minut. Następnie łyżką cedzakową przekładamy je  do garnka z odcedzoną kapustą(...)uznania. II.Sposób:Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem i zagotować. Dodać trochę soli i pogotować ok.10-15 minut.Następnie przełożyć je razem z wodą od gotowania do garnka z pokrojoną kapustą i gotować razem ok.30 minut. Nadmiar płynów odlać, doprawić olejem kokosowym oraz świeżo mielonym pieprzem. Ta wersja kapusty jest ciemniejsza i bardziej aromatyczna. Przygotowuję obydwie zamiennie. Obydwie smakują rewelacyjnie. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kapusta z czerwonym pesto i warzywa z patelni 180

zrobić, kiedy kapusta gotowana na gołąbki nagle... No cóż, przestaje się na gołąbki nadawać, z racji zbyt długiej kąpieli? ;) Moja mama była pełna rozterek, więc pospieszyłam jej z pomocą i tak powstał dzisiejszy obiad :) Składniki: (na 2 porcje) 1/4 główki ugotowanej kapusty worek świeżego szpinaku 1 pomidor pół papryki 2 garści czarnych oliwek 7-10 suszonych pomidorów odrobina wędzonego białego(...)warzyw i przykrywamy kocykiem z czerwonego pesto. Gotowe ;) Moja mama stwierdziła, że z takimi potrawami na stole łatwo zostać wegetarianinem ;) PS. Tak, bez przypraw ;) Solimy jedynie wodę w której gotujemy kapustę. Resztę smaku buduje oliwa z suszonych pomidorów, oliwki i ser. PPS. Wędzony ser krowi możecie śmiało zastąpić innym, równie intensywnym w zapachu i smaku serem

Spektrum Smaku
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 200

rewelacyjne! Namawiam Was do wypróbowania. ;) Składniki: 1 nieduża kapusta kiszona w całości + 5 kulek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 5 ziaren czarnego pieprzu i 1płaska  łyżka cukru do gotowania kapusty 1 duża garść grzybów suszonych 1 woreczek kaszy jęczmiennej ugotowanej najlepiej poprzedniego dnia lub co najmniej 2 h wcześniej 300 g mięsa mielonego mieszanego 2 cebule 1 jajko(...)grzybów pokroić w dużą kostkę, 1/3 drobno posiekać, odłożyć osobno. Cebule posiekać. 2. Kapustę włożyć do dużego garnka, wrzucić przyprawy i cukier, zalać wodą do 1/3 wysokości kapusty, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować kolejne 20 minut. Wyjąć, ostudzić, wykroić głąb i porozdzielać liście. Zewnętrzne 4-5 odłożyć. Z liści skroić

Kuchnia Prezydentowej
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 150

suszonego majeranku 7 łyżek suchego ryżu (1/2 szklanki) i tyle samo zimnej wody (1/2 szklanki) 1 duża główka kapusty głowiastej późnej oliwa lub olej Przygotowanie kapustę ugotuj według przepisu Gotujemy kapustę na gołąbki w szybkowarze przygotuj liście do zwijania gołąbków (wg tego samego przepisu) zachowaj parę surowych oraz  obgotowanych liści na później do gotowania gołąbków wypłucz ryż w zimnej(...)upchnij w to miejsce resztki obgotowanych liści kapusty - są bardziej elastyczne od surowych na ułożone gołąbki wylej przygotowany wywar pomidorowy wierzch gołąbków przykryj obgotowanymi liśćmi kapusty zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Gołąbki po ugotowaniu wyłóż gołąbki na głęboki talerz, wywar zachowaj Na ułożone gołąbki wylej wywar pomidorowy. Wierzch gołąbków przykryj liśmi kapusty. Gołąbki po ugotowaniu. Wchłonęły

Szybko Szybkowar
Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie 250

mineralnych i blonnika pokarmowego.JAK GOTOWAC KAPUSTE? Kapuste z powodu duzej ilosci olejkow eterycznych,nalezy gotowac krotko i we wstepnej fazie bez przykrycia.Nalezy podlac niewielka iloscia wody,gdyz kapusta tracac na objetosci podczas gotowania sama jej sporo wytworzy.Cala woda pozostala z gotowania powinna zostac spozyta,gdyz pelna jest witamin i soli mineralnych. Nie jest polecana w stanie surowym chorym na tarczyce.Zawarte(...)miekkosci.Wody dadac tylko na samo dno,naprawde niewiele,zeby nie odlewac potem tego co najceniejsze.Pamietajmy,ze kapusta mieknac sama pusci sporo wody. Kontrolujemy twardosc,zeby sie nam nie rozgotowala.Mloda kapusta gotuje sie bardzo szybko.Pod koniec dodac make i pokrojony koperek.Posolimy,dodac pieprz i ocet winny do smaku.Moja kapusta gotowala sie niecale 10 minut.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!