posiekanego koperku1 duża cebula3 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżka natki pietruszki3 listki laurowe3 łyżki mąki pszennejsól pieprzwodaKapustę pokroić grubo nożem i przełożyć do garnka. Zalać wodą, aby prawie pokryła kapustę i gotować nie przykrywając garnka. Kiełbasę pokroić w kostkę. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość(...)dodać pokrojoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy, koperek, natkę oraz listki laurowe. Wymieszać i dalej gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Część chudszą dodać do gotującej kapusty. Część tłuściejszą wrzucić na patelnię i wysmażyć tłuszcz. Cebulę obrać pokroić na półplastry i przesmażyć na wytopionym tłuszczu. Następnie dodać mąkę i przesmażyć. Gdy kapusta będzie już miękka dodać
Monia miesza i gotujeNaszła mnie straszna ochota na taki lekki bigosik z kapusty , w tym przepisie wykorzystałam kapustę włoską , dodatek którego dodałam to szynka parmeńska , bardzo fajnie smakuje , jeszcze świeży koperkiem czyni nam cuda i smakuje super . Składniki 1 główka kapusty włoskiej 10 plastrów szynki parmeńskiej 1 duża cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka(...)sól himalajska różowa Wykonanie Kapustę szatkuję , kiedy kapustę mamy poszatkowaną , rozgrzewam głęboką patelnie , bądź garnek , dodajemy naszą kapustę , do naszej kapusty dodajemy obraną i posiekaną cebulę , posiekany koper , oraz pokrojona szynka , wszystko razem przesmażamy około 15 minut ciągle mieszając , po tym czasie kapustę zalewamy wodą tak aby przykryła nam kapustę , gotujemy wszystko na małym ogniu aż kapusta będzie
Mój Smakprzekładamy do dużego garnka. Wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe, skórkę z boczku. Całość zalewamy szklanką wody z rozpuszczoną solą (około 1 czubatej łyżeczki) i zaczynamy gotować. Podczas, gdy kapusta się gotuje, przygotowujemy boczek. Podsmażamy go na patelni do wytopienia tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dalej smażymy aż cebula zmięknie. Tak przygotowany boczek z cebulą dodajemy(...)kapusty. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut. Gotując kapustę, należy ją próbować, czy jest odpowiednio miękka. Pod sam koniec gotowania dodajemy poszatkowany świeży koperek. Smacznego
Smak mojego domukapustą i grzybami Tak jak wcześniej wspomniałam od zawsze najbardziej lubiłam pierogi z kapustą i grzybami, podjadałam je nawet na zimno prosto z lodówki, więc postanowiłam podjąć kolejną próbę przygotowania pierogów z takim nadzieniem. Stwierdziłam, że jak się nie uda to najwyżej będę jadła sam farsz przez 3 dni :) Z wielkim entuzjazmem zabrałam się za moczenie grzybów i gotowanie kapusty(...)pierogów to wrzucałam je do gotującej się wody na około 4 minuty. W trakcie gotowania, pierogi z tego przepisu nie zachowują się tak jak standardowe pierogi, czyli nie wypływają na wierzch jak już są gotowe, wypływają praktycznie od razu jak tylko się je wrzuci do gorącej wody więc trzeba im po prostu odmierzać czas gotowania. Z pozostałymi trzema kulkami ciasta
Book of spellsW zimowym menu nie może zabraknąć kapusty kiszonej,najlepiej tej domowej kiszonej kapusty.Dziś sklepy oferują kwaszoną kapustę tj.kapusta kiszona na szybko przy użyciu chemicznych przyspieszaczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!O zdrowotnych wlasciwosciach kapusty juz wczesniej pisalam tutaj:klikA lista ta jest bardzo dluga i przypisuje sie jej dobroczynny wplyw prawie w przypadku kazdej choroby.Nawet
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na św. Marcina z gęsiną nie zdążylam, jednak znalazła się w naszym listopadowym menu.Cieszę się ,że gęsina wraca na polskie stoły,bo na niemieckich w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Sk
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczka kminku cukier do smaku (gdyby kapusta była za słona) Kapustę przepłukać, zalać dużą ilością wody (1,5 l), dodać kminek, pokruszone na kawałki grzyby i nieco soli. Gotować aż kapusta będzie miękka, a wody około 2/3 szklanki, wtedy dodać pokrojone(...)kawałki śliwki. W tym czasie posiekać cebulę i poddusić ją na maśle. Dodać mąkę i chwilę smażyć. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody i rozprowadzić mąkę. Wlać do gotującej się kapusty. Gotować jeszcze jakiś czas, by zredukować połowę płynu, mieszając od czasu do czasu. Na końcu doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić i docukrzyć. W czasie duszenia kapusty ugotować w osolonym wrzątku
Czerwień i błękitkotlety podsmażą się już trochę z obu stron, na patelnię wlać bulion.Następnie na małym ogniu dusić kotlety przez ok. 40 minut. (Dlaczego tak długo? Po to aby kapusta zrobiła się miękka) . Całą potrawkę przyprawić majerankiem.2.PureeObrane ziemniaki przekroić na pół , a obraną marchewkę w grubsze koła.Do rondelka z posoloną wodą wrzucić ziemniaki i marchewkę. I wszystko ładnie(...)śmietanie.Pokroić pora w drobne paseczki , a jabłko w drobną kostkę , dodać śmietanę , szczyptę soli i sok z cytryny, wszystko wymieszać i surówka gotowa ;)A do przyjemniejszego gotowania zaproponuję przepiękną nutkę: Smacznego ;)Michał
Gotuj Z Muzykąkroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok.30 minut. Po tym czasie wodę odlewamy. Dodajemy olej kokosowy lub inny tłuszcz oraz świeżo mielony pieprz.W czasie gotowania kapusty grzyby przepłukujemy zimną wodą , zalewamy w garnku wrzątkiem , dodajemy trochę soli i gotujemy na małym palniku ok.15-20 minut. Następnie łyżką cedzakową przekładamy je do garnka z odcedzoną kapustą(...)uznania. II.Sposób:Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem i zagotować. Dodać trochę soli i pogotować ok.10-15 minut.Następnie przełożyć je razem z wodą od gotowania do garnka z pokrojoną kapustą i gotować razem ok.30 minut. Nadmiar płynów odlać, doprawić olejem kokosowym oraz świeżo mielonym pieprzem. Ta wersja kapusty jest ciemniejsza i bardziej aromatyczna. Przygotowuję obydwie zamiennie. Obydwie smakują rewelacyjnie. Smacznego
Smaczne Zdrowezrobić, kiedy kapusta gotowana na gołąbki nagle... No cóż, przestaje się na gołąbki nadawać, z racji zbyt długiej kąpieli? ;) Moja mama była pełna rozterek, więc pospieszyłam jej z pomocą i tak powstał dzisiejszy obiad :) Składniki: (na 2 porcje) 1/4 główki ugotowanej kapusty worek świeżego szpinaku 1 pomidor pół papryki 2 garści czarnych oliwek 7-10 suszonych pomidorów odrobina wędzonego białego(...)warzyw i przykrywamy kocykiem z czerwonego pesto. Gotowe ;) Moja mama stwierdziła, że z takimi potrawami na stole łatwo zostać wegetarianinem ;) PS. Tak, bez przypraw ;) Solimy jedynie wodę w której gotujemy kapustę. Resztę smaku buduje oliwa z suszonych pomidorów, oliwki i ser. PPS. Wędzony ser krowi możecie śmiało zastąpić innym, równie intensywnym w zapachu i smaku serem
Spektrum Smakurewelacyjne! Namawiam Was do wypróbowania. ;) Składniki: 1 nieduża kapusta kiszona w całości + 5 kulek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 5 ziaren czarnego pieprzu i 1płaska łyżka cukru do gotowania kapusty 1 duża garść grzybów suszonych 1 woreczek kaszy jęczmiennej ugotowanej najlepiej poprzedniego dnia lub co najmniej 2 h wcześniej 300 g mięsa mielonego mieszanego 2 cebule 1 jajko(...)grzybów pokroić w dużą kostkę, 1/3 drobno posiekać, odłożyć osobno. Cebule posiekać. 2. Kapustę włożyć do dużego garnka, wrzucić przyprawy i cukier, zalać wodą do 1/3 wysokości kapusty, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować kolejne 20 minut. Wyjąć, ostudzić, wykroić głąb i porozdzielać liście. Zewnętrzne 4-5 odłożyć. Z liści skroić
Kuchnia Prezydentowejsuszonego majeranku 7 łyżek suchego ryżu (1/2 szklanki) i tyle samo zimnej wody (1/2 szklanki) 1 duża główka kapusty głowiastej późnej oliwa lub olej Przygotowanie kapustę ugotuj według przepisu Gotujemy kapustę na gołąbki w szybkowarze przygotuj liście do zwijania gołąbków (wg tego samego przepisu) zachowaj parę surowych oraz obgotowanych liści na później do gotowania gołąbków wypłucz ryż w zimnej(...)upchnij w to miejsce resztki obgotowanych liści kapusty - są bardziej elastyczne od surowych na ułożone gołąbki wylej przygotowany wywar pomidorowy wierzch gołąbków przykryj obgotowanymi liśćmi kapusty zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Gołąbki po ugotowaniu wyłóż gołąbki na głęboki talerz, wywar zachowaj Na ułożone gołąbki wylej wywar pomidorowy. Wierzch gołąbków przykryj liśmi kapusty. Gołąbki po ugotowaniu. Wchłonęły
Szybko Szybkowarmineralnych i blonnika pokarmowego.JAK GOTOWAC KAPUSTE? Kapuste z powodu duzej ilosci olejkow eterycznych,nalezy gotowac krotko i we wstepnej fazie bez przykrycia.Nalezy podlac niewielka iloscia wody,gdyz kapusta tracac na objetosci podczas gotowania sama jej sporo wytworzy.Cala woda pozostala z gotowania powinna zostac spozyta,gdyz pelna jest witamin i soli mineralnych. Nie jest polecana w stanie surowym chorym na tarczyce.Zawarte(...)miekkosci.Wody dadac tylko na samo dno,naprawde niewiele,zeby nie odlewac potem tego co najceniejsze.Pamietajmy,ze kapusta mieknac sama pusci sporo wody. Kontrolujemy twardosc,zeby sie nam nie rozgotowala.Mloda kapusta gotuje sie bardzo szybko.Pod koniec dodac make i pokrojony koperek.Posolimy,dodac pieprz i ocet winny do smaku.Moja kapusta gotowala sie niecale 10 minut.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!