Fasolka po portugalsku a tak naprawdę są to żeberka wieprzowe z fasolką po portugalsku. Danie pyszne i pożywne. Mięso rozpływa się w ustach a razem z
Moje Małe Czarowaniemnie w domu sos grzybowy podaje się w Wigilię i polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z kaszy jęczmiennej. Składniki: 150 g grzybów suszonych cebula ok półtora szklanki wody łyżka masła łyżka mąki 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie Grzyby płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie grzyby(...)wodę przelewamy delikatnie do garnka, na dnie miski może się osadzić piasek, dlatego uważamy, żeby go nie przelać razem z wodą. Grzyby gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową (wywar z gotowania zostawiamy), drobno kroimy lub mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aby się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby. Podsmażamy przez chwilę
e-PrzepisyKulinarnewielu kolorach) 0,8 kg cebuli białej na zalewę: pół szklanki oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki gorczycy łyżka ziela angielskiego Wykonanie: Kapustę poszatkować. Pomidory pokroić w cienkie plastry, przekroić je jeszcze pół. Ogórki posiekać na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w księżyce. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić(...)Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu. Wszystko dokładnie pomieszać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki na zalewę umieścić w garnku, podgrzać ale tylko by rozpuścić cukier i sól. Nie gotować. Zalać warzywa i pozostawić je na 2 godziny. Po tym czasie surówkę przekładać do słoików. Ubijać ciasno, pilnować by były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać
Poezja Smaków - blog kulinarnyChciałabym Was zachęcić do zrobienia BITEK WIEPRZOWYCH W SOSIE GRZYBOWYM. Wybornie smakują z kaszą jęczmienną i modrą kapustą. SKŁADNIKI: około 0.80 kg. polędwiczek(może być szynka, a nawet łopatka), średnia cebula, 2- 3 ząbki czosnku, parę grzybów suszonych (lub świeżych), przyprawa do wieprzowiny knorra, śmietana, 2-3 łyżki mąki, olej, 1łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziaren(...)ziela angielskiego. WYKONANIE: grzyby suszone moczę na kilka godzin przed przygotowaniem potrawy, może być dzień wcześniej ( ale awaryjnie robiłam to na pół godz. przed przygotowywaniem), następnie gotuję z dodatkiem vegety około 1/2 godz. polędwiczki kroję w poprzek na kotlety i lekko rozbijam, przyprawiam (jeśli chodzi o przyprawę knorra, to najchętniej mieszam kilka) i obtaczam w mące, na patelni rozgrzewam olej
Kuchnia Beatykroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę posypując 1 łyżką cukru, po około 3 minutach dodajemy jabłka i podsmażamy do miękkości. Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, gotową kapustę wrzucamy do garnka z cebulą i jabłkiem. Całość dusimy około 5 minut i dodajemy ocet winny, 1 łyżeczkę przyprawy "Kucharek" i szczyptę pieprzu. Podduszamy 10 minut, dodajemy obrane i pokrojone(...)pozostałe przyprawy tj. ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca, koperek, lubczyk i pozostały cukier. Wyciskamy praską czosnek dodając bezpośrednio do garnka, dodajemy sól, bazylię oraz sok z cytryny. Całość gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami "Kucharek" oraz "Maggi". Podajemy ze śmietaną posypaną odrobiną koperku i gotowe. Smacznego
Mentor Smakudlatego, że wcale nie łatwo go kupić. Pojawia się na straganach późną jesienią bo nie szkodzą mu przymrozki i potrafi rosnąć nawet pod śniegiem.Jarmuż to odmiana kapusty. Składa się z dużych, kędzierzawych liści - zielonych albo fioletowych - i nie posiada głąba. Sprzedawany jest zazwyczaj w pęczkach. Jarmuż jest zdrowy - zawiera dużo żelaza, wapnia, witaminy C, K i karotenoidów(...)właściwościach przeciwnowotworowych. Na pozór grube i sztywne liście podczas obróbki cieplnej długo nie rozgotowują się zachowując ładny kolor i kształt. Można go jeść na surowo, w surówkach, albo gotować, smażyć czy dusić. W smaku może być nieco gorzkawy, ale wystarczy połączyć go z innymi, słodszymi warzywami albo serami, z którymi dobrze się komponuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKról imprez - sałatka gyros, którą chyba większość z Was lubi. U mnie dosyć szybko znika ze stołu. Jeśli chodzi o zrobienie, to nie wymaga dużych umiejętności
Ala piecze i gotujeWitajcie :) dzisiaj zapraszam na kapuśniak z wyśmienitej Kapusty kiszonej z grzybami od firmy Ogródek Dziadunia . Zupka jest , pyszna , pożywna w sam raz na obiad, moje dzieci ją uwielbiają :) Składniki : około 1/2 słoika Kiszonej kapusty z grzybami Ogródek Dziadunia 2 kawałki żeberek średniej wielkości 2 marchewki , kawałek : pora , selera , natka pietruszki , kilka gałązek lubczyku około(...)Warzywa obieramy i myjemy . Marchew i ziemniaki kroimy w kostkę. Włoszczyznę związujemy nitką i wkładamy do garnka. Gdy woda się zagotuje dodajemy vegetę i zioła prowansalskie .Gotujemy na małym ogniu aż warzywa i mięso zmiękną .Jeśli woda wam za szybko odparuje to możecie jeszcze dolać . Przyprawiam do smaku pieprzem ewentualnie solą.Proporcje oczywiście możecie zmienić
Sama słodycz i szczypta chiliJeśli macie ochotę na domowego kebaba to zapraszam na przepis. Naprawdę warto. Ja osobiście bardzo lubię jedzenie typu fast food, lecz staram się je ograniczać jak
Mania GotowaniaBigos z ziemniaków - kuchnia podkarpacka Słowo bigos wszystkim nam kojarzy się bardzo jednoznacznie – siekana kapusta, duszona z mięsem i przyprawami. Ale gdybyśmy cofnęli się o 400 lat, moglibyśmy się przekonać, że bigosem nazywana była siekanina, niekoniecznie z kapusty. Istnieje też hipoteza, że słowo to pochodzi z łaciny i oznacza dwa smaki – „bi”, czyli podwójny oraz „gos” pochodzące od smaków(...)wspólnego nie ma, tak właśnie zostało nazwane. Składniki na bigos z ziemniaków są typowe dla kuchni regionalnej Podkarpacia – ziemniaki, groch, cebula, boczek. Równie typowe jest zagęszczenie potrawy roztartym gotowanym grochem (a właściwie fasolą, ale „u nas” często mówi się na nią groch). Przepis pochodzi z gminy Frysztak, od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Huta Gogołowska. Opublikowany został w „Czarnorzecko-Strzyżowska
Trzeci talerzWitajcie w ten jesienny dzień! Czy nadal udaje się Wam szykować zestawy do pracy/szkoły? Muszę przyznać, że u mnie bywa z tym bardzo różnie, na
Codzienne Gotowaniedente w ok. dwukrotnie większej ilości osolonej wody. W czasie gotowania wody i makaronu przygotować sos: Do rondla wlać słoik przecieru pomidorowego. Dorzucić pokrojoną na drobno cebulę i gotować. Pokroić kiełbaskę i dorzucić do przecieru. Gdy makaron będzie prawie ugotowany, odcedzić i dodać go do sosu. Dorzucić rozdrobnioną w palcach bazylię oraz łodyżki pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem(...)talerze. Posypać startym parmezanem i rozdrobnioną natką pietruszki. A ponieważ ktoś ;) zażyczył sobie do tego surówkę, na dokładkę była marchew z jabłkiem, coleslaw i surówka z czerwonej kapusty. Do wykonania spaghetti wykorzystałam zioła z ogródka. Mam mieszankę pietruszek naciowych o karbowanych i płaskich liściach oraz obłędny mix bazylii (chyba 12 odmian
Weekendy w domu i ogrodziezwykłym gołąbkom dodać odrobinę pikanterii? Zastąpić kapustę papryką. Nadziewana papryka od razu zyska na prezencji i smaku. No i przygotowanie zajmie mniej czasu… Spróbujcie…. Składniki: 8 papryk (czerwonych, zielonych lub takich jak lubicie) 700 g mielonego mięsa szklanka ryżu (szklanka przed ugotowaniem :)) 3 średnie cebule sól, pieprz, papryka ostra i słodka przecier pomidorowy lub pomidory z puszki(...)uznania 2-3 kostki rosołowe Przygotowanie: Z każdej papryki odcinamy górę z ogonkiem, wyciągamy gniazdo nasienne i dokładnie myjemy. Farsz – gotujemy ryż na sypko. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso, ugotowany ryż i cebulę tak aby dobrze się połączyły. Doprawiamy do smaku. Każdą paprykę nadziewamy farszem mniej więcej do 3/4 wysokości. Papryki
Kulinarna Patilogiadawna stosuję stary sprawdzony przepis , którym podzieliła się ze mną ciocia.Mięso przyrządzone w ten sposób jest niesamowicie miękkie , delikatne i aromatyczne!U mnie podane z czerwoną kapustą zasmażaną , Wy możecie śmiało sięgnąć po ulubione dodatki! SKŁADNIKI :* golonka – 1 szt* cebula – 2 szt* marchew – 2 szt* pietruszka – szt* jasne piwo – 500 ml* miód(...)łyżeczka* sól – do smaku* oliwa z oliwek – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Golonkę oczyszczamy.Cebule obieramy kroimy na ćwiartki.Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy na kawałki.W dużym garnku gotujemy wodę , solimy , dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy.Delikatnie wkładamy mięso i na wolnym ogniu gotujemy ok. 60 minut , obracając od czasu do czasu.Czosnek ucieramy ze szczyptą soli , a następnie mieszamy z oliwą
Ostra na Słodko