kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:120/167)

Makaron z mięsem mielonym i młodą kapustą w sosie pomidorowym 264

 Świetna alternatywa dań jednogarnkowych. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Sprawdzi się zarówno jako szybki obiad lub posiłek do pracy. Delikatna nuta mięty dodaje ciekawego

Tagebuch po polsku
Faszerowany filet z indyka 215

Filet z indyka to wspaniały kawałek mięsa . Można  go piec , gotować ,smażyć , dusić .Oczywiście ja zawsze wybieram to co najbardziej mi smakuje i mało czasu trzeba poświęcić na przygotowanie . Inaczej mówiąc , pieczenie- to jest to. Przepis który chcę zamieścić , jest dość uniwersalny , ponieważ można go zastosować jako danie główne dodając ziemniaki i surówkę . Można śmiało podać z kanapką . Składniki(...)filet ( w moim przypadku 1/2 filetu , dla 2 osób) 1/2 kapusty pekińskiej 2 szt szparagów 1 łyżka  bułki tartej 1 cebula olej do smażenia Sposób wykonania Kapustę i cebulę kroję w paski i podsmażam Do podsmażonej kapusty dodaję bułkę tartą i dokładnie mieszam .  Soli i pieprzu do smaku, ponownie mieszam . Dorodny filet indyka , No niech będzie - połowa filetu

Eli Gotowanie
Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną 187

wrzątkiem, a po wystygnięciu odcedzić i ewentualnie drobno pokroić. Na maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać zmiażdżony i posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać oliwę z oliwek, dodać kapustę i utartą marchewkę, kminek, czarnuszkę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę(...)pozostałe przyprawy: kardamon, gałkę muszkatołową, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie oraz grzyby i suszoną żurawinę - po czym na wolnym ogniu pichcić jeszcze przez kolejną godzinkę. Pod koniec gotowania można dodać łyżkę miodu, przyprawić solą i pieprzem do smaku

Delicious Titbits
Sajgonki z kurczakiem 395

Majówka za nami, czas wrócić do rzeczywistości. Praca, uczelnia, magisterka - dzień jak co dzień. Na gotowanie też czas znaleźć trzeba. Przygotowanie sajgonek do najszybszych niestety nie należy. Za to zdecydowanie nadrabiają smakiem. Polecam je na obiad, przekąskę lub drugie śniadanie w pracy.  SAJGONKI Z KURCZAKIEM (składniki na 14 sztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka(...)pół paczki makaronu ryżowego (100 gram) - 1 marchewka - kawałek pora - garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej - pół czerwonej papryki - kawałek świeżego imbiru (ok 1 cm) - 1 ząbek czosnku - oliwa z oliwek - łyżka sosu sojowego - sól, pieprz - pół łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej Do podania: sos słodkie chili z tego przepisu Kurczaka pokroić w drobną kostkę. W misce połączyć

Zgrabne Gotowanie
Łazanki 192

Łazanki chodziły za mną od kilku dni i to strasznie. Sama nie wiem czemu, przecież ostatnie łazanki jadłam jakieś 15 lat temu. Jest dobrze, zrobiłam, zaspokoiłam

Blondynka Gotuje
Zakwas pszenny na barszcz biały 147

Jeśli chcecie ugotować smaczny barszcz biały, będziecie potrzebować zakwasu pszennego. Jest on łagodniejszy w smaku niż zakwas żytni, z którego gotuje się żurek.  W sklepach najczęściej sprzedaje się zakwas pszenno-żytni, a z niego nie uda się ani prawdziwy barszcz, ani żurek. Poza tym zakwas ze sklepu nie pachnie przyprawami, czosnkiem i bywa bardzo kwaśny. Przygotowanie domowego zakwasu trwa(...)kilka chwil i jest niebywale proste. Dla przyspieszenia procesu kiszenia można dodać trochę zakwasu na chleb lub soku z kiszonki (ogórki, kapusta). Naczynie z zakwasem powinno stać w ciepłym pomieszczeniu. Składniki: 800 ml wody 8 płaskich łyżek mąki pszennej razowej 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu ew. 1 łyżeczka zakwasu na chleb

Codziennik Kuchenny
Karkówka na dziko 230

przykryłam i piekłam z ziarnami jałowca w 180°C godzinę, potem zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze ok. 20 minut. Oczyszczone i pokrojona na grube półplasterki grzyby zalałam wrzątkiem i gotowałam ok. 30 minut. Odcedziłam, zostawiłam na sicie. Cebulę podsmażyłam na maśle na złoto, dodałam grzyby, smażyłam, aż nabrały złotego koloru, dodałam estragon, czarny pieprz (dużo czarnego pieprzu!), podsmażałam jeszcze chwilę(...)ognia, wlałam śmietanę, dokładnie przemieszałam, posypałam mąką i podgotowałam lekko na małym ogniu, doprawiłam do smaku, wsypałam pietruszkę, zdjęłam z ognia.  Podawałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, sosem polałam karkówkę. Może niektórych zdziwi tak długi czas pieczenia, ale zapewniam, że karkówka upieczona w ten sposób jest wspaniale krucha i rozpływa się w ustach, a cały tłuszcz prawie

Kuchnia Prezydentowej
Pierogi wigilijne 156

Uszka czy pierogi to stały element wigilijnego menu. Czy do barszczu czerwonego, czy grzybowego podaje się pierogi lub uszka , które przeważnie są z grzybami lub z kapusta i grzybami. Proponuję coś na odmianę, pierożki z fasolą i śliwką wędzoną (u mnie jaś tyczny wrzawski i śliwka wędzona - suska sechlońska). Z tej porcji , otrzymamy około 30 pierożków. Ciasto na pierogi(...)mąki, 150 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanej fasoli (jaś), 100 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, olej do gotowania (20 -30 ml) Fasolę i śliwki zemleć. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około

królestwo garów
Pierogi z kapustą i grzybami 147

niewielkiej ilości wody, ugotować, odcedzić i zmielić na dużych oczkach.. Kapustę kiszoną wypłukać, ugotować z dodatkiem soli, odcedzić, wycisnąć i pokroić na drobno. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cebulę, podsmażyć, następnie dodać grzyby i podsmażyć razem z cebulą , na koniec wsypać kapustę. Doprawić do smaku ciągle mieszając. Wystudzić.  Ciasto: Do miski wsypać mąkę(...)żeby się nie zeschło.  Wykonanie pierogów:  Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wyciąć z ciasta krążki, układać na nich farsz a następnie skleić. Do gotującej osolonej wody wkładać pierogi. Gotować ok. 5 min od wypłynięcia. Warto do wody dodać łyżkę oleju - pierogi wtedy nie sklejają się

Darcia w kuchni
1451.Sałatka z pesso 282

pokroić w paseczki, natrzeć przyprawą do gyrosa, a następnie usmażyć.Pesso zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut [lub zimną wodą i odstawić na 25 minut] aż napęcznieje.Kapustę poszatkować, ogórki, pomidory, cebulę i paprykę pokroić w kostkę.Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i doprawić.  Pesso to produkt zbożowy nowej generacji, wytwarzany wyłącznie z surowców naturalnych. Teraz szybko(...)zdrowy posiłek. Wystarczy zalać wrzątkiem lub zimną wodą, aby po kilku minutach rozkoszować się smakiem potrawy. Ten beztłuszczowy makaron instant stanowi bowiem zamiennik kaszy, ryżu, czy też makaronu do gotowania. Doskonale nadaje się do przyrządzania śniadań (zupy mleczne), jak również daniach obiadowych- smakuje wyśmienicie w połączeniu z sosami czy mięsem. Stanowi również bazę do sporządzania różnego rodzaju sałatek

Moje domowe kucharzenie
Ósmy cud świata-rosół. 151

sprawa się komplikuje,ale spokojnie! Oto szczegółowe instrukcje: Składniki   mięso(posiadane - udka kurczaka) włoszczyzna: -marchewka: sztuk 3 -pietruszka sztuk 2 -por sztuk 1 tylko ta dolna część -kawałek kapusty(jeżeli jest we włoszczyźnie-użyć!) -kawałek selera cebula (poleca się zakupić włoszczyznę po prostu) Przyprawy sól pieprz pieprz cytrynowy listki laurowe ziele angielskie Zabrudzone naczynia   nóż   deseczka(...)makaronu   sitko do odcedzania makaronu  łyżka Sposób przygotowania 1. Umyć mięso. Zdjąć skórę z mięsa. Wrzucić do największego gara jaki znajdziesz w swoim otoczeniu. Zlać zimną wodą gotować na wolnym ogniu. NIE SOLIĆ(jak radzi   doowa )Zagotować. 2.Po zagotowaniu zebrać szumowiny 3.Gotować godzinę. 4. Dodać posiekane warzywa (lub nie...przecież jesteśmy studentami! ale poleca się

Fiolka w kuchni
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym 229

Biała kiełbasa , szczególnie ta domowej roboty, jest pyszna. Można ją gotować, piec, smażyć i podawać jako samodzielne danie. Ale można też być składnikiem innych potraw. Ja postanowiłam część wykorzystać zupełnie inaczej i podać tak żeby nie przypominała kiełbasy. W bardzo prosty sposób zrobiłam smaczne danie z kiełbasą, w którym kiełbasy wcale nie widać. Czuć jednak je wspaniały smak(...)przecież chodziło. Lub isz białą kiełbasę? Koniecznie spróbuj Białej kiełbasy na podwójnej kapuście ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szare kluski 282

miski przekładamy starte ziemniaki, dodajemy przesiane mąki, jajka, sól. Masę dokładnie wyrabiamy. Na wrzącą wodę kładziemy łyżką kluski, co jakiś czas mieszając je, aby nie przywarły do dna garnka. Gotujemy ok. 7 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Ugotowane odcedzamy na sicie. Drobno pokrojony boczek i cebulę rumienimy na rozgrzanym oleju, dodajemy ugotowane kluski – chwilę smażymy. Podajemy z surówką.Szare(...)gulaszem lub jako danie samodzielne – okraszone przesmażoną cebulką i skwarkami z boczku. Nie może się obejść oczywiście bez surówki. Tradycyjnie do tych klusek w Wielkopolsce podaje się kapustę kiszoną. Moja wersja podania, to szare kluski podsmażone ze skwarkami i cebulką, a do tego… kimchi. Ale o kimchi - wiecej - następnym razem. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Szare kluski appeared first on Moje

mojewypiekiinietylko
Sałatka z gyrosem 184

Kto jej nie lubi? Chyba tylko ten kto nigdy jej nie spróbował :) A smaku nie da się opisać, bo trzeba ją po prostu spróbować. Jednak powiem

charlotte gotuje
Ciasto pierogowe z dodatkiem śmietany 187

Pierogów u mnie na blogu jest mnóstwo..prawie wszystkie z grzybami i kapustą - takie najbardziej lubią moje córki..Takie też będą na wigilię -z kapustą i grzybami..Ile razy robię pierogi, tyle razy muszę wypróbować nowy przepis na ciasto pierogowe..tym razem ciasto z dodatkiem śmietany..pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj . 4 szkl.mąki 2 duże jajka 5 łyżek(...)gęstej, kwaśniej śmietany 3 łyżki oleju szczypta soli 3/4 szkl. letniej lub gorącej wody dowolne nadzienie [ u mnie kapusta z grzybami] Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek w środku, wbić jajka, dodać śmietanę, olej i sól. Zamieszać ciasto, dodawać wodę stopniowo wyrabiając miękkie i elastyczne ciasto.Przykryć,odstawić na około  10 - 15 minut. Następnie podzielić ciasto na 4 części

Moje domowe kucharzenie
Ogórkowa na Dzień Taty! 261

się jeszcze z górą naleśników, plackami ziemniaczanymi z cukrem (tak z cukrem! - mój mąż mało nie zszedł na zawał jak pierwszy raz takie cudo mu zaserwowałam :) ) i perfekcyjnie poszatkowaną kapustą pekińską <3 <3 <3 Tatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia(...)śmietany 18% sól, pieprz Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Marchewkę, selera, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora bardzo drobno siekamy. Warzywa gotujemy razem z żeberkami. Ogórki również ścieramy na tarce. Dodajemy do gotującego się wywaru. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę i posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i podajemy. Smacznego

Miksturownik
Żurek noworoczny 198

Bliżej Wielkanocy zaprezentuję Wam żurek na mięsie.  Składniki: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 300 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich lub 4 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku(...)śmietana do zup żurek (tym razem gotowy) Opcjonalnie: 3-4 jajka 1 kilogram ziemniaków Wykonanie: W podanej ilości wody należy umieścić białą kiełbasę. Całość zagotować, zebrać powstałe szumy i gotować na małym ogniu około 20-30 minut. Następnie wyjąć kiełbasę, wywar zostawić.  Do wywaru wrzucić obraną włoszczyznę, ząbki czosnku, pokrojony na kawałki boczek wędzony, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek

Garniec Magalie
Wigilijna wieczerza. 131

smażenie jutro. No jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem(...)już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz do  gołąbków też już gotowy. Przypominam, że menu wigilijne w osobnym poście miłego gotowania! I odliczamy

Kuchnia Beaty
Prażoki z boczkiem 239

zależny od gatunku ziemniaków)1 cebula20 - 30 dag wędzonego boczkusól, pieprzolej Ziemniaki obieramy i gotujemy. By zachować wartości odżywcze ziemniaków, wrzucamy je do wrzątku i solimy pod koniec gotowania. Gdy ziemniaki są ugotowane, odlewamy wodę i dodajemy do nich mąkę i tłuczemy tłuczkiem na jednolitą masę. Konsystencja ma być a la kluskowata. Doprawiamy pieprzem. Cebulę kroimy w piórka a boczek(...)podsmażamy na oleju. Prażoki podajemy z tłuszczem i boczkiem. Prażoki nakładamy energicznie łyżką, tak, by kluska oderwała się od łyżki. Moja propozycja podania takich ziemniaczków to z zasmażaną, młodą kapustą. Smaczego! Prażoki z boczkiem

Bon Appetit Małgorzaty