kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:118/167)

BARSZCZ UKRAIŃSKI Z CIECIERZYCĄ, DYNIĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 206

Gęsty i pożywny barszcz z pieczonych buraków. Z dodatkiem pokrojonej w kostkę dyni, selera i marchewki. Z poszatkowaną białą kapustą, ciecierzycą z puszki i świeżymi pomidorami. Opcjonalnie także z niewielką ilością liofilizowanych buraków. Te ostatnie nie tylko nadają intensywnego koloru zupie, ale przede wszystkim podnoszą jego walory smakowe i zdrowotne. Liofilizacja bowiem jest procesem suszenia poprzez błyskawiczne zamrażanie w próżni(...)dynię oraz poszatkowaną kapustę i sarty czosnek. Doprawiamy szczyptą soli ( nie za dużo, gdyż bulion jest słony) i pieprzu. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Smażymy pod przykryciem, na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając i podlewając kilkoma łyżkami bulionu. Dolewamy pozostały bulion, dodajemy ciecierzycę wraz z zalewą i pokrojone buraki. Gotujemy przez kolejne 10 minut

cool and minty
Kapuśniaczek z młodej kapusty. Wersja dla dzieci 194

mała garść poszatkowanej młodej kapusty 1 ziemniak pokrojony w kosteczkę łyżka tartej marchwi 2 ziela angielskie 1 liść laurowy *wywar z mięsa może uczulać *wywary najlepiej stosować po ukończeniu 1 roku życia dziecka Ja tę zupę ugotowałam na wywarze mięsnym, aczkolwiek możecie w osobnym garnku ugotować mięso i pozostałe składniki zupy w osobnym. Wg mojego gotowania najpierw przez pół godziny

MamaOskarka
Poniedziałkowy "fit" - krem pomidorowo-kapuściany 183

rozgrzanej oliwie. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebuli i wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory oraz koncentrat i dusimy na malutkim ogniu przez około kwadrans. Dodajemy posiekaną natkę, dokładnie mieszamy, po czym przekładamy całość do malaksera i dokładnie rozdrabniamy na gęsty krem.  Przelewamy do garnka, zalewamy wywarem, doprawiamy bazylią, papryką, solą i pieprzem - gotujemy razem przez około 5 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kluski śląskie.. 249

zrazy, sos, modra kapusta " idealnie pasuje na niedzielny obiad..Składniki :1 kg ziemniaków1 szkl. mąki ziemniaczanejsólZiemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę. Ostudzić.Ziemniaki połączyć z mąką i jajkami doprawić do smaku solą. Formować kulki większe niż orzech włoski, spłaszczając je delikatnie i robiąc palcem nie za głęboką dziurkę. Gotować we wrzącej osolonej

Garnkowe fanaberie
KLUSKI ZIEMNIACZANE (SZARE) 216

delikatnie i gotuję około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Po wypłynięciu hartuję je zimną wodą 5-6 sekund na durszlaku, przekładam do osobnego garnka i polewam dużą porcją stopionej słoniny ze skwarkami, bądź przesmażonym boczkiem z cebulką, albo (jeśli akurat mam) stopionym własnej roboty smalcem z cebulką.Podaję z zasmażaną kiszoną kapustą TUTAJ (synowi) ,a mężowi

Walijskie Pichcenie
Suróweczka z nutą czosnku 234

Bardzo prosta i pyszna suróweczka do obiadku. Tylko trzy warzywka i jogurt. Mojej rodzince bardzo smakuje więc polecam spróbować.składniki:1 średnia główka sałaty lodowej2 ogórki2

Monia miesza i gotuje
Wielka uczta z Erin Gleeson? 168

również ogromną wagę do kształtów i kolorów, co sprawia, że przygotowywane potrawy wyglądają atrakcyjnie i oryginalnie. „Wielka uczta” to zatem książka kucharska, która łączy w sobie prostotę gotowania z niesamowitym efektem wizualnym gotowego dania. W „Wielkiej uczcie” odnajdziemy przepisy na przystawki, koktajle, sałatki, dania z warzyw oraz słodkości. Wszystkie te receptury łączy prostota wykonania, minimalna ilość(...)miodem i papryką czy medaliony z pora. Wśród koktajli odnajdziemy m.in. ogórkowy szprycer, borówkowe olśnienie czy chai grog. Wśród sałatek mamy do wyboru chociażby dyniowe caprese, sałatkę z kapusty i pomarańczy czy wreszcie sałatkę z awokado i pomarańczy a nawet sałatkę persymony. Tu znajdziemy również rady jak przygotować dressingi robione w słoiku czy dipy robione przy pomocy blendera. Dania

Krzywa Prosta
Pierożki tyrolskie 180

Dzisiaj znowu gotowałyśmy wspólnie z Pyzą , Olą i Kasią . Na polecenie dziewczyn, to znowu ja byłam szczęśliwą wybierającą i wybrałam tradycyjne danie południowo-tyrolskie. Wyczaiłam je w niemieckim magazynie kulinarnym "Lust Auf Genuss" nr 09/2011, który był w całości poświęcony właśnie tradycyjnej kuchni południowo-tyrolskiej.  Zauroczyła mnie w tym daniu mieszanka przaśnego polskiego jedzenia ze szczyptą włoskiego smaku. Chociaż(...)podano natomiast tak: 150 g mąki pszennej (405) 100 g drobno zmielonej mąki żytniej 100 ml bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 2.FARSZ: 200 g kapusty kiszonej (jeśli jest twarda i kwaśna - obgotowanej i lekko odciśniętej) 150 g serka ricotta, mascarpone lub tłustego, drobno zmielonego twarożku 50 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła

Kuchnia Prezydentowej
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 185

Przepis na pieczone uda z kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie

Korniszonki
Omlet z boczniakami i kurczakiem 124

Będąc na zakupach w markecie, kupiłam tackę boczniaków. Były w rozsądnej cenie i choć jeszcze nie miałam pomysłu na to jak je wykorzystać, po włączeniu kanału

Gosia gotuje
Schab po włościańsku 146

całość zalewamy rosołem; gotujemy do miękkości warzyw. Po wszystkim raczej nie zachowa się układ warstwowy, jednak w niczym to nie przeszkadza. Mięso przechodzi warzywami, warzywa są wystarczająco słone; przyprawione wręcz idealnie. Na talerzach układamy po kawałku mięsa z cebulą i marchewką, a zaraz obok układamy wyłowioną porcję ziemniaków. Ja podaję z tradycyjną surówką z kiszonej kapusty

Kuchenna Kontrrewolucya
Chiński rosół z makaronem i warzywami 221

międzyczasie przygotuj warzywa. Kapustę pak choi umyj i porwij na mniejsze kawałki. Grzyby oczyść, pokrój w plastry i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem sezamowym. Smaż 3 minuty (nie dłużej, bo staną się twarde), po czym zdejmij z patelni i odłóż na bok. Papryczkę chili pokrój w drobne paseczki. Wszystkie warzywa oraz makaron wrzuć do gotującego się bulionu

Roślinna - blog wegański
pulpety drobiowe w sosie z pomidorów i czosnku... 179

ziemniaczanej po wypłynięciu gotować na małym ogniu z 15 minut na oleju zeszklić pokrojone ząbki czosnku dodać zmiksowane ze skórka pomidory i posiekaną natkę pietruszki podsmażać z 5 minut mieszając i wlać wywar z klopsików zagotować i zagęścić sos wymieszaną mąką ze śmietaną słodką 12% do sosu włożyć klopsiki podać np. z ziemniakami surówką z kapusty lub z czym lubisz

W Mojej Kuchni Lubię
TRADYCYJNY BARSZCZ UKRAIŃSKI 360

Ile rodzin, tyle przepisów na barszcz. U mnie w domu nie ucierało się buraków. Lubimy, kiedy warzywa "widać" na talerzu.  Ziemniaki do barszczu gotujemy

Przepisy Aleksandry
Sajgonki pieczone w piekarniku 349

patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków, imbirem i czosnkiem. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki.  Mięso z warzywami, makaron i posiekaną dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Pojedyncze placki(...)pieczemy na papierze przez około 15-20 minut. Przygotowujemy sos. W rondelku podgrzewamy   sos teryaki,   miód, ocet ryżowy,   ciemny sos sojowy, jasny sos sojowy i cukier. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas do uzyskania sosu o konsystencji syropu. Odstawiam do lekkiego wystygnięcia

Mania Gotowania
Żur kujawski 229

rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich ząbków czosnku 3 średnie cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku niewielka ilość oleju śmietana do zup zakwas na żur (ilość według uznania) jajka kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Białą kiełbasę i boczek zalej wodą, zagrzej, zdejmij szumy. Gotuj około 20-25 minut

Garniec Magalie
Do sałatki marsz! Idealny kwartet pomocników 195

mieszania klasycznej sałatki jarzynowej. Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo komplet łyżek możemy kupić już od 20zł.  Szatkownica ręczna Szybka i poręczna tarka. Genialnie ściera kawałki kapusty czy ogórki do sałatki. Świetnie radzi sobie również z innymi warzywami - ziemniaki na talarki, cukinia czy bakłażan do grillowania. Dużo szybciej pokroimy całą cukinię niż używając noża, a przy tym plasterki(...)zapobiegająca dotknięcia ostrza. Wiele razy używając tarki i szykując cieniutkie ogórki do mizerii poczułam ostrze na swoich palcach. Za szybko i za dużo gadania - jak to bywa przy wspólnym gotowaniu.  Tarka jest również wygodna, możemy ją sobie oprzeć na małej patelni i bezpośrednio do niej ścierać produkty. Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo szatkownicę możemy kupić już

Gotowanie i blogowanie