kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:113/167)

Pierogi z mięsem - przepis podstawowy 4048

garnek wrzucam po 12-14 pierogów. Gotować na niewielkim ogniu do wypłynięcia (można delikatnie zamieszać trzonkiem drewnianej łyżki), następnie jeszcze 2-3 minuty - uwaga na ogień, nie powinny wrzeć tylko lekko bulgotać. Wyciągać łyżką cedzakową na duży talerz, polewać smażoną cebulą. Można podawać ze śmietaną, surówką z kapusty lub polane sosem grzybowym

Kuchnia Prezydentowej
Kotlety selerowo-ziemniaczane z kaszą jaglaną 145

dodatek proponujemy kaszę jaglaną z blanszowaną papryką. My kasze gotujemy najczęściej w ziołach i bulionie warzywnym, ale możecie oczywiście zrobić klasycznie, wyłącznie w lekko osolonej wodzie. Dodaliśmy też paprykę, którą wcześniej przesmażyliśmy delikatnie na oliwie. Oczywiście do obiadu musi być jakaś surówka :) To co widać na zdjęciach to mieszanina roszponki, kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidorów i oliwek. Polaliśmy ją sosem

vegetanie
Sałatka czerwonej kapusty i kalafiora 203

ziela angielskiego 3 listki estragonu woda Sposób wykonania : Kapustę czerwoną drobno poszatkować. Marchewkę oskrobać,opłukać i pokroić w krążki. Kalafior podzielić na małe różyczki.  Cebulę obrać i pokroić na cienkie paski. Wsypać do garnka ,zalać wodą dodać wszystkie składniki na marynatę prócz octu (ocet dodamy na końcu ) i chwilę gotować aby warzywa zmiękły.  Z papryki usunąć gniazda nasienne

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki Teściowej 184

Pewnie ciężko w to uwierzyć, ale gołąbki odkryłam stosunkowo niedawno, dzięki mojej teściowej. Spróbowałam z grzeczności i od tej pory uwielbiam smak tej potrawy! Dietetycznie, bo

IzaGotuje
Rzymska zapiekanka 442

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, robi się je stosunkowo prosto, a smak jest niesamowity. Najczęściej wprawdzie przyrządzam zapiekanki serowe, ale tym razem skusiłam się na zapiekankę z

dom-agi.pl
Karmelizowane udka z kaczki na modrej kapuście z jabłkami 191

Składniki: na 6 porcji 6 kaczych udek 4 jabłka 2 cebule 1 mała główka czerwonej kapusty 0,5 kubka cukru 1 tabliczka czekolady karmelovej

Luźna Kuchnia
Zdrowie na wyciągnięcie ręki. 208

ząbków czosnku dziennie obniża cholesterol frakcji LDL i podnosi "dobrą" frakcję HDL. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, opóźniając tym samym starzenie się organizmu. Czosnek można jeść zarówno surowy jak i gotowany, najlepszy jednak jest dla nas sok (alicyna przechodzi wtedy w ajoen, który jest składnikiem przeciwzakrzepowym). 2. Jabłka Jak głosi przysłowie "kto przed snem jabłka spożywa ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem(...)osoby, która ich nie lubi. Na szczęście w parze ze smakiem idzie mnóstwo właściwości zdrowotnych - obfitują w witaminę C, mają dobroczynny wpływ na serce, poprawiają przemianę materii. 6. Kapusta  Zawiera mnóstwo błonnika, witaminy C oraz związków siarki korzystnie wpływających na stan naszej skóry, włosów, paznokci. Ma także bardzo duży potencjał antynowotworowy. Podobnie działają kalafior, brukselka, jarmuż czy brokuły

Powiedz dietom nie
Pulpety w sosie pomidorowym 285

razem naszła mnie ochota na mięso gotowane. Miałam akurat w lodówce mięso mielone, więc postanowiłam zrobić pulpety. Można do nich dodać najróżniejsze przyprawy, ja postawiłam na prostotę i użyłam jedynie soli i pieprzu. Pulpety można podawać z sosami lub po prostu przesmażyć na patelni. Sosy są najróżniejsze, tak na prawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia :) U mnie dzisiaj było klasycznie, czyli(...)wybrałam sos pomidorowy.  Pulpety najlepiej podawać z ziemniakami oraz surówką z białej kapusty. Ja z ziemniaków zrezygnowałam ze względu na kalorie. PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (składniki na 4 porcje) - 500 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowe) - 1 czerstwa bułka - mała cebulka - przecier pomidorowy - kostka rosołowa - 2 ząbki czosnku- sól, pieprz- zioła prowansalskie, oregano - jajko (ja użyłam samego białka)- mąka ziemniaczana

Zgrabne Gotowanie
Wakacyjne wyprawy - ciąg dalszy. Bałkany 160

idealne dla kogoś kto lubi spokój i niewielką ilość turystów. Jeszcze nie ma tam tłumów. Propozycja jaką przygotowaliśmy dla Was, to faszerowane papryki zwane "Polenta piperka". Zanim przejdziemy do gotowania kilka zdjęć tego pięknego miejsca. Zobaczcie :                                       To tylko niewielkie spojrzenie(...)białe Farsz : 1 twaróg (250 gram) 50 g tartego żółtego sera 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryczka chili tymianek lubczyk pieprz Sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli 2 średnie pieczarki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego

vegetanie
Zupa z fasolą borlotti 204

widziałam na przykład w Almie). W smaku jest lekko orzechowa, w konsystencji trochę chrupiąca. Myślę, że warto jej spróbować, jeśli gdzieś ją zobaczycie. Jest tylko jeden szkopuł - w czasie gotowania (i już nawet moczenia), borlotti traci swoje śliczne różowe kropeczki i przybiera kolor beżowy. Straszna szkoda... Dla porównania, w niskiej szklance fasola sucha, a w wysokiej po nocnym moczeniu(...)kuchni fasolę żurawinową wykorzystuje się do przygotowywania sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego  barbunya pilaki ) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą i fasolą zupa  z serii "bez bulionu", banalnie prosta w przygotowaniu. Przepis zaczerpnęłam z Dwóch łakomych Włochów , nieco go modyfikując. Gennaro Contaldo oczywiście używa do niej fasoli świeżej

Chilli Czosnek i Oliwa
Poldal, Pretzels (Seinfeld) 190

selera, 1 kawałek pora ,  3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej lub zielonej soczewicy 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony kminek, majeranek, czarny pieprz, ziołowy pieprz, sól, sos sojowy posiekane szczypior i natka pietruszki Gotuj do miękkości soczewicę i włoszczyznę z dodatkiem oleju

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską 349

Bardzo lubię sałatki z tuńczykiem, więc komponuję je z różnych składników i tymi najsmaczniejszymi (według mnie) chcę się z Wami podzielić. Tym razem dodałam do sałatki

Kuchcik gotuje
Pieczone ziemniaczki z chilli i kurkumą 186

Pyszne i chrupiące ziemniaczki, dość pikantne bo nie żałowałam chilli. Podawałam je w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy wkrótce na blogu). Składniki: (8-10 porcji) 2.5kg ziemniaków sól morska i świeżo mielony pieprz 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy szczypta płatków chilli (do smaku) 4-5 łyżek oleju lub oliwy(...)Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200C. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do dużego rondla z posoloną zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ognień i gotuj przez 8 minut. Odcedź ziemniaki na dużym sicie. Posyp kurkumą, płatkami chilli, przypraw solą i pieprzem. Podrzucając wszystko na sicie rozprowadź przyprawy na ziemniakach. Następnie polej odrobiną oleju (resztę zostaw do polania blachy

Moja Delicja
Rosół z kaczki 162

Wprawdzie sylwestrowe szaleństwa już za nami, ale przed nami karnawałowe bale. A nie ma lepszej rzeczy po długiej i zabawowej nocy, jak dobry, esencjonalny rosół. Z

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi ruskie. 1116

piątki, na przemian z rybą, czy  pierogami z kapustą i grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także  pierogi z mięsem , lub  pierogi z mięsem, kapustą i grzybami , latem z jagodami czy truskawkami, jesienią z jabłkami lub śliwkami (wszystkie opublikowane przepisy znajdziecie  tutaj ). Nie będę ukrywać, że każdy rodzaj darzę wyjątkowym uczuciem i jak bym miała(...)powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, gotujemy 1-2 minutki. OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz         Okrasa. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na złoto, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane pierogi polewamy

Rozpustne gotowanie
Makaron w sosie pomidorowo-fasolowym z nutą pomarańczy 190

dzień w tygodniu będzie jakaś zupa. Wczorajsza, z kapusty jej smakowała, zobaczymy jak będzie dalej. Zrobiłam na obiad danie, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut, ot tyle ile potrzeba czasu aby woda na makaron się zagotowała i sam makaron też (no dobra, idę na łatwiznę i dla przyśpieszenia zawsze gotuję wodę w czajniku). ps. Miśka była obiadem zachwycona

greenscarf
Sałatka z ogórków, kapusty i papryki do słoików 159

obieramy ) szatkujemy w cienkie plasterki, paprykę również oraz kapustę. Warto zaopatrzyć się w przystawkę do szatkowania nakładaną na maszynkę do mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki i również kroimy. Całość posypujemy 3 łyżkami soli. Mieszamy. Pozostawiamy na godzinę aby całość puściła sok. Z wody, octu, cukru i soli z dodatkiem gorczycy gotujemy zalewę. Po godzinie gdy sałatka puści

Smaki Ewy
Gołąbki z grzybami leśnymi 123

kostka grzybowa Knorr sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Kapustę blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem vegety, po kolei zdejmujemy odchodzące liście. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle na złoty kolor. Grzyby obgotowujemy, gdy są gotowe drobno kroimy, dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut. Kaszę zalewamy wodą dodajemy kostkę grzybową knorra, gotujemy na małym ogniu, do momentu ,aż kasza wciągnie całą

Kuchnia Beaty
Galaretka z kurczaka 199

tego dania musimy zarezerwowac jednak kilka godzin,samo gotowanie kurczaka zajmie nam okolo 2 godzin.Warto jednak ,bo to swietna alteratywa dla wedliny,czy sera na kromce chleba.Tym bardziej teraz ,gdy UE zakwestinowala "zdrowotnosc" polskich wedlin.Zapraszam zatem do przepisu.Skladniki na 8 -10 porcji galaretki:1 kurczak - 1.300-1.400g1 peczek wloszczyzny (bez kapusty)1-2 listki laurowe2-3 ziarna ziela angielskiego3

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 282

marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kolendry 4 ząbki czosnku bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy

PastelFood