kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:111/167)

Barszcz biały z kuchni kresowej 163

Składniki 200 ml kwasu z kiszonej kapusty 1 duża marchew 1 pietruszka 3 kiełbasy białe (surowe) 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% (słodka) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 jajek przepiórczych majeranek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki

R'n'G Kitchen
Szybka surówka z kapusty pekińskiej. 190

sosie śmietanowym , do tego makaron (bo się szybko gotuje) i właśnie taką suróweczkę. Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i stanowi ciekawą alternatywę dla gotowców ze słoika (pomimo, że sama je przygotowuje i to w dużych ilościach, to jednak czasami lubię taką na świeżo). Składniki na szybką surówkę z kapusty pekińskiej 1 nieduża kapusta pekińska 1 łyżka siekanego koperku 4 łyżki

Rozpustne gotowanie
Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup 212

rozpuść masło, po czym włóż pora, marchewkę, selera, pasternak, kapustę, selera naciowego, czosnek, ziemniaki, liście laurowe i dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i smaż warzywa, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Następnie wlej bulion, wymieszaj i doprowadź zupę pod przykryciem do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 20-30 minut, lub do miękkości

karmelowy
Uszka z grzybami 186

dużym garnku gotujemy posoloną  wodę.  Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gorące podajemy z barszczem lub do barszczu.Uszka z grzybami to tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu. Moje zostały zrobione tylko z farszem z grzybów, ale równie smaczne są z kapustą i grzybami.  Co do ilości farszu, zawsze robię go więcej

mojewypiekiinietylko
Kotlety mięsne z kapustą pekińską w sosie 197

drobno posiekać, zeszklić na oleju.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka, musztardę .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać wodą, dodać warzywa i przyprawy. Gotować około 25 minut, pod koniec dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki inaczej ;) 400

jajkami, ryżem i drobno posiekaną, podsmażoną cebulką. Doprawiamy. Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Usmażone gołąbki dusimy w bulionie około 45-50 minut. Pieczarki myjemy, jeśli są duże, kroimy na mniejsze części i gotujemy w bulionie. Gdy pieczarki będą miękkie doprawiamy i zagęszczamy mąką

Czerwona Porzeczka
Zupa spalająca tłuszcz z brokułami 3278

dodałam sól do smaku I zioła. Wyciągnełam kurczaka.Skroiłam kapustę, paprykę, marchew I seler.Popłukałam brokuły, pokroiłam por.Wszystkie warzywa dodałam do rosołu.Doprawiłam sokiem z cytryny I przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać puszkę pomidorów I natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz I pod przykryciem na małym gazie gotować około 20-30 min. Na koniec dodać cayenne. Zupa gotowa

Smaki Edyty
Zielone stir fry z wołowiną 223

panowania dynastii Ming (1368–1644) pałeczki zyskały rangę narodowych sztućców, a wok zyskał swój dzisiejszy kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego smażenia, pieczenia, duszenia oraz do gotowania na parze. Dzisiaj metoda stir fry cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno(...)naszykowane z wyprzedzeniem elementy, zawsze zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego czasu obróbki cieplnej (mięso, twarde warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, szpinak, kapusta pekińska, kapustki bok choy, zioła) i dodaniu do całości sosu, a jeśli jecie danie z makaronem – również jego.   Przez długi czas używałam prostego, taniego blaszanego woka (w całej mojej

Karo in the Kitchen
Zrazy-roladki z boczkiem i kapustą kiszoną 260

nadała mięsu kruchości i lekko owocowego posmaku, boczek zapachu, a kapusta podkreśliła to wszystko. Nie podaję proporcji przy liście składników na zrazy, gdyż pozostawiam Wam decyzję ile boczku, ile kapusty. Można również zwinąć jeden, większy kawałek mięsa i zrobić dużą roladę, którą potem da się pokroić na plastry. Wszystko zależy od Waszego uznania :) Smak jest wspaniały, wiec(...)średnie marchewki , 1 łyżka soli . Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin w zależności od potrzeb. Jeśli mamy duży kawałek mięsa trzymamy go dłużej, jeśli mały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach 215

Zupę z kapusty kojarzymy z kapuśniakiem robionym z kapusty kiszonej. Ja wolę jednak wersję ze świeżą kapustą, z którą zupa smakuje zupełnie inaczej, na pewno jest lżejsza:).  1 główka kapusty  400g żeberek  4 marchewki 1 por  1/2 selera  1 cebula 1 por  1 pęczek koperku  3 ziemniaki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego vegeta, sól(...)pieprz  1. Kapustę i koper siekamy, cebulę i por drobno kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.  2. W 2 litrach wody zagotowujemy żeberka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, vegetę, sól i pieprz. Gotujemy przez około 1 godzinę do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie dodajemy obrane

Szefowa kuchni
Pierogi z mięsem - przepis podstawowy 4060

garnek wrzucam po 12-14 pierogów. Gotować na niewielkim ogniu do wypłynięcia (można delikatnie zamieszać trzonkiem drewnianej łyżki), następnie jeszcze 2-3 minuty - uwaga na ogień, nie powinny wrzeć tylko lekko bulgotać. Wyciągać łyżką cedzakową na duży talerz, polewać smażoną cebulą. Można podawać ze śmietaną, surówką z kapusty lub polane sosem grzybowym

Kuchnia Prezydentowej
Kotlety selerowo-ziemniaczane z kaszą jaglaną 159

dodatek proponujemy kaszę jaglaną z blanszowaną papryką. My kasze gotujemy najczęściej w ziołach i bulionie warzywnym, ale możecie oczywiście zrobić klasycznie, wyłącznie w lekko osolonej wodzie. Dodaliśmy też paprykę, którą wcześniej przesmażyliśmy delikatnie na oliwie. Oczywiście do obiadu musi być jakaś surówka :) To co widać na zdjęciach to mieszanina roszponki, kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidorów i oliwek. Polaliśmy ją sosem

vegetanie
Sałatka czerwonej kapusty i kalafiora 216

ziela angielskiego 3 listki estragonu woda Sposób wykonania : Kapustę czerwoną drobno poszatkować. Marchewkę oskrobać,opłukać i pokroić w krążki. Kalafior podzielić na małe różyczki.  Cebulę obrać i pokroić na cienkie paski. Wsypać do garnka ,zalać wodą dodać wszystkie składniki na marynatę prócz octu (ocet dodamy na końcu ) i chwilę gotować aby warzywa zmiękły.  Z papryki usunąć gniazda nasienne

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki Teściowej 196

Pewnie ciężko w to uwierzyć, ale gołąbki odkryłam stosunkowo niedawno, dzięki mojej teściowej. Spróbowałam z grzeczności i od tej pory uwielbiam smak tej potrawy! Dietetycznie, bo

IzaGotuje
Rzymska zapiekanka 446

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, robi się je stosunkowo prosto, a smak jest niesamowity. Najczęściej wprawdzie przyrządzam zapiekanki serowe, ale tym razem skusiłam się na zapiekankę z

dom-agi.pl
Karmelizowane udka z kaczki na modrej kapuście z jabłkami 202

Składniki: na 6 porcji 6 kaczych udek 4 jabłka 2 cebule 1 mała główka czerwonej kapusty 0,5 kubka cukru 1 tabliczka czekolady karmelovej

Luźna Kuchnia
Zdrowie na wyciągnięcie ręki. 220

ząbków czosnku dziennie obniża cholesterol frakcji LDL i podnosi "dobrą" frakcję HDL. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, opóźniając tym samym starzenie się organizmu. Czosnek można jeść zarówno surowy jak i gotowany, najlepszy jednak jest dla nas sok (alicyna przechodzi wtedy w ajoen, który jest składnikiem przeciwzakrzepowym). 2. Jabłka Jak głosi przysłowie "kto przed snem jabłka spożywa ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem(...)osoby, która ich nie lubi. Na szczęście w parze ze smakiem idzie mnóstwo właściwości zdrowotnych - obfitują w witaminę C, mają dobroczynny wpływ na serce, poprawiają przemianę materii. 6. Kapusta  Zawiera mnóstwo błonnika, witaminy C oraz związków siarki korzystnie wpływających na stan naszej skóry, włosów, paznokci. Ma także bardzo duży potencjał antynowotworowy. Podobnie działają kalafior, brukselka, jarmuż czy brokuły

Powiedz dietom nie
Pulpety w sosie pomidorowym 298

razem naszła mnie ochota na mięso gotowane. Miałam akurat w lodówce mięso mielone, więc postanowiłam zrobić pulpety. Można do nich dodać najróżniejsze przyprawy, ja postawiłam na prostotę i użyłam jedynie soli i pieprzu. Pulpety można podawać z sosami lub po prostu przesmażyć na patelni. Sosy są najróżniejsze, tak na prawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia :) U mnie dzisiaj było klasycznie, czyli(...)wybrałam sos pomidorowy.  Pulpety najlepiej podawać z ziemniakami oraz surówką z białej kapusty. Ja z ziemniaków zrezygnowałam ze względu na kalorie. PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (składniki na 4 porcje) - 500 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowe) - 1 czerstwa bułka - mała cebulka - przecier pomidorowy - kostka rosołowa - 2 ząbki czosnku- sól, pieprz- zioła prowansalskie, oregano - jajko (ja użyłam samego białka)- mąka ziemniaczana

Zgrabne Gotowanie
Wakacyjne wyprawy - ciąg dalszy. Bałkany 172

idealne dla kogoś kto lubi spokój i niewielką ilość turystów. Jeszcze nie ma tam tłumów. Propozycja jaką przygotowaliśmy dla Was, to faszerowane papryki zwane "Polenta piperka". Zanim przejdziemy do gotowania kilka zdjęć tego pięknego miejsca. Zobaczcie :                                       To tylko niewielkie spojrzenie(...)białe Farsz : 1 twaróg (250 gram) 50 g tartego żółtego sera 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryczka chili tymianek lubczyk pieprz Sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli 2 średnie pieczarki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego

vegetanie

Proponowane wyszukiwania