kwadraciki lub romby. Przesypujemy je mąką i rozrzucamy po stolnicy aby się nie posklejały. Gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Tak przygotowane łazanki mogą być świątecznym makaronem do wigilijnej zupy grzybowej, ale można je podawać także na różne sposoby – np. z kapustą i grzybami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyKaszę wypłukać na sitku. Na 1 szklankę kaszy wlać 2,5 szklanki wody. Posolić i gotować około 10 minut bez przykrycia. Zdjąć z palnika przykryć garnek pokrywką i pozostawić do spęcznienia. Składniki: 2 szklanki kaszy bulgur 5 szklanek wody 1 mała młoda kapusta 1 łyżka masła klarowanego 1 średnia marchewka 1 cebula 1 puszka pomidorów 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
O kuchni z uczuciemPyszne i proste danie obiadowe. Dajemy warzywa i cienką kiełbaskę i wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. składniki: 500 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 300 g
Monia miesza i gotujemoja specjalność). Jedzenia jest na 2 dni. Samo wykonanie jest proste, danie natomiast długo się gotuje. Najlepiej smakuje… na drugi dzień:). Nawet moi mięsożercy stwierdzili, że bardzo dobre… Składniki: 1 kostka tofu kilka łyżek oleju 400 g pokrojonych pieczarek 1 kg kiszonej kapusty z marchew ką, po odciśnięciu soku 150 g pokrojonych suszonych śliwek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki
Qlinarnie i Qlinarnieszkl. cukru, 3/4 szkl. octu, 1 szkl. wody, czubata łyżka soli, pieprz do smaku, WYKONANIE: kapustę poszatkować, posolić, zostawić do zmożenia, buraczki zetrzeć na grubych oczkach tarki, składniki zalewy zagotować, cebulę pokroić w drobną kostkę, wszystkie składniki wymieszać, odstawić na 1godz., następnie gotować
Kuchnia BeatyDanie jest niewyszukane, ale trochę zaskakujące. Gołąbki z ryżem, z kaszami, a nawet z surowymi ziemniakami, ale z gotowanymi.......ja robię dla swoich bliskich... Farsz::::: 2kg ziemniakow obrac i ugotować na miękko 2-3 cebule pokrojone w kostke podsmażyc(...)kapusta wloska
w mojej kuchniWiem, wiem, że nie każdy lubi brukselkę i już nawet wiem dlaczego! :)Ta mała kapusta jest naprawdę pyszna, o ile się ją dobrze ugotuje (!), inaczej będzie nieprzyjemna w smaku i zapachu- i to właśnie ta zmora!Należy wiedzieć, że :* idealnym czasem gotowania brukselki, to max. 7 minut!* gotować z dodatkiem odrobiny cukru- zachowamy piękny kolor, * z dodatkiem mleka, które
Kraina Miodem PłynącaKolejnym podlaskim przysmakiem, którego wykonanie wcale nie jest takie trudne, jest kulebiak. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i
Gotuj z MisiemPrzyszedł nam smak na golonkę, została zakupiona. Tym razem jednak miałam ochotę na jakąś modyfikację, bo zwykle przyrządzamy ją gotowaną i jemy z chrzanem bądź musztardą
Zdrowa Kuchnia Sowybieżącą wodą, razem wrzuciłamdo garnka. Wlałam wodę i zagotowałam.Następnie dodałam masło, kostkę rosołową.Od zagotowania gotowałam ok. 5 minut. Następnie wyłączyłam,porządnie zamieszałam. Zawinęłam garnek w ściereczkę ischowałam pod kocem, aby doszła w cieple. Podawałampo 30 minutach.SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY.(przepis autorski;) 1/2 główki młodej kapusty4 marchewkiposiekana natka pietruszkiocet winny2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzKapustę posiekałam, marchew starłam
W kuchni Karmel-itkiDorsz gotowany na parze z niewielką ilością pora, do tego porcja duszonych warzyw. Danie pod każdym względem dietetyczne i bardzo smaczne. Kto zdrowo się odżywia zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI: 2 duże płaty dorsza - filet 1 por 3 marchewki 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pietruszki 1 papryka czerwona kilka różyczek brokuła koperek sól, pieprz 4 świeże(...)naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy ok 20 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Kapustę szatkujemy nożem. Pora kroimy na plastry. Paprykę rozcinamy, płuczemy, wycinamy ze środka włókna i ziarna, kroimy w paski. Różyczki brokuła rozdrabniamy. Wszystkie warzywa wsypujemy do dużego naczynia, podlewamy wodą. Nakrywamy
W kuchennym oknie Ewyakcji „gotowanie za głosowanie” wybraliście kebab, a więc zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam swoją wersję tego fast food ‘a. Nieskromnie muszę przyznać, że uzyskałam efekt lepszy niż się spodziewałam, a moi mężczyźni przez cały wieczór mi przypominali, jakie cudo jedli na obiad. Dobra, starczy tego samo zachwalania! Choć, teraz wiem, czym ich przekupić:P Recepturę tego dania stworzyłam sama(...)najprościej. Ps1. następna akcja „gotowanie za głosowanie” już w kwietniu! :) Ps2. Mam nadzieję, że Was nie zanudziłam długim wstępem i dobrnęliście do przepisu:) Składniki na 6-7 sztuk mniejszych niż standardowy kebab: Mięso: 80 dag podudzi z kurczaka 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy kebab-gyros Prymat Surówka nr 1: ¼ niewielkiej główki białej kapusty 1 mała marchewka Odrobina soku
Fabryka pomysłówNiepozorne danie jednogarnkowe "z resztek" jakie kryją się w lodówce (prawie) każdego z Was ;)Składniki:dynia do 1 kg3 małe marchwiecebula (użyłam niewykorzystanych środków cebul, jakie
Taste Of My DayZapraszam na zielone śniadanie - niskokaloryczne, lekkostrawne i pełne sytego błonnika. Najlepszy koktajl jaki zmiksowałam w minionym tygodniu. Po zielonym z dodatkiem liści włoskiej kapusty (przepis na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Brokuły dobrze myję, dzielę na różyczki, wkładam do garnka i zalewam wodą. Wstawiam na gaz. Gotuję 5 minut od momentu zagotowania wody odlewam wodę i zostawiam do przestudzenia. Dzięki tej metodzie nie stracą koloru i nie będą rozgotowane. W garnku zagotowuję wodę, wrzucam groszek, gotuję około 10 minut. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce (szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy(...)piekarnika. Szparagi wyjmuję po 10 minutach a resztę po kolejnych 20/30 minutach. Gdy chcecie by były chrupiące na ostatnie 10 minut załączcie termoobieg. Słonecznik prażę na suchej patelni. Kapustę i zieloną cebulkę szatkuję, dodaję ugotowane brokuły i groszek, upieczone szparagi - pokrojone na kawałki), uprażony słonecznik, olej lniany, sok z cytryny. Można doprawić solą i pieprzem. Podaję z upieczonymi ciepłymi ziemniakami
Szkrab Je Samtaki ugotowany na wiejskiej kurze, choć niektórzy preferują w tej roli koguta. Natomiast najważniejsza rzeczą jest czas jego gotowania. Zdecydowanie nie jest to zupa dla niecierpliwych, rosół lubi się gotować długo i na minimalnym ogniu. Warto też pamiętać, szczególnie gdy gotujemy rosół, gdy za oknem jest ciepło, żeby nie przechowywać go w garnku wraz z warzywami i mięsem; niestety potrafi(...)selera 1 duża cebula kawałek włoskiej kapusty 1 por 6 ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 liście laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu sól 2 gałązki lubczyku 2 gałązki natki pietruszki Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewami ZIMNĄ wodą. Garnek lekko przykrywamy i doprowadzamy wodę do zagotowania. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż na wierzchu zbiorą się szumowiny
Kulinarne przygody Gatityzloty kolor.Kasze wylozyc na sitko i przeplukac pod biezaca zimna woda.Starte ziemniaki polaczyc z podsmazona cebula,jajkiem oplukana kasza.Dodac sol,pieprz i majeranek.Dokladnie wyrobic.Tak przygotowany farsz ukladac na lisciach kapusty,zwinac w golabki i ukladac w garnku.Dno garnka wylozyc pozostalymi liscmi kapusty.Nie zwijac golabkow zbyt scisle,poniewaz surowa kasza specznieje jeszcze w trakcie gotowania.Golabki zalac bulionem warzywnym (wtedy dolozyc listki(...)laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego) lub bulionem ze smietana.Przykryc reszta pozostalych lisci i dusic pod przykryciem okolo 1 godziny.Podawac z dowolnym ulubionym sosem.Do przygotowania sosu wykorzystac wywar z gotowania golabkow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posypania klopsików na talerzu. Dodać również zahartowaną gorącym płynem z garnka śmietanę, delikatnie wymieszać i gotować około 5 minut bez przykrycia, aby płyn się zredukował. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą. Zobacz również: klopsiki pikantne w kapuście
Kuchcik gotujegarnka dodajemy oliwę z oliwek, poszatkowaną kapustę i zalewamy ją wodą. Na średnim ogniu dusimy kapustę pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojony koperek, sok z cytryny, kminek, sól i pieprz. Całość mieszamy i gotujemy do momentu aż cała woda wyparuje. Następnie ściągamy garnek z ognia i pozostawiamy
Emcia Pichciumyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i poddusić na oliwie z oliwek Ugotowaną kapustę wymieszać z pieczarkami i doprawić Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki Na każdy krążek nakładać 1 łyżeczkę farszu, zaklejać (moja córka robiła to widelcem) i formować uszka Gotować w osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia Podawać z barszczem :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commniejszego naczynia. Do garnka wkładamy mięso, np. korpus z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z powierzchni białą pianę (szumowiny), zmniejszamy ogień, dodajemy łodygi kolendry (opcjonalnie) oraz trawę cytrynową i dalej gotujemy. Na patelni przesmażamy czosnek z imbirem. Dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę oraz cebulę. Po kilku minutowej obróbce termicznej warzywa dodajemy(...)garnka z zupą. Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ewentualnie zieleninę (u mnie kilka listków świeżej mięty). Po nałożeniu do miseczek zupę doprawiamy pasta miso. Podajemy posypaną pekińską kapustą i sezamem. Smacznego
Taste Of My DayKtóż nie lubi pierwszej, młodej kapusty? Jej nie powtarzalny smak, kolor... to danie tak smakuje tylko na początku sezonu, szybko się ją przyrządza i to przemawia
kgwjanczewomnie w połączeniu z kiełbaską ale można ja pominąć lub użyć np parówek,spróbujcie ,na pewno wam posmakuje.....szczególnie teraz kiedy w ogrodzie tyle dobroci...... Składnik: pół główki młodej kapusty pół kalafiora, cukinia(może być żółta i zielona) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera naciowego 2 cebule 2 kiełbaski 2 ząbki czosnku puszka pomidorów(lub w sezonie 4 świeże pomidory(...)różyczki i razem wrzucam na osolony wrzątek i gotuję parę minut ,żeby lekko zmiękły,odcedzam. W rondlu na oleju podsmażam cebulkę pokrojoną w półplasterki i kiełbaskę w plasterki,jak się troszkę podsmaży ,dodaję seler pokrojony w plasterki i cukinię pokrojoną w półplasterki,i dalej przesmażam,dodaję pokrojoną jak na bigos kapustę,i dalej przesmażam,dodaje pomidory,wyciśnięty przez praskę
Swojskie jedzonkoSkładniki: 25 dag makaronu chińskiego (pszennego) 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 20 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) 20 dag mieszanki brokułów, kalafiora i marchwi (mrożonka) 4 liście kapusty pekińskiej 8 małych brukselek 0,5 pora 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki tartego imbiru 4 łyżki oleju sezamowego 4 suszone papryczki chili peperoncini sól Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy(...)dużym ogniu do momentu zrumienienia ze wszystkich stron. Pora kroimy w pół krążki a kapustę w paski. Dodajemy do mięsa razem z brukselką i mrożonymi warzywami. Doprawiamy solą oraz papryczką i smażymy całość do momentu aż wszyskie warzywa będą miękkie. W tym czasie gotujemy makaron (według przepisu na opakowaniu) Gdy mięso z warzywami będzie gotowe, dodajemy na patelnię makaron
Qchnia po prostudobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać tofu, zdjąć z ognia. Posypać kiełkami i kolendrą. Gorące podawać z ryżem. Co to jest kimchi? Kimchi to koreańska kapusta kiszona, tyle że pekińska
Kuchnia Prezydentowejłyżeczka Bazyli 3 ząbki czosnku 3 goździki sól, pieprz Wykonanie: Fasolę namoczyć przez kilka godzin. Kapustę drobno posiekać, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę i wraz z fasolą i włożyć do garnka. Cebulę obrać, naszpikować goździkami, włożyć również do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować na wolnym ogniu, w międzyczasie dorzucić wędzonki , przyprawić do smaku i dogotować do miękkości
Tradycyjna Kuchnialaurowy 500ml wody Sposób przygotowania: Batata, marchew i pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kapustę szatkujemy, seler naciowy kroimy w kostkę - wszystko myjemy. Skrzydełko myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po około 25 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestasobie tradycyjne jajko sadzone z ziemniakami i kefirem, ale nie byłbym sobą...Czego użyłem:-ziemniaki; gotujemy pożądaną ilość, zgniatamy w prasce na peere z jogurtem naturalnym-cebula; -bazylia; kilka świeżych listków-skórka z cytryny-jajka-świeży tymianek-szczypiorek-starte mrożone chili -ogórek zielony-liście kapusty pekińskiejDwie główki cebuli szklimy na klarowanym maśle, solimy i lekko brązujemy. Dodajemy kilka listków tymianku
BaRepasłopatki wymieszać z ryżem ugotowanym, kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i nakładać porcje na obgotowane liście kapusty włoskiej ciasno zawijać gołąbki i układać w szybkowarze na sitku rozkładanym na gołąbki dać przecier pmidorowy i wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień i gotować 30 minut - z szybkowara wyją najlepiej po godzinie gołąbki są z szybkowara miękkie, smaczne
W Mojej Kuchni Lubięustawić w ciepłym miejscu, przykryć ścierką a gdy zaczną rosnąć gotować na parze. Ja użyłam parowara, ale można sobie pomóc, płócienną ściereczką, i obwiązać sznurkiem tak jak robiły nasze babcie :). Kluski podawać z sosem mięsno - grzybowym i najlepiej z kapustą :) rozczynwyrobione ciastowycięte kółeczkagotowanie na parze
Bon Appetit Małgorzatyszklanka octu winnego 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soli Białę kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w "piórka". Do garnka wlewamy ocet, olej, wsypujemy cukier i sól. Zalewę gotujemy. Gdy zalewa wystygnie należy zalać nią wszystkie pokrojone składniki i wymieszać. Smacznego
Salonik smakówziela angielski pieprz, sól no i wcześniej ugotowany bulion :) Do bulionu wkładamy pokrojoną kapustę (bez głąba), boczek kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy aby wytopić tłuszcz, następnie dodajemy do zupy, cebulę również kroimy w kosteczkę i obsmażamy. Koper drobno kroimy i wszystkie produkty gotujemy razem. Doprawiamy do smaku. Czas gotowania 2h na wolnym ogniu. Proste? Bardzo a naprawdę warto
Niezły Młynek