kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:117/167)

Surówka z kalarepy z czarnym sezamem 220

nazywana była kapustą pompejańską – kalarepa . Należy (razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem) do rodziny warzyw kapustnych. Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. pokrojone w plastry. W takiej właśnie postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych. Natomiast te starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają się na ciepło. Można je gotować, zapiekać

mojewypiekiinietylko
Krokiety 191

Składniki: Ciasto naleśnikowe 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 200 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 2 łyżki oleju szczypta soli tłuszcz

kgwjanczewo
Mielone z kapustą i sosem grzybowym 195

ostudzić Połączyć ryż, posiekaną kapustę, żółtko jajka oraz mięso mielone Doprawić solą, pieprzem i oregano KROK 2: Uformowane kotlety spanierować w bułce tartej Na rozgrzaną patelnię wlać około 2 łyżki oleju Kotlety smażyć na małym ogniu około 10 - 15 minut z obu stron KROK 3: SOS GRZYBOWY: Garść suszonych grzybów oraz cebulę gotować około 20 minut na bardzo małym ogniu

smacznieinatemat
Irenkowy bigos 151

Składniki: 1kg kapusty kwaszonej 1/2 kg kapusty ś wieżej 1 - 2 pętka kiełbasy 1/2 kg szynki 3 cebule puszka pomidorów grzyby leśne świeże lub suszone 4 -5 łyżek powideł śliwkowych kilka ziaren jałowca kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Dzień wcześniej upiec szynkę ( będzie się lepiej kroiła ) Kiełbasę można dodać(...)cebulką na patelni. Namoczyć grzyby w niewielkiej ilości gorącej wody ( wody nie wylewać ) , a świeże przesmażyć. Kapustę kwaszoną ( poszatkowaną ) ugotować z listkiem laurowym i jałowcem do miękkości, świeżą ( poszatkowaną ) ugotować z dodatkiem soli. Podsmażyć drobno posiekane cebule, odcedzić i zmieszać dwa rodzaje kapusty do jednego dużego garnka, dodać puszkę pomidorów, pokrojoną w kostkę szynkę, kiełbasę w plasterki, powidła śliwkowe, namoczone

Gaździnka warzy
ZUPA TROCHĘ KOREAŃSKA 358

macie akurat pod ręką: włoska kapusta, marchew, szczypior, cukinia, etc. Akurat miałam shitake, papryki, noodle i orzechy włoskie. Do zupy dodałam pastę gochunjang, ale nie dałam jej dużo - możecie poeksperymentować z jej ilością :). Im więcej pasty, tym zupa będzie bardziej czerwona. Gochujang to pikantna pasta z czerwonej chilli, bez której nie da się gotować po koreańsku. Bardzo dużo potraw

Przepisy Aleksandry
Barszcz czerwony tradycyjny 174

Uwielbiam gotować klasyczne dania kuchni polskiej, takie z wielowiekową tradycją, jak np. bigos, karp w śmietanie, żur czy właśnie czerwony barszcz. Właściwie to nie jestem pewna, czy rzeczywiście robi się te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim(...)czyli takim z fasolą i kapustą kiszoną lub słodką; wszystko zależy od tego, na co akurat mam ochotę i lodówkowych zasobów.                       A dziś będzie wersja jarska, czyli nie do końca staropolska, bo bez mięsiwa i na bulionie warzywnym. Receptura

Kuchnia Prezydentowej
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 314

warzyw. Gęsta i sycąca, obłędnie pachnąca. Zupa chlebowo-warzywna. Idealna na jesień i zimę. Kiedyś było to ‘biedne’ danie włoskich rolników. Nie wolno marnować jedzenia, wyrzucać resztek. Nazwa zupy – „gotowana na nowo” –wzięła się od tego, że oryginalnie przygotowywano Ribollitę na bazie zupy warzywnej niedojedzonej poprzedniego dnia i zagęszczano ją chlebem, który był już tak czerstwy i suchy(...)cała prosta włoska kuchnia, jest ubogi w składniki. Ma też na liście jeden składnik, który u nas jest nie do zdobycia, a mianowicie cavolo nero, czyli toskańską liściastą czarną kapustę/czarny jarmuż. Mój przepis to wariacja z kilkoma dodatkami, które sprawiają że zupa tylko zyskuje na smaku. Seler naciowy siekamy w drobną kostkę. To samo z marchwią i cebulą – drobniutko

Karo in the Kitchen
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 221

pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami w sosie pieprzowym 185

Wczoraj zapisałam się do akcji Gotujemy po polsku! , pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . i w związku z tym dziś na obiad były polędwiczki wieprzowe nadziewane śliwkami w sosie pieprzowym, oczywiście zgłoszone do konkursu. Upiekłam je metodą 80° Dr Oetkera. Wyszły miękkie i soczyste. Podałam je z sosem pieprzowym , ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty. " Czytaj więcej

Wiem co jem
Surówka z kapusty pekińskiej w dwóch wariantach. Prosty, szybki i przepyszny dodatek do obiadu 137

znalazły się warzywa surowe bądź gotowane - jako doskonale źródło witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu (w tym również układu trawiennego). Dlatego staram się by każdy posiłek (szczególnie obiadowy) miał swą "zieloną stronę". Oto prosty sposób na surówkę, która pasuje prawie do każdego dania obiadowego. Składniki (na solidną miskę surówki): średniej wielkości kapusta pekińska 2 - 3 średnie pomidory

Kuchnia po mojemu
Chipsy z jarmużu 165

kapusty. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy K, C, B i E. Zawiera sulforafan, który ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka, oraz chlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Można go zjadać na surowo, smażyć, gotować, dodawać

To co kocham
Ryba w warzywach ze śliwkami- zupa rybna 136

rybnych ½ kg Włoszczyzna ( bez kapusty) 10 dag suszonych śliwek Liść laurowy Ziele angielskie Sól do smaku Natka pietruszki Cytryna Wykonanie: Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny. W tym czasie również namoczyć śliwki w odrobinie wody. Następnie opłukać warzywa obrać, pokroić, połączyć ze śliwkami i ugotować z przyprawami. Pod koniec gotowania włożyć rybę i gotować

Tradycyjna Kuchnia
Wieprzowina smażona z tamaryndowcem 235

widać w gotowaniu, aż człowiek się zapętla i od samego wejścia do domu czuć tylko "chińczyka". Czuje się czasem jak w chińskiej restauracji :) Nie nudząc Was dalej tym chińskim jedzeniem pocieszę Was, że jeszcze będzie tylko jeden przepis. :) Zatem w drogę... Wieprzowina smażona z tamaryndowcem SKŁADNIKI: - 800 gr wieprzowiny  - 2-3 małe kapusty bok choy - garść

Zainspiruj się kuchnią
Surówka Colesław 135

Colesław jest to jedna z ulubionych surówek zarówno moich jak i mojego syna. Tu przyznam się do "grzechu", ostatni raz robiłam ją jakieś 12 lat temu

Blondynka Gotuje
Gołąbki 179

swoje ulubione przepisy. Nadzieniem do gołąbków może być mięso wołowe, wieprzowe, jagnięcina czy tez mieszanka wszystkich dostępnych. Do mięsa możemy dodać ryż, kaszę jaglaną, gryczaną, pęczak. Zawijanie ich w kapustę włoską czy modrą też nie jest niczym dziwnym. Ja nawet pokusiłam się kiedyś i zawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :)Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy(...)mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :)Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami takim moim najprostszym, podstawowym przepisem.Nie mam sztywnych proporcji, gdyż gotuję najczęściej na smak i węch :) Postaram się jednak opisać wszystko jak najdokładniej.Nie kupuję mielonego mięsa, bo nie mam zaufania do jego zawartości. Wiem z autopsji, jak mieli się mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bigos z pieczarek, z pulpetami. 192

pozwoliłam, by ten przepis zapodział mi się kilka lat całkowicie zapomniany. Lubię wspominać ciasto drożdżowe z jeżynami podane w sierpniowy ranek przez babcie, czy kompot z rabarbaru i papierówek gotowany przez mamę na ochłodę lata. Podobnie jest z tym przepisem, pamiętam go od zawsze, taki bigos podawany był w naszym domu szczególnie w chłodniejsze dni. Kiedyś mówiło się(...)nazwę chciałabym podpiąć pod garnek pełen leśnych grzybów (mam nadzieję, że w tym roku będzie ich aż za dużo). Na blogu mieliście okazje poznać przepis na bigos tradycyjny z kapusty, na bigos z cukinii, danie gołąbkowe i inne jednogarnkowce a dziś zapraszam po przepis na pyszne danie jednogarnkowe z pieczarkami w roli głównej! :-) Składniki: 2 kg młodych, białych i zamkniętych

Poezja Smaków - blog kulinarny
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z CIECIERZYCĄ, DYNIĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 206

Gęsty i pożywny barszcz z pieczonych buraków. Z dodatkiem pokrojonej w kostkę dyni, selera i marchewki. Z poszatkowaną białą kapustą, ciecierzycą z puszki i świeżymi pomidorami. Opcjonalnie także z niewielką ilością liofilizowanych buraków. Te ostatnie nie tylko nadają intensywnego koloru zupie, ale przede wszystkim podnoszą jego walory smakowe i zdrowotne. Liofilizacja bowiem jest procesem suszenia poprzez błyskawiczne zamrażanie w próżni(...)dynię oraz poszatkowaną kapustę i sarty czosnek. Doprawiamy szczyptą soli ( nie za dużo, gdyż bulion jest słony) i pieprzu. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Smażymy pod przykryciem, na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając i podlewając kilkoma łyżkami bulionu. Dolewamy pozostały bulion, dodajemy ciecierzycę wraz z zalewą i pokrojone buraki. Gotujemy przez kolejne 10 minut

cool and minty
Kapuśniaczek z młodej kapusty. Wersja dla dzieci 194

mała garść poszatkowanej młodej kapusty 1 ziemniak pokrojony w kosteczkę łyżka tartej marchwi 2 ziela angielskie 1 liść laurowy *wywar z mięsa może uczulać *wywary najlepiej stosować po ukończeniu 1 roku życia dziecka Ja tę zupę ugotowałam na wywarze mięsnym, aczkolwiek możecie w osobnym garnku ugotować mięso i pozostałe składniki zupy w osobnym. Wg mojego gotowania najpierw przez pół godziny

MamaOskarka
Poniedziałkowy "fit" - krem pomidorowo-kapuściany 183

rozgrzanej oliwie. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebuli i wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory oraz koncentrat i dusimy na malutkim ogniu przez około kwadrans. Dodajemy posiekaną natkę, dokładnie mieszamy, po czym przekładamy całość do malaksera i dokładnie rozdrabniamy na gęsty krem.  Przelewamy do garnka, zalewamy wywarem, doprawiamy bazylią, papryką, solą i pieprzem - gotujemy razem przez około 5 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kluski śląskie.. 249

zrazy, sos, modra kapusta " idealnie pasuje na niedzielny obiad..Składniki :1 kg ziemniaków1 szkl. mąki ziemniaczanejsólZiemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę. Ostudzić.Ziemniaki połączyć z mąką i jajkami doprawić do smaku solą. Formować kulki większe niż orzech włoski, spłaszczając je delikatnie i robiąc palcem nie za głęboką dziurkę. Gotować we wrzącej osolonej

Garnkowe fanaberie
KLUSKI ZIEMNIACZANE (SZARE) 216

delikatnie i gotuję około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Po wypłynięciu hartuję je zimną wodą 5-6 sekund na durszlaku, przekładam do osobnego garnka i polewam dużą porcją stopionej słoniny ze skwarkami, bądź przesmażonym boczkiem z cebulką, albo (jeśli akurat mam) stopionym własnej roboty smalcem z cebulką.Podaję z zasmażaną kiszoną kapustą TUTAJ (synowi) ,a mężowi

Walijskie Pichcenie