kanapki - 13123 przepisów (strona:446/875)

Sos barbecue do grilla, kanapek, itp. 146

robię zawsze w sezonie grillowym ale również na święta.  Doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju mięsami, również na kanapkach. Ma bogaty, intensywny smak, lekko słodki, lekko ostry i lekko ketchupowy...  No i oczywiście w wersji domowej jest całkowicie bezglutenowy:-) Składniki: 1 średniej wielkości cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości 4 łyżki musztardy miodowej

Ze smakiem bez glutenu
Dynia marynowana na słodko 176

już kilka dni po przygotowaniu. Ale oczywiście jak postoi - smaki lepiej się przegryzą. Nie trzeba robić większej pasteryzacji bo dynia może się rozpaść zupełnie. Doskonale smakuje z mięsem czy kanapkami. Ma lekko kwaśny i lekko słodki smak. Jest orzeźwiająca ale nie przytłaczająca. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Kiełbasa ze słoika 151

prawda czasochłonny i pracochłonny ale jest jednocześnie bardzo prosty.  A efekt, który się otrzymuje (moim zdaniem) jest obłędny. Taką kiełbasę lub, inaczej mówiąc, mielonkę można wykorzystać zarówno do kanapek czy też jako dodatek do bigosu czy zupy. Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w kawałkach - najlepiej gulaszowego, karkówki lub łopatki; do samej, chudziutkiej szynki dobrze dorzucić ok 500 g boczku

Ze smakiem bez glutenu
Pieczona szynka peklowana w zalewie 397

Domowa wędlina albo pieczeń do obiadu - zależy kiedy i jak grubo pokroimy:-) Doskonale smakuje zarówno na zimno, do kanapek jak i na ciepło, na obiad, koniecznie polane sosem.  Marynowanie zajmuje kilka dni ale dzięki temu mięso jest dobrze doprawione nie tylko z wierzchu ale również w środku. Składniki: ok. 2 kg surowej szynki wieprzowej Zalewa: 3 szklanki przegotowanej, zimnej

Ze smakiem bez glutenu
Słowacki Raj i dwa dania górskie - clafoutis i kasza ze skwarkami 176

iść po tym samemu. Od czasu do czasu następowała zmiana strony brzegu za pomocą równie urokliwych mostów linowych. W końcu w okolicy młynu można było spokojnie zjeść. Na zdjęciu kanapki z jednym z moich ulubionych dodatków :) Myślę, że poznajecie tą roślinę :) Do tego coś, co jest fenomenem w byłej Czechosłowacji. Cola lana z kija.  Idziemy dalej i wchodzimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto Mleczna Kanapka 189

Mleko podgrzewamy, dosypujemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się

Różne smaki w kuchni
Tortilla z łososiem i jajkiem 155

przygotowane tortille są pyszną i sycącą przekąską, możemy je zabrać ze sobą do pracy lub przygotować je na kolację. Stanowią świetna alternatywę dla tradycyjnych kanapek, polecam. Składniki: 4 tortille 30 cm. Fanex 150 gram wędzonego łososia 4 jajka ugotowane na twardo 1 pomidor 1 mała czerwona cebula 50 gram rukoli Pół czerwonej papryki Majonez sałatkowy Fanex Sposób przygotowania: Jajka ugotowane

Bajeczna Kuchnia
Domowy smalec z majerankiem i cebulką 153

też pewna zasada, że gdy już przelejemy smalec w docelowe naczynia nie powinno się go ruszać aż do wystudzenia w przeciwnym razie smalec może robić się kaszkowaty. Ja uwielbiam kanapki ze smalcem w towarzystwie ogórka kiszonego lub małosolnego

W garach u Gosi
Pasztet z wątróbki w słoiku 173

dziwnego biorąc pod uwagę, że jest ona głównym składnikiem tego smarowidła. Z podanych proporcji wychodzi nie za duży słoiczek. Osobiście nie lubię wątróbki, ale ten pasztet na kanapce z plastrem dobrego pomidora, to jest coś co jem z przyjemnością. 500 – 700 g wątróbki

Polska Zupa
Niezwykła moc kaszy jaglanej !!! 919

wytrawnie najczęściej przygotowuje z niej kotlety do obiadu z różnymi dodatkami, ale to nie koniec możliwości, możemy zrobić z niej również pyszny pasztet, dania jednogarnkowe, zupy oraz pasty do kanapek. Dla wszystkich mam polecam ugotować dla Waszych pociech domową kaszkę, w zamian gotowych kupnych kaszek, które niestety są naszpikowane chemią. Do domowej kaszki wystarczy zmiksować banana lub jabłko, ewentualnie dodać

kulinarne odsłony pati
Zapiekane tosty ze szparagami, pieczarkami i serem pleśniowym 163

Zgrzewana kanapka na gorąco, z chrupiącą skórką i wnętrzem wypełnionym soczystymi, zielonymi szparagami, smażonymi pieczarkami oraz rozpływającym się w ustach serem pleśniowym. W trwającym sezonie szparagowym tych tostów trzeba spróbować! ☺️ 4 sztuki: * bułki typu ciabatta- 4 szt. * zielone szparagi- 12 szt. * pieczarki- 300 g * ser typu camembert/brie- 200 g * cebula- 1 mała sztuka * sól, pieprz, ostra papryka- do smaku * masło

Kraina Miodem Płynąca
Zapiekane awokado 162

pory używałam miąższu awokado jako smarowidła do kanapek, albo jako składnika sałatek, czyli z tego co się orientuję, tak jak większość z Was. Tymczasem owoc jest bardzo smaczny także na ciepło. Świetnie skomponuje się na przykład z makaronem, czy kaszą, w daniach z rybami, owocami morza, czy kurczakiem. Może być świetną podstawą do stworzenia fantastycznej przystawki, zapiekanej z tak dowolnymi

Pichceniomania
DOMOWY PASZTET Z PIECZARKAMI 204

Rozpływający się w ustach DOMOWY PASZTET Z PIECZARKAMI będzie idealnym dodatkiem do każdej kanapki, a podczas bardziej uroczystej okazji spokojnie może stanowić centralny punkt wieczoru! Artykuł DOMOWY PASZTET Z PIECZARKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
DOMOWY PAPRYKARZ Z TUŃCZYKIEM I KOLOROWYM RYŻEM 182

Uwielbiam domowy paprykarz 💗💗💗  Robię go zazwyczaj sporą porcję, i przez  2-3 dni na kanapkach króluje tylko on 😉 . Bez względu na to, czy jest to wersja  z łososiem i kaszą jaglaną , czy dodatkiem jest  biała kasza gryczana , czy wersja klasyczna   z makrelą i ryżem  - zawsze jest pysznie.  I zdrowo, czego już chyba

Walijskie Pichcenie
Pasta z czosnku niedźwiedziego 272

kolejne porcje, polewając olejem, aż do wyczerpania składników. Masa ma być bardzo gęsta – to ma być pasta, nie pesto (czyli sos). Pasta z czosnku niedźwiedziego może być wykorzystana do kanapek z wędliną, twarogiem, do grzanek, do jajek na twardo, do grilla… i nie tylko. Przepis znalazłam na blogu Zielony stolik . Dla walorów smakowych, zdrowotnych, dla samej przyjemności gorąco polecam, życzę

mojewypiekiinietylko