kanapki - 13123 przepisów (strona:455/875)

Dynia marynowana na słodko 150

już kilka dni po przygotowaniu. Ale oczywiście jak postoi - smaki lepiej się przegryzą. Nie trzeba robić większej pasteryzacji bo dynia może się rozpaść zupełnie. Doskonale smakuje z mięsem czy kanapkami. Ma lekko kwaśny i lekko słodki smak. Jest orzeźwiająca ale nie przytłaczająca. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Kiełbasa ze słoika 129

prawda czasochłonny i pracochłonny ale jest jednocześnie bardzo prosty.  A efekt, który się otrzymuje (moim zdaniem) jest obłędny. Taką kiełbasę lub, inaczej mówiąc, mielonkę można wykorzystać zarówno do kanapek czy też jako dodatek do bigosu czy zupy. Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w kawałkach - najlepiej gulaszowego, karkówki lub łopatki; do samej, chudziutkiej szynki dobrze dorzucić ok 500 g boczku

Ze smakiem bez glutenu
Pieczona szynka peklowana w zalewie 365

Domowa wędlina albo pieczeń do obiadu - zależy kiedy i jak grubo pokroimy:-) Doskonale smakuje zarówno na zimno, do kanapek jak i na ciepło, na obiad, koniecznie polane sosem.  Marynowanie zajmuje kilka dni ale dzięki temu mięso jest dobrze doprawione nie tylko z wierzchu ale również w środku. Składniki: ok. 2 kg surowej szynki wieprzowej Zalewa: 3 szklanki przegotowanej, zimnej

Ze smakiem bez glutenu
Słowacki Raj i dwa dania górskie - clafoutis i kasza ze skwarkami 144

iść po tym samemu. Od czasu do czasu następowała zmiana strony brzegu za pomocą równie urokliwych mostów linowych. W końcu w okolicy młynu można było spokojnie zjeść. Na zdjęciu kanapki z jednym z moich ulubionych dodatków :) Myślę, że poznajecie tą roślinę :) Do tego coś, co jest fenomenem w byłej Czechosłowacji. Cola lana z kija.  Idziemy dalej i wchodzimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto Mleczna Kanapka 159

Mleko podgrzewamy, dosypujemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się

Różne smaki w kuchni
Pasta twarogowo-jajeczna na kanapki 192

Szybka i prosta pasta na kanapki. Wystarczy twaróg, jajka, cebulka. Może gruby, świeży, zielony i duuuży szczypior? Mmmmm. Będzie pasował, akurat nie miałam, ale takie połączenie znam. Kombinując możecie dodać serek wiejski, maślankę, suszone pomidory, koper włoski i oliwki. Wytrawne smaki na śniadanie lub przekąskę przed obiadem? Czemu nie.. Podawajcie udekorowane czymś zdrowym zielonym - natką, szczypiorem, koperkiem

Zasmakuj Kuchni
Jak przemycić dziecku kaszę – ciąg dalszy. Bananowo – waniliowy krem na kanapki. 190

następnie dodajemy kaszę, serek kanapkowy Bieluch i pociętego na kawałki banana. Z mleka wyjmujemy łupinę wanilii. Blendujemy wszystko na jednolitą masę, dodając stopniowo mleko. Jeżeli chcecie sami smarować sobie kanapki, a wasz poziom słodyczy jest jeszcze wymagający, możecie dorzucić do całości 2 daktyle, bądź większą ilość banana. Pamiętajcie, żeby oddzielić mniej słodki krem dla maluszka. Krem może być przechowywany

Krupeczki
Polędwiczka wieprzowa i … siemię lniane. Sposób na wędlinę i obiad w jednym. 212

pyszne delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej. Dodatkowy bonus jest taki, że jeśli zostanie wam kawałek z obiadu, możecie po ostygnięciu pokroić ją i użyć jako pysznej domowej wędliny na kanapki.   Moja rada: Jeśli kupujesz polędwiczkę i chcesz ją robić tylko swojemu maluszkowi, albo w Twojej rodzinie mięso jada się w małych ilościach, podziel ją na 3 kawałki i zamroź

Krupeczki
Tortilla z łososiem i jajkiem 126

przygotowane tortille są pyszną i sycącą przekąską, możemy je zabrać ze sobą do pracy lub przygotować je na kolację. Stanowią świetna alternatywę dla tradycyjnych kanapek, polecam. Składniki: 4 tortille 30 cm. Fanex 150 gram wędzonego łososia 4 jajka ugotowane na twardo 1 pomidor 1 mała czerwona cebula 50 gram rukoli Pół czerwonej papryki Majonez sałatkowy Fanex Sposób przygotowania: Jajka ugotowane

Bajeczna Kuchnia
Domowy smalec z majerankiem i cebulką 127

też pewna zasada, że gdy już przelejemy smalec w docelowe naczynia nie powinno się go ruszać aż do wystudzenia w przeciwnym razie smalec może robić się kaszkowaty. Ja uwielbiam kanapki ze smalcem w towarzystwie ogórka kiszonego lub małosolnego

W garach u Gosi
brązowe jaja (marynowane z czosnkiem) 215

octu zastąpiłam octem balsamicznym, dzięki czemu moje jaja mają fajny beżowy kolorek - wyglądają, jakby nie były obrane ze skorupek. Takie jaja świetnie smakują z różnymi sosami, w sałatkach, na kanapkach, a nawet w towarzystwie mięs z grilla. składniki: 10 jaj 1 cebula 10 ząbków czosnku zalewa: 1 szkl wody 1/2 szkl octu 1/2 szkl octu balsamicznego 1 łyżeczka soli

6niebo
Pasztet z wątróbki w słoiku 142

dziwnego biorąc pod uwagę, że jest ona głównym składnikiem tego smarowidła. Z podanych proporcji wychodzi nie za duży słoiczek. Osobiście nie lubię wątróbki, ale ten pasztet na kanapce z plastrem dobrego pomidora, to jest coś co jem z przyjemnością. 500 – 700 g wątróbki

Polska Zupa
JAK ZROBIĆ OLEJ Z BAZYLII 233

Dziś przepis na przepyszny , aromatyczny olej z liści bazylii ,tak rozpowszechniony w kuchni śródziemnomorskiej.Wspaniały dodatek do sałatek,mięs ,kanapek , kurczaka,ryb,warzyw.Bazylii , przypisywano czarodziejskie moce już w Starożytnym Rzymie ,ponieważ słowo   bazylia odwoływało się do bazyliszka, ponieważ właśnie ta roślina była traktowana jako talizman przeciwko tego potwora. 1 pęczek świeżej bazylii Oliwa z oliwek ( ja dałam ok pół

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Niezwykła moc kaszy jaglanej !!! 888

wytrawnie najczęściej przygotowuje z niej kotlety do obiadu z różnymi dodatkami, ale to nie koniec możliwości, możemy zrobić z niej również pyszny pasztet, dania jednogarnkowe, zupy oraz pasty do kanapek. Dla wszystkich mam polecam ugotować dla Waszych pociech domową kaszkę, w zamian gotowych kupnych kaszek, które niestety są naszpikowane chemią. Do domowej kaszki wystarczy zmiksować banana lub jabłko, ewentualnie dodać

kulinarne odsłony pati
Zapiekane tosty ze szparagami, pieczarkami i serem pleśniowym 134

Zgrzewana kanapka na gorąco, z chrupiącą skórką i wnętrzem wypełnionym soczystymi, zielonymi szparagami, smażonymi pieczarkami oraz rozpływającym się w ustach serem pleśniowym. W trwającym sezonie szparagowym tych tostów trzeba spróbować! ☺️ 4 sztuki: * bułki typu ciabatta- 4 szt. * zielone szparagi- 12 szt. * pieczarki- 300 g * ser typu camembert/brie- 200 g * cebula- 1 mała sztuka * sól, pieprz, ostra papryka- do smaku * masło

Kraina Miodem Płynąca