Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy BOCZEK KMINKOWY ZAPIEKANY. Bardzo fajny, pachnący ziołami - w tym kminkiem - boczek, idealny np.: do kanapek. Jest łatwy i stosunkowo szybki w przygotowaniu, dlatego z powodzeniem można zrobić ten aromatyczny i przepyszny boczek w swoim domu. Polecam! SKŁADNIKI: 2kg chudego boczku 10 dag soli po 1 łyżeczce pieprzu, majeranku, tymianku, kminku i słodkiej papryki + kminek
Moja Książka KucharskaZnakomity przepis na PIECZEŃ RZYMSKĄ. Pieczeń jest świetna zarówno jako dodatek do obiadu ( z ziemniakami i surówką) lub po prostu do kanapek. Nawet na zimno smakuje wyśmienicie. Polecam dla całej rodziny np. na niedzielny obiad. SKŁADNIKI: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki rosołu 2 łyżki musztardy 2 jajka 2 duże cebule 2 łyżki
Moja Książka KucharskaJeśli jednak znajdziecie wolne popołudnie, zróbcie mały zapas konfitur i marynat na zimę. Takich jak domowe nigdzie nie kupicie. Dzisiaj polecam dżem z leśnych owoców, który wspaniale smakuje na kanapce z białym serem twarogowym. W dziale "DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie inne sprawdzone przepisy na przetwory z owoców i warzyw. SKŁADNIKI: 2 szklanki dojrzałych, dorodnych jeżyn 2 szklanki czarnych jagód 2 szklanki
Moja Książka KucharskaKAPUSTA SAŁATKOWA Przedstawiam dzisiaj przepis na kapustę sałatkową idealną jako dodatek do obiadu, na kanapkę lub po prostu jako zdrowa przekąska. Oprócz oczywiście kapusty, mamy tutaj m.in. paprykę słodką, marchew oraz cebulę. Polecam przepis na sałatkę z kapusty dla całej rodziny. SKŁADNIKI : na 3 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg marchwi 0,5 kg papryki czerwonej
Moja Książka Kucharskadomowe przetwory na zimę' - tym razem ogórki w zalewie keczupowej z kurkumą. Tak przygotowane ogórki świetnie smakują jako dodatek do obiadu (np. kotletów mielonych z ziemniakami), idealne na kanapki lub jako samodzielna przekąska. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych 1 duża cebula 1 łyżka soli niejodowanej ZALEWA: 1/2 szklanki octu 10% 1/2 szklanki oleju około 700g keczupu
Moja Książka KucharskaOGÓRKI KORZENNE Niezwykle aromatyczne ogórki , bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie smakują jako dodatek do obiadu, na kanapkę lub po prostu jako samodzielna przekąska. Polecam przepis ! SKŁADNIKI: 4 kg średnich ogórków gruntowych 1,5 litra wody 75g soli + 1 litr wody do zalania ogórków 7 cebul 75g korzenia chrzanu 2 łyżki ziaren kopru 1 łyżeczka estragonu 2 łyżki korzeni do marynat
Moja Książka Kucharskasuszonymi pomidorami i bardzo nam posmakowały. Dlatego zostawiam Was dzisiaj z przepisem na owe jajka. Składniki: 10 jajek 100 g serka o smaku suszonych pomidorów (takiego do smarowania na kanapki) 2 czubate łyżeczki keczupu 2 czubate łyżeczki majonezu sól, pieprz, świeży szczypiorek kilka suszonych pomidorów Jajka ugotować na twardo. Przekroić na pół i wyjąć żółtka, które rozdrobnić widelcem w misce
My simple kitchensera korycińskiego swojskiego z Wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec. Ser jest pyszny i powiem szczerze im starszy tym lepszy! Wypróbowałam go na pizzy, w sałatkach, na kanapkach. Wykonany z wyczuciem smaku! 0,5 szklanki kaszy kuskus ¾ szklanki wrzątku 5 rzodkiewek 1 czerwona papryka ½ żółtej papryki 2 łyżki natki pietruszki 1 ogórek szklarniowy 100 g sera korycińskiego Sól Pieprz
VioletoweKucharzenieSmaczny domowy pasztet z mięsa wieprzowego i drobiowego bardzo dobrze się kroi nawet w cienkie plastry. Idealny na święta, a także na co dzień na kanapki. Składniki: (2 średnie keksówki lub duża i mała) 800-900 g mięsa wieprzowego (dałam łopatkę) 400 g wątróbki drobiowej 2 udka z kurczaka 300 g słoniny 2 duże cebule 2 marchewki 2 pietruszki kawałek
talerz przyjemnościmarchew, batat czy dynia oraz inne. Taki sos twarogowy wykorzystać możesz także do sałatek, np z brokuła czy kalafiora, a także do jaj. Sprawdzi się także jako "smarowidło" ma kanapki. Sos twarogowy może mieć wiele wariantów smakowych. Ja do mojego sosu dodałam czosnek i natkę pietruszki, ale możecie przygotować go również z innymi dodatkami, np z koperkiem, oliwkami, kaparami, mieloną
kolorowotorcikowoolej rzepakowy, rozgrzewam. Kładę kotlety. Smażę na rumiano z obu stron. Po usmażeniu przekładam na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję na ciepło albo na zimno np. do kanapek
Gotowanie Patkispokojnie spożywać na wspólne śniadania z rodziną, a także na szybkie śniadania, zapewne bardzo często zdarza się Wam, tak samo jak mi, że nie macie czasu na żmudne przygotowywanie kanapek. Moją dzisiejszą propozycją jest podanie parówek w wersji nieco zajmującej więcej czasu niż ich podgrzanie, ale za to bardzo smacznej i na prawdę wartej zachodu. Parówki wychodzą przepyszne, wzbogacone
MamaOskarkaPyszna fit Nutella z awokado z dodatkiem orzechów, banana i kakao. Idealna do kanapek, naleśników, grzanek i wszelkiego rodzaju słodkich placuszków. Sam krem robi się błyskawicznie do tego jest pyszny i zdrowy. Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 dojrzały banan 3 łyżki kakao miód do smaku (opcjonalnie) garść orzechów laskowych Wykonanie: Na patelni uprażyć orzechy, ostudzić
magiczna kuchnia Kasiburaczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź po kaszubsku Tuńczykowa pasta do kanapek Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej
Kulinarne przygody Gatitywilgotne dzięki startej cukinii. Cukinia jest niewyczuwalna po upieczeniu. Do bułeczek dodajemy ulubione zioła, ciasto możemy również wzbogacić łyżką suszonych pomidorów. Długo zachowują świeżość, idealne na kanapki. Przepis z Domowej Cukierenki . Polecam! Bułeczki z cukinią Składniki na 10 sztuk: 630g mąki pszennej 300ml ciepłej wody 10g drożdży instant (lub 30g drożdży świeżych
Smak mojej kuchni