ciemnego kakao 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Karmelizowany słonecznik: 50g masła ½ szklanki cukru (dałam brązowy) 4 łyżki mleka 300g łuskanego słonecznika Krem maślano-kajmakowy: 250g miękkiego masła 400g (puszka) kajmaku ⅔ karmelizowanego słonecznika który wcześniej już przegotowaliśmy (przepis wyżej) 1 mały kieliszek wódki Krem kakaowo-śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny(...)się nie przypalił gotowy słonecznik, studzimy a następnie kruszymy na drobno, odstawiamy Krem maślano-kajmakowy: miękkie masło ucieramy do białości na puszystą masę do którego łyżka po łyżce dodajemy kajmak, następnie dodajemy wódkę i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy na koniec do kremu dodajemy ⅔ wcześniej przygotowanego karmelizowanego słonecznika, mieszamy Krem kakaowo-śmietanowy: zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie
Słodkie zapomnieniechwilę ochoty na następny:) 6 białek 300 g cukru 100 g suszonych daktyli 100 g orzechów włoskich 250 g mascarpone 300 g śmietanki 30% lub 36% 150 g kajmaku szczypta soli odrobina cukru pudru i kakao do oprószenia wierzchu Daktyle i orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Mieszamy wszystko ze sobą, po czym dzielimy na pół. Białka ubijamy na sztywno(...)stopni. Pieczemy bezy przez około 90-95 minut. Studzimy kilka godzin w uchylonym piekarniku. Mascarpone mieszamy z masą kajmakową. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z mascarpone i kajmakiem, Dodajemy pozostałe orzechy i daktyle, mieszamy. Na jeden bezowy blat wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem. Całość posypujemy cukrem pudrem i kakao. Źródło
Smaki Na Talerzumasła 2 jajka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Krem 2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 % 1 puszka kajmaku 200 g uprażonych orzechów 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania ciasta : Wymieszać mąkę z sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania ,stopniowo(...)pieczemy ok. 20 minut , aż ciasto będzie złociste. Wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy na 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy z formy. W taki sam sposób przygotowujemy ciasto ciemne. Puszkę kajmaku rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy połowę uprażonych,posiekanych orzechów (100 g). Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto ciemne, na masę kładziemy ciasto jasne i na wierzch bita śmietana ubita
Różne smaki w kuchniserniczek jest po prostu tak pyszny że zapominamy o wszelakich dietach ;) Jest tak delikatny jak chmurka a jeszcze jedna z warstw jest dodatkowo z masą kajmakową. Jestem wielbicielką kajmaku to ten sernik to prawdziwa rozkosz :) Do składników należało dodać sermixu , jak go nie mogłam nigdzie dostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do mleka dodałam i wymieszałam z mlekiem(...)jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem. Na ciasto jasne wyłóż masę serową ( w zależności od piekarnika można zapiec ok. 15 minut ) po czym wlać masę z kajmakiem. Wyrównaj powierzchnię i piecz ok. 45 - 50 minut w temp. 180 C . Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika tylko piekarnik wyłącz i zostaw do wystygnięcia najlepiej całą
Różne smaki w kuchnimną sernik i w końcu pozwoliłam sobie na chwilkę przyjemności :) Sposób przygotowania jest niezwykle prosty i szybki. Tak naprawdę aby móc się nim delektować wystarczy ser , kremówka i kajmak . Dla urozmaicenia smaku , tak jak ja to uczyniłam , można sobie przygotować spód z herbatników, miodu i masła. A oto przepis :) Blacha o średnicy 22 cm - 24 cm Składniki: Spód(...)Masę przelewamy do formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 1 godz. Polewa na sernik: puszka masy kajmakowej 4 łyżki kremówki zmielone orzechy do posypki Kajmak podgrzewamy i łączymy z kremówką. Tak połączoną polewę wylewamy na wystudzony sernik. Posypujemy zmielonymi orzechami. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień . Cierpliwości życzę i smacznego
Różne smaki w kuchnibanalnej komedii romantycznej, ale… zakochałam się. Znalazłam swój ideał… ideał wśród ciast. Spędzam z nim każdy wieczór. Ma w sobie wszystko co uwielbiam. Słodką, rozpływającą się warstwę kajmaku oraz gęstą, mocno budyniową masę pachnącą prawdziwą wanilią. Całość pod lekkim, puszystym kremem. Jedyne czego w nim nie lubię to to, że długo każe na siebie czekać. Dla tych którzy(...)dnie formy ułożyć warstwę herbatników. 2) Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową i równomiernie rozprowadzić (można sobie pomóc i wcześniej masę delikatnie podgrzać, ułatwi to jej rozsmarowanie). 3) Kajmak przykryć kolejną warstwą herbatników. 4) Przygotować masę budyniową. W rondelku zagotować 2 szklanki mleka, masło oraz cukier. 5) Pozostałe mleko zmiksować z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz jajkami. Gotową masę dodać
Fitsweet.mecukier waniliowy) – 5 żółtek – 60 g mąki – 1 opakowanie budyniu w proszku waniliowego (60g) – 200 g masła – 300 ml śmietanki kremówki 36% – puszka kajmaku (zużyłam tylko pół) Ciacho szykujemy od upieczenia ciasta francuskiego. Ja swoje ciasto rozwinęłam, przekroiłam na pół i piekłam na dwa razy. Pierwszy blat przełożyłam na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)zmiksować. W blaszce układamy kolejno: blat ciasta francuskiego, krem budyniowy, resztę śmietanki kremówki i kolejny blat ciasta francuskiego. Wstawiamy na chwile do lodówki i dopiero wówczas dekorujemy ciasto francuskie kajmakiem. Przed nałożeniem możemy wstawić go do naczynia z ciepłą wodą, łatwiej będzie się rozsmarowywał na cieście. Kremówka toffi Z foremki wykroiłam 20 dużych porcji. Jedna to 250 kcal Ciasto francuskie
RelaxtimeSzybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, na czekoladowych herbatnikach, z kajmakiem, masą z batonikami Lion i polewą z mlecznej czekolady. Najlepsze po dniu leżakowania w lodówce, gdy ciastka zmiękną. Polecam! :) Składniki Masa opakowanie budyniu śmietankowego na 750 ml mleka 600 ml mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 5 batonów Lion Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)dorzucić do masy i wymieszać wszystko łyżką. Dodatkowo paczka herbatników kakaowych (250 g) puszka masy kajmakowej Blaszkę o wym. 21x26 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dno ułożyć herbatniki. Posmarować kajmakiem i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wyłożyć na nie przygotowaną masę. Polewa czekoladowa 60 g mlecznej czekolady 45 ml (3 łyżki) mleka 3,2% Czekoladę pokroić na kawałki i rozpuścić
Słodkie inspiracjeczasem poeksperymentować jak np. z tym ciachem niby znane i sprawdzone smaki ale w zestawieniu jakiego jeszcze nie robiłam. Delikatny, cienki biszkopt , a na nim warstwa jabłek z galaretką, kajmak, herbatniki, bita śmietana, a jakby tych wszystkich dobroci było mało to jeszcze całość posypana prażonym słonecznikiem. Jeśli lubicie takie przekładańce spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru(...)śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka cukru pudru puszka masy kajmakowej herbatniki ok 2 opakowań po 200 g. Gdy warstwa jabłek stwardnieje rozsmarowujemy na niej kajmak, a na nim układamy herbatniki. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę, mieszamy
Cynamonowe szczęściegalaretki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie ucieramy miękką margarynę lub masło. Stopniowo dodajemy zimy budyń. 3. Krem wykładamy na biszkopt. Na nim układamy warstwę herbatników. Puszkę z kajmakiem podgrzewamy. Kiedy będzie płynny smarujemy nim ciastka. Nakładamy drugą warstwę herbatników. 4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanexem. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Smacznego(...)życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: biszkopt , bita śmietana , budyń , ciasto , Cukry Nyskie , czekolada , galaretka , Gellwe , herbatniki , kajmak , krem
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty170C Czas pieczenia: 40-50 minut Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka maki 1 łyżka oleju 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masła 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 4 łyżki śmietanki 30%, albo mleka Sposób przygotowania: Białka należy oddzielić(...)olej. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 C Po wystudzeniu , ciasto należy przekroić wzdłuż. Masa kajmakowa: Kajmak utrzeć z miękkim masłem na jednolita masę. Ciasto czekoladowe z krakersem : 1 blat posmarować częścią masy kajmakowej, po czym ułożyć warstwę krakersów, lekko docisnąć i kładziemy następną warstwę masy i warstwa
Różne smaki w kuchni170C Czas pieczenia: 40-50 minut Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżka oleju 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masła 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 4 łyżki śmietanki 30%, albo mleka Sposób przygotowania: Białka należy oddzielić(...)olej. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 C Po wystudzeniu , ciasto nalezy przekroić wzdluz. Masa kajmakowa: Kajmak utrzeć z miękkim masłem na jednolitą masę. Ciasto czekoladowe z krakersem : 1 blat posmarować częścią masy kajmakowej, po czym ułożyć warstwę krakersów, lekko docisnąć i kładziemy następną warstwę masy i warstwa
Różne smaki w kuchniMama - obiecałam jej, że jak najszybciej zostanie on opublikowany. Sernik ten robiłam niedawno, jest bardzo prosty i niezwykle smaczny. Spód z ciasteczek oreo, klasyczna, waniliowa masa serowa i warstwa kajmaku plus dekoracja z kilku pokruszonych ciastek. Pyszne, wcale nie za słodkie (ograniczyłam ilość cukru w masie serowej), zdecydowanie do powtórzenia. Proporcje opracowane są na niewielką foremkę, w razie potrzeby można(...)zmiksować całość i wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min. Dodatkowo 200 g masy kajmakowej 4 ciasteczka oreo Wystudzony sernik posmarować kajmakiem i udekorować pokruszonymi ciasteczkami. Schłodzić przez 12 h w lodówce. Smacznego! * ja mielę wraz z kremem, ale można go wydłubać i wyrzucić, a zmielić same suche ciastka ** używam serka "Mój
Słodkie inspiracjeczęści. Na płaskim talerzu ułożyć pierwszy blat biszkoptu, zamknąć w okół niego obręcz tortownicy. Wyłożyć mus jabłkowy, przykryć kolejnym blatem, wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kajmak dość mocno podgrzać, zdjąć z palnika i dodać odciśniętą żelatynę. Wymieszać, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać do letniego kajmaku, delikatnie mieszając łyżką. Wyłożyć mus na ciasto, przykryć ostatnim
Pożeraczka, czyli raz adobrzePysznotka to dwa kruche ciasta pieczone z bezą i siekanymi orzechami, przełożone masą budyniową. Moja jest bardzo podobna do tej tradycyjnej, z tym, że masa jest z dodatkiem kajmaku. Ciasto jest dość słodkie, ale w tym połączeniu ta Pysznotka to prawdziwa pychotka :) CIASTO KRUCHE: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/3 szklanki cukru białego(...)blacie ciasta i przykryć drugim lekko dociskając. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , dżemy , kajmak , orzechy włoskie
https:KKuchniaMniam