kajmak - 2148 przepisów (strona:46/144)

ciasto "Bogacz" 291

zimnej wody na krem budyniowy: 1 litr mleka 4 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu malinowego 40 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 100 g masła dodatkowo: puszka kakaowego kajmaku cukier puder do posypania Ciasto miodowe: wszystkie składniki zagnieść a ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić(...)rozrobione mąki. Ugotować budyń, zmniejszyć płomień i dodać masło. Mieszać energicznie (lub miksować) aż budyń i masło dokładnie się połączą. Gorącą masę wyłożyć na ciasto miodowe, przykryć biszkoptem, wyłożyć kajmak i ostatni blat ciasta.  Kiedy budyń wystygnie zamknąć ciasto w pojemniku i odstawić na dobę, żeby zmiękło. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik na mleku skondensowanym – 4-składnikowy 343

krotnie mielonego lub bardzo gęstego sera wiaderkowego 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego ( 530 g) 6 dużych jajek 3 budynie waniliowe / śmietankowe (po 35 g) opcjonalnie: cukier puder do posypania / kajmak lub polewa czekoladowa Najlepiej gdyby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową (wyjęte dwie godziny wcześniej z lodówki). Piekarnik nagrzewamy do 170°C (grzanie góra-dół; nie używamy termoobiegu). Przygotowujemy tortownicę(...)temp. pokojowej. Wstawiamy do lodówki. Może delikatnie opaść, ale nie poniżej poziomu do którego był wlewany. Sernik możemy zjadać bez dodatków, posypać cukrem pudrem albo polać polewą z kajmaku czy czekolady. Sernik na mleku skondensowanym świetnie kompnuje się z owocami oraz musami owocowymi. Post Sernik na mleku skondensowanym – 4-składnikowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Karmelowa tapioka 169

tylko moczenia, ale też dłuższego gotowania. 4 porcje: 4 łyżki tapioki, ok. 60 g 400 g jogurtu naturalnego 1 łyżka masła orzechowego, ok. 25 g 2 lekko czubate łyżki kajmaku, ok. 50 g 4 małe bezy, ok. 40 g ok. 6-8 herbatników, ok. 30 g owoce do dekoracji Tapiokę moczymy w dużej ilości wody. Gdy perełki zaczną stawać się(...)gotującej się wody lub mleka – ok. 500-700 ml. Gotujemy ok. 30 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie o małych oczkach, przepłukujemy w zimnej wodzie. Jogurt mieszamy z kajmakiem i masłem orzechowym. Gdy masa będzie jednolita dodajemy tapiokę i mieszamy. Masę przekładamy do miseczek. Herbatniki i bezy kruszymy, wykładamy na wierzch masy jogurtowej. Dodajemy owoce. Podajemy uprzednio schłodzone

Kucharzyca
Malinowy obłoczek z chrupką praliną 553

nagrzanym do 160*C piekarniku przez około 20 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika, studzimy. Chrupiąca pralina: Sucharki mielimy na drobne kawałeczki, tak aby były wyczuwalne. Mieszamy je z kajmakiem o smaku kakaowym. Kajmak najlepiej jak jest w temperaturze pokojowej. Gotową pralinę wykładamy na spód brownie, wyrównujemy. Krem śmietankowy: Dzień przed przygotowaniem kremu rozpuszczamy w śmietanie białą czekoladę. Ja podgrzewałam

VioletoweKucharzenie
Deser w czekoladowej doniczce 139

małym kaktusem. Deser w czekoladowej doniczce Czekoladowe doniczki 1 tabliczka czekolady gorzkiej ((lub mlecznej)) 6 ciastek typu oreo 200 ml śmietanki 30% lub 36% 100 g mascarpone 2 łyżki kajmaku 100 g malin i borówek ((łącznie)) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo 4 kubki papierowe barwniki spożywcze: zielony i różowy ((można pominąć)) Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przygotuj kubki papierowe (jeśli(...)największa. Dodaj do niej zielony barwnik. Wyjmij czekoladowe kubki z lodówki i bardzo delikatnie je rozerwij (wskazówka: najlepiej rozpocznij przy łączeniu). Czekoladowe kubki wypełnij kremem z mascarpone, dodaj łyżeczkę kajmaku, owoce i znów krem. Ciastka rozdrobnij w blenderze. Posyp nimi górę każdej doniczki. Przełóż zielony krem do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i nakładaj górką na środek doniczki. Następnie nakładaj

Przepisy na widelcu
Tarta karmelowo -śmietankowa na kruchym spodzie 161

tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto po nakłuwać widelcem, piec 180 st. 15-20 min. Wyjąć, wystudzić. Krem kajmakowy: 3 łyżki kajmaku z puszki 1/2 opakowania  serka mascarpone (250 g.), schłodzonego zmiksować krótko serek z kajmakiem. Wyłożyć na wystudzony kruchy spód. Krem śmietanowy: 1/2 opakowania serka mascarpone (opakowanie 250g

Kubki smaku
Ciasto kajmakowo-czekoladowe z malinami 164

krupczatki (250 ml) 70 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 2 duże żółtka 1 łyżka wody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kajmakowo wafelkowa: 250 g mascarpone 200 g kajmaku 120 g wafelków czekoladowych bez polewy Polewa czekoladowa (ganasz): 150 g mlecznej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki Dodatkowo: 3 szklanki świeżych malin 1 galaretka malinowa 350 ml wrzątku Spód tortownicy(...)Ciasto można upiec dzień, a nawet dwa dni wcześniej.)  Wafelki rozdrobnić w malakserze, ale nie na całkowity "piasek", ponieważ nie będą wtedy chrupać w kremie. Mascarpone połączyć z kajmakiem i zmiksować razem robotem ręcznym. Kiedy składniki się połączą dodać rozdrobnione wafelki i wymieszać dokładnie łyżką, by równomiernie rozprowadziły się w masie  (fot.2) . Masę wyłożyć na ciasto  (fot.3

Świat Ciasta
Owsiane batoniki czekoladowo-kajmakowe, z bakaliami... 197

Przepis z bloga Grażynki . Składniki: (blaszka 20/20cm) 200g czekolady, mlecznej lub gorzkiej w dowolnych proporcjach 4 łyżki smietanki 36% 100g kajmaku 150g mieszanych orzechow, bakalii i pestek 3 łyżki kaszki kukurydzianej 2 szklanki platków owsianych Czekoladę, wraz ze śmietanka, rozpuść w kąpieli wodnej, lub  w  mikrofalówce .  Dorzuć kilka łyżek płatków owsianych, a następnie, do ciepłej masy, dołóż(...)kajmak i dokładnie wymieszaj.  Wsyp kaszkę kukurydzianą, resztę płatków i bakalie, tak, by masa była gęsta i dała się kroić.  Rozłóż masę równomiernie  w wybranym naczyniu (najlepiej wyłożonym papierem do pieczenia),  ostudź do temperaty pokojowej, pokrój na batoniki, a następnie wstaw do lodówki

Lejdi of the house
Ferrero rocher 178

Ciasto Ferrero rocher zrobiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Nie za słodkie orzechowo- czekoladowe ciasto z kajmakiem i wafelkami. Ciasto bez pieczenia z kakaowymi herbatnikami. Idealne dla łasuchów. Składniki: 300g kakaowych herbatników (mogą być maślane) 250ml śmietanki 30% 500g mascarpone 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżki nutelli 100g orzechowych wafelków 400g masy kajmakowej 100g siekanych orzechów(...)czubate łyżki mleka w proszku i orzechy, mieszamy. Na dnie formy układamy warstwę herbatników. Wykładamy masę z nutellą i wafelkami. Przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Kolejno smarujemy masą z kajmakiem i orzechami i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Na wierzch ciasta wykładamy jasną masę i posypujemy kakao. Ciasto chłodzimy przez całą noc. Smacznego

Słodki Zakątek
Inspiracje na Wielkanoc 2019 202

czekoladowe brownie z truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką(...)Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo     Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt

karmelowy
Słodko-kwaśna pokusa (deser) 177

Polecam i Wam spróbować. A może macie ochotę na szybką kremówkę z malinową konfiturą (bez pieczenia)? Jeśli tak, to koniecznie zajrzyjcie tutaj ( klik ) Składniki: 3 łyżki masy krówkowej kajmak Helio 2-3 łyżki śmietanki zimnej 125 g mascarpone 4 ciastka 2-3 łyżeczki syropu limonka z miętą (syrop do herbaty) lub sok z limonki 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki(...)bita śmietana dowolne ozdoby Przygotowanie: Do miski przekładamy serem mascarpone, dodajemy kajmak i na początek 2 łyżki zimnej śmietanki. Całość dokładnie mieszamy (ja używam ręcznej trzepaczki) lub miksujemy na małych obrotach. W razie potrzeby dodajemy więcej śmietanki. Na dno małych pucharków/szklanek łamiemy po jednym ciastku francuskim, skrapiamy je syropem lub sokiem z limonki, na to wykładamy nasz kajmakowy krem

Słodkie okruszki
Ciasto lion 266

łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli na masę śmietankową: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru  Dodatkowo: 100 g ryżu preparowanego 1 puszka  kajmaku  (510 g) sok z jednej cytryny 1/2 opakowania kakaowych herbatników 4 batony Lion Przygotowanie: Zaczynamy od biszkoptu,który bardzo ładnie rośnie nawet bez proszku do pieczenia. Tradycyjnie oddzielamy białka(...)wciskamy sok z całej cytryny . Ostudzony biszkopt przekrajamy na 2 części w blaszce z powrotem układamy  dolną część biszkoptu ,nasączamy wodą z cytryną,na to wykładamy ryż z kajmakiem,wyrównujemy dokładnie na to układamy herbatniki kakaowe,na to wykładamy 2/3 kremu śmietanowego,na to druga część biszkoptu  i znowu nasączamy wodą z cytryną.Na wierzch wykładamy pozostały krem

Swojskie jedzonko
Kremowy sernik na orzechowym spodzie – masa serowa bez masła, mąki i cukru 180

rezygnuję. Zdecydowanie wolę serniki ze spodem, nawet najcieńszym, ale jednak. Natomiast masę krówkową możecie spokojnie pominąć lub zastąpić polewą z gorzkiej czekolady… co kto lubi. Zostając przy kajmaku, zwróćcie uwagę, aby nie zawierał oleju palmowego. Najlepiej zajrzyjcie na stronę CZYTAJ SKŁAD , na której rozwiejecie wątpliwości dotyczące jakości produktów. Od razu będziecie wiedzieli po co udać się do sklepu(...)Sami spróbujcie Print Kremowy sernik na orzechowym spodzie Delikatny, kremowy sernik z naturalnym waniliowym aromatem i orzechowym akcentem. Idealny na każda okazję jak i bez okazji. Course Deser Keyword kajmak, ksylitol, orzeszki ziemne, sernik, twaróg Prep Time 20 minutes Czas pieczenia 1 hour 30 minutes Total Time 1 hour 50 minutes Servings 12 porcji Ingredients Spód: 150 g dobrej jakości

Fitsweet.me
Czekoladowa panna cotta z bananowo kajmakowym kremem 193

masa kajmakowa stworzyły smaczny deser. 5 słoiczków : 1 szklanka śmietanki 36% ¼ szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 50 g czekoladek Kinder lub innej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 350 g kajmaku 1 banan 50 g herbatników maślanych 15 orzechów laskowych Śmietankę ,mleko i cukier puder podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki czekolady. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy(...)się rozpuści.  Ciepłą śmietankę przelewamy do słoiczków. Ja użyłam słoiczki po jogurtach (125 g każdy). Wszystkie wstawiamy do lodówki do stężenia. W misce mieszamy kajmak, pokrojone w małą kosteczkę banany oraz pokruszone herbatniki. Mieszamy dokładnie i przekładamy do słoiczków. Dokładnie wyszło mi po dwie łyżki masy na każdy słoiczek. Na wierzchu układamy po trzy orzechy laskowe

VioletoweKucharzenie