Szybkie i bardzo smaczne ciasto bez pieczenia z dodatkiem kajmaku. ;) Zrobiłam je pierwszy raz na ostatni weekend, od teraz będzie gościć częściej na naszym stole
Prosty przepis naKruche ciasto przełożone sernikiem gotowanym, który bardzo uwielbiamy. Do tego pyszny i słodki kajmak i lekka jak pianka śmietanka. Ciasto jest pyszne i bardzo słodkie. Bardzo podzielne. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień gdy kruche ciasto trochę zmięknie, ale zapewniam, że tyle nie wytrzyma. Po jednym kawałku sięga się od razu po drugi. Zróbcie koniecznie takie ciasto. Potrzebujemy(...)margaryny Na śmietankę: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 2 łyżki żelatyny spożywczej 4 łyżki gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy puszka kajmaku ( 40 dag ) Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części, każdą wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykładamy
IzabelawkuchniPyszne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem na ciemnym biszkopcie. Bardzo smaczne i na każdą okazję, polecam. CIASTO : 6 jajek klasy ' M 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej, tortowej ( 150 g ) 2 łyżki ciemnego kakao(...)MASA : 200 g masła 400 g kajmaku 250 g mascarpone SŁONECZNIK : 300 g ziaren słonecznika 1/2 szklanka cukru
Kulinarne Fantazje Mariolidodatek nie wymaga pieczenia. Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju spotkaniach przy kawce. Wypróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krówka bez pieczenia – składniki: kostka masła 1 puszka kajmaku (około 500g ) około 200 gram herbatników 500 ml mleka 3 łyżki cukru odrobina soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 60 gram orzechów włoskich 1 budyń śmietankowy ( tradycyjne opakowanie na 500 ml mleka ) (adsbygoogle(...)Układamy pierwszą warstwę ciasteczek i smarujemy je połową masy kajmakowej. Następnie układamy drugą warstwę ciastek. Na ciasteczka wlewamy masę budyniową. Na masę budyniową znowu ciasteczka, a wierzch smarujemy pozostałym kajmakiem i kładziemy orzechy włoskie. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki na parę godzin, wówczas herbatniki zmiękną, masa budyniowa się dobrze zwiąże i ciasto będzie się dobrze kroiło na kawałki. Smacznego. (adsbygoogle
Olcia gotuje!rodziną. Czasem nie trzeba wiele by stworzyć coś pysznego Zgodzicie się? Składniki: 200 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej, użyłam śmietanki w kubeczku) 250 g mascarpone 400 g masy krówkowej kajmak 2 pełne łyżki naturalnego kakao kruche korpusy deserowe* Ciasteczka z Krakowa do dekoracji: listki świeżej mięty i 1-2 pastylki czekolady Przygotowanie: Do miski wlewamy zimną śmietankę. Miksujemy na puch(...)sztywno). Dodajemy mascarpone, miksujemy (Uwaga! masa może chlapać). Następnie stopniowo dodajemy kajmak z puszki. Pod koniec dodajemy naturalne kakao, krótko miksujemy. Nasz krem wkładamy na kilka minut do lodówki. Schłodzonym kremem nadziewamy kruche deserowe korpusy. Każdą babeczkę dekorujemy listkami świeżej mięty i pastylką czekolady. Uwagi: Kremu wychodzi dość dużo. Ja resztę wykorzystałam do innych deserów, ale wy śmiało możecie nadziać
Słodkie okruszkijajek ¾ szklanki drobnego cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1kg twarogu sernikowego (prawdziwy, bez dodatku śmietanki itp) 120ml śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Polewa: Ok 150g kajmaku z puszki Orzeszki pistacjowe lub ziemne solone do dekoracji Maliny liofilizowane do dekoracji Sposób przygotowania: Składniki na spód łączymy ze sobą dokładnie, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód(...)pieczemy jeszcze 90 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik 10 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc. Dekorujemy kajmakiem, orzeszkami i liofilizowanymi owocami
Kuchnia w czekoladziePrzepis na to ciasto mam już od dawna wydrukowany, więc nawet nie pamiętam z jakiej strony go wzięłam. Czekoladowy biszkopt przełożony kakaowym kremem, a do tego słone krakersy i kajmak. Jak dla mnie super. Składniki: (forma 35x25) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)gorącej wody Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady 50g masła 50ml mleka Poncz: 1/2 szklanki mocnej kawy 3 łyżeczki cukru Dodatkowo: 1/2 słoika dżemu porzeczkowego 1 puszka kajmaku 2 opakowania krakersów solonych Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiać razem z kakao. Białka oddzielić od żółtek i ze szczyptą soli ubić
talerz przyjemnościmasła budyń. Masę budyniową podzielić na dwie części. Jedną część odłożyć, drugą część zmiksować z masą kajmakową z puszki (można ją wcześniej lekko ogrzać, wstawiając otworzoną puszkę z kajmakiem do gorącej wody). 6. Orzeszki posiekać, dodać do masy budyniowej z kajmakiem. Wymieszać i podzielić masę na dwie części. 7. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z dodatkiem śmietan-fixu na gęstą, puszystą
W mojej kuchniHerbatniki pokruszyć w blenderze, dodać rozpuszczone masło wymieszać i wysyłać na blachę. Równomiernie rozprowadzić i ugnieść szklanką. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po godzinie rozprowadzić na herbatnikach kajmak, na kajmak banany. Ubić śmietanę z fixami i położyć na wierzch (ewentualnie można dodać do śmietany cukier puder ja tego nie zrobiłam żeby nie było za słodko). Posypać czekoladą. Autor
Wasze PrzepisyKiedy nie ma czasu na pieczenie a ochota na coś słodkiego wielka to na szybko robi się taki deser. W sumie na wypasie bo są i banany i kajmak, śmietanka i mascarpone i nawet ciastka się znalazły. Do polewy użyłam kajmaku, rozrzedziłam go trochę ajerkoniakiem przez co zrobił się też nieco mniej słodki. Śmietanka ubita z mascarpone. Herbatniki na szybko
Monia miesza i gotujepyszny Mazurek kajmakowy. Składniki blaszka 23 /33 : Ciasto: mąka pszenna 350 g, cukier puder 100 g, masło 200 g, śmietana 18 % 1 łyżka, żółtka 2 szt, sól szczypta, Dodatkowo: kajmak gostyński 400g, Bakalie do ozdoby, Sposób przygotowania: Składniki ciasta posiekać nożem, a następnie zagnieść szybko ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Z 1/4 części ciasta zrobić warkocz(...)wokół zrobiony wcześniej warkocz z ciasta. Środek nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C przez 20 min aż ciasto będzie rumiane. Upieczone odstawić do ostygnięcie. Mazurka smarować gotową masą kajmak ową z puszki. Wierzch udekorować według uznania. Przepis znaleziony tutaj: https://www.mojewypieki.com
kulinarne odsłony patiznaleźć się sernik. Przy najmniej i u mnie tak jest. Moja propozycja to sernik na kruchym cieście z masą kajmakową i bakaliami. Kruche ciasto, aksamitna masa serowa o smaku kajmaku i bakalie to doskonałe połączenie. Musicie koniecznie spróbować. Bardzo uwielbiam z filiżanką aromatycznej kawy. Udanych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki(...)Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, oba cukry i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy kajmak i ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy na ciasto, następnie posypujemy skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi
Izabelawkuchnimascarpone i masą krówkową dla osób lubiących lekkie i puszyste desery. Ciasto z kremem z serka mascarpone jest jak puszek, a masa krówkowa nadaje mu cudownego niezbyt słodkiego smaku. Kajmak-masa krówkowa połączona jest z czekoladą i masłem, co daje pyszną kremową polewę przypominającą nieco smak cukierków toffi. Ciasto z mascarpone i masą krówkową składa się z bardzo puszystego biszkoptu(...)delikatnego kremu z serka mascarpone o przyjemnym smaku kajmaku i bardziej wyrazistej w smaku kremowej polewy czekoladowej z masą krówkową. Puszyste ciasto biszkoptowe może być podstawą wykonania tortu, jeśli je wcześniej dodatkowo nasączymy i odpowiednio udekorujemy. Idealny słodki wypiek na święta. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie i chłodzenie Forma o wymiarach
Kuchcik gotujekrupczatka – 350 g * PALMA ( zimna, z lodówki ) – 200 g * cukier puder – 100 g * gęsta, kwaśna śmietana 18% – 1 łyżka * żółtko L – 2 szt KREM: * kajmak w puszce ( masa krówkowa )- 150 g * mascarpone – 150 g * biała czekolada – 100 g WIERZCH: * czekolada mleczna ( najlepiej w pastylkach ) – 150 g * PALMA – 1 łyżeczka * orzechy ziemne(...)specjalną szpatułką do dekoracji ( to taka szpatułka do masy cukrowej ). Pieczemy ok. 20 minut w 200C na złoto. Studzimy. KREM KARMELOWY: Czekoladę rozpuszczamy na kąpiel wodnej. Mascarpone miksujemy z kajmakiem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy. Smarujemy wypieczony spód, chłodzimy. WIERZCH: Orzechy siekamy, prażymy na suchej patelni, studzimy. Czekoladę mleczną rozpuszczamy na kąpieli wodnej z PALMĄ, rozsmarowujemy na kremie karmelowym. Posypujemy prażonymi
Ostra na Słodkogryczaną bardzo dokładnie - schłodź w lodówce przez 30min. Budyń karmelowy: 1. Z proszku budyniu i mleka przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu. 2. Wmieszaj w gotowy budyń karmel lub kajmak i wypełnij schłodzone spody do tart. 3. Ozdabiaj kleksem z karmelu/ kajmaku, udekoruj owocami, ziarenkami gryki i odrobinką soli. Smacznego! Caramel tartlets on a raw buckwheat crust for 6 tartlets
Kuchnia w Słońcu Skąpana