małym kaktusem. Deser w czekoladowej doniczce Czekoladowe doniczki 1 tabliczka czekolady gorzkiej ((lub mlecznej)) 6 ciastek typu oreo 200 ml śmietanki 30% lub 36% 100 g mascarpone 2 łyżki kajmaku 100 g malin i borówek ((łącznie)) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo 4 kubki papierowe barwniki spożywcze: zielony i różowy ((można pominąć)) Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przygotuj kubki papierowe (jeśli(...)największa. Dodaj do niej zielony barwnik. Wyjmij czekoladowe kubki z lodówki i bardzo delikatnie je rozerwij (wskazówka: najlepiej rozpocznij przy łączeniu). Czekoladowe kubki wypełnij kremem z mascarpone, dodaj łyżeczkę kajmaku, owoce i znów krem. Ciastka rozdrobnij w blenderze. Posyp nimi górę każdej doniczki. Przełóż zielony krem do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i nakładaj górką na środek doniczki. Następnie nakładaj
Przepisy na widelcutartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto po nakłuwać widelcem, piec 180 st. 15-20 min. Wyjąć, wystudzić. Krem kajmakowy: 3 łyżki kajmaku z puszki 1/2 opakowania serka mascarpone (250 g.), schłodzonego zmiksować krótko serek z kajmakiem. Wyłożyć na wystudzony kruchy spód. Krem śmietanowy: 1/2 opakowania serka mascarpone (opakowanie 250g
Kubki smakukrupczatki (250 ml) 70 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 2 duże żółtka 1 łyżka wody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kajmakowo wafelkowa: 250 g mascarpone 200 g kajmaku 120 g wafelków czekoladowych bez polewy Polewa czekoladowa (ganasz): 150 g mlecznej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki Dodatkowo: 3 szklanki świeżych malin 1 galaretka malinowa 350 ml wrzątku Spód tortownicy(...)Ciasto można upiec dzień, a nawet dwa dni wcześniej.) Wafelki rozdrobnić w malakserze, ale nie na całkowity "piasek", ponieważ nie będą wtedy chrupać w kremie. Mascarpone połączyć z kajmakiem i zmiksować razem robotem ręcznym. Kiedy składniki się połączą dodać rozdrobnione wafelki i wymieszać dokładnie łyżką, by równomiernie rozprowadziły się w masie (fot.2) . Masę wyłożyć na ciasto (fot.3
Świat CiastaPrzepis z bloga Grażynki . Składniki: (blaszka 20/20cm) 200g czekolady, mlecznej lub gorzkiej w dowolnych proporcjach 4 łyżki smietanki 36% 100g kajmaku 150g mieszanych orzechow, bakalii i pestek 3 łyżki kaszki kukurydzianej 2 szklanki platków owsianych Czekoladę, wraz ze śmietanka, rozpuść w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce . Dorzuć kilka łyżek płatków owsianych, a następnie, do ciepłej masy, dołóż(...)kajmak i dokładnie wymieszaj. Wsyp kaszkę kukurydzianą, resztę płatków i bakalie, tak, by masa była gęsta i dała się kroić. Rozłóż masę równomiernie w wybranym naczyniu (najlepiej wyłożonym papierem do pieczenia), ostudź do temperaty pokojowej, pokrój na batoniki, a następnie wstaw do lodówki
Lejdi of the houseCiasto Ferrero rocher zrobiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Nie za słodkie orzechowo- czekoladowe ciasto z kajmakiem i wafelkami. Ciasto bez pieczenia z kakaowymi herbatnikami. Idealne dla łasuchów. Składniki: 300g kakaowych herbatników (mogą być maślane) 250ml śmietanki 30% 500g mascarpone 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżki nutelli 100g orzechowych wafelków 400g masy kajmakowej 100g siekanych orzechów(...)czubate łyżki mleka w proszku i orzechy, mieszamy. Na dnie formy układamy warstwę herbatników. Wykładamy masę z nutellą i wafelkami. Przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Kolejno smarujemy masą z kajmakiem i orzechami i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Na wierzch ciasta wykładamy jasną masę i posypujemy kakao. Ciasto chłodzimy przez całą noc. Smacznego
Słodki Zakątekczekoladowe brownie z truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką(...)Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt
karmelowyPolecam i Wam spróbować. A może macie ochotę na szybką kremówkę z malinową konfiturą (bez pieczenia)? Jeśli tak, to koniecznie zajrzyjcie tutaj ( klik ) Składniki: 3 łyżki masy krówkowej kajmak Helio 2-3 łyżki śmietanki zimnej 125 g mascarpone 4 ciastka 2-3 łyżeczki syropu limonka z miętą (syrop do herbaty) lub sok z limonki 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki(...)bita śmietana dowolne ozdoby Przygotowanie: Do miski przekładamy serem mascarpone, dodajemy kajmak i na początek 2 łyżki zimnej śmietanki. Całość dokładnie mieszamy (ja używam ręcznej trzepaczki) lub miksujemy na małych obrotach. W razie potrzeby dodajemy więcej śmietanki. Na dno małych pucharków/szklanek łamiemy po jednym ciastku francuskim, skrapiamy je syropem lub sokiem z limonki, na to wykładamy nasz kajmakowy krem
Słodkie okruszkiZapraszam na super ciasto. Krucha tarta z kremem śmietanowo-kajmakowym (z kajmakiem od Helio) smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na stole. Jest to ciasto idealne na na rodzinne uroczystości i nie tylko. Polecam Składniki: ciasto:100 g masła 1 szkl mąki orkiszowej tortowej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 250 g mascarpone(...)piekłam bez obciążenia). Upieczony spód tarty wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Krem: do miski wkładamy mascarpone i kajmak i miksujemy do połączenia. Przekładamy masę do szprycy i nakładamy na spód tarty. Dekorujemy tartę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli na masę śmietankową: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g ryżu preparowanego 1 puszka kajmaku (510 g) sok z jednej cytryny 1/2 opakowania kakaowych herbatników 4 batony Lion Przygotowanie: Zaczynamy od biszkoptu,który bardzo ładnie rośnie nawet bez proszku do pieczenia. Tradycyjnie oddzielamy białka(...)wciskamy sok z całej cytryny . Ostudzony biszkopt przekrajamy na 2 części w blaszce z powrotem układamy dolną część biszkoptu ,nasączamy wodą z cytryną,na to wykładamy ryż z kajmakiem,wyrównujemy dokładnie na to układamy herbatniki kakaowe,na to wykładamy 2/3 kremu śmietanowego,na to druga część biszkoptu i znowu nasączamy wodą z cytryną.Na wierzch wykładamy pozostały krem
Swojskie jedzonkorezygnuję. Zdecydowanie wolę serniki ze spodem, nawet najcieńszym, ale jednak. Natomiast masę krówkową możecie spokojnie pominąć lub zastąpić polewą z gorzkiej czekolady… co kto lubi. Zostając przy kajmaku, zwróćcie uwagę, aby nie zawierał oleju palmowego. Najlepiej zajrzyjcie na stronę CZYTAJ SKŁAD , na której rozwiejecie wątpliwości dotyczące jakości produktów. Od razu będziecie wiedzieli po co udać się do sklepu(...)Sami spróbujcie Print Kremowy sernik na orzechowym spodzie Delikatny, kremowy sernik z naturalnym waniliowym aromatem i orzechowym akcentem. Idealny na każda okazję jak i bez okazji. Course Deser Keyword kajmak, ksylitol, orzeszki ziemne, sernik, twaróg Prep Time 20 minutes Czas pieczenia 1 hour 30 minutes Total Time 1 hour 50 minutes Servings 12 porcji Ingredients Spód: 150 g dobrej jakości
Fitsweet.memasa kajmakowa stworzyły smaczny deser. 5 słoiczków : 1 szklanka śmietanki 36% ¼ szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 50 g czekoladek Kinder lub innej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 350 g kajmaku 1 banan 50 g herbatników maślanych 15 orzechów laskowych Śmietankę ,mleko i cukier puder podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki czekolady. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy(...)się rozpuści. Ciepłą śmietankę przelewamy do słoiczków. Ja użyłam słoiczki po jogurtach (125 g każdy). Wszystkie wstawiamy do lodówki do stężenia. W misce mieszamy kajmak, pokrojone w małą kosteczkę banany oraz pokruszone herbatniki. Mieszamy dokładnie i przekładamy do słoiczków. Dokładnie wyszło mi po dwie łyżki masy na każdy słoiczek. Na wierzchu układamy po trzy orzechy laskowe
VioletoweKucharzenieZostało mi troszkę kokosu i kajmaku w puszce. Wystarczyło to wymieszać i już było nadzienie gotowe do rogalików. składniki na całość (ja piekłam z połowy składników) 1 kg mąki tortowej 3/4 szklanki cukru brązowego 1 kostka margaryny 4 jajka 10 g suchych drożdży 1 małe opakowanie śmietany 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu nadzienie(...)przepis pochodzi z gazetki (autor nieznany) 300g kajmaku o smaku czekoladowym 3/4 szklanki orzechów zmielonych * można jeszcze zrobić polewę ale ja nie robiłam przepis na polewę 1 mleczna czekolada 3 łyżki mleka 1 łyżka masła ciasto przygotowanie wszystkie składniki dajemy do miski i miksujemy aż będzie jednolita masa, a potem na 1 godzinę do lodówki. Potem wałkujemy ciasto, żeby bylo
Moje Wyrobyczekolady deserowej 80 g masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g mascaropne 250 g kajmaku Polewa: 100 g czekolady deserowej 50 g masła Ozdoby: róże (żywe kwiaty) serduszka inne w zależności od okazji Jak zrobić torcik czekoladowy z kremem kajmakowym na bazie mascarpone? Ciasto czekoladowe. Piekarnik włączyć(...)foremki. Piec ok 43-45 minut, do suchego patyczka. Po 30 minutach od wyjęcia z piekarnika, okroić nożem wokół i przełożyć na paterę. Krem. Mascarpone krótko zmiksować z kajmakiem. Zimny torcik przekroić na dwie lub trzy części i przełożyć kremem. Przygotować polewę. Połamać czekoladę i wraz z masłem podgrzewając i mieszając, rozpuścić na wolnym ogniu. Lekko przestudzić, polać torcik. Przechowywać
Rodzinka w kuchniłyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 4 batony lion Krem II: 400ml słodkiej 36% śmietany 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 5 łyżek zimnej wody Sposób przygotowania: Puszkę kajmaku wkładamy do gorącej wody na ok 20 minut. W tym czasie siekamy 4 batony lion na małe kawałki. Na wyłożonej papierem lub folią spożywczą formie, układamy pierwszą warstwę maślanych herbatników(...)Smarujemy kajmakiem i przykrywamy drugą warstwą tych samych ciastek. Krem I: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i stopniowo serek mascarpone. Do ubitego kremu dodajemy posiekane batony lion i delikatnie mieszamy. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą- tym razem ciemnych. Krem II: Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia na 2 minuty. Po tym czasie umieszczamy nad naczyniem
Kuchnia w czekoladziewłożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia i zagotować. Następnie gotować przez ok. 2 i 1/2 godziny na umiarkowanym ogniu (woda ma lekko bulgotać) aż w środku zrobi się kajmak. Puszkę wyjąć, przestudzić, otworzyć i wyłożyć gotowy kajmak do miski, całkowicie ostudzić. (Ja preferują użyć jednak gotowej masy kajmakowej ze względu na czas i wygodę). Miękkie masło utrzeć na puszystą
Calzonella.com