tort makowy z kajmakowymi kremami. Trochę mnie już znacie i wiecie, że jak jest tort to musi mieć on co najmniej dwie masy Tutaj bazą obu kremów stanowił kajmak. W tym połączeniu zakochałam się w Boże Narodzenie, kiedy przygotowałam makowca z polewą kajmakową i postanowiłam zainspirować się tymi smakami nim przy torcie. Tort makowy z kajmakowymi kremami Ciasto(...)mnie zajęło to około 50 minut). Upieczony pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie przygotowujemy dwa kremy kajmakowe. Na początku ubijamy 500 ml kremówki. Pod koniec dodajemy dwa utrwalacze. Później dodajemy kajmak i chwilę ucieramy. Krem dzielimy na dwie części. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do lekkiego wystudzenia i dodajemy ją do jednego z kremów. W dwóch szklankach rozpuszczamy
PatiGotujebyło zbyt tradycyjnie, bo jabłecznik to zupełnie inna bajka ale ja się tym nie przejmuję i piekę to na co mamy ochotę. Bardzo nam smakował jabłecznik polany kajmakiem i prażonym słonecznikiem. Ciasto z jednej strony delikatne, z drugiej chrupiące. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao(...)wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić. Kiedy zaczną tężeć wyłożyć między blaty biszkopta. Wstawić do lodówki, żeby dobrze zastygło. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytryny. Rozsmarować na cieście i posypać wystudzonym słonecznikiem. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianumer dwa to mazurek z kremem kokosowym . O każdej innej porze roku te mazurki można zamienić na tarty. Roboty przy nich niewiele, no chyba, że sami robimy kajmak, to wiadomix - jak mawia młodzież. Nie żebym Was namawiała, ale czasami warto pójść na skróty i zaoszczędzony czas w kuchni przeznaczyć na spacer albo na dobrą książkę. O książkach będzie następnym(...)dodajemy śmietanę i mieszamy aby nie było żadnych grudek. Na samym końcu dodajemy gruboziarnistą sól, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Wersja uproszczona: Domowy solony karmel można zastąpić gotowym kajmakiem z mleka skondensowanego (w puszcze), do którego należy dodać ok. ¾ łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej. GANACHE Składniki: 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady 200 ml kremowej śmietanki (30 kub 36%) Przygotowanie
bistro mamamiało być. Idealne do tego wydawały mi się herbatniki, przełożone jakąś pyszną masą. Przepis na masę do stefanki z kremem kawowo-kajmakowym wzięłam z któregoś numeru Świata Kobiety. Słodycz kajmaku jest świetnie zrównoważona lekką goryczą kawy. Już uprzedzę, że ciasta nie polubią dzieci, właśnie przez ten kawowy aromat. Wtedy warto dodać do kremu kakao. Stefanka to świetne ciasto dla tych(...)migdałowych Wykonanie Masa Masło ucieramy na gładką masę, dodając po łyżce masy kajmakowej. Śmietanę wlewamy do rondelka, dosypujemy kawę i podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia. Kawę dodajemy do kajmaku i miksujemy. Na papierze lub folii rozkładamy warstwę 6 herbatników, które smarujemy kremem. Powtarzamy czynność, do wykończenia kremu. Powinno być 4 warstwy herbatników. Polewa Składniki polewy przekładamy do rondelka
Mieszam w Garnkuudanych wypieków życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 3 żółtka Dodatkowo: 20 dag masy krówkowej kajmak HELIO 8 łyżeczek dżemu wiśniowego jadalne kwiaty ( u mnie bratki ) kolorowe jajeczka ( u mnie czekoladowe w cukrowej polewie ) mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego mazurka: 1. Ciasto : Z podanych składników(...)pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka są cieniutkie to tak 10-15 minut, a spód grubszy to tak 25-30 minut. Studzimy. 4. Dekoracja: Spód mazurka smarujemy kajmakiem, następnie dekorujemy według uznania dżemem, jajeczkami, ciasteczkami i bratkami. 5. Podanie: Tak wykonany mazurek jest gotowy do podania. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności
Izabelawkuchniintensywnym smaku karmelu i lekkim przysmaku słonych pistacji. Ciasto łączące w sobie najlepsze smaki - słodkie i słone. Mocno słodki biszkopt kajmakowy i orzeźwiający krem na bazie śmietanki i kajmaku z dodatkiem pistacji idealnie współgrają między sobą, a polewa z solonego karmelu przenosi to ciasto na jeszcze wyższy poziom! Czyżby nie brzmi pysznie? Zrobienie takiego ciasto nie jest kłopotliwe(...)papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtem. Do białek dodajemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy mikserem do powstania sztywnej piany. Masło i kajmak topimy w rondelku. Mieszamy. Do żółtem dodajemy masę kajmakową z masłem, dokładnie mieszamy aż się składniki połączą. Masę żółtkową przelewamy do ubitych białek. Mieszamy za pomocą szpatułki, aż się
Kuchnia Łukaszawrzątku Krem tiramisu: 1 puszka schłodzonej śmietanki kokosowej 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu kawowego, u mnie ekstrakt kawowy z hurtowni Amus Dodatkowo: 1/2 puszki kajmaku kakao do oprószenia Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jaj dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, żeby uzyskać jednolite ciasto. Ciasto wylewamy(...)mleczka), dodajemy do niej ekstrakt kawowy oraz cukier puder i przez minutę ubijamy mikserem. Zwijanie rolady biszkoptowej 1 cm biszkoptu od dłuższego boku (który będzie wnętrzem rolady) smarujemy obficie kajmakiem. Na reszcie ciasta rozsmarowujemy ubitą śmietanę kokosową. Rolada jest niezwykle prosta do zwinięcia. Kremu nie jest bardzo dużo, a ciasto jest sprężyste. Wystarczy ją po prostu zrolować. lekko dociskając, żeby
MamaOskarkaprzesiewamy do masy jajecznej, delikatnie mieszając, na końcu wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy 25 x 36cm. Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Składniki na kajmak: 500 ml mleka 400 g cukru cukier waniliowy 150 g masła Mleko gotujemy z cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć(...)Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów poncz : ½ szklanki gorącej wody + 3 łyżki cukru+ 2 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej- zaparzamy i studzimy., następnie wlewamy kieliszek spirytusu. WYKONANIE: biszkopt+ nasączenie kajmak biszkopty krem okruszki biszkoptowe Smacznego
Domowe ciastałyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 2 części. Składniki na kajmak : 500 ml mleka 400 g cukru cukier waniliowy 150 g masła Mleko gotujemy z cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się(...)masło Dodatkowo: słoik dżemu porzeczkowego bakalie polewa Wykonanie: ½ ciasta kruchego- nakłuwamy widelcem + smarujemy dżemem przykrywamy 2 częścią i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni wykładamy kajmak przyozdabiamy bakaliami lub polewą Smacznego
Domowe ciastaCiasto amaretto z makiem i kajmakiem, to przepyszne wilgotne ciasto biszkoptowo - makowe z delikatną nutką migdałową, pysznym kajmakowym kremem i wiórkami czekolady. SKŁADNIKI: Ciasto: - mąka pszenna (3 łyżki) - cukier (200 g.) - jajka (4 szt.) - mak mielony (170 g.) - cukier waniliowy (8g.) - proszek do pieczenia (1 łyżeczka) - kakao (2 łyżki) Krem: - masa kajmakowa (200 g.) - serek mascarpone (250 g.) - śmietanka kremówka(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170°C - 40 min. do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. - Serek mascarpone, śmietankę i kajmak przekładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. - 1 blat ciasta przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy go połową ponczu. Następnie wykładamy konfiturę wiśniową i wyrównujemy
RITA food channelczterech warstw miodowych blatów przełożonych masą budyniową czy masą z kaszy manny. Mój składa się z trzech blatów posmarowanych powidłami i masą z kaszy manny. Wierzch udekorowany jest kajmakiem i posiekanymi orzechami. ciasto: 600 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g masła 3 łyżki miodu naturalnego 2 jajka 2 żółtka(...)cytryny. Pierwszy miodowy blat cienko posmarować powidłami i nałożyć połowę białej masy. Nałożyć kolejny blat,dobrze docisnąć i powtórzyć czynność z powidłami i masą. Ułożyć trzeci blat,posmarować kajmakiem,posypać orzechami. Odstawić w chłodne miejsce. Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień po zrobieniu,kiedy dobrze zmiękną wszystkie warstwy ciasta i będzie można bez problemu je pokroić
Kolorowa kuchnia Elkipołączenia sie składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Na nie wylewamy połowę masy mlecznej. na masie układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie idzie warstwa kajmaku (można go lekko podgrzać, żeby lepiej się na herbatnikach rozprowadzał). Kajmak przykrywamy kolejną wartswą herbatników. Zalewamy sie resztą kremu mlecznego, który przykrywamy ostatnią wartswą herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki. Powinniśmy
Relaxtimeskładniki stwierdziłam, że musi być pyszny. Po kilku drobnych przeróbkach tak właśnie jest Pomimo, że zawiera dużo masy nie jest ciężki. Jego głównym składnikiem jest śmietana kremówka połączona z kajmakiem i zatopionymi biszkopcikami. Smak jest doskonale zrównoważony dzięki czekoladowemu biszkoptowi i bitej śmietanie z adwokatem. Toffinek Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki czekolady rozpuszczalnej 4 łyżki cukru(...)żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody. Pozostawiamy ją do przestudzenia. Kawę również rozpuszczamy w gorącej wodzie, miniej więcej w 1/4 szklanki. Śmietankę ubijamy na sztywno. Później dodajemy do niej kajmak, ucieramy. Następnie dodajemy kawę i żelatynę. Dokładnie mieszamy. Resztę kawy (2 łyżki) rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Będziemy w niej moczyć biszkopciki. Na czekoladowy biszkopt wykładamy połowę tężejącej masy
PatiGotujeDzisiaj deser dla zabieganych lub dla tych, którzy lubią proste rozwiązania. Z bananem, pokruszonymi herbatnikami, kremem z serka mascarpone i kajmaku. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo smaczny. Banan i kajmak świetnie do siebie pasują. Polecam z filiżanką kawy Składniki (na 3 porcje) : 80 g herbatników 250 g serka mascarpone 180 g masy krówkowej (kajmakowej) 1 duży
Oryginalny smakprawidłowo ubić śmietanę ze śmietan fixem lub żelatyną. Efektem warsztatów było bardzo popularne ciasto 3 BIT. U mnie dziewczyny poznały wersję mniej słodką, z kakaowymi herbatnikami, z mniejszą ilością kajmaku i cukru Składniki na blachę 40×30 cm: 500 g herbatnikow kakaowych około 75 szt 250 g masy kajmakowej, możecie dać więcej, ja nie chciałam przesłodzić 2 budynie śmietankowe(...)dodać 2 śmietan fixy. Dodaje się je na samym początku ubijania śmietany. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 1 warstwę herbatników, tak aby forma była dokładnie pokryta herbatnikami. Rozsmarować kajmak, najpierw delikatnie, nie szarpać łyżką, bo herbatniki się wtedy podnoszą. Można łyżkę maczać we wrzątku, żeby sobie ułatwić. Wyrównać. Wyłożyć 2 warstwę herbatników, wyłożyć krem budyniowy. Wyrównać. Wyłożyć 3 warstwę
moj przepis na