Sernik z serkiem mascarpone i kajmakiem 122Pyszny sernik z mascarpone i kajmakiem, to prawdziwa uczta dla podniebienia i niebo w gębie dla miłośników serniczków. Artykuł Sernik z serkiem mascarpone i kajmakiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
Keto wegański mazurek (Paleo, LowCarb) 142nimi. Nie umiem powiedzieć dlaczego, ale jego konsystencja odpowiada mi dużo bardziej. Stąd decyzja o wegańskim spodzie do mazurka. A nadzienie? Nadzienie to w oryginalnej recepturze wariacja na temat kajmaku. Przygotowuje się go praktycznie z kremówki i cukru. Gotuje tyle, żeby masa zgęstniała, ale nie nabrała intensywnego koloru. W efekcie, po ostudzeniu powstaje dość zwarta i twarda, ale bardzo słodka(...)przy okazji tarty Snickers , która – swoją drogą – perfekcyjnie sprawdzi się w roli wielkanocnego mazurka . Alluloza zdaje egzamin wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z karmelem czy też kajmakiem. Głównie właśnie dlatego, że się nie krystalizuje, a więc po ostudzeniu nie zmienia konsystencji, a po drugie daje się karmelizować. Tym sposobem powstał ten oto keto wegański mazurek. Równie pyszny
Modern Cave Girl
Ciasto Hucułka 1667słoika dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki 3 białka 1/2 szkl cukru 1/2 opakowania kisielu np. jagodowego 6 łyżek orzechów włoskich posiekanych Masa: 120 g masła 300 g kajmaku Ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i dzielimy go na 2 części, a następnie z każdej z nich odcinamy po 1/5 i chowamy do zamrażalki. Jeśli macie dwie(...)ostudzone ciasta zdejmujemy z blaszek oraz odklejamy papiery z nich. 5. Jeden blat z powrotem wkładamy do blaszki. Masa 6. Masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy po łyżce kajmaku aż do wykończenia. 7. Gotową masę wykładamy na dolny blat, przykrywamy drugim blatem, owijamy folią i chowamy do lodówki na cała noc. Po wyjęciu z lodówki następnego dnia, ciasto
Gotowanie...to proste !
Kruche babeczki z czekoladą, konfiturą z porzeczek, kajmakiem i bitą śmietaną 126coś naprawdę słodkiego i nieważne, że to ma z tysiąc kalorii, ważne, że słodkie i pyszne :D I takie właśnie są te babeczki, po prostu sama słodycz - kajmak, czekolada i bita śmietana, których słodki smak przełamuje lekko kwaśna konfitura z porzeczek. Kruche babeczki z czekoladą, konfiturą z porzeczek, kajmakiem i bitą śmietaną Składniki: Ciasto
Na kulinarnym poligonie
Ciasto Snickers 161łyżki cukru 1 i 3/4 łyżki miodu Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 100 g masła Dodatkowo: 250 g kajmaku Masa orzechowa 1. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, następnie dodajemy posiekane orzechy i całość podgrzewamy przez około 5 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie zestawiamy z ognia do lekkiego przestygnięcia(...)opakowaniu i studzimy pod folią aby nie było kożucha. 4. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia składników. Złożenie ciasta według kolejności: - blat - kajmak - blat - masa budyniowa - blat z masą orzechową Ciasto najlepiej smakuje po 1 dniowym odstaniu. Smacznego
Gotowanie...to proste !
Kruche rurki z kremem kajmakowym 109Masa kajmakowa: 350 ml śmietany kremówki 200 gr masy kajmakowej 2 łyżeczki spirytusu Kremówkę wlać do misy miksera ubić na sztywno, po koniec ubijania dodawać powoli, łyżka po łyżce kajmak. Kolejną łyżkę kajmaku dodawać po dokładnym wmiksowaniu poprzedniej porcji, dodać spityrus, krótko zmiksować. Krem kajmakowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką Bismarck (nr 230 Wiltona) lub inną do nadziewania
moj przepis na
Domowe wafelki Knoppers 130oryginalnego przepisu, to dla mnie nadal jest ciut za słodki – ale to kwestia gustu. Dla małych i dużych łasuchów, pożywny wafelek przekładny masą orzechową, masą waniliową i kajmakiem. Bardzo łatwy do zrobienia. Można dodatkowo polać czekoladą lub zanurzyć w czekoladzie. Przepis wart wypróbowania! Składniki na wafle o standardowej wielości kwadratu o boku około 30 cm (wychodzi około 30 wafelków(...)Ponadto: Opakowanie wafli 1/4 puszki masy kajmakowej Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć trzecim waflem. Następnie cienko rozsmarować kajmakiem, przykryć czwartym waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na lekkie stężenie kremów do lodówki na 2 godziny. Na 15 min przed podaniem wyjąć z lodówki i pokroić. Ewentualnie: 100 gr czekolady
moj przepis na
Ciasto 3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami 131prawidłowo ubić śmietanę ze śmietan fixem lub żelatyną. Efektem warsztatów było bardzo popularne ciasto 3 BIT. U mnie dziewczyny poznały wersję mniej słodką, z kakaowymi herbatnikami, z mniejszą ilością kajmaku i cukru Składniki na blachę 40×30 cm: 500 g herbatnikow kakaowych około 75 szt 250 g masy kajmakowej, możecie dać więcej, ja nie chciałam przesłodzić 2 budynie śmietankowe(...)dodać 2 śmietan fixy. Dodaje się je na samym początku ubijania śmietany. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 1 warstwę herbatników, tak aby forma była dokładnie pokryta herbatnikami. Rozsmarować kajmak, najpierw delikatnie, nie szarpać łyżką, bo herbatniki się wtedy podnoszą. Można łyżkę maczać we wrzątku, żeby sobie ułatwić. Wyrównać. Wyłożyć 2 warstwę herbatników, wyłożyć krem budyniowy. Wyrównać. Wyłożyć 3 warstwę
moj przepis na
Sernik papieski 280Beza orzechowa: 6 białek pół szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej szczypta soli Dodatkowo: 1 puszka kajmaku (ok 500g) 200g masła w temperaturze pokojowej pół opakowania herbatników *** Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia ( użyłam foremki o wymiarach 26 x 26 cm ). Na dnie blaszki(...)Pieczemy dalej w temperaturze przez 180’C przez 30 minut. Sernik wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do przestudzenia *** *** Masło ubijmy mikserem na puch, następnie wrzucamy po jednej łyżce kajmaku i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Na bezie rozprowadzamy równomiernie masę kajmakową *** *** Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz słonecznik i podgrzewamy ciągle mieszając, aż słonecznik skarmelizuje się
Blog z Apetytem
Kruche rurki z kremem kajmakowym 110Masa kajmakowa: 350 ml śmietany kremówki 200 gr masy kajmakowej 2 łyżeczki spirytusu Kremówkę wlać do misy miksera ubić na sztywno, po koniec ubijania dodawać powoli, łyżka po łyżce kajmak. Kolejną łyżkę kajmaku dodawać po dokładnym wmiksowaniu poprzedniej porcji, dodać spityrus, krótko zmiksować. Krem kajmakowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką Bismarck (nr 230 Wiltona) lub inną do nadziewania
moj przepis na
Domowe wafelki Knoppers 128oryginalnego przepisu, to dla mnie nadal jest ciut za słodki – ale to kwestia gustu. Dla małych i dużych łasuchów, pożywny wafelek przekładny masą orzechową, masą waniliową i kajmakiem. Bardzo łatwy do zrobienia. Można dodatkowo polać czekoladą lub zanurzyć w czekoladzie. Przepis wart wypróbowania! Składniki na wafle o standardowej wielości kwadratu o boku około 30 cm (wychodzi około 30 wafelków(...)Ponadto: Opakowanie wafli 1/4 puszki masy kajmakowej Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć trzecim waflem. Następnie cienko rozsmarować kajmakiem, przykryć czwartym waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na lekkie stężenie kremów do lodówki na 2 godziny. Na 15 min przed podaniem wyjąć z lodówki i pokroić. Ewentualnie: 100 gr czekolady
moj przepis na
Ciasto 3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami 128prawidłowo ubić śmietanę ze śmietan fixem lub żelatyną. Efektem warsztatów było bardzo popularne ciasto 3 BIT. U mnie dziewczyny poznały wersję mniej słodką, z kakaowymi herbatnikami, z mniejszą ilością kajmaku i cukru Składniki na blachę 40×30 cm: 500 g herbatnikow kakaowych około 75 szt 250 g masy kajmakowej, możecie dać więcej, ja nie chciałam przesłodzić 2 budynie śmietankowe(...)dodać 2 śmietan fixy. Dodaje się je na samym początku ubijania śmietany. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 1 warstwę herbatników, tak aby forma była dokładnie pokryta herbatnikami. Rozsmarować kajmak, najpierw delikatnie, nie szarpać łyżką, bo herbatniki się wtedy podnoszą. Można łyżkę maczać we wrzątku, żeby sobie ułatwić. Wyrównać. Wyłożyć 2 warstwę herbatników, wyłożyć krem budyniowy. Wyrównać. Wyłożyć 3 warstwę
moj przepis na
Łatwy sernik bez pieczenia – gotowany 154zmielonego twarogu lub sera z wiaderka 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki mleka 200 g masła 4 jajka 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g) 200 g kajmaku z puszki 50-100 g orzeszków ziemnych Herbatniki kruszymy na pył (najwygodniej w malakserze, ale można też ręcznie). Łączymy z rozpuszczonym masłem oraz masłem orzechowym i mieszamy, aż powstaną jednolite okruchy(...)czas mieszamy – masa się zagotuje i zacznie gęstnieć. Gdy pojawią się bąble, zdejmujemy z ognia i wlewamy na przygotowany spód. Zostawiamy do przestygnięcia. Na lekko ciepłym serniku rozsmarowujemy kajmak. Posypujemy orzeszkami – można je uprzednio podprażyć na suchej patelni. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Post Łatwy sernik bez pieczenia – gotowany pochodzi
Poezja smaku
Szyszki z ryżu preparowanego, czekolady i kajmaku 122Szyszki z ryżu preparowanego, czekolady i kajmaku to wspomnienie dzieciństwa. Prosta do wykonania i bardzo smaczna słodycz. Artykuł Szyszki z ryżu preparowanego, czekolady i kajmaku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją
Ciasto "Szampańskie" 163litra mleka 600 ml mleka 5 łyżek cukru ( lub do smaku) Z podanych składników gotujemy budyń ( ma być gęsty). Gorący wylewamy na ciasto. Masa kajmakowa ( można też użyć kajmaku z puszki- ja zrobiłam domowy- jest jaśniejszy i lepiej kontrastuje z czekoladą) 400 ml mleka 300 g cukru cukier waniliowy małe opakowanie 4 czubate łyżki masła Mleko i cukier gotujemy(...)zgęstnieje i powstanie kajmak. Po ostudzeniu ucieramy na puch z masłem. Dodatki: 1 pomarańcza 100 g gorzkiej czekolady 1 galaretka pomarańczowa WYKONANIE: blat ciasta gorący budyń szybko przykrywamy drugim blatem ciasta (i odstawiamy do ostudzenia) masa kajmakowa kawałki czekolady plastry pomarańczy zalewamy tężejącą galaretką ( na 400 ml wody) Smacznego! p { margin
Domowe ciasta