mnie warstwowce, różne smaki, struktury, słodkości często przełamane kwaskową warstwą. Uwielbiam takie ciasta i co roku przygotowuje inną wersję. W tym roku trójsmakowy miodownik z dużą ilością kajmaku na wierzchu, coś pysznego mówię Wam ;) Idealne na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko, na urodziny czy spotkanie rodzinne tez będzie pasować, troszkę pracy przy nim ale ile smaku to tylko sami(...)wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się jej, następnie dodajemy mandarynki bez zalewy. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na ciemny blat ciasta i przykrywamy ostatnim blatem. 6. Na wierzch wykładamy kajmak i posypujemy go spora ilością orzechów włoskich. Ciasto owijamy folia i odstawiamy do ostygnięcia mas, a następnie przechowujemy w lodówce. Najlepsze jest na drugi, trzeci dzień. Smacznego
Gotowanie...to proste !Ciasto krówka to popularne ciasto z masą kajmakową. Jest wiele przepisów na to łatwe ciasto, dziś przedstawię Wam swoją wersję ciasta z dziurką i masą krówkową. Robiąc ciasto z kajmakiem nie trzeba go przecinać na pół aby przełożyć, mam na to inny niezawodny sposób. Dlatego ciasto na maślance jest łatwe i robi się bez użycia miksera. Ciasto krówka kokosowa(...)trochę inny. Jednak jest to ciasto krówka przepis sprawdzony i godny polecenia. Nim coś opublikują sama sprawdzam czy da się zjeść. 😉 A więc jak zrobić ciasto z dziurką i kajmakiem? Zapraszam na przepis 🙂 Ciasto krówka przepis Przepis
Dieta moja pasjaCiasto z jogurtów greckich bez pieczenia, delikatny kremowy niby ”sernik” na ciastkach. Sernik z kajmakiem i orzechami. Pyszny domowy deser na biszkoptach z gęstego jogurtu greckiego lub jogurtu typ grecki. Sernik bez sera można przygotować na śmietanie lub na jogurcie. To pyszne proste ciasto zrobisz bez użycia piekarnika, a także bez miksera. Gotowane ciasto z jogurtów greckich często(...)nazywane sernikiem bez masła i zbędnych dodatków. Ciasto bez pieczenia, proste w wykonaniu z biszkoptami, kajmakiem i orzechami. Jak zrobić ciasto gotowane z jogurtem? Jak zrobić ciasto gotowane w garnku? Sernik gotowany z jogurtów Utarło się mówić, że ciasto z jogurtów czy pieczone czy gotowane to sernik. I tutaj mam dylemat, do sernika potrzebny jest ser, tu mamy jogurt
Dieta moja pasjaPyszny sernik z mascarpone i kajmakiem, to prawdziwa uczta dla podniebienia i niebo w gębie dla miłośników serniczków. Artykuł Sernik z serkiem mascarpone i kajmakiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjąnimi. Nie umiem powiedzieć dlaczego, ale jego konsystencja odpowiada mi dużo bardziej. Stąd decyzja o wegańskim spodzie do mazurka. A nadzienie? Nadzienie to w oryginalnej recepturze wariacja na temat kajmaku. Przygotowuje się go praktycznie z kremówki i cukru. Gotuje tyle, żeby masa zgęstniała, ale nie nabrała intensywnego koloru. W efekcie, po ostudzeniu powstaje dość zwarta i twarda, ale bardzo słodka(...)przy okazji tarty Snickers , która – swoją drogą – perfekcyjnie sprawdzi się w roli wielkanocnego mazurka . Alluloza zdaje egzamin wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z karmelem czy też kajmakiem. Głównie właśnie dlatego, że się nie krystalizuje, a więc po ostudzeniu nie zmienia konsystencji, a po drugie daje się karmelizować. Tym sposobem powstał ten oto keto wegański mazurek. Równie pyszny
Modern Cave Girlsłoika dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki 3 białka 1/2 szkl cukru 1/2 opakowania kisielu np. jagodowego 6 łyżek orzechów włoskich posiekanych Masa: 120 g masła 300 g kajmaku Ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i dzielimy go na 2 części, a następnie z każdej z nich odcinamy po 1/5 i chowamy do zamrażalki. Jeśli macie dwie(...)ostudzone ciasta zdejmujemy z blaszek oraz odklejamy papiery z nich. 5. Jeden blat z powrotem wkładamy do blaszki. Masa 6. Masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy po łyżce kajmaku aż do wykończenia. 7. Gotową masę wykładamy na dolny blat, przykrywamy drugim blatem, owijamy folią i chowamy do lodówki na cała noc. Po wyjęciu z lodówki następnego dnia, ciasto
Gotowanie...to proste !coś naprawdę słodkiego i nieważne, że to ma z tysiąc kalorii, ważne, że słodkie i pyszne :D I takie właśnie są te babeczki, po prostu sama słodycz - kajmak, czekolada i bita śmietana, których słodki smak przełamuje lekko kwaśna konfitura z porzeczek. Kruche babeczki z czekoladą, konfiturą z porzeczek, kajmakiem i bitą śmietaną Składniki: Ciasto
Na kulinarnym poligoniełyżki cukru 1 i 3/4 łyżki miodu Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 100 g masła Dodatkowo: 250 g kajmaku Masa orzechowa 1. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, następnie dodajemy posiekane orzechy i całość podgrzewamy przez około 5 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie zestawiamy z ognia do lekkiego przestygnięcia(...)opakowaniu i studzimy pod folią aby nie było kożucha. 4. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia składników. Złożenie ciasta według kolejności: - blat - kajmak - blat - masa budyniowa - blat z masą orzechową Ciasto najlepiej smakuje po 1 dniowym odstaniu. Smacznego
Gotowanie...to proste !Masa kajmakowa: 350 ml śmietany kremówki 200 gr masy kajmakowej 2 łyżeczki spirytusu Kremówkę wlać do misy miksera ubić na sztywno, po koniec ubijania dodawać powoli, łyżka po łyżce kajmak. Kolejną łyżkę kajmaku dodawać po dokładnym wmiksowaniu poprzedniej porcji, dodać spityrus, krótko zmiksować. Krem kajmakowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką Bismarck (nr 230 Wiltona) lub inną do nadziewania
moj przepis naoryginalnego przepisu, to dla mnie nadal jest ciut za słodki – ale to kwestia gustu. Dla małych i dużych łasuchów, pożywny wafelek przekładny masą orzechową, masą waniliową i kajmakiem. Bardzo łatwy do zrobienia. Można dodatkowo polać czekoladą lub zanurzyć w czekoladzie. Przepis wart wypróbowania! Składniki na wafle o standardowej wielości kwadratu o boku około 30 cm (wychodzi około 30 wafelków(...)Ponadto: Opakowanie wafli 1/4 puszki masy kajmakowej Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć trzecim waflem. Następnie cienko rozsmarować kajmakiem, przykryć czwartym waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na lekkie stężenie kremów do lodówki na 2 godziny. Na 15 min przed podaniem wyjąć z lodówki i pokroić. Ewentualnie: 100 gr czekolady
moj przepis naprawidłowo ubić śmietanę ze śmietan fixem lub żelatyną. Efektem warsztatów było bardzo popularne ciasto 3 BIT. U mnie dziewczyny poznały wersję mniej słodką, z kakaowymi herbatnikami, z mniejszą ilością kajmaku i cukru Składniki na blachę 40×30 cm: 500 g herbatnikow kakaowych około 75 szt 250 g masy kajmakowej, możecie dać więcej, ja nie chciałam przesłodzić 2 budynie śmietankowe(...)dodać 2 śmietan fixy. Dodaje się je na samym początku ubijania śmietany. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 1 warstwę herbatników, tak aby forma była dokładnie pokryta herbatnikami. Rozsmarować kajmak, najpierw delikatnie, nie szarpać łyżką, bo herbatniki się wtedy podnoszą. Można łyżkę maczać we wrzątku, żeby sobie ułatwić. Wyrównać. Wyłożyć 2 warstwę herbatników, wyłożyć krem budyniowy. Wyrównać. Wyłożyć 3 warstwę
moj przepis naBeza orzechowa: 6 białek pół szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej szczypta soli Dodatkowo: 1 puszka kajmaku (ok 500g) 200g masła w temperaturze pokojowej pół opakowania herbatników *** Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia ( użyłam foremki o wymiarach 26 x 26 cm ). Na dnie blaszki(...)Pieczemy dalej w temperaturze przez 180’C przez 30 minut. Sernik wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do przestudzenia *** *** Masło ubijmy mikserem na puch, następnie wrzucamy po jednej łyżce kajmaku i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Na bezie rozprowadzamy równomiernie masę kajmakową *** *** Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz słonecznik i podgrzewamy ciągle mieszając, aż słonecznik skarmelizuje się
Blog z ApetytemMasa kajmakowa: 350 ml śmietany kremówki 200 gr masy kajmakowej 2 łyżeczki spirytusu Kremówkę wlać do misy miksera ubić na sztywno, po koniec ubijania dodawać powoli, łyżka po łyżce kajmak. Kolejną łyżkę kajmaku dodawać po dokładnym wmiksowaniu poprzedniej porcji, dodać spityrus, krótko zmiksować. Krem kajmakowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką Bismarck (nr 230 Wiltona) lub inną do nadziewania
moj przepis naoryginalnego przepisu, to dla mnie nadal jest ciut za słodki – ale to kwestia gustu. Dla małych i dużych łasuchów, pożywny wafelek przekładny masą orzechową, masą waniliową i kajmakiem. Bardzo łatwy do zrobienia. Można dodatkowo polać czekoladą lub zanurzyć w czekoladzie. Przepis wart wypróbowania! Składniki na wafle o standardowej wielości kwadratu o boku około 30 cm (wychodzi około 30 wafelków(...)Ponadto: Opakowanie wafli 1/4 puszki masy kajmakowej Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć trzecim waflem. Następnie cienko rozsmarować kajmakiem, przykryć czwartym waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na lekkie stężenie kremów do lodówki na 2 godziny. Na 15 min przed podaniem wyjąć z lodówki i pokroić. Ewentualnie: 100 gr czekolady
moj przepis naprawidłowo ubić śmietanę ze śmietan fixem lub żelatyną. Efektem warsztatów było bardzo popularne ciasto 3 BIT. U mnie dziewczyny poznały wersję mniej słodką, z kakaowymi herbatnikami, z mniejszą ilością kajmaku i cukru Składniki na blachę 40×30 cm: 500 g herbatnikow kakaowych około 75 szt 250 g masy kajmakowej, możecie dać więcej, ja nie chciałam przesłodzić 2 budynie śmietankowe(...)dodać 2 śmietan fixy. Dodaje się je na samym początku ubijania śmietany. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 1 warstwę herbatników, tak aby forma była dokładnie pokryta herbatnikami. Rozsmarować kajmak, najpierw delikatnie, nie szarpać łyżką, bo herbatniki się wtedy podnoszą. Można łyżkę maczać we wrzątku, żeby sobie ułatwić. Wyrównać. Wyłożyć 2 warstwę herbatników, wyłożyć krem budyniowy. Wyrównać. Wyłożyć 3 warstwę
moj przepis na