tknęła, synowi też nie smakował. Za to ja z małżonkiem zjedliśmy z miłą chęcią. Składniki: 2 pęczki botwinki 2 ogórki gruntowe kilka rzodkiewek 1 - 2 ząbki czosnku 800 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki jajka koperek, szczypiorek 2 - 3 łyżki zakwasu buraczanego (opcjonalnie) sól, pieprz Wykonanie: Botwinkę umyć, buraczki wyszorować. Gałązki pokroić na 1 - 2 cm kawałki, a buraczki włożyć(...)miękka. Wyjąć z wody i ostudzić. Wody nie wylewać. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki pokroić na drobną kostkę. Przestudzone buraczki obrać i drobno pokroić. Jogurt / kefir / maślankę wlać do miski. Dodać pokrojone warzywa i przecisnąć czosnek. Dolać odrobinę wody z gotowania botwinki i ewentualnie zakwas buraczany. Doprawić do smaku i wstawić do lodówki na minimum
Sto kolorów kuchnichłodniku możecie zrobić, np chłodnik litewski lub co Wam przyjdzie do głowy... Składniki: 4-5 średniej wielkości upieczonych buraczków 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu, np wołowego 300 ml jogurtu naturalnego sól 2 łyżeczki soku z limetki/cytryny koperek Wykonanie: Upieczone buraczki obrać ze skóry. Do naczynia przełożyć pokrojone na ćwiartki buraczki, dolać szklankę bulionu - całość zmiksować za pomocą ręcznego blendera(...)jednolitą masę. Dodać roztarty czosnek, resztę bulionu oraz jogurt naturalny - raz jeszcze wszystko zmiksować. Chłodnik doprawić do smaku solą oraz sokiem z limetki/cytryny. Podawać posypany koperkiem. Można dołożyć kawałek wędzonego łososia lub biały ugotowany groch. Smacznego
kolorowotorcikowotortownicy o śr. 21 cm. Masa: 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1/2 szklanki cukru, 300 ml śmietanki 30%, szklanka wrzątku, szczypta soli, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, laska wanilii, 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, 500 g truskawek, galaretka truskawkowa. Kaszę zalać wrzątkiem wraz ze szczyptą soli. Gotować na małym ogniu przez około(...)kasza się nie przypaliła! Ostudzić. Zmiksować przy użyciu blendera. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do kaszy wraz z cukrem, jogurtem naturalnym i nasionami wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Powtykać przebrane truskawki około 200g. Schłodzić. Na wierzchu ciasta rozłożyć resztę truskawek. Galaretkę rozpuścić
Z miłości do słodkościwspaniale się prezentują na stole i szybko sie robi:) składniki: 18 krakersów 250 g serka, ja użyłam Wieluń 120 g wędzonego łososia 1 łyżka posiekanego koperku 1-2 łyżki jogurtu sól ziołowa Kamis do smaku natka,koperek, czarne oliwki do dekoracji Serek wymieszać z jogurtem. Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku sola ziołową. Każdego krakersa posmarować serkiem, ja użyłam szprycy
Monia miesza i gotujewszyscy domownicy jeszcze śpią, a ja mogę zjeść w ciszy śniadanie i poczytać książkę. Leniwie i pysznie rozpoczęty dzień. Składniki: 2 jajka pół łyżeczki cukru 3 - 4 łyżki jagód jogurt naturalny łyżeczka masła Patelnia ze sklepu Westwing Wykonanie: Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać żółtka i wymieszać całość. Na patelni rozgrzać masło i wylać masę jajeczną. Po chwili(...)wrzucić łyżkę jagód. Kiedy omlet zetnie się z jednej strony przełożyć omlet na drugą i podsmażyć jeszcze przez chwilę. Omlet zdjąć z patelni. Na talerzu polać go jogurtem i posypać pozostałymi jagodami
Sto kolorów kuchniszklanki mąki jaglanej ( zmielonej kaszy jaglanej ) 1 szklanka mielonych migdałów 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego dowolne owoce - u mnie czarne maliny Wykonanie: Przygotować 2 naczynia. W jednym naczyniu połączyć składniki suche, tj. mąkę jaglaną, cukier, sodę i mielone migdały. W drugim naczyniu wymieszać ( mikserem jest najszybciej(...)składniki mokre, czyli jajka, olej i jogurt. Do składników mokrych wsypać suche - całość wymieszać. Masę przełożyć do formy na muffiny ( na 12 sztuk ). Na wierzchu ułożyć owoce. Masa jest dość rzadka, dlatego owoce zatopią się w niej podczas pieczenia. Smacznego
kolorowotorcikowobyło w domu. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej jajko 1/2 szklanki mleka łyżka oliwy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ser biały chudy jogurt naturalny szczypiorek suszone pomidory rzeżucha Ubijam białko. W drugiej misce łączę i mieszam na gładką masę: obydwie mąki, żółtko, mleko. Następnie dodaję oliwę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie(...)łączę z ubitym białkiem. Placuszki smażę na suchej patelni z dwóch stron aż ładnie się zarumienią. W tym czasie rozdrabniam ser biały, łączę z jogurtem naturalnym, posiekanym szczypiorkiem (ja miałam pyszny szczypiorek z okiennej uprawy, wyhodowany z cebuli) oraz suszonymi pomidorami (również własnej roboty). Dolewam trochę oliwy z pomidorów do smaku. Dodaję sól i pieprz. I tyle! Twarożek możemy przygotować
Brzuszki Łakomczuszkioryginalnym przepisie 100 g gęstego kremowego twarożku no i tutaj pojawił się problem, wszystkie tego typu twarożki miały dużo tłuszczu więc postanowiłam zrobić swój twarożek) 2-3 łyżki chudego jogurtu naturalnego skórka z jednej cytryny 1 gałązka tymianku sól, pieprz pasta 2: makrela wędzona sok z 1/4 cytryny dymka pieprz pasta 3: 8 suszonych pomidorów z zalewy(...)roboty. Pasta 1: Rozdrabniamy widelcem ser i łączymy z jogurtem. Dodajemy skórkę z wyparzonej i wyszorowanej cytryny, następnie tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pasta 2: Obieramy makrelę, dokładnie wybieramy ości. Dodajemy dymkę, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, pieprzymy. Pasta 3: Blendujemy na gładką masę pomidory (mój blender odmówił posłuszeństwa w związku z tym pokroiłam je na drobną kostkę
Brzuszki Łakomczuszkiłyżka oliwy sól farsz: 250g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła sól, pieprz sos: 1 jogurt nisko tłuszczowy 1 gałązka tymianku sól i pieprz Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem (uwaga nie może być za ciepłe, bo zabije drożdże) i odstawiamy na 10 minut. Do miski(...)Ciasto rozwałkowujemy tak cienko jak się da, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pieczemy w 180 st. przez 20 minut. W tym czasie możemy przygotować sos. Listki tymianku łączymy z jogurtem, solimy, pieprzymy i mieszamy całość. Dziewczyny z programu "Rewolucja na talerzu" twierdzą, że tradycyjna porcja pierogów z grzybami to 600 kcal, a ta propozycja to zaledwie 340 kcal. Pytanie
Brzuszki Łakomczuszkikurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny jogurt naturalny 0% sól, pieprz Fasolę płuczemy i zalewamy 1 szklanką wody. Solimy, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i dajemy jej odpocząć przez 2h. Następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie(...)następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier. Jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego, posypaną posiekaną natką
Brzuszki Łakomczuszkiwczorajszy obiad. Jeśli też lubicie takie połączenia to polecam. Składniki (dla 2 osób) : 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki curry 2 świeże brzoskwinie lub brzoskwinie z puszki 1 jogurt naturalny grecki 100 g ryżu sól, pieprz, cukier olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Następnie doprawić curry i podsmażyć na rozgrzanym oleju(...)patelni na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Po kilku minutach (jeśli brzoskwinie są z puszki to trzeba podsmażyć je krócej) dodać jogurt i doprawić do smaku. Na koniec dodać kurczaka i dusić jeszcze przez chwilę pod przykryciem. Danie podawać z ugotowanym na sypko ryżem
Pasja SmakuSkładniki: pół pęczka rzodkiewek trzy jajka ugotowane na twardo jedna dymka garść szczypiorku sól pieprz łyżeczka oliwy z oliwek łyżka jogurtu naturalnego łyżka musztardy Do wysokiego naczynia wrzucamy ugotowane na twardo jajka, oczyszczone rzodkiewki, dymkę, oliwę z oliwek, musztardę i jogurt naturalny. Składniki blenderujemy dość niedokładnie tak by wyczuwalne były poszczególne składniki. Doprawiamy pastę do smaku solą
Mango Papajakurczaka pieprz ząbek czosnku 150 ml śmietanki kremówki 150 gram startego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej odrobina chili w płatkach łyżka oliwy z oliwek dwie łyżki jogurtu naturalnego Zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w niej dołek i dodajemy jedno jajko i masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy krótko lecz energicznie(...)odkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotujmy farsz. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, by delikatnie zmiękł. Robimy marynatę do kurczaka: jogurt naturalny, oliwę z oliwek, chili w płatkach, posiekany drobno czosnek, sól i pieprz mieszamy w miseczce. Kurczaka kroimy w cienkie plastry o długości 2-3 cm i umieszczamy w marynacie. Smażymy
Mango Papajacukinia jajko dwie łyżki mąki łyżka mleka sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia 100 gram wędzonego łososia jeden ogórek 4 ząbki czosnku 300 ml jogurtu greckiego świetnym dodatkiem do tego dania jest również koperek Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na sito i pozostawiamy na 20 minut aż odpłynie z niej cały(...)każdym mały kawałek wędzonego łososia. Czas przygotować tzatziki. Ścieramy ogórka na tarce o małych oczkach, siekamy do tego trzy ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jogurt grecki. Do przygotowanego sosu można również dodać posiekany koperek. Sos idealnie komponuje się z naszymi plackami. Smacznego
Mango Papajarzeczy. Ziemniak, jajo, szpinak, mozzarella i sos czosnkowo-koperkowy. Mniam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 2-3 jaja 200 gram szpinaku 4-5 ząbków czosnku 150 gram jogurtu naturalnego pół pęczka koperku 50 gram mozzarelli 50 gram masła oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz chili (w płatkach bądź w całości byle suszone) tymianek A więc(...)Zaczniemy od tego co może chwilę postać. Od sosu czosnkowo-koperkowego. Mieszamy jogurt naturalny z drobno posiekanym czosnkiem (2 ząbki) i koperkiem oraz solą i pieprzem. Dodajemy również odrobinę ziół prowansalskich. I gotowe. Wstawiamy do lodówki. Teraz szpinak. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek, dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku na jeszcze niezbyt rozgrzany tłuszcz
Mango Papaja