jogurt - 6012 przepisów (strona:207/401)

Deser grecki z musem truskawkowym 236

Bardzo  smaczny i błyskawicznie się robi.Jedyny minus to taki , że trzeba trzymać w lodówce kilka godzin. Najlepiej zrobić wieczorem a rano już mamy pyszny deserek. Składniki: 400 g jogurt grecki 150 g cukru pudru 400 g truskawek 150 g cukru pudru 1 szt żelatyna-fix deserowa Przygotowanie:   Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Jogurt grecki zmiksować z cukrem

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z czarną porzeczką 198

lubię więc i sernik przypadł mi do gustu. Składniki: Spód 250 g herbatniki szkolne 150 g masła 3 łyżeczki kakao Masa serowa 1kg twaróg sernikowy w wiaderku 180 g jogurt naturalny 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki kopiaste żelatyny 1/3 szk wody 350 g czarnej porzeczki 200 g cukru Góra 250 ml kremówki 1 łyżka cukru(...)Spód: Herbatniki rozkruszyć w blenderze dodać ciepłe roztopione masło i zagnieść. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 28 cm,dociskając i wyrównując powierzchnię.Odłożyć .  Masa serowa; Ser,jogurt naturalny,cukier (200 g),sok z cytryny zmiksować.Dodawać małym strumieniem rozpuszczoną w wodzie letnią żelatynę i cały czas miksować.Połowę białej masy wylać na spód z herbatników i włożyć

Ala piecze i gotuje
Smoothie brzoskwiniowo borówkowe 107

owoców robi się bardzo szybko.  Kompozycja owoców dowolna. Składniki: 4 szt brzoskwinie dojrzałe 100 ml bardzo zimnej wody 2 łyżki golden syrup 2 szk borówki amerykańskiej 150 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki golden syrup Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być bardzo zimne. Brzoskwinie obrać z skórki pokroić i przełożyć do naczynia z blendera. Dodać golden syrup oraz zimną wodę(...)zmiksować na jednolitą konsystencję. Rozlać do szklanek. Borówki umyć przełożyć do naczynia z blendera dodać jogurt naturalny, golden syrup i również zmiksować na jednolitą konsystencję. Za pomocą łyżki rozlać na masę brzoskwiniową. Udekorować i od razu podawać do konsumpcji.  Masa z borówek z czasem zmienia kolor

Ala piecze i gotuje
Chleb z cukinią 145

takie chrupiące dodatki. Wyszło smacznie. Składniki: 200 g startej cukinii 5 dkg świeżych drożdży 400 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 125 ml oleju rzepakowego Rapso 250 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ziaren słonecznika Kresto 2 łyżki siemienia lnianego Kresto 0,5 szk ciepłej wody Przygotowanie:   Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłą wodą(...)wrzątkiem), rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia

Ala piecze i gotuje
Ciasto odwracane z mirabelkami 203

zrobienia odwracane ciasto z tymi małymi żółtymi śliweczkami. Składniki: 180 g margaryny 340 g mąki 4 szt jajka 300 g cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 230 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki esencji waniliowej 2 łyżki cukru mirabelki Przygotowanie:   Jajka, cukier i esencję waniliową zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt grecki i zimną rozpuszczoną margarynę

Ala piecze i gotuje
Placki jogurtowe z brzoskwiniową salsą 172

pyszne i delikatne placki z brzoskwiniową salsą. Wykorzystałam do nich domowe brzoskwinie w syropie klik . Składniki: 2 szk mąki pszennej 0,5 szk cukru 2 jajka 1,5 szk jogurtu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso 6-8 połówek brzoskwiń w syropie 3 łyżki soku pomarańczowego  do smażenia olej rzepakowy Rapso Przygotowanie: Żółtka zmiksować(...)cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt waniliowy i całość zmiksować. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć na niewielkiej ilość oleju rzepakowego z dwóch stron. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Placki rozłożyć na talerz i nałożyć salsę brzoskwiniowa. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Szarlotka na kruchym spodzie 306

jabłek. Na górze kakaowa kruszonka. Składniki: 200 g margaryny 350 g mąka pszenna 150 g mąki krupczatki 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka jogurtu naturalnego Nadzienie 1 kg jabłek (po obraniu) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka kakao Przygotowanie:  Mąki, margarynę,żółtka,cukier,proszek do pieczenia(...)jogurt naturalny włożyć do naczynia z miksera. Zmiksować na wolnych obrotach. Powinna powstać alla kruszonka. Wyjąć przełożyć do miski lekko docisnąć i schładzać z 2-3 godziny w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 15 min. Wyjąć

Ala piecze i gotuje
Pałki w marynacie z warzywami 181

Składniki: 6 pałek z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 jabłko 10 cm pora 6 ziemniaków 0,5 cukinii( u mnie większa) 50 g żurawiny Marynata 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy grillowej Kamis 1 cebula 3 ząbki czosnku w łupinach 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego Kamis(...)Kamis Do smaku sól morska prowansalska w  młynku Kamis przyprawa do ziemniaków olej do posmarowania Przygotowanie:   Pałki kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć.  Marynata: w misce wymieszać jogurt z majonezem i przyprawami. Dodać obraną i pokrojoną w większe kawałki cebulę, czosnek i wymieszać.  Do marynaty włożyć pałki, wymieszać żeby pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć

Ala piecze i gotuje
Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem 1944

okresie wielkanocnym. Składniki: 8 jajek 100 g pieczarek marynowanych 100 g papryki konserwowej 100 g ogórków konserwowych 1 malutka biała cebula 2 łyżeczki chrzanu 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz do smaku Przygotowanie:   Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać z skorupki i przekroić na pół. Paprykę, pieczarki, ogórki i cebule pokroić w drobniutką kosteczkę. Do warzyw(...)dodać chrzan, majonez, jogurt naturalny i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć na 2-3 godziny do lodówki żeby smaki się przegryzły. Na półmiski ułożyć przekrojone jajka i nałożyć sałatkę

Ala piecze i gotuje
Sos czosnkowy - takie moje tzatziki 166

Składniki - jednocześnie proporcje : majonez - 3 łyżki jogurt naturalny - 2 łyżki czosnek - 2 średniej wielkości ząbki sól pieprz - ale tylko świeżo mielony Zapewne Was zaskoczę co robię z czosnkiem ale nie używam żadnej praski ani nie miażdżę nożem bo wtedy czosnek trzeba troszeczkę posolić aby nie zgorzkniał a i tak gorzknieje, mój sposób i sprawdza się on świetnie to : ŚCIERAM CZOSNEK(...)TARCE NA MAŁYCH OCZKACH. Nie trzeba solić a smak, aromat i zapach czosnku jest nieporównywalny do niczego innego. Przygotowanie : Ścieram czosnek na małych oczkach tarki, dodaję majonez z jogurtem i wstępnie mieszam, dodaję szczyptę soli i troszeczkę pieprzu - tylko do smaku.  Dokładnie mieszam, przykrywam i wstawiam do lodówki. Przygotować najlepiej wykonać minimum 3 godziny przed podaniem, choć gotowy

Mechanik w kuchni
Naleśniki z serem i sosem pomarańczowym 178

Składniki: 25 dkg mąki przennej szklanka mleka szklanka wody przegotowanej ostudzonej 2 jajka cukier, sól 40dkg sera białego półtłustego  cukier waniliowy jogurt naturalny Przygotowanie ciasta na naleśniki : Do wyższego naczynia, u mnie to misa z miksera dodaję wszystkie składniki czyli : mąkę, mleko, wodę, jajka, łyżkę cukru, łyżeczkę cukry waniliowego i szczypta soli. Całość mieszam mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji(...)spiralnymi. Naleśniki szybko się smażą więc ostrożnie. Najlepsze są gdy mają złocisty kolor. Przygotowanie masy twarogowej: Twaróg przekładamy do misy, dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę cukru waniliowego, 2 -3 łyżeczki jogurtu naturalnego, całość dokładnie mieszam, ugniatam widelcem. Gotową masę cienko smaruję gotowe naleśniki i zwijam w rulony. Do tych naleśników polecam jeszcze sos pomarańczowy

Mechanik w kuchni
Sałatka z tortellini 359

Składniki: opakowanie Tortellini 3 jajka 1 świeży zielony ogórek puszka kukurydzy koperek ( pęczek ) 15 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku majonez jogurt naturalny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Tortellini gotujemy i studzimy zgodnie z opisem na opakowaniu, jajka również gotujemy i studzimy. Ser żółty ścieram na tarce na grubych oczkach (aby wiórki nie były zbyt duże ser wcześniej kroję(...)jajka w kosteczkę (ok 1x1 cm). Czosnek ścieram na tarce na drobnych oczkach (więcej na ten temat : sos czosnkowy ) i mieszam z 2 łyżkami majonezu i 3 łyżkami jogurtu. Kukurydzę odsączam. Wszystkie składniki daję do 1 większej misy i dokładnie mieszam. Doprawiam tylko solą i pieprzem. Smacznego

Mechanik w kuchni
Sałatka z selera naciowego z curry 4044

przyjęciach.   Składniki :   1 duża pierś kurczaka ( lub połówka + udko ) 1 puszka kukurydzy 6 plasterków ananasa 5-6 łodyg selera naciowego 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry sól do smaku Przygotowanie : Kurczaka gotujemy, ja zazwyczaj gotuję go razem z porcją rosołową gdy robię rosół ale możecie nawet na kostce rosołowej. Ostudzone piersi(...)również w 0,5 cm talaki ( łodygi selera wybieram zawsze od środka aby uniknąć tych nieco bardziej włóknistych z zewnątrz). Wszystko to wstępnie mieszam w misce. Osobno przygotowuję sos, jogurt, majonez, curry i odrobina soli mieszam razem po czym wlewam do misy z resztą składników i mieszam. Warto tą sałatkę przygotować nieco wcześniej, wszystko ładnie się wtedy "przegryzie" i smakuje

Mechanik w kuchni
Deser z kaszy jaglanej z granatami 307

Zmierzcie się z nim, bo warto! Składniki na masę jaglaną: 1szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka wrzącego mleka 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli 150 ml śmietanki 30% 150 ml jogurtu greckiego 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 3 łyżki ekstraktu waniliowego 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody 2 owoce granatu sok z limonki 50 g czekolady do dekoracji(...)ziarna. W międzyczasie do rondelka z żelatyną wlewamy zimną wodę, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Do misy blendera ze zmiksowaną kaszą dodajemy śmietankę, jogurt, cukier, ekstrakt waniliowy, sok z połowy limonki i sok z granatów. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy ponownie. Jeśli kolor nie będzie zbyt intensywny to można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jaglane muffiny ze szparagami i szynką 184

błyskawiczne Jaglane muffiny ze szparagami i szynką, Przepis na 9 dużych muffinów: 1 szklanka mąki 1/2 szklanka płatków jaglanych 2 jajka 1/3 szklanki majonezu delikatnego Winiary 2/3 szklanki jogurtu greckiego sól i pieprz w młynku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 szparagi, obrane i pokrojone w kosteczkę 4 plastry szynki gotowanej pokrojonej w kostkę 5 pomidorów(...)koktajlowych pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: Odkładamy trochę pokrojonych szparagów i szynki. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. Dodajemy płynne składniki: majonez wymieszany razem z jogurtem, miksujemy chwilkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z płatkami jaglanymi, proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy dalej na małych obrotach. Wsypujemy pokrojone szparagi i szynkę, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość łyżką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię