ćwiartki świeży tymianek świeże oregano szczypta kminku chili w płatkach sól pieprz 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 ogórki małosolne, pokrojone w bardzo drobną kosktę 200 gram jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu pół pęczka posiekanego szczypiorku 1 łyżka prażonej cebulki gotowy sos do hamburgerów Zaczynamy od przygotowania ziemniaków w przyprawach. Pokrojone ziemniaki wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia(...)pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy 5 kul, układamy je na talerzu wysmarowanym olejem rzepakowym, delikatnie dociskamy, formując kotlety i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Sos do ziemniaczków. Jogurt grecki, ketchup i posiekany szczypiorek mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy prażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Gotowy Podgrzewamy patelnię grillową. Połówki bułek układamy na patelni i grillujemy chwilę
Mango PapajaSkładniki: 2 małe cukinie 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej łyżka maślanki szczypta soli szczypta pieprzu pół ogórka 2 łyżki jogurtu greckiego 100 gram sera cheddar ząbek czosnku olej rzepakowy pietruszka/ koperek do ozdoby Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na godzinę na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody(...)starty ser cheddar. Rozgrzewamy patelnię i smażymy małe placuszki na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jogurt grecki, drobno posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek lub pietruszkę. Gotowe, smacznego
Mango Papajaszczypta soli jedno jajo 260 gram mąki pszennej 10 gram suchych drożdży (20 gram świeżych drożdży- wtedy na początku trzeba zrobić rozczyn) 150 gram twarogu półtłustego 3 łyżki jogurtu greckiego 100 gram jagód 2 łyżki syropu klonowego (lub wody) Do letniego mleka dodajemy rozpuszczone masło, cukier puder (50 gram), roztrzepane jajko i mieszamy. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami(...)Odstawiamy ciasto na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze chwilę, należy rozwałkować ciasto na duży kwadrat. Twaróg mieszamy z jagodami, jogurtem greckim i cukrem pudrem (3 łyżki). Na rozwałkowane ciasto nakładamy serowo- jagodowy farsz i zwijamy ciasto w rulon. Kroimy w plastry o grubości 3-4 cm. Układamy w wysmarowanej blaszce
Mango Papajajaja pół ogórka szklarniowego 300-400 gram ugotowanego bobu, bez skórki pół pomidora 100 gram sera feta pół zielonej papryki łyżka majonezu LIGHT! 2 łyżki jogurtu naturalnego 0% drobno posiekany ząbek czosnku świeże zioła: koperek, oregano i tymianek sól pieprz Bób gotujemy w nieosolonej wodzie (solimy wodę dopiero pod sam koniec gotowania!). Paprykę kroimy w paski(...)mnie to takie 6 i pół minuty od momentu zagotowania się wody, ale wiadomo każdy ma swój jakiś tam wyznacznik) i kroimy w ćwiartki. Pomidora również kroimy w ćwiartki. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz koperek. Doprawiamy solą i pieprzem (nie przesadzamy z solą bo w sałatce znajduje się również feta). Na talerzu układamy: rukolę
Mango Papajabuntuje na koper, dostaje więc bez niego. Może komuś również przypasuje nasz smak. Polecam ! :-) Składniki na 4 porcje: - 3 krótkie ogórki - 1 średnia cebulka - ok.300g kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego) - ok.1/2 pęczka koperku - 1/3 płaskiej łyżeczki ksylitolu (lub cukru) - sól i pieprz do smaku Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę (gdy dzieciom przeszkadzaja kawałeczki cebuli, można ją zetrzeć(...)można również zetrzeć cienko (jak preferuje moja Córka, gdy ona przygotowuje wówczas mamy cieńszą wersję, ale cebula jest zawsze). Ogórki doprawić solą, pieprzem oraz ksylitolem, zamieszać. Dodać śmietanę lub jogurt i dokładnie wymieszać. Koperek umyć, pokroić (niezbyt drobno, tak by był widoczny) i dorzucić do mizerii. Zamieszać i odstawić do schłodzenia. Smacznego
Smaczne Zdrowemiodu. Schłodzony w lodówce deserek sprawdzi się idealnie w upalny dzień - zapraszam :) Letni chłodnik truskawkowo-malinowy Składniki na dwie porcje: - 500g świeżych malin - 500g świeżych truskawek kaszubskich - miód drahimski - jogurt naturalny, bądź w wersji bardziej kalorycznej ulubione lody Do przygotowania potrzebujemy: świeże maliny i truskawki Owoce delikatnie płuczemy i oczyszczamy, po czym wrzucamy do miski i miksujemy blenderem na gładką(...)pestek i niepotrzebnych grudek z masy przecieramy wszystko przez sito. Na koniec dosładzamy lejącym wiosennym miodem, żeby chłodnik nie był zbyt kwaśny. Chłodzimy około godziny w lodówce. Podajemy z jogurtem naturalnym (wersja fit), bądź ulubionymi lodami (wersja dla wszystkich ;). I tak mamy słodki i zdrowy deser idealny na upały - smacznego
Sajkofanka smakusporej wielkości ciasteczek jaglanych: 1 szklanka płatków jaglanych 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 1 kopiasta masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego ok. 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka siekanych migdałów Przygotowanie: Suche składniki wrzucamy do misy robota z hakiem, mieszamy, dodajemy jajko, tłuszcz i jogurt. Z podanych składników wyrabiamy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięułatwi Wam pracę, mój BRAUN MQ 535 poradził sobie doskonale. Składniki: * 2 szklanki wyłuskanego zielonego groszku * 3 młode ziemniaki * 1 cebula średniej wielkości * 700 ml wywaru warzywnego * 1 łyżka jogurtu greckiego * sól * pieprz * 4-5 kromek chleba * pęczek natki pietruszki * 2 ząbki czosnku * oliwa z oliwek Wykonanie: Do przygotowania zupy krem z zielonego groszku potrzebny jest warzywny wywar. Żeby(...)angielskie i gotujcie godzinę. Jeśli macie w lodówce bulion drobiowy, możecie użyć takiego. W wywarze warzywnym ( odcedzonym ) ugotować groszek, cebulę i ziemniaki - do miękkości. Zupę zmiksować blenderem, dodając jogurt naturalny i doprawiając do smaku. Z chleba odkroić skórę, a kromki pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać, ja pomogłam sobie przystawką siekającą będącą na wyposażeniu blendera BRAUN
kolorowotorcikowosłodycz, pieprz nadaje tutaj ostrość, która tworzy niesamowite smakowe trio! Spróbujcie - to obiadowa i ekspresowa propozycja.. a jaka pyszna i zdrowa! (: Składniki: (na 4 porcje) 800ml maślanki 200g jogurtu naturalnego około 1,5 kg ogórków krajowych (lub gruntowych) 1 duża cukinia 2 ząbki czosnku (lub 1 , w zależności jak go lubicie) 1,5 łyżki miodu (lub 1 łyżka cukru(...)cukinię wraz z czosnkiem, listkami mięty i połową pokrojonych ogórków blendujemy na gładką masę i odstawiamy w chłodniejsze miejsce do ostudzenia. Do garnka lub głębokiej miski wlewamy jogurt i maślankę, dodajemy drugą połowę pokrojonych ogórków, miód oraz sok i skórkę z cytryny. Dodajemy pozostałe ostudzone i zblendowane warzywa i finalnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Symfonia Smakówpełnoziarnistego 1/4 awokado garść sałaty roszponki 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 3 pomidorki koktajlowe 1/2 łyżeczki ziaren czarnego sezamu Twarożek: 100 gram chudego twarogu 1 duża łyżka jogurtu naturalnego kilka łodyg szczypioru sól pieprz WYKONANIE Twarożek: do twarogu dodajemy jogurt, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Kromki chleba przekrajamy na pół i wkładamy do tostera. Każdy kawałek chleba smarujemy
OstryKęsnudne!). Delikatny smak mascarpone przełamuje świeżo mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa i kapary (jeśli lubimy). SKŁADNIKI 150-200 gram makaronu pappardelle 200 gram mascarpone 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego pęczek białych szparagów 100 gram łososia wędzonego sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżka posiekanego koperku łyżka kaparów (opcjonalnie) WYKONANIE Szparagi obieramy, kroimy na kawałki(...)szparagi). Do wody dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Główki szparagów dodajemy do garnka w połowie gotowania. Na patelni na małym ogniu podgrzewamy mascarpone, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, rozdrobione kawałki łososia wędzonego, sól, świeżo mielony pieprz, startą gałkę muszkatołową, koperek, kapary (opcjonalnie) i podgotowane szparagi. Wszystko razem podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. Makaron podajemy z sosem
OstryKęsdobrze, kwaskowaty wierzch nie przypadł młodszym dzieciom do gustu, ale już te starsze zajadały ze smakiem. Przepis na podstawie bloga Grums . Formę kupiłam w sklepie Westwing Składniki: 125 ml jogurtu naturalnego 150 g cukru 3 jajka 125 ml oleju 250 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka startej skórki cytrynowej ok. 1 szklanka czerwonych porzeczek(...)Wykonanie: Formę o wymiarach 10 x 20 cm natłuścić. Jogurt, jajka, olej i cukier wymieszać w misce. Dodać przesianą mąkę, sól, proszek, skórkę i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć umyte i odszypułkowane porzeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut, do suchego patyczka
Sto kolorów kuchniponiżej jest dość sycąca. W sam raz na domowe party. Składniki: brokuły – 0,5 kg jajka na twardo – 4 szt. suszone pomidory ser feta 200g oliwki majonez – 2 łyżki jogurt naturalny – 100 ml czosnek – 1 ząbek sól, pieprz Przygotowujemy sos z majonezu, jogurtu i wyciśniętego czosnku. Doprawiamy do smaku. W misce układamy warstwowo: ugotowane brokuły, jajka pokrojone na ósemki, pokrojone
Gotuj z Misiemwarzywny pokusiłam się pierwszy raz i powiem szczerze super pożywne śniadanko a jeszcze do tego ekspresowe w wykonaniu :) Składniki: - 2 pomidory - 2 łyżki koncenratu pomidorowego - 1/2 litra jogurtu naturalnego gęstego - sól, pieprz i ostra papryka - do dekoracji plasterki ogórka i papryki Przygotowanie: Pomidory miksujemy w blenderze dodając koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do 1/3 wysokości(...)szklanki nalewamy jogurt a następnie zmiksowaną mieszankę pomidorową. Ozdabiamy i chwilkę schładzamy
Zainspirowana w kuchnidzieci zjadły je w tempie ekspresowym. Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki masła 125 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka (w razie potrzeby) + do posmarowania 1 szklanka porzeczek (patrz uwagi we wstępie) Wykonanie: Mąkę, cukier, sól i proszek przesiać do miski. Dodać masło i wyrobić palcami(...)powstania kruszonki. Dolać jogurt i szybko wyrobić łyżką. Dodać porzeczki i ponownie wymieszać. W razie potrzeby dolać mleko, lub ewentualnie odrobinę mąki. Ciasto rozwałkować w kształt koła. Przekroić na trójkąty. Przełożyć je ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch odrobiną mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut w górnej części piekarnika
Sto kolorów kuchni