jogurt - 6012 przepisów (strona:196/401)

Najlepszy krem z pomidorów 114

cebula 3-4łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 3-4 pomidory 400 ml przecieru pomidorowego 1łyżka koncentratu pomidorowego 100 g parmezanu lub mozzarelli 60 ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego 1łyżka sosu worhestershire 1łyżka ziółprowansalskich pieprz, sól Wywar: 500 ml wody 1 udko z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka ½ selera ½ kostki rosołowej 2 ziela angielskie 1 liść laurowy(...)jaką gęstość zupy chcemy uzyskać zmniejszamy lub zwiększamy jego ilość. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Na samym końcu dodajemy śmietanę lub jogurt.   Podawać z domowej roboty razowymi grzankami, posypujemy parmezanem lub tarta mozzarellą

Mania Gotowania
Mini Pavlova 165

skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 400 ml śmietany kremówki (można zrobić również krem jogurtowy, który doskonale komponuje się ze słodka bezą) owoce sezonowe Krem: 400ml jogurtu greckiego 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/5 szklanki gorącej wody aromat lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Białka ubijmy na sztywno. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce(...)Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Odstawiamy do przestygnięcia, mieszając co jakiś czas. Żelatyna musi całkowicie przestygnąć, jednak musimy pilnować aby nie stężała. Zimny jogurt miksujemy z cukrem oraz aromatem waniliowym. Dodajemy żelatynę. Miksujemy dokładnie i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, co jakiś czas mieszając, aby ściął się równomiernie. Na wystudzone bezy

Mania Gotowania
Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką 167

kruszonka doskonale komponuje się z lekko kwaskowatymi wiśniami. babeczki są bardzo mięciutkie i długo utrzymują świeżość. Polecam. Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką         Składniki: 120g jogurtu ½ łyżeczki aromatu lub ekstraktu waniliowego 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 200g mąki 100g brązowego cukru pół łyżeczki sody   Kruszonka: 50g brązowego cukru 6 łyżek   zmielonych migdałów(...)łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki masła Nadzienie: 300 g wydrylowanych wiśni 80 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie :   Łączymy wszystkie mokre składniki: jogurt, roztopione masło, olej i roztrzepane jajko. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier i sodę. Łączymy ze sobą obie masy. Przygotowujemy wiście. Jeśli używamy mrożonych wiśni możemy je najpierw rozmrozić, ale nie jest to konieczne

Mania Gotowania
Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową 307

sezamu 1/2 szklanki bułki tartej 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może byćrównież mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona 2 łyżki jogurtu greckiego papryka mielona ostra bazylia oregano sól, pieprz oliwa z oliwek 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej Przygotowanie:   Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy(...)delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym, jogurtem i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4-5 minut. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Pomidory suszone kroimy w paski. Ser feta

Mania Gotowania
Cupcakes różane z białą czekoladą 147

około 12 sztuk): 3 jajka 1 żółtko 75 g cukru kilka kropel aromatu różanego lub 1 łyżeczka wody różanej 150 g białej czekolady 50g masła 100 ml maślanki lub jogurtu 120 g mąki pszennej 60g mąki migdałowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli 3 łyżki marmolady różanej Krem: 250g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ szklanki cukru pudru(...)Wszystko mieszamy. Do ubitych jajek wlewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy na małych obrotach miksera. Maślankę łączymy z marmoladą różana. Następnie, cały czas miksując, dodajemy partiami na zmianę suche składniki i jogurt. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do ¾ wysokości. Jeśli chcemy babeczki nadziać marmoladą, to najpierw papilotki napełniamy do połowy, następnie nakładamy po łyżeczce marmolady. Nadzienie zakrywamy pozostałym

Mania Gotowania
Turkey Chili Crunch (Czekoladowe Chili) 152

czerwonej lub białej fasoli puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu 1/2 papryczki chili 1 szklanka wody 1 łyżka kakao 1/2 szklanki posiekanej kolendry lub ewentualnie pietruszki 50 ml jogurtu naturalnego ½ zielonej części cebuli dymki 30 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Cebulę, chili i marchewkę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, papryczkę, czosnek oraz(...)minut. Dymkę siekamy, czekoladę ścieramy na tarce. Połowę czekolady dodajemy do sosu razem z kolendrą i dymką. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minut. Podajemy z kleksem z jogurtu posypanym wiórkami czekolady

Mania Gotowania
Marokańska zupa z soczewicą 147

warzywnego, drobiowego lub wody sól  Karmelizowana cebula: 1 cebula oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1 łyżka brązowego cukru Dodatkowo: świeża kolendry lub pietruszka gęsty jogurt naturalny lub grecki Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Soczewicę dokładnie pukamy i osuszamy. Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawy mieszamy dokładnie ze sobą. 1 łyżeczkę z mieszanki przeznaczamy(...)zarumieni. Dodajemy cukier, papryczkę i cynamon. Podsmażamy wszystko przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.   Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Zupę podajemy z łyżka jogurtu, posypana posiekaną kolendrą (lub pietruszka) oraz cebulą karmelizowana

Mania Gotowania
Muffinki z truskawkami i kruszonką 142

przekąska na lato.   Muffinki z truskawkami i kruszonką Składniki (około 12 babeczek): 200 g mąki pszennej 120 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 120 g jogurtu naturalnego, maślanki    lub kefiru   1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g roztopionego masła 1 duże jajko Nadzienie: około 200 g truskawek   2 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)więcej płatków owsianych lub mąkę. Polecam przygotowanie kruszonki w malakserze lub roztopienie masła przed zagniataniem. Ułatwi Wam to na pewno jej przygotowanie.     Łączymy ze sobą mokre składniki: jogurt, roztopione masło i roztrzepane jajko i ekstrakt. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, brązowy cukier, sodę, sól. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka i posypujemy cukrem. Podgrzewamy

Mania Gotowania
Jak zrobić zupę pomidorową ze świeżych pomidorów? 315

mięsa ;) Gotuję ją zawsze w dużym garze, bo dobrej pomidorowej nigdy za wiele :) Np. jedna nieduża od schabu i jedna od około kilogramowej karkówki. Całą zimę jem pomidorową zabielaną jogurtem greckim, a latem wolę taką bez niego, tak już mam ;) Ale wg własnych preferencji dodaj jogurt lub śmietanę, jeśli masz ochotę. Koniecznie zobacz też jak zrobić domowy przecier pomidorowy

Kraina Tysiąca Smaków
Sos (dip) tzatziki 213

Zapraszam na moja wersję pysznego orzeźwiajacego sosiku z dodatkiem ogórków. Niezastąpiony dodatek do wielu dań a szczególnie do potraw z grilla. składniki: 1 duży kubek jogurtu typu greckiego 10 średnich ogórków gruntowych 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól ziołowa i pieprz Kamis do smaku Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić(...)przełożyć na sito. Odstawić na godzinkę aby puściły sok. Jogurt przełożyć do miski. Dodać posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Następnie dodać odciśnięte z soku ogórki. Wymieszać dokładnie, jeszcze raz doprawić jeśli potrzeba. Odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki sie przegryzły. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony

Monia miesza i gotuje
CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO. 212

awokado w wersji ekspresowej. CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO /własny; inspirowany przepisem z Kwestii Smaku ;/ na 2 porcje 1 dojrzałe awokado 2 średnie, niegorzkie ogórki gruntowe 400 g jogurtu greckiego sól, pieprz, 3-4 łyżki octu winnego ew. odrobina ksylitolu  Awokado (miękkie, ale bez ciemnych cętek na skórce, które świadczą o tym, że awokado zaczyna gnić) przekrawam, usuwam(...)pestkę i wydrążam miąższ. Ogórki obieram, kroję w mniejsze kawałki. Wszystko, wraz z jogurtem, wrzucam do wysokiego naczynia i miksuję za pomocą blendera. Doprawiam octem, solą i pieprzem. Można dodać nieco ksylitolu (lub zwykłego cukru) dla zbalansowania. Podaję z pokruszonym pumperniklem, świeżym koperkiem i odrobiną oleju lnianego. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Surówka kalafiorowo-brokułowa 145

jabłko 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 pęczka kopru 1/2 cebuli 1 pomidor  1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu 1,5 łyżki majonezy 1 łyżka jogurtu naturalnego Kalafior,brokuł i cebulkę możemy drobniutko posiekać albo poszatkować w blenderze.  Dodajemy posiekany koperek. Jabłko obieramy , ścieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy(...)sałatki. Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, polewamy nim całość i dobrze mieszamy. *możemy dodać również czerwonej papryki

Olikowa kuchnia
Amerykańskie pancakes w wersji kakaowej 242

zróbcie te placki :) Zadowolenie gwarantowane :) Ja do wersji klasycznej dodałam jeszcze kakao. Wyśmienite są !!! mięciutkie , pulchniutkie , wszystko to co wymagamy od placuszków. Można polać je dowolnym serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym i posypać np. borówkami . No po prostu aż brzydko powiem , niebo w gębie :D Składniki : 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru(...)smażymy pulchne placuszki. Smażymy do czasu jak ładnie podrosną w górę i pojawią się pęcherzyki powietrza o odwracamy na druga stronę. Tak usmażone placuszki polewamy serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym i posypujemy dowolnymi owocami np. borówkami. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Sałatka z Tortellini 350

Możemy przyrządzić ją zamiast obiadu i zabrać do pracy. czego potrzebujemy: opakowanie Tortellini (smak wybierzcie sami) ogórek zielony, 3 garście rukoli, 4 jajka 1/2 opakowania sera feta 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka śmietany Gotujemy Tortellini zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dodajemy pozostałe składniki, pokrojone w kostkę, rukolę, mieszamy i zalewamy sosem. sos: mieszamy jogurt i śmietanę, doprawiamy solą

SMYKWKUCHNI