jezyny - 1510 przepisów (strona:71/101)

Sałatka z grillowanymi w boczku brzoskwiniami i bazyliowym sosem 184

Wakacje zakończę pyszną sałatką z pysznymi brzoskwiniami, śliwkami i jeżynami. Do tego trochę boczku i rukola, ale jeśli za nią nie przepadacie to spokojnie możecie zamienić na inną sałatę. To bardzo letni posiłek , soczysty, kolorowy, ale też pożywny i przede wszystkim pyszny. Brzoskwinie można upiec na ruszcie albo na patelni grillowej. Owinięte wędzonym boczkiem nabierają niezwykłego aromatu i smakują niezwykle

Smaczna Pyza
Gofry maślankowe 129

cudownie mięsisty, trochę racuchowaty, taki sam jak orginalne gofry belgijskie. Te przygotujesz jednak w expresowym tempie, odpada czekanie na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Zjedliśmy posypane tylko cukrem pudrem i z jeżynami. Składniki na 8 gofrów : 2 jajka 100 g miękkiego masła 40 g ksylitolu lub cukru szczypta soli 200 g mąki orkiszowej jasnej 140 ml maślanki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki według przepisy Magdy Gessler 366

odrobinę mleka, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki. Smażymy na praktycznie suchej (z odrobinką masła klarowanego lub oleju) i rozgrzanej patelni. Smacznego :) A oto moje ostatnie dodatki do naleśników : Malinki Jeżyny Borówki Miłego dnia

Ptasia Kuchnia
Galaretki pełne owoców - zdrowa słodycz 201

kolorze żółtym oraz czerwonego smoothie z dodatkiem truskawek oraz foremek do lodu z dwoma wzorami. Część foremek wypełniliśmy owocami borówki amerykańskiej (ale mogą też być inne jagodowe, maliny, jeżyny, poziomki itp.), małe winogrona bezpestkowe lub owoce pokrojone w kawałki (np. brzoskwinie, jabłka, gruszki, morele). W galaretkach można także zatopić suszone owoce (rodzynki, żurawiny) lub płatki migdałów, a same soki urozmaicić

SzczyptaSmaQ
Froyo – szybkie lody z owoców jagodowych i jogurtu 158

tylko na czas przygotowania. Byłoby idealnie, gdybyście mieli własne – najlepsze i najbardziej aromatyczne są te świeżo zamrożone. Ja korzystam z gotowej, sprawdzonej wielokrotnie mieszanki owoców jagodowych – z żurawiną, jagodami, jeżynami, truskawkami i malinami. Jogurt i śmietanę wyjmujemy prosto z lodówki – też powinny być lodowate. Zaczynamy od wlania do blendera śmietany i wsypania cukru. Miksujemy ją na najwyższych obrotach, żeby

Karo in the Kitchen
Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 194

smak wina przy wszystkich dodatkach nieco zgaśnie, wybierzcie dobre i charakterne wino.   Do wina i reszty dodatków dobieramy owoce – może to być pokrojony drobno arbuz, wszelkie owoce jagodowe – jeżyny, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki. Sprawdzą się winogrona, brzoskwinie, śliwki, kiwi a nawet jabłka. Cytrusy zawsze dodają świeżości i lekkości – ja użyłam umytych i pokrojonych w cienkie plastry cytryn, limonek

Karo in the Kitchen
Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 213

Jagody dokładnie myjemy. Zawsze. Pochodzą z lasu, nikt ich nie uprawia w szczególnie do tego celu przeznaczonych miejscach. Tak samo jak my, korzystają z nich leśne zwierzęta. Jagody, jeżyny czy poziomki zawsze kuszą, pachnące i świeżo zerwane z krzaczka. Ale bezwarunkowo przed jedzeniem musicie je umyć. Zwierzęta leśne przenoszą bowiem chorobę zwaną bąblowicą, której przyczyną jest tasiemiec bąblowcowy. Umycie jagód

Karo in the Kitchen
Deser z galaretek, świeżych, sezonowych owoców i otrąb. 211

rozpusty w wykonaniu moich małych kuchareczek ciąg dalszy:) Tym razem pyszny deser z galaretek, świeżych, sezonowych owoców i otrąb. Składniki: 2 galaretki (u mnie truskawkowa i cytrynowa) garść świeżych jeżyn /lub malin, jagód/ otręby 1czekolada Wykonanie: W dwóch naczyniach rozpuszczamy galaretki. Owoce miksujemy, aż będą miały konsystencję musu. Czekoladę rozpuszczamy, lekko studzimy, dodajemy otręby, całość dokładnie mieszamy. Teraz układamy składniki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Konfitura z aronii, jabłek i pigwowców 155

naleśników czy omletów. Może być też dodatkiem do mięs lub serów. Wykorzystałam ją niedawno jako nadzienie do orkiszowych rogalików . ----------- Podobne: Jabłka na zimę do szarlotki Likier z aronii Jeżyny w sosie własnym

Weekendy w domu i ogrodzie
Koktajl z owoców leśnych 174

zapraszam na pyszne orzeźwienie :) Składniki: (na 4 porcje) -500-700 g owoców leśnych: malin, borówek, jeżyn i aronii -1 l kefiru -ew. łyżka miodu lub cukru Wykonanie: Wszystkie owoce miksujemy tak, aby powstał mus. Następnie przecieramy je przez sito, aby pozbyć się drobnych pestek. Mieszamy kefirem i dokładnie miksujemy. Jeśli koktajl jest zbyt kwaśny, można dodać trochę miodu lub cukru

KasiekGotuje
Ciasto uniwersalne. Tym razem z morelami 137

głaski lukier. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Wiem, że pod koniec sierpnia zdobycie smacznych truskawek graniczy z cudem. Spokojnie można użyć mrożonych, lub zastąpić je malinami czy jeżynami - na nie sezon teraz w pełni. Albo użyć samych moreli - ciasto będzie wtedy cudownie słoneczne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka owocowa z kaszą jaglaną i lekkim dressingiem :) 168

robiliście, wtedy napiszcie jakie są Wasze odczucia smakowe. Zapraszam na prostą i szybką sałatkę owocową :) Składniki: 40 g kaszy jaglanej  200 ml mleka  owoce sezonowe (u mnie: jeżyny, maliny, borówki, porzeczki i poziomki) Dressing:  1 łyżeczka oleju arganowego Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka soku ze świeżej cytryny Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz

Zdrowie na języku :P
Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake 208

minut, lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. To normalne, że trochę opadnie. Podawaj z lodami, owocami lub jak ja jeżynami. Smacznego! English version Chocolate egg white cake (22 cm baking pan) Ingredients: 150 g dark chocolate, chopped 6 egg whites ½ tsp cream of tartar 150 g sugar or 130 g xylitol

karmelowy
Nie tylko z truskawkami 132

tortownicy - wyjdzie wyższe. Choć mi takie odpowiada - więcej miejsca na owoce... Polecam Wam je ogromnie! A końcem truskawkowego sezonu nie przejmujcie się ani trochę - ciasto wyjdzie pyszne z malinami, jeżynami, a nawet śliwkami, które już pojawiają się na targach. Spróbujcie koniecznie! Ciasto truskawkowo-migdałowe Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 250 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cukiniowy muffin; na słodkie śniadanie. 176

Cukiniowa muffina; z daktylami, jagodami goji, czekoladą białą oraz wiórkami; kawa z mlekiem, jeżyny  Lubię moją rodzinę, lubię wyjazdy z nią. Czasami lubię z nią tak nic nie robić, będąc jedynie z nią, gdzieś gdzie nie ma zasięgu, gdzie jeżdżenie stało się naszą małą "tradycją" coroczną, nawet na ten weekend. Lubię słuchać jak ciocia cieszy się jak wujek próbuje

More food, love and dreams