godzin, by spokojnie wystygły. Przybranie: 100ml śmietany 30-36% 25g bezpestkowego niskosłodzonego dżemu malinowego 50g kwaśnej śmietany 12% (ja użyłam jogurtu naturalnego) 400g owoców - malin, truskawek, borówek amerykańskich, jeżyn etc. Do miski wlewamy śmietankę i dodajemy dżem, ja użyłam marmolady z dzikiej róży, masę ubijamy do momentu, gdy będzie tworzyć miękkie "górki". Nie ubijajcie jej zbyt długo, gdyż może
Cooking MonsterStudium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem
WojnaNaSmaki.plszklanki cukru trzcinowego) - 2 łyżeczki syropu z agawy lub płynnego miodu lub innego syropu (u mnie kokosowy) Dodatkowo: - ok.400g świeżych owoców (u mnie truskawki, maliny, borówki i jeżyny) - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta Wszystkie składniki masy jogurtowej umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać. Gotową masę wylewamy na podpieczony kruchy spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.30 minut
Smaczne Zdrowemasę. Sernik chłodzimy przez minimum 7-8 godzin, najlepiej jednak schłodzić go przez noc. Podajemy deser zaraz po wyjęciu z lodówki, udekorowany świeżymi sezonowymi owocami – truskawkami, czereśniami, porzeczkami, jeżynami i listkami mięty i tymianku. SKŁADNIKI 450g sera na sernik lub naturalnego, gładkiego twarożku kanapkowego 2 łyżki śmietany 18-30% lub jogurtu 2/3 szklanki cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka żelatyny
Karo in the Kitchenjajka Masa budyniowa: 3 budynie bez cukru (u mnie bananowe) 2/3 szklanki cukru 1 litr mleka Owoce (w sezonie używamy świeżych): 300 g mrożonych drobnych truskawek 300 g mrożonych jeżyn Budynie ugotować w podanej ilości mleka, doda jąc pod koniec cukier. Zdjąć z palnika i przykryć wierzch. Masło na ciasto pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta Jeśli
Czerwień i błękitdrożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem Najprostszy pszenny chleb Chleb pszenno-żytni z musli Domowy pszenny chleb Chleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb
Codzienna kuchnia niecodziennaświeże owoce, cytrusy, zwłaszcza świeży sok z nich wyciśnięty, melisa, mięta i oczywiście kostki lodu. Warto eksperymentować ze smakami, woda z malinami świetnie smakuje z gałązkami rozmarynu, podobnie arbuz, jeżyny z szałwią. Woda mandarynkowo - miętowa Składniki: 1 litr wody niegazowanej lub schłodzonej przegotowanej wody 500 g mandarynek listki świeżej mięty miód do smaku kostki lodu Przygotowanie: Mandarynki przekrawamy na pół
Moja smaczna kuchniaulubionych letnich przysmaków. Lody, dwa szybkie ciasta, drożdżówki i zimne napoje. Częstujcie się ;) Domowe lody truskawkowe Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą Drożdżówki z jeżynami Najprostsze ciasto z owocami Koktajl maślankowy z truskawkami Napoje arbuzowo-porzeczkowe Błyskawiczna kawa mrożona Orzeźwiający napój z cytryną i świeżą miętą
Codzienna kuchnia niecodziennatruskawki, chociaż nieduże, to bardzo słodkie i smaczne, w sam raz na koktajl truskawkowy. Tym razem przygotowałam taki na maślance, bo muszę przyznać, że najlepsze koktajle z truskawek czy jeżyn smakują mi właśnie miksowanie z maślanką. Do koktajlu dodałam miętę mojito, która sprawia, że napój jest jeszcze bardziej orzeźwiający. Ciepłe dni sprawiają, że zapotrzebowanie na napoje wszelkiego rodzaju wzrasta
Moja smaczna kuchniakalafior to albo surowy albo z wody z bułeczką, to ja wolę coś inaczej. A że w miseczce dogorywała gruszka… Bo, gdy nadchodzi lato, pełne truskawek, borówek, malin, jeżyn, arbuzów nawet, to jakoś przestaję lubić gruszki. ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenmarakują: brzoskwinie, cukier, sok odtworzony z koncentratu marakui, skrobia, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy, sok z cytryny. Sporządzono z 70g. owoców na 100g. produktu Owoce leśne: owoce w zmiennych proporcjach, jeżyny, maliny, jagody, truskawki, czarne porzeczki, cukier, skrobia, sok z cytryny, sok z aceroli. Sporządzono z 70g. owoców na 100g. Wiśnie: wiśnie, cukier, skrobia, sok z cytryny, sok z aceroli. Sporządzono
Cynamonowe szczęściekolendra do tego wino ze szczepu Chenin blanc ( Champalou 2014 ) Połączenie idealne i dla mnie największe pozytywne zaskoczenie tej degustacji. Cabernet franc i smażona pierś kaczki Barbarie z jeżynami i jałowcem. Do tego dwa wina Domaine de la Gitonniere 2013 (cena 27,99 zł) i Clos de Beaulieu, Samur Puy Notre Dame (cena 36 zł) oba import E.Leclerc. Wina zdecydowanie
królestwo garówblachę pysznego ciasta, które zazwyczaj znika jeszcze ciepłe. Prawdziwy smak wczesnego lata! Ciasto z owocami na maślance : 500 g truskawek lub/i owoców leśnych* (np. truskawki, borówki, jagody, maliny, porzeczki, jeżyny – świeże lub mrożone) 150 g rozpuszczonego masła 1 szklanka maślanki (250 ml) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy
Poezja smakuRazem z Ptysią, spacerując, odwiedzamy nasze sekretne miejsca. Poziomki już kwitną, bez powoli zaczyna otumaniać zapachem (na razie tylko lilak, czarny ciągle jeszcze śpi ), za to jeżyny póki co tylko straszą kolcami. Oj, już się na nie nie załapiemy... Padła bowiem w końcu ostateczna data: osiemnastego czerwca dostaniemy klucze do naszego nowego domu. Trzeba więc wszystko dobrze zaplanować; szczęściarz
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupa z białych warzyw (ziemniak, cebula, szparag) polędwiczka z puree z soczewicy, z warzywami pęczak z ziołami i warzywami ze schabem deser... pierożek z ciasta filo, z musem z jeżyn i twarożkiem z biała czekoladą
Dzieje kuchennej Wiewióry