serowa: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 250 g mascarpone 3 duże jajka 3 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 450 g owoców ( u mnie jeżyny, porzeczki i maliny) 2 łyżki mąki ziemniaczanej W misce umieścić twaróg, mascarpone, jajka, mąkę pszenną, cukier i ekstrakt cytrynowy, zmiksować tylko do połączenia składników. Owoce oprószyć mąką ziemniaczaną, delikatne wmieszać
Domowa cukiernia Ewynawet dobrej jakości pieczywo - 1 jajko eko - 3/4 szklanki mleka - olej kokosowy do smażenia (ewentualnie masło, nie używaj oleju) - wysokiej jakości miód - świeże owoce, u mnie: borówka amerykańska, jeżyny, dojrzałe mango, brzoskwinie WYKONANIE: Bułkę kroimy na grube kromki. W miseczce roztrzepujemy jajko. Do drugiej miski wlewamy mleko. Kromkę z bułki maczamy w mleku z dwóch stron, potem
SMYKWKUCHNImąki troszkę soli (mała szczypta) 125 g masła najlepiej pokrojonego w kostkę schłodzone 1 łyżka oleju 70 ml wody owoce mix w tym przypadku mrożone : porzeczki ,maliny ,jeżyny, jagody Sposób: Mąkę ,masło, sól, olej woda (nie wszystko) Łączymy za pomocą robota, lub ręcznie wyrabiamy do czasu aż ciasto stanie się gładkie, w razie potrzeby stopniowo dodajemy resztę wody. Chłodzimy
Viola cooks with passionżółtka w temperaturze pokojowej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki 30% 4 łyżki mąki ziemniaczanej sezonowe owoce ( u mnie maliny, jeżyny i borówki ) Wykonanie: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść
kolorowotorcikowouszlachetni to brzydkie ciasto, i niesamowicie podkręci smak. Składniki na małą blachę lub tortownicę 20 cm: 2 średniej wielkości ugotowane buraki (300-350 g) 200-250 g malin (lub jeżyn) 200 g mąki pszennej 100 g oleju roślinnego (użyłam kokosowego, który roztopiłam nagrzewając piekarnik) 50-100 g cukru (im słodsze maliny tym mniej cukru) 1 duży banan płaska łyżeczka sody
greenscarfłyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli ½ szklanki borówek Składniki na krem: 250 śmietanki kremówki 2 serki kanapkowe 1 łyżka ksylitolu Do dekoracji: Borówki, maliny, jeżyny, listki mięty Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy miksera: jogurt, olej, jajka, Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: mąkę, proszek do pieczenia, sodę
Bon Appetit Małgorzatybyły ;-) ), ale sierpień to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Tak bogaty okres w świeże owoce i warzywa nie zdarza się w żadnym innym miesiącu, mamy w czym wybierać, maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, młode cukinie, kabaczki, dynie, które smakują teraz najlepiej, młode jabłka, gruszki, brzoskwinie, ogórki gruntowe czy prawdziwe pomidory niehodowane w foliach. I jak tu nie kochać wakacji
SMYKWKUCHNIchrupiącą skórką, i ślicznymi fioletowymi plamkami od jagód. Mimo, że nie są najpiękniejsze, to wynagradzają to smakiem, zaufajcie mi. :) Do tych muffinek możecie dorzucić dowolne owoce np. maliny, jeżyny, drobno pokrojone truskawki itd. Śmiało możecie je także przyrządzić z dowolnego jogurtu o Waszym ulubionym smaku. Z owocami czy bez będą pyszne. :) Muffinki jogurtowe: 400 g jogurtu greckiego (jeśli używacie
Cooking Monsterwiele z nich jest bez smaku… dlatego warto dobrze się rozejrzeć, żeby później nie pluć sobie w brodę. Świetnie, poza jagodami, sprawdzą się również maliny, truskawki czy jeżyny. Smak gotowego kisielu jest specyficzny przez użyty amarantus. Ja jednak jestem zadowolony z efektu, dlatego też się z Wami nim dzielę Amarantusowy kisiel jagodowy Wydrukuj przepis Porcji: 1 Czas przygotowania
Blendmanłyżeczki sody oczyszczonej Mokre składniki: 3 jajka 0,5 szkl oleju 0,5 szkl mleka 2 szkl startej cukinii 150 g dropsów czekoladowych do zapiekania czekolada mleczna maliny jeżyny Przygotowanie: W misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce połączyć mokre składniki. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dokładnie odcisnąć
Ala piecze i gotujewiele z nich jest bez smaku… dlatego warto dobrze się rozejrzeć, żeby później nie pluć sobie w brodę. Świetnie, poza jagodami, sprawdzą się również maliny, truskawki czy jeżyny. Smak gotowego kisielu jest specyficzny przez użyty amarantus. Ja jednak jestem zadowolony z efektu, dlatego też się z Wami nim dzielę Amarantusowy kisiel jagodowy Wydrukuj przepis Porcji: 1 Czas przygotowania
Blendmanletnich krzewów. Poleca pić je w temperaturze 12-18 stopni, co latem wydaje się dobrym pomysłem. Wino jest dobrze skoncentrowane. Dominują w nim aromaty czerwonych owoców wiśni, czereśni, jeżyn, odrobina gorzkiej czekolady i pieprzu. Usta są delikatne, przyjemnie garbnikowe, dobrze zbalansowane z dużą koncentracją smaku. Jest to wino, które dobrze sprawdzi się w połączaniu z jedzeniem. Producent podpowiada nam pieczone
królestwo garówfrancuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Ja podałam je z borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki
SMYKWKUCHNIprzeciery najlepiej nadają się dojrzałe i świeże czarne jagody, jeżyny, truskawki, poziomki, morele, jabłka... Ja dzisiaj zrobiłam przecier z jagód. U mnie w domu jest on najchętniej wykorzystany jako dodatek do ryżu, makaronu, racuchów a także do przyrządzania zup i sosów na słodko. We wszystkich przypadkach dodaje się go na surowo do ugotowanej już potrawy
Kuchnia u Krysikawy jest bardzo wskazane, dlatego tak na szybko zrobiłam tartę na spodzie z groszku ptysiowego firmy Brześć :-) Wyszła kapitalnie :-) Spróbujcie... SKŁADNIKI ok. 70 g groszku ptysiowego Brześć borówki amerykańskie jeżyny Masa budyniowa: 800 ml mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka cukru z wanilią 75 g masła Z mleka odlewamy szklankę, a resztę zagotowujemy z masłem
Czary - gary w kuchni