jezyny - 1510 przepisów (strona:62/101)

Sernik z owocami lata 164

serowa: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 250 g mascarpone 3 duże jajka 3 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 450 g owoców ( u mnie jeżyny, porzeczki i maliny) 2 łyżki mąki ziemniaczanej W misce umieścić twaróg, mascarpone, jajka, mąkę pszenną, cukier i ekstrakt cytrynowy, zmiksować tylko do połączenia składników. Owoce oprószyć mąką ziemniaczaną, delikatne wmieszać

Domowa cukiernia Ewy
Tosty francuskie pomysł na śniadanie dla dzieci! 253

nawet dobrej jakości pieczywo - 1 jajko eko - 3/4 szklanki mleka - olej kokosowy do smażenia (ewentualnie masło, nie używaj oleju) - wysokiej jakości miód - świeże owoce, u mnie: borówka amerykańska, jeżyny, dojrzałe mango, brzoskwinie     WYKONANIE:   Bułkę kroimy na grube kromki. W miseczce roztrzepujemy jajko. Do drugiej miski wlewamy mleko. Kromkę z bułki maczamy w mleku z dwóch stron, potem

SMYKWKUCHNI
Tarta-ciasto z owocami 127

mąki troszkę soli (mała szczypta) 125 g masła najlepiej pokrojonego w kostkę schłodzone 1 łyżka oleju 70 ml wody owoce mix w tym przypadku mrożone : porzeczki ,maliny ,jeżyny, jagody Sposób: Mąkę ,masło, sól, olej woda (nie wszystko) Łączymy za pomocą robota, lub ręcznie wyrabiamy do czasu aż ciasto stanie się gładkie, w razie potrzeby stopniowo dodajemy resztę wody. Chłodzimy

Viola cooks with passion
Tartaletki z kremem patissiere i owocami 206

żółtka w temperaturze pokojowej  0,5 szklanki cukru  1 szklanka mleka  1 szklanka śmietanki 30%  4 łyżki mąki ziemniaczanej sezonowe owoce ( u mnie maliny, jeżyny i borówki )  Wykonanie: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść

kolorowotorcikowo
Ciasto z buraków i malin 139

uszlachetni to brzydkie ciasto, i niesamowicie podkręci smak. Składniki na małą blachę lub tortownicę 20 cm: 2 średniej wielkości ugotowane buraki (300-350 g) 200-250 g malin (lub jeżyn) 200 g mąki pszennej 100 g oleju roślinnego (użyłam kokosowego, który roztopiłam nagrzewając piekarnik) 50-100 g cukru (im słodsze maliny tym mniej cukru) 1 duży banan płaska łyżeczka sody

greenscarf
Muffiny bardzo owocowe bez cukru 166

łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli ½ szklanki borówek Składniki na krem: 250 śmietanki kremówki 2 serki kanapkowe 1 łyżka ksylitolu Do dekoracji: Borówki, maliny, jeżyny, listki mięty Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy miksera: jogurt, olej, jajka, Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: mąkę, proszek do pieczenia, sodę

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z karmelizowaną brzoskwinią i orzechami 136

były ;-) ), ale sierpień to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Tak bogaty okres w świeże owoce i warzywa nie zdarza się w żadnym innym miesiącu, mamy w czym wybierać, maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, młode cukinie, kabaczki, dynie, które smakują teraz najlepiej, młode jabłka, gruszki, brzoskwinie, ogórki gruntowe czy prawdziwe pomidory niehodowane w foliach. I jak tu nie kochać wakacji

SMYKWKUCHNI
Jogurtowe muffinki z jagodami 173

chrupiącą skórką, i ślicznymi fioletowymi plamkami od jagód. Mimo, że nie  są najpiękniejsze, to wynagradzają to smakiem, zaufajcie mi. :) Do tych muffinek możecie dorzucić dowolne owoce np. maliny, jeżyny, drobno pokrojone truskawki itd. Śmiało możecie je także przyrządzić z dowolnego jogurtu o Waszym ulubionym smaku. Z owocami czy bez będą pyszne. :) Muffinki jogurtowe: 400 g jogurtu greckiego (jeśli używacie

Cooking Monster
Amarantusowy kisiel jagodowy 124

wiele z nich jest bez smaku… dlatego warto dobrze się rozejrzeć, żeby później nie pluć sobie w brodę. Świetnie, poza jagodami, sprawdzą się również maliny, truskawki czy jeżyny. Smak gotowego kisielu jest specyficzny przez użyty amarantus. Ja jednak jestem zadowolony z efektu, dlatego też się z Wami nim dzielę Amarantusowy kisiel jagodowy Wydrukuj przepis Porcji: 1 Czas przygotowania

Blendman
Ciasto czekoladowo kokosowe z cukinią 145

łyżeczki sody oczyszczonej Mokre składniki: 3 jajka 0,5 szkl oleju 0,5 szkl  mleka 2 szkl startej cukinii 150 g dropsów czekoladowych do zapiekania czekolada mleczna maliny jeżyny  Przygotowanie: W misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce połączyć mokre składniki. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dokładnie odcisnąć

Ala piecze i gotuje
Amarantusowy kisiel jagodowy 85

wiele z nich jest bez smaku… dlatego warto dobrze się rozejrzeć, żeby później nie pluć sobie w brodę. Świetnie, poza jagodami, sprawdzą się również maliny, truskawki czy jeżyny. Smak gotowego kisielu jest specyficzny przez użyty amarantus. Ja jednak jestem zadowolony z efektu, dlatego też się z Wami nim dzielę Amarantusowy kisiel jagodowy Wydrukuj przepis Porcji: 1 Czas przygotowania

Blendman
Iberyjskie wina z Lidla – lato 2016 146

letnich krzewów. Poleca pić je w temperaturze 12-18 stopni, co latem wydaje się dobrym pomysłem. Wino jest dobrze skoncentrowane. Dominują w nim aromaty czerwonych owoców wiśni, czereśni, jeżyn, odrobina gorzkiej czekolady i pieprzu. Usta są delikatne, przyjemnie garbnikowe, dobrze zbalansowane z dużą koncentracją smaku. Jest to wino, które dobrze sprawdzi się w połączaniu z jedzeniem. Producent podpowiada nam pieczone

królestwo garów
Ciasto na naleśniki - crepes! 107

francuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Ja podałam je z borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody  - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki

SMYKWKUCHNI
Przecier z czarnych jagód 121

przeciery najlepiej nadają się dojrzałe i świeże czarne jagody,   jeżyny, truskawki, poziomki, morele, jabłka... Ja dzisiaj zrobiłam przecier z jagód. U mnie w domu jest on najchętniej wykorzystany jako dodatek do ryżu, makaronu, racuchów a także do przyrządzania zup i sosów na słodko. We wszystkich przypadkach dodaje się go na surowo do ugotowanej już potrawy

Kuchnia u Krysi
Tarta budyniowa (bez pieczenia) 146

kawy jest bardzo wskazane, dlatego tak na szybko zrobiłam tartę na spodzie z groszku ptysiowego firmy Brześć :-) Wyszła kapitalnie :-) Spróbujcie... SKŁADNIKI ok. 70 g groszku ptysiowego Brześć borówki amerykańskie jeżyny Masa budyniowa: 800 ml mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka cukru z wanilią 75 g masła Z mleka odlewamy szklankę, a resztę zagotowujemy z masłem

Czary - gary w kuchni