jezyny - 1510 przepisów (strona:79/101)

Pampuchy z jagodami i stewią 172

konfitury z jagod mozna dlugo przechowywac poniwaz zawieraja naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegajacy rozwojowi bakterii.Jest skladnikem musow,deserow i jogurtow.Nie tylko jagody,ale wszystkie owoce jagodowe tzn.maliny,jezyny,truskawki zwalczaja wolne rodniki w naszym organizmie, maja zatem silne dzialanie antyoksydacyjne,dlatego wskazane jest ,by byly obecne w naszej diecie przez caly

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 214

Pyszne kruche ciasto z beza.Nadaja sie do niego praktycznie kazde owoce,lecz beza w towarzystwie kwasnych owocow jest szczegolnie smaczna.Takze rabarbar,czerwona porzeczka,agrest czy jezyny sa tu polaczeniem idealnym.Bardzo lubie wszelkie slodkosci,nie wyobrazam sobie niedzieli bez kawalka domowego ciasta do kawy.Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami,ktore wymagaja duzo czasu i wielu etapow przygotowania by upiec cos smacznego.Ten

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy kisiel jeżynowy 176

czas obdarowuje mnie smacznymi owocami u mnie wlasnie jezynowy.Skladniki na 4 male pucharki:0,5 kg jezyn3 lyzki cukru2-3 lyzki maki ziemniaczanej0,5 l wody1 lyzka jogurtu greckiegoWykonanie:Jezyny przebrac,oplukac.Wrzucic do rondelka,dodac cukier ,pogotowac kilka minut.Przetrzec przez sito.Do przetartych jezyn dodac wode i make ziemniaczana rozrobiona z niewielka iloscia zimnej wody mieszajac najlepiej rozga.Zagotowac.Rozlac do przygotowanych salaterek.Schlodzic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dżem jagodowy z kolendrą- ABC dżemowania 165

Dzemy wykonuje sie z owocow wykazujacych wlasciwosci galaretyzujace.Sa to agrest ,brzoskwinie,jablka,czarne jagody,jezyny,porzeczki,maliny,morele,sliwki.Dawka cukru jest zalezna od wlasciwosci uzytych do przerobu owocow.Przewaznie dodaje sie go w ilosci polowy ciezaru oczyszczonych owocow.Ilosc cukru ma zasadnicze znaczenie,poniewaz za mala ilosc spowoduje plesnienie dzemu,a za duza jego scukrzenie.Gotowac je mozna w rozny spsosob,to znaczy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zdrowy dżem jeżynowy bez cukru 165

cukier.Smak dzemu przygotowanego z udzialem ksylitolu Cie nie rozczaruje,bo jest rownie slodki jak ten tradycyjny slodzony cukrem. Skladniki na 3 sloiczki dzemu:1,5 kg jezyn250 g ksylitoluWykonanie:jezyny umyc,odsaczyc.Przygotowac szeroki,plaski rondel o grubym dnie.Jezyny zasypac ksylitolem i dokladnie wymieszac.Podgrzewac owoce,az puszcza sok.Pogotowac kilka minut.Jesli nie przeszkadzaja Ci pestki smazysz dzem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.O trzech

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lody jogurtowe z musem jeżynowym 152

jezyn150 g jogurtu2 lub wiecej lyzek miodu,ksylitolu,cukruWykonanie:300-400 g jezyn zagotowac z 2 lyzkami cukru i potrzymac na ogniu kilka minut ,by owoce sie rozpadly.Przetrzec jezyny przez sitko i ostudzicjogurt wymieszac z cukrem do smaku.Trzeba pamietac,ze jogurt po schlodzeniu bedzie wydawal sie mniej slodkinakladac naprzemienie do foremek jogurt z zimnym musem jezynowym.Foremki na 5-6 godzin

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pleśniak 432

rondelka ze 100 ml wody, 2-3 łyżkami cukru i lekko podgrzewamy. Jak częściowo się rozmrożą (wszystko zależy, od tego jakie wykorzystujemy owoce, u mnie były to maliny, jeżyny i borówki, które szybko się rozmrażają i rozpadają a chciałam, żeby choć część zachowała kształt) to dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w kilku łyżkach zimnej wody i zagotowujemy delikatnie mieszając

UgotujmyTo.pl
CIASTO LEŚNY MECH 586

NUTĄ LIMONKOWĄ:250 g śmietany remówki 36%250 g mascarpone3-4 łyżki cukru pudruSkórka otarta z 1 limonki2 łyżeczki soku z limonkiDODATKOWO:1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce)WYKONANIE:CIASTO:Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.Odzedź z niego wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu (u mnie wody praktycznie

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO Z OLIWĄ Z OLIWEK I WINOGRONAMI (TORTA ALL'UVA) 198

minut lub do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 60 minut).Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.* do ciasta możesz wykorzystać również inne drobne owoce, typy maliny, jeżyny, borówki, mirabelki, aronię

Słodko-Słony Świat Ilony
"Grzaniec Strażacki" - aromatyczna herbata owocowo - ziołowa 208

Grzaniec Strażacki - tak własnie nazywa się ta herbata. Jest to mieszanka następujących składników: kwiat hibiskusa, jabłko, skórka dzikiej róży, owoc jarzębiny, owoc jałowca, skórka pomarańczowa, rodzynki, liść jeżyny, imbir, lukrecja i goździki. Przyznam się, ze kiedy przeczytałam nazwę, to uśmiechnęłam się - jest dość oryginalna :) W pierwszej chwili pomyślałam, że jest to typowa rozgrzewająca herbata

Codzienna kuchnia niecodzienna
Koniec i początek, czyli półmetek lata. I bułki 147

cieszyłam się jak małe dziecko.Lipiec jednak się skończył, i trzeba się przestawić na sierpień. A co on przyniesie...? Podobno kolejną falę upałów. Mi, mam nadzieję, przyniesie jeszcze całe mnóstwo jeżyn, których wszędzie jest pełno, a które uwielbiam i na które mam mnóstwo pomysłów. Może jeszcze kilka dni na plaży, kilka w lesie. Na pewno przyniesie początek roku szkolnego, na który

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malina z rozmarynem 179

kremówką na gładką masę. Przelać do maszyny do lodów, a po zakończeniu jej pracy do plastikowego pojemniczka na lody. Zamrozić.Smacznego!A jutro, zamiast bułek, będzie coś pysznego. Z jeżynami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Syrop z dyni do październikowej kawy 163

podążam za nią z uśmiechem. Chodzimy po naszym małym parku w kółko, i wcale nam się nie nudzi. Tylko żałuję troszkę, że w tym roku nici z październikowych jeżyn... Na krzaczkach nie zostało już nic. Pocieszam się gruszkami, jabłkami i dynią, które sprawiają, że moja kuchnia pachnie cudownie! Odrobina cynamonu, kardamonu i imbiru, trochę wanilii i skórki otartej z cytryny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy curd na Festiwal dyni 206

popularny jest oczywiście lemon curd, czyli krem cytrynowy. Ja eksperymentowałam już z innymi cytrusami - pomarańczą, limonką, a nawet grejpfrutem, a także z owocami pozornie na curd się nienadającymi - żurawiną, jeżynami, a także rabarbarem. Wszystkie był pyszne, miały piękne kolory, i jeśli szybko nie wykorzystałam ich do planowanego wypieku, musiałam robić kolejną porcję, bo znikały niewiarygodnie szybko wyjadane łyżeczką prosto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 231

ziół, które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się nie da :)).        Składniki:1 kg zmielonego twarogu,1/2 szklanki ksylitolu,4 jaja

SzczyptaSmaQ