sierpnia) Głóg- (II połowa sierpnia, I połowa września) Gruszka (lipiec, sierpień, I połowa września) Jabłka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarna jagoda- (II połowa lipca, sierpień, wrzesień) Jeżyna- (sierpień) Malina- (II połowa czerwca, lipiec) Melon- (lipiec, sierpień) Mirabelki- (lipiec, sierpień) Morele- (II połowa czerwca, lipiec) Nektarynki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Porzeczki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Pomarańcze
Krakowskie smaki AniChłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble pomidorowe pod chlebowo-parmezanową kołderką, sałata Danisze z morelami i borówkami oraz pistacjowo-cytrynowym twarożkiem Lemoniada miętowo-jeżynowa Więcej o warsztatach możecie poczytać na stronach Siedliska tu (klik
KUCHARNIAhamaku, chwile, gdy znów jest się dzieckiem. Nic nie muszę, choć pewnie czasami powinnam. To mój luksus. Zasłużyłam i nie oddam. Tak mi dobrze, choć obok pierwszych fioletów na jeżynach, zaczynam już dostrzegać delikatne jak babie lato nitki tęsknoty. Popołudniowy deszcz zamyka mnie w domu. Krople grają na parapecie znajomy rytm. W tym rytmie lubię pisać. Lubię snuć myśli
KUCHARNIAprzygotowywałam swoje pierwsze mleko roślinne, to z myślą, że je wykorzystam do owocowych koktajli. Moja zamrażarka pęka w szwach od mrożonych owoców: truskawek, malin, borówek i jeżyn. Owoce mrożę właśnie do domowych deserów i koktajli. Na pierwszy rzut poszedł owsiany Koktajl malinowy , który jest pyszny, zdrowy, bez dodatku cukru i innych dodatków. Aby go przygotować wystarczy 250 ml domowego mleka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętylko zajadać. Można je przygotować w pełni sezonu owocowego ale można tak jak i ja posłużyć się owocami mrożonymi. Ja użyłam do jego przygotowania 750g mrożonych owoców mieszanych (jeżyny, maliny, porzeczki czerwone i czarne) i 750g truskawek. Rodzaj użytych owoców jest dowolny. Moje owoce były bardzo kwaśne, więc ciasto zbyt słodkie nie było, gdy wolimy bardziej słodkie ciasta proponuję dodać
Smaczne Zdrowekokosowe z żurawiną Brazylianka Keks na białkach Kubanka Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto cygan Brzoskwiniowe wydmy Ciasto z prince polo Ciasto cytrynowe Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju
Ala piecze i gotujekocha, a ja razem z nim :) Oatmeal porridge SKŁADNIKI: 60 g otrębów owsianych 400ml mleka (lub wody) łyżeczka cukru szczypta soli miód świeże owoce (maliny, truskawki, jagody, porzeczki, jeżyny itp) WYKONANIE: Płatki owsiane wsypujemy do garnka o grubym dnie i zalewamy mlekiem lub ewentualnie wodą jeśli ktoś nie lubi mleka. Dodać sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować
Pyry na Gazowsianych 120 ml mleka 1 kawałek kandyzowanego zielonego pomelo Skworcu płatki kokosowe Skworcu 1 łyżeczka syropu klonowego Skworcu 3 orzechy brazylijskie Skworcu żurawina suszona Skworcu jagody leśne maliny jeżyny Wykonanie: Wieczorem wsypałam płatki owsiane do miseczki, zalałam je zimnym mlekiem, miseczkę przykryłam talerzykiem i wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano płatki posłodziłam syropem klonowym, dodałam posiekane orzechy brazylijskie
Blondynka Gotujełyżeczka octu (zwykłego lub winnego) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli 500 ml śmietanki 30% 500g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru aromat waniliowy owoce: maliny, borówki amerykańskie, jeżyny Przygotowanie (20 min +2h pieczenia): Beza Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy
PastelFoodszklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1szklanka mleka (użylam roślinnego) miód (opcjonalnie np. syrop z agawy lub cukier do smaku) DODATKOWO: truskawki (lub inne ulubione owoce: maliny, borówki, jeżyny, jabłka, itp.) ciemne kakao lub gorzka czekolada ziarenka wanilii (opcjonalnie) - "czysty" budyń smakuje równie wspaniale WYKONANIE: Kaszę jaglaną wsyp na gęste sitko i przepłucz wrzącą wodą, a następnie jeszcze
Słodko-Słony Świat Ilonymleka - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżeczka oleju kokosowego Na twarożek: - pół średniego, dojrzałego banana - 50 g twarogu - 1 płaska łyżka jogurtu - 1 płaska łyżeczka kakao Dodatkowo: - owoce: maliny, jeżyny, banan Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj mąkę bądź zmiel płatki owsiane, mleko, żółtka, proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. Na patelni rozgrzej olej kokosowy
Zdrowie na języku :PSernik jest dobry na wszystko! Na zimne wieczory i gorące dni :) Szczególnie, jeżeli podajemy go razem z sezonowymi owocami - tymi które najbardziej lubimy - maliny, czerwone lub czarne porzeczki, jeżyny albo jagody - do wyboru do koloru. Ważne, aby w ciepłe dni sernik był dobrze schłodzony, wtedy smakuje najlepiej! Dziś zapraszam na prosty przepis na sernik z sezonowymi owocami. Częstujcie się :)"Składniki
Słodkie PrzyjemnościMój blog nazywa się Happy Creatiff więc wszystko co daje pole do popisu mojej kreatywności i sprawia, że jestem "happy
happycreatiff.blogspot.compowrotem we wrześniu. Nim jednak zaczęłam pakować torby i walizki skorzystaliśmy z pięknej pogody i poszliśmy do lasu. Ścieżkami nie całkiem znanymi doszliśmy do jabłonki opuszczonej, do gąszczu krzaków jeżyn, zbieraliśmy też
Dzieje kuchennej Wiewióryupały, teraz deszcz i temperatury zdecydowanie bardziej ludzkie...Wczoraj spontanicznie spakowaliśmy torby i podróżną lodówkę, i wybralismy się do Chaty marząc o wieczonym rozpalaniu kominka, popołudniowych spacerach po lesie, jeżynach i pierwszych grzybach.Słońce nas przywitało
Dzieje kuchennej Wiewióry