jezyny - 1510 przepisów (strona:78/101)

Kalendarz owoców i warzyw - podział na pory roku 200

sierpnia) Głóg- (II połowa sierpnia, I połowa września) Gruszka (lipiec, sierpień, I połowa września) Jabłka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarna jagoda- (II połowa lipca, sierpień, wrzesień) Jeżyna- (sierpień) Malina- (II połowa czerwca, lipiec) Melon- (lipiec, sierpień) Mirabelki- (lipiec, sierpień) Morele- (II połowa czerwca, lipiec) Nektarynki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Porzeczki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Pomarańcze

Krakowskie smaki Ani
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 125

Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble pomidorowe pod chlebowo-parmezanową kołderką, sałata Danisze z morelami i borówkami oraz pistacjowo-cytrynowym twarożkiem Lemoniada miętowo-jeżynowa Więcej o warsztatach możecie poczytać na stronach Siedliska tu (klik

KUCHARNIA
Przecieram oczy ... Kurki, groszek, cukinia czyli trzy razy tarta 165

hamaku, chwile, gdy znów jest się dzieckiem. Nic nie muszę, choć pewnie czasami powinnam. To mój luksus. Zasłużyłam i nie oddam. Tak mi dobrze, choć obok pierwszych fioletów na jeżynach, zaczynam już dostrzegać delikatne jak babie lato nitki tęsknoty. Popołudniowy deszcz zamyka mnie w domu. Krople grają na parapecie znajomy rytm. W tym rytmie lubię pisać. Lubię snuć myśli

KUCHARNIA
Koktajl malinowy 196

przygotowywałam swoje pierwsze mleko roślinne, to z myślą, że je wykorzystam do owocowych koktajli. Moja zamrażarka pęka w szwach od mrożonych owoców: truskawek, malin, borówek i jeżyn. Owoce mrożę właśnie do domowych deserów i koktajli. Na pierwszy rzut poszedł owsiany Koktajl malinowy , który jest pyszny, zdrowy, bez dodatku cukru i innych dodatków. Aby go przygotować wystarczy 250 ml domowego mleka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 171

tylko zajadać. Można je przygotować w pełni sezonu owocowego ale można tak jak i ja posłużyć się owocami mrożonymi. Ja użyłam do jego przygotowania 750g mrożonych owoców mieszanych (jeżyny, maliny, porzeczki czerwone i czarne) i 750g truskawek. Rodzaj użytych owoców jest dowolny. Moje owoce były bardzo kwaśne, więc ciasto zbyt słodkie nie było, gdy wolimy bardziej słodkie ciasta proponuję dodać

Smaczne Zdrowe
Ciasta 438

kokosowe z żurawiną Brazylianka Keks na białkach Kubanka Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto cygan Brzoskwiniowe wydmy Ciasto z prince polo Ciasto cytrynowe Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju

Ala piecze i gotuje
Oatmeal porridge 127

kocha, a ja razem z nim :) Oatmeal porridge SKŁADNIKI: 60 g otrębów owsianych 400ml mleka (lub wody) łyżeczka cukru szczypta soli miód świeże owoce (maliny, truskawki, jagody, porzeczki, jeżyny itp) WYKONANIE: Płatki owsiane wsypujemy do garnka o grubym dnie i zalewamy mlekiem lub ewentualnie wodą jeśli ktoś nie lubi mleka. Dodać sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować

Pyry na Gaz
Owsianka Blondynki, czyli zdrowa micha! 132

owsianych 120 ml mleka 1 kawałek kandyzowanego zielonego pomelo Skworcu płatki kokosowe  Skworcu 1 łyżeczka syropu klonowego Skworcu 3 orzechy brazylijskie Skworcu żurawina suszona Skworcu jagody leśne maliny jeżyny Wykonanie: Wieczorem wsypałam płatki owsiane do miseczki, zalałam je zimnym mlekiem, miseczkę przykryłam talerzykiem i wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano płatki posłodziłam syropem klonowym, dodałam posiekane orzechy brazylijskie

Blondynka Gotuje
Biała Pavlova – torcik bezowy 613

łyżeczka octu (zwykłego lub winnego) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli 500 ml śmietanki 30% 500g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru aromat waniliowy owoce: maliny, borówki amerykańskie, jeżyny Przygotowanie (20 min +2h pieczenia): Beza Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy

PastelFood
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ - W TRZECH WERSJACH 277

szklanki kaszy jaglanej  1 szklanka wody 1szklanka mleka (użylam roślinnego) miód (opcjonalnie np. syrop z agawy lub cukier do smaku) DODATKOWO: truskawki (lub inne ulubione owoce: maliny, borówki, jeżyny, jabłka, itp.) ciemne kakao lub gorzka czekolada ziarenka wanilii (opcjonalnie) - "czysty" budyń smakuje równie wspaniale WYKONANIE: Kaszę jaglaną wsyp na gęste sitko i przepłucz wrzącą wodą, a następnie jeszcze

Słodko-Słony Świat Ilony
Owsiany omlet jogurtowy z twarożkiem kakaowo-bananowym :) 155

mleka - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżeczka oleju kokosowego Na twarożek: - pół średniego, dojrzałego banana - 50 g twarogu - 1 płaska łyżka jogurtu - 1 płaska łyżeczka kakao Dodatkowo: - owoce: maliny, jeżyny, banan Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj mąkę bądź zmiel płatki owsiane, mleko, żółtka, proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. Na patelni rozgrzej olej kokosowy

Zdrowie na języku :P
Sernik z sezonowymi owocami 152

Sernik jest dobry na wszystko! Na zimne wieczory i gorące dni :) Szczególnie, jeżeli podajemy go razem z sezonowymi owocami - tymi które najbardziej lubimy - maliny, czerwone lub czarne porzeczki, jeżyny albo jagody - do wyboru do koloru. Ważne, aby w ciepłe dni sernik był dobrze schłodzony, wtedy smakuje najlepiej! Dziś zapraszam na prosty przepis na sernik z sezonowymi owocami. Częstujcie się :)"Składniki

Słodkie Przyjemności
Babeczki z serowo - śmietankowym nadzieniem i owocami 186

           Mój blog nazywa się Happy Creatiff więc wszystko co daje pole do popisu mojej kreatywności i sprawia, że jestem "happy

happycreatiff.blogspot.com
Leśne zbiory i smak Mazurskiej Granoli czyli Niedzielne Śniadanie odc.20 159

powrotem we wrześniu. Nim jednak zaczęłam pakować torby i walizki skorzystaliśmy z pięknej pogody i poszliśmy do lasu. Ścieżkami nie całkiem znanymi doszliśmy do jabłonki opuszczonej, do gąszczu krzaków jeżyn, zbieraliśmy też

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzanki ze smazonymi grzybami lesnymi 179

upały, teraz deszcz i temperatury zdecydowanie bardziej ludzkie...Wczoraj spontanicznie spakowaliśmy torby i podróżną lodówkę, i wybralismy się do Chaty marząc o wieczonym rozpalaniu kominka, popołudniowych spacerach po lesie, jeżynach i pierwszych grzybach.Słońce nas przywitało

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania