Uwielbiam koktajle z każdymi owocami Koktajl jeżynowy SKŁADNIKI: jeżyny - 350 g cukier - 6 łyżek jogurt naturalny - 1 l listki mięty PRZYGOTOWANIE: Uwielbiam koktajle z każdymi owocami. Owoce przebrać umyć, osączyć na sicie. Następnie wsypać owoce do malaksera, dodać cukier i jogurt naturalny. Przelać koktajl jeżynowy do wysokich szklanek. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować listkami mięty
Kuchnia DanusiPyszna nalewka z owoców czarnego bzu z dodatkiem liści wiśni, które dodają fajny posmak... owoce czarnego bzu można zastąpić jeżynami, malinami, aronią lub zrobić mieszaną nalewkę, np. malinowo-jeżynową...Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, porzeczkową, miętową, aroniową i wiśniową. Składniki: 1,5 kg owoców czarnego bzu, 120 liści wiśni, 1 kg cukru, 0,75 l spirytusu
Aga w kuchniBabeczki kajmakowe Babeczki z jabłkami Babeczki z borówkami Babeczki z malinami i jeżynami Małe szarlotki Mini serniczki Muffiny jogurtowe z konfiturą Muffinki marchewkowe Muffinki czekoladowe Muffinki orzechowe Muffinki piernikowe Muffinki serduszka Muffinki z colą Muffinki jogurtowe z konfiturą malinową Muffinki z kurczaka Serowe babeczki z konfiturą Szybkie babeczki- serniczki Kartofelki marcepanowe Kokosowo- owsiane trufelki Pralinki raffaello Trufle rumowe
Aga w kuchniwarstwy folii aluminiowej. Wstawiamy do głębokiej brytfanki, zalewamy wrzącą wodą do 1/2 formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-70min. Zamrożone jeżyny umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min. Po tym przecieramy przez sitko lub miksujemy w blenderz. Sernik serwujemy polany sosem i udekorowany
Kuchnia Łukaszabardzo efektowny. Mus czekoladowy z owocami: 4 białka 1 szczypta soli 2 łyżki cukru 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki mrożonych owoców (malin, borówek i jeżyn) Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru, ubijamy aż cukier się rozpuści. Połamane kostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjesień da się lubić (a nawet kochać!). Nie da się ukryć, że jesienią może być bardzo smacznie, bo na straganach roi się od wspaniałych dobroci tj. dynia, cukinie, kabaczki, jeżyny, dorodne papryki,chilli i soczyście dojrzałe pomidory! Nie zapominając o leśnych grzybach! (: Tak więc urozmaicajmy sobie jesień i sprowadzajmy ją na talerz, gdyż jej barwy są niezwykłe
Symfonia SmakówLobelia w pełnej krasie, zaraz przekwitnie. Już niedługo pojawią się kwiaty jeżyny bezkolcowej.Wśród liści drzew i krzewów pojawiają się też piękne ptaki, ale im trudniej zrobić fotkę. Nie lubią pozować do zdjęć
Proste Potrawydziś chwila wytchnienia w moim ogrodzie :) Wydaje się, że lada moment dojrzeją jeżyny. A borówka amerykańska ma już trochę dojrzałych owoców. Najpiękniej w tym roku wygląda hortensja Anna Maria. Jest co prawda delikatna i ma dużo kwiatów dlatego wymaga obfitego podlewania. Najlepiej w upale radzą sobie aksamitki . A te lilie
Proste Potrawyowsianych, jęczmiennych, żytnich i pszennych, czipsów owsianych, preparowanego amarantusa. Wybór dodatków w postaci owoców liofilizowanych, orzechów, pestek, nasion, wiórek czekoladowych jest szeroki. Ja wybrałam owoce malin, morwy, jeżyn oraz orzechy pekan, macadamia oraz cukier kokosowy. Kilkoma łyżkami mieszanki posypałam jogurt naturalny, dodałam łyżkę konfitur z czarnej porzeczki. Śniadanie zdrowe i smaczne :) A jeśli mamy więcej czasu
Proste PotrawyLilia Muscadet Jeżyny obrodziły i dojrzewają stopniowo. Mam nadzieję, że zdążymy je zjeść przed ptakami :) Ale tak naprawdę starczy ich dla nas i naszych gości
Proste Potrawysmaku masła (użyłam Olandia), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka maślanki, 5 jajek, skórka z 1 cytryny, 700g owoców (u mnie maliny i jeżyny). Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do maślanki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić na chwilę, aż maślanka zacznie wyraźnie rosnąć. Do utartych jajek dodać przesianą mąkę oraz świeżo
Z miłości do słodkościwiększości deserów. Kombinacja trzech rodzajów owoców leśnych nadaje mu piękny kolor i ciekawy smak. Przepis pochodzi ze strony myrecipes.com Składniki na 2 szklanki: szklanka jagód szklanka malin szklanka jeżyn 2/3 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 3 duże jajka 2 łyżki masła Wszystkie owoce wrzucić do blendera i zmiksować na gładki mus. Przecedzić przez
wyzwania kuchenne100g margaryny, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru, szczypta soli, szklanka maślanki naturalnej, 300g mieszanych owoców (u mnie jagody, jeżyny, maliny i czerwone porzeczki),cukier do posypania. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i cukrem. Posiekać z margaryną. Wsypać przebrane owoce, dokładnie
Z miłości do słodkościnajmniej temperaturę pokojową; nakładamy polewę na całość, pamiętając o bokach. Całość wykańczamy malinami, które fantastycznie uzupełniają intensywnie czekoladowy smak. Mogą to być oczywiście inne owoce, najlepiej lekko kwaśne - porzeczki, jeżyny czy wiśnie. Kto próbuje upiec
sama złodyczPyszny deser z mascarpone i owocami - tu borówki amerykańskie, ale mogą być wykorzystane inne owoce - maliny, jeżyny - albo truskawki :)SKŁADNIKI (na 4 porcje)250g borówek - tu amerykańska 50g bezy200g śmietany kremówki1 łyżka cukru pudru1/2 łyżeczki cukru waniliowego 125g serka mascarpone1/2 łyżeczki soku z cyrtynylistki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE
Moje Kuchenne Rewelacje