jezyny - 1510 przepisów (strona:84/101)

DOMOWY KISIEL BARDZO OWOCOWY 185

więc mniej się nie da) ale za to baaardzo smaczne, to moje ulubione połączenie.Składniki na 4 porcje:- 350g owoców (u mnie mrożone czarne i czerwone porzeczki, maliny i jeżyny)- 500ml wody- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)  lub 4 łyżki erytrytolu- 35-40g skrobi (nie mąki) kukurydzianej - meizenaDo garnka wsypujemy owoce, dodajemy ok.1,5 szklanki zimnej wody, ksylitol

Smaczne Zdrowe
Mini tarty kokosowe z owocami 262

łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Krem 250 ml zimnej kremówki 160 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny maliny jeżyny borówki banan brzoskwinia kiwi winogrona ciemne 2 szt polewa do tortów bezbarwna Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać

Ala piecze i gotuje
Owsiane babeczki z żurawiną 168

niespodziewanych zachcianek, czy też niespodziewanych gości. Polecam te błyskawiczne owsiane babeczki z żurawiną, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smaczne. Polecam również moje przepisy na: kakaowe babeczki z jeżynami. Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła lub margaryny 3 łyżki miodu 1 łyżka siekanej żurawiny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem 178

najlepiej zrobić pyszną drożdżówkę w kształcie ślimaczków. Do tego czekolada i pyszny sos kawowy i mamy idealny deser na jesienne depresyjne popołudnie. Wykorzystałam przepis na ciasto z drożdżówki z jeżynami, który idealny jest do tego typu wypieków. Ciasto zawędrowało do goście, którym mam nadzieje smakowało tak jak mi. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżówka ślimaczki z truskawkami 181

drożdżówka zawsze się udaje, niezależnie do owoców. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Ostatnio zrobiłam ją z jeżynami, teraz z truskawkami, smakowała idealnie, a ze szklanką zimnego mleka to najlepsze śniadanie. Przepis od Shopgril. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
BLACKBERRY SOMERSBY. 159

karminy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, koncentrat barwiący z jabłka, substancja słodząca: sukraloza. Jedynie skład nieco wzbudza wątpliwości, jak bowiem można przeczytać z tyłu na etykiecie, w piwnym napoju jeżynowym, jeżyn nie znajdziemy. Spodziewałam się tego, a potwierdzenie moich obaw nieco mnie zmartwiło. Szczerze? Czytając to, poczułam się jak na lekcji chemii, gdzie mogę pochwalić się znajomością wzorów strukturalnych, sumarycznych

W kuchni Karmel-itki
USA part II 209

które kupuję to serek wiejski, który jest tutaj bardzo smaczny, jogurt grecki, marchewki typu baby carrot (są tutaj bardzo tanie, nie to co nasze marwitki), owoce - głównie jabłka, borówki, jeżyny, truskawki, nektarynki i warzywa, których jest tu bardzo dużo. Ostatnio próbowałam batatów, na które przepis już niedługo pojawi się na blogu :) Kolejnym "must havem" jest żółta cukinia, którą prawdopodobnie nafaszeruję

Zgrabne Gotowanie
Leśne Orzeźwienie 208

się za masę jogurtową:) MASA JOGURTOWA: 2 duże jogurty greckie 1 mały jogurt naturalny cukier 20 g żelatyny 1 duża garść owoców leśnych ( mogą być mrożone, ja użyłam malin, jeżyn i jagód) Wykonanie: Tu żadnej filozofii nie ma. Jogurty do miski, wsypujemy cukier i miksujemy. Cukru sypiemy na oko. Ma być tak słodki jak lubimy. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości

Blondynka Gotuje
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką 695

Pyszne "lekkie" ciasto biszkoptowe przełożone jedną warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Do tego rodzaju ciasta pasuje wiele owoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :) Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką PRZEPIS {forma: 20x35 cm}Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: 30 min. Ciasto

coolinarnastrefa.blogspot.com
Biszkopt. Krem. Deser. Ciasto karmelowe z kremem ajerkoniakowym i morelami 249

taka godzina nastała. Nie miałam innego wyjścia jak sięgnąć po morele w puszce. To był dobry pomysł a ciasto udało się wspaniale.Zobacz też przepis na Biszkopt z kremem i jeżynami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Owocowe szaleństwo 128

Szybkie, proste i smaczne ciasto do zrobienia z każdym rodzajem owoców. Ja oczywiście tym razem mam jeżyny :)Składniki:- 2 szklanki mąki- 25 dag margaryny- 1 szklanka cukru- 4 jajka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- cukier puder do posypania- owocePrzygotowanie:Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a pod koniec ubijania po jednym żółtku. Makę

Zainspirowana w kuchni
C - Akcja JEŻYNOBRANIE 146

uzbieraliśmy i na ciasto i na pyszne dżemiki a nawet na naleweczkę, która się robi i ma uświetnić Bożonarodzeniowe świętowanie:) Przepisem na dżem specjlanie nie zabłysnę - ot, zakręciłam te jeżyny z cukrem żelującym, zagotowałam i pogotowałam 2 minutki, włożyłam do słoiczków stawiając je do góry dnem i gotowe!Mmmm, już mi się buzia śmieje na pachnące latem naleśniki, serwowane zimową

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Sałatka Szlachecka 176

Wkręciły mnie te zimowe słoiki, a moja spiżarnia z dnia na dzień się zapełnia:)Po mleczu, jeżynach, cukiniowym dżemie, ogóreczkach, papryce, pomidorkach  i zielonych i suszonych,  przyszła pora na obiadowe sałatki. Póki posadzone buraczki nie osiągnęły swoich docelowych rozmiarów by przygotować z nich sałatkową wersję z papryką, zakupiłam kapustę (i co tam było trzeba;) i od nich

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto francuskie - kolejna odsłona 231

francuskiego krem karpatka (użyłam kupionego w wersji: gotowy w 5 minut - wystarczy zmiksować;) 400 ml mleka 300 ml dżemu (najlepiej lekko kwaskowy - u mnie z domowej spiżarni dżem z jeżyn) na lukier (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1/3 szklanki cukru pudru Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaty francuskiego ciasta rozwinąć na oddzielne blaszki. Jedno z nich ponakuwać widelcem, by nie urosło

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Drożdżowy placek z owocami 189

różne dodatki - rodzynki albo sezonowe owoce.składniki:4 szklanki mąki125 g margaryny1 szklanka cukru1 szklanka mleka50 g drożdży5 jajekaromat rumowy600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnieSkładniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem odstawić. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać całe jajka i dokładnie

Monia miesza i gotuje