więc mniej się nie da) ale za to baaardzo smaczne, to moje ulubione połączenie.Składniki na 4 porcje:- 350g owoców (u mnie mrożone czarne i czerwone porzeczki, maliny i jeżyny)- 500ml wody- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) lub 4 łyżki erytrytolu- 35-40g skrobi (nie mąki) kukurydzianej - meizenaDo garnka wsypujemy owoce, dodajemy ok.1,5 szklanki zimnej wody, ksylitol
Smaczne Zdrowełyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Krem 250 ml zimnej kremówki 160 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny maliny jeżyny borówki banan brzoskwinia kiwi winogrona ciemne 2 szt polewa do tortów bezbarwna Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać
Ala piecze i gotujeniespodziewanych zachcianek, czy też niespodziewanych gości. Polecam te błyskawiczne owsiane babeczki z żurawiną, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smaczne. Polecam również moje przepisy na: kakaowe babeczki z jeżynami. Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła lub margaryny 3 łyżki miodu 1 łyżka siekanej żurawiny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajlepiej zrobić pyszną drożdżówkę w kształcie ślimaczków. Do tego czekolada i pyszny sos kawowy i mamy idealny deser na jesienne depresyjne popołudnie. Wykorzystałam przepis na ciasto z drożdżówki z jeżynami, który idealny jest do tego typu wypieków. Ciasto zawędrowało do goście, którym mam nadzieje smakowało tak jak mi. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdrożdżówka zawsze się udaje, niezależnie do owoców. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Ostatnio zrobiłam ją z jeżynami, teraz z truskawkami, smakowała idealnie, a ze szklanką zimnego mleka to najlepsze śniadanie. Przepis od Shopgril. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkarminy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, koncentrat barwiący z jabłka, substancja słodząca: sukraloza. Jedynie skład nieco wzbudza wątpliwości, jak bowiem można przeczytać z tyłu na etykiecie, w piwnym napoju jeżynowym, jeżyn nie znajdziemy. Spodziewałam się tego, a potwierdzenie moich obaw nieco mnie zmartwiło. Szczerze? Czytając to, poczułam się jak na lekcji chemii, gdzie mogę pochwalić się znajomością wzorów strukturalnych, sumarycznych
W kuchni Karmel-itkiktóre kupuję to serek wiejski, który jest tutaj bardzo smaczny, jogurt grecki, marchewki typu baby carrot (są tutaj bardzo tanie, nie to co nasze marwitki), owoce - głównie jabłka, borówki, jeżyny, truskawki, nektarynki i warzywa, których jest tu bardzo dużo. Ostatnio próbowałam batatów, na które przepis już niedługo pojawi się na blogu :) Kolejnym "must havem" jest żółta cukinia, którą prawdopodobnie nafaszeruję
Zgrabne Gotowaniesię za masę jogurtową:) MASA JOGURTOWA: 2 duże jogurty greckie 1 mały jogurt naturalny cukier 20 g żelatyny 1 duża garść owoców leśnych ( mogą być mrożone, ja użyłam malin, jeżyn i jagód) Wykonanie: Tu żadnej filozofii nie ma. Jogurty do miski, wsypujemy cukier i miksujemy. Cukru sypiemy na oko. Ma być tak słodki jak lubimy. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości
Blondynka GotujePyszne "lekkie" ciasto biszkoptowe przełożone jedną warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Do tego rodzaju ciasta pasuje wiele owoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :) Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką PRZEPIS {forma: 20x35 cm}Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: 30 min. Ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comtaka godzina nastała. Nie miałam innego wyjścia jak sięgnąć po morele w puszce. To był dobry pomysł a ciasto udało się wspaniale.Zobacz też przepis na Biszkopt z kremem i jeżynami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSzybkie, proste i smaczne ciasto do zrobienia z każdym rodzajem owoców. Ja oczywiście tym razem mam jeżyny :)Składniki:- 2 szklanki mąki- 25 dag margaryny- 1 szklanka cukru- 4 jajka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- cukier puder do posypania- owocePrzygotowanie:Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a pod koniec ubijania po jednym żółtku. Makę
Zainspirowana w kuchniuzbieraliśmy i na ciasto i na pyszne dżemiki a nawet na naleweczkę, która się robi i ma uświetnić Bożonarodzeniowe świętowanie:) Przepisem na dżem specjlanie nie zabłysnę - ot, zakręciłam te jeżyny z cukrem żelującym, zagotowałam i pogotowałam 2 minutki, włożyłam do słoiczków stawiając je do góry dnem i gotowe!Mmmm, już mi się buzia śmieje na pachnące latem naleśniki, serwowane zimową
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWkręciły mnie te zimowe słoiki, a moja spiżarnia z dnia na dzień się zapełnia:)Po mleczu, jeżynach, cukiniowym dżemie, ogóreczkach, papryce, pomidorkach i zielonych i suszonych, przyszła pora na obiadowe sałatki. Póki posadzone buraczki nie osiągnęły swoich docelowych rozmiarów by przygotować z nich sałatkową wersję z papryką, zakupiłam kapustę (i co tam było trzeba;) i od nich
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałafrancuskiego krem karpatka (użyłam kupionego w wersji: gotowy w 5 minut - wystarczy zmiksować;) 400 ml mleka 300 ml dżemu (najlepiej lekko kwaskowy - u mnie z domowej spiżarni dżem z jeżyn) na lukier (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1/3 szklanki cukru pudru Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaty francuskiego ciasta rozwinąć na oddzielne blaszki. Jedno z nich ponakuwać widelcem, by nie urosło
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaróżne dodatki - rodzynki albo sezonowe owoce.składniki:4 szklanki mąki125 g margaryny1 szklanka cukru1 szklanka mleka50 g drożdży5 jajekaromat rumowy600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnieSkładniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem odstawić. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać całe jajka i dokładnie
Monia miesza i gotuje