rondelka ze 100 ml wody, 2-3 łyżkami cukru i lekko podgrzewamy. Jak częściowo się rozmrożą (wszystko zależy, od tego jakie wykorzystujemy owoce, u mnie były to maliny, jeżyny i borówki, które szybko się rozmrażają i rozpadają a chciałam, żeby choć część zachowała kształt) to dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w kilku łyżkach zimnej wody i zagotowujemy delikatnie mieszając
UgotujmyTo.plNUTĄ LIMONKOWĄ:250 g śmietany remówki 36%250 g mascarpone3-4 łyżki cukru pudruSkórka otarta z 1 limonki2 łyżeczki soku z limonkiDODATKOWO:1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce)WYKONANIE:CIASTO:Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.Odzedź z niego wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu (u mnie wody praktycznie
Słodko-Słony Świat Ilonyminut lub do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 60 minut).Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.* do ciasta możesz wykorzystać również inne drobne owoce, typy maliny, jeżyny, borówki, mirabelki, aronię
Słodko-Słony Świat IlonyGrzaniec Strażacki - tak własnie nazywa się ta herbata. Jest to mieszanka następujących składników: kwiat hibiskusa, jabłko, skórka dzikiej róży, owoc jarzębiny, owoc jałowca, skórka pomarańczowa, rodzynki, liść jeżyny, imbir, lukrecja i goździki. Przyznam się, ze kiedy przeczytałam nazwę, to uśmiechnęłam się - jest dość oryginalna :) W pierwszej chwili pomyślałam, że jest to typowa rozgrzewająca herbata
Codzienna kuchnia niecodziennacieszyłam się jak małe dziecko.Lipiec jednak się skończył, i trzeba się przestawić na sierpień. A co on przyniesie...? Podobno kolejną falę upałów. Mi, mam nadzieję, przyniesie jeszcze całe mnóstwo jeżyn, których wszędzie jest pełno, a które uwielbiam i na które mam mnóstwo pomysłów. Może jeszcze kilka dni na plaży, kilka w lesie. Na pewno przyniesie początek roku szkolnego, na który
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremówką na gładką masę. Przelać do maszyny do lodów, a po zakończeniu jej pracy do plastikowego pojemniczka na lody. Zamrozić.Smacznego!A jutro, zamiast bułek, będzie coś pysznego. Z jeżynami
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodążam za nią z uśmiechem. Chodzimy po naszym małym parku w kółko, i wcale nam się nie nudzi. Tylko żałuję troszkę, że w tym roku nici z październikowych jeżyn... Na krzaczkach nie zostało już nic. Pocieszam się gruszkami, jabłkami i dynią, które sprawiają, że moja kuchnia pachnie cudownie! Odrobina cynamonu, kardamonu i imbiru, trochę wanilii i skórki otartej z cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzepopularny jest oczywiście lemon curd, czyli krem cytrynowy. Ja eksperymentowałam już z innymi cytrusami - pomarańczą, limonką, a nawet grejpfrutem, a także z owocami pozornie na curd się nienadającymi - żurawiną, jeżynami, a także rabarbarem. Wszystkie był pyszne, miały piękne kolory, i jeśli szybko nie wykorzystałam ich do planowanego wypieku, musiałam robić kolejną porcję, bo znikały niewiarygodnie szybko wyjadane łyżeczką prosto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziół, które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się nie da :)). Składniki:1 kg zmielonego twarogu,1/2 szklanki ksylitolu,4 jaja
SzczyptaSmaQdomowy czekoladowy budyń z gorącymi malinami i jeżynami oraz czekoladąCzasami nie ma nic do powiedzenia
More food, love and dreamsbrzoskwiniowy krem owsiany* z kremem de' la ture, białą morwą i daktylami;jeżynami i malinami*zmiksowany z brzoskwinią, kawałkami brzoskwiniJeżeli chodzi o kremy, to u mnie i tak na pierwszym miejscu stoją te jaglane ;)No i zaczął się okres "o mamuniu, ale mi zimnooo
More food, love and dreamslubi mniej/bardziej słodkie to zmienia ilość),- 2 budynie malinowe,- cukier wanilinowy,- mleko w proszku - do zagęszczenia i nadania kremowego smaku,- pół śmietany 30%- Maliny 1 litr,- można dodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo
Wypisz Wymalujowocowy smak (+ kawałki owoców) prezentowały się wybitnie. Zresztą... warto spróbować :)ŁOWICZ - OWOCE LEŚNE: W (nie bez powodu) poręcznym słoiczku kryją się kawałki takich owoców jak: truskawki, maliny, jeżyny, borówki. Gdy delektujemy się tym smakiem, przenosimy się na smaczny spacer po lesie w słoneczny dzień (mimo, że teraz za oknem szaruga, a temperatura bliska 0).ŁOWICZ - TRUSKAWKA Z CZARNYM BZEM
Wypisz Wymaluj