jaka faszerowane - 1438 przepisów (strona:7/96)

FASZEROWANY BAKŁAŻAN Z KASZĄ GRYCZANĄ I JAJKIEM 238

Wiosnę witam daniem lekkim i łatwym. Każdy, nawet niewprawiony w bojach, poradzi sobie z nim bez problemu. Faszerowanego bakłażana potraktowałem jako danie obiadowe, ale doskonale sprawdzi się także jako ciepła kolacja. Poniżej dwie wersje – dla mięsożerców z kurczakiem i druga bezmięsna – z jajkiem. Potraktujcie to jednak jako punkt wyjścia, bo nadzienie można dowolnie... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Curry z pomidorowym ryżem 135

Jak pamiętacie, ostatnio faszerowałam bataty i odłożyłam do lodówki to co wydłubałam. Nadszedł dzień na wykorzystanie resztek. Jest to przewrotne curry, bo nie pływa w sosie, bo sosem napoiłam ryż. Składniki na duże porcje: około 1 batat litr soku pomidorowego (użyłam własnej roboty) 200 g suchego ryżu puszka ciecierzycy 1 rzodkiew (opcjonalnie) 1 cebula 200 g posiekanego jarmużu

greenscarf
Farfalle z bakłażanem i zielonymi oliwkami 124

Bakłażana przeważnie katuje się solą, aby pozbyć go goryczki, faszeruje i traktuje jako dodatek, a ten z biologicznego punktu widzenia owoc można potraktować z dumą, jako główny składnik potrawy, a jego gorycz dopieścić kwaskowatymi oliwkami, zbędne są tu przyprawy, nawet bez pieprzu te smaki idealnie się komponują, bo smak dania buduje się dobranymi składnikami, a nie przyprawami. Sprawdźcie sami! Składniki

greenscarf
Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą 110

nich odchodzić. Takie pomidory sprawdzają się jako danie obiadowe. Można podawać je z chrupiąca bułką, z dodatkiem pikantnego sosu jogurtowego. Można też podać je na zimno, jako przystawkę.  Zapiekacie faszerowane pomidory

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Cukiernia Lidla". Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki 147

trzeba. Pilna robota jest, może po weekendzie, za parę dni pozwolę sobie na chorowanie. Teraz się faszeruję lekami żeby jakoś funkcjonować. I właśnie zabawna rzecz z tego faszerowania się wynikła. Jak wczoraj kupowałem leki w aptece to pani farmaceutka powiedziała, żebym pod żadnym pozorem ich nie łączył ze sobą. W sumie miała rację, wiem, że nie powinienem

Marder&Marder Manufacture
Jajka faszerowane pieczarkami 157

jak co, ale faszerowane jajka na polskim stole znaleźć się muszą. Obowiązkowo! :-) Bez względu na to, czy to Boże Narodzenie, Wielkanoc, imieniny czy zwykła domówka. Kiedyś na stołach królowały jajka w majonezie, mnie fantazja ponosi trochę bardziej i za każdym razem staram się serwować coś nowego. Byle prosto i smacznie. :-) 6 jajek 1 cebula 100g pieczarek 3 łyżki majonezu

Szefowa kuchni
Pulled pork czyli rwana wieprzowina (danie z szybkowaru) 192

przygotować rwaną wieprzowinę. Pulled pork to wieprzowina, która rozpływa się w ustach. Delikatne, miękkie mięso, które rozpada się pod wpływem widelca. Taka wieprzowina będzie idealna na kanapki jak i do faszerowania tortilli.  Pomysł na przepis ze strony kulinarnatv.pl . Składniki: 0,8 kg łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów w puszce 1,5 szklanki wody 2 cebule (białą i czerwoną

Ugotować
Piwoszki, czyli pieczone pierożki z ciasta piwnego ze szpinakiem 247

wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;)Składniki ciasta piwnego:2 szklanki mąki pszennej,250 g masła,1/4 szklanki piwa, pół łyżeczki(...)ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. Piwo nada mu lekkości, gdyż zadziała jak delikatny środek spulchniający. Charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście :)Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut, a następnie rozwałkować i wycinać duże koła, które (podobnie jak tradycyjne pierogi) faszeruje się ulubionym nadzieniem - tym razem jest to szpinak.Składniki farszu szpinakowego

Codzienna kuchnia niecodzienna
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W TROSZKĘ INNEJ WERSJI 337

odpowiada, a ta bardzo). Dodatkowo była jeszcze pokrojona kapusta. Tych osobiście nie jadłam, ale Rodzinka orzekła iż są pyszne i tego będę się trzymać. Sos pomidorowy był tradycyjny, jak zawsze. Gęsty i bardzo pomidorowy, bez glutenu. Z podanych składników wyszło mi łącznie 17 gołąbów: 8 większych z kaszą i 9 malutkich bez kaszy.Składniki:- 1,5 kg mielonego mięsa(...)dało. U mnie było ok.20 liści, które nadawały się do nadziania farszem. Pozostałą część kapusty (której liście były już zbyt małe) pokroiłam na drobniejsze kawałki, które zużyłam jako dodatek do faszerowania gołąbków. Do miski wkładamy zmielone mięso, dodajemy ok.1/2-2/3 przestudzonej cebuli, dodajemy sól oraz świeżo mielony pieprz i mieszamy. Dzielimy na 2 części lub robimy jedną wersję. U mnie jedna

Smaczne Zdrowe
Gołąbki wg Babci Basi ( z koperkiem) 167

Jak to dobrze mieć czasem w zamrażarce żelazny zapas. Jedna z prostszych odmian gołąbków. Te wyjątkowo mi smakują bo zamiast zwykle dodawanej natki pietruszki - Mama

Buniabaje w kuchni
Faszerowane pieczarki 153

Cześć :)Dzisiaj zapraszam Was do wykonania faszerowanych pieczarek :)Przepis (jak zawsze) prosty :)A danie warte zachodu, bo bardzo smaczne :) Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Wielkanocne menu – 10 najciekawszych przepisów 7366

Jak w każdym domu, tak i u mnie są pewne potrawy, których nie może zabraknąć w wielkanocnym menu. Przepisy na te dania są przekazywane z pokolenia na pokolenie. W moim domu rodzinnym, na stole wielkanocnym, nie może zabraknąć jajek faszerowanych, białej kiełbasy, żurku i smażonego chrzanu. Ale co roku staram się znaleźć też coś nowego(...)urozmaici ten kanon. Oto moje tegoroczne inspiracje: Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego – zrobię na pewno kilka sztuk dla Jasia. Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego   Przeurocze muchomorki z jajek i pomidorków Muchomorki z jajek i pomidorków Jako że ze słodyczy najbardziej lubię śledzie… (hihihihi) to ta babka wielkanocna przypadła mi bardzo do gustu Babka wielkanocna – galaretka

Mama z miasta
Kalafior faszerowany mięsem 203

gdzie obecnie są uprawiane, podobnie jak we Francji, Włoszech, Indiach, Chinach, Kanadzie oraz Meksyku. Kalafior ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go jeść na surowo, lub po ugotowaniu, jako dodatek do zup, sałatek, tart czy zapiekanek. Najpopularniejszy podawany jest po ugotowaniu z zezłoconą na maśle bułką tartą. Inną formą jego podania jest kalafior faszerowany mięsem. Składniki: - 1 średni kalafior(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy z papier do pieczenia i dopiekamy, aż szynka się zrumieni. Kalafior faszerowany mięsem można podać jako danie samodzielne lub, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków – na obiad… i nie tylko. Tym razem ekspozycja z przymrużeniem oka, w nastroju Halloween. Odrobina humoru w kuchni nikomu

mojewypiekiinietylko
Grzybowo-warzywne faszerowane papryki 4. 154

sezonowe warzywa, dynie i oczywiście grzyby, których w tym roku nieco mniej, ale zawsze trochę się w lesie znajdzie. Ponieważ cudownie obrodziły mi krzaki jalapeno, zaczęłam faszerować grubsze okazy i zjadać jak zwykłą paprykę. W mojej rodzinie nie przepadają za ostrymi potrawami, więc robię je zazwyczaj dla siebie, innym przygotowując mniej pikantne zestawienia. Składniki (na 5 porcji(...)blasze.  Przykryć papryki czapeczkami. Skropić papryki oliwą. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać jako przystawkę lub danie połączone z sałatką. ----------- Podobne: Papryka z kaszą gryczaną i kalafiorem Papryki faszerowane warzywami Papryki z pęczakiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 241

schab I właśnie znów schab jest dzisiaj na tapecie, znaczy się w kuchni Schab faszerowany grzybami to kolejna propozycja na nacinanie schabu wzdłuż i faszerowane go. Ostatnio farszem był boczek , teraz proponuję wykorzystać jako farsz grzyby, które jeszcze są w lasach- duszone podgrzybki z cebulą, świeże grzyby można zastąpić suszonymi. Polecam też dwa inne przepisy na schab pieczony w niskiej(...)upieczony schab wieprzowy wykorzystujemy do obiadu krojąc go w dość grube plastry. Sos z pieczenia dopełnia smaku mięsa i zostanie wykorzystany jako dodatek do ziemniaków i surówki. Smacznego! The post Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię