jaka faszerowane - 1438 przepisów (strona:3/96)

Pomidory faszerowane ryżem po grecku. 263

Jemista , zapisywane często jako gemista , to wegetariańskie danie, będące jednym z greckich klasyków. Zdecydowanie pysznych klasyków! Bywa, że do farszu dodaje się również mielone mięso, ale ja wolę taką podstawową lekką wersję. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie ułatwił sobie życia. Chcąc być wiernym oryginalnemu przepisowi powinienem użyć do farszu suchego ryżu, który ugotowałby się w potrawie. Ja jednak(...)stresu (czy wszystko się zgra: ryż dojdzie, a pomidory nie rozpadną) i podgotowałem sobie wcześniej ryż na półtwardo - al dente. Tak też jest dobrze, a nawet znakomicie ;) Zjedliśmy faszerowane pomidory jako lekki letni obiad, a dwie sztuki, które pozostały, smakowaliśmy później na zimno. Muszę powiedzieć, że taka chłodna przystawkowa wersja bardzo odpowiada mojemu gustowi. Jestem miłośnikiem meze

zadanie-gotowanie
Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku) 203

kwiatów cukinii? Jak je przyrządzacie? Jeżeli znacie miejsce, gdzie można je kupić - dajcie znać w komentarzu, a pomożecie innym, którzy chcieliby ich spróbować :) Kwiaty cukinii w cieście piwnym faszerowane serem feta - Przepis krok po kroku Potrzebujesz: na ciasto piwne: 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki z ciecierzycy (możesz zastąpić mąką kukurydzianą lub mąką pszenną) duża szczypta(...)Wymieszaj. 3. Teraz zabierz się za kwiaty. Kwiaty cukinii oczyść z zabrudzeń, następnie delikatnie rozchyl każdy kwiat i odetnij pręcik przy pomocy nożyczek (można go też wykręcić ręką). Jeżeli jak ja kupiłeś kwiaty męskie z długimi łodygami, odetnij je przy podstawie kwiatu. Przepłucz kwiat pod wodą, aby pozbyć się resztek pyłku i odłóż na papierowy ręcznik do wyschnięcia

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepis na… – oliwki faszerowane i o oliwkach słów kilka 210

piękną, głęboką czarną barwę. W tym momencie ich miąższ staje się miękki. Jest to stopniowy i powolny proces, zwłaszcza w tych miejscach gdzie nasłonecznienie jest mniejsze. W ostatnim stadium jakie osiągają oliwki miąższ staje się lżejszy i marszczy się. Własnie dlatego tak istotny jest okres zbiorów. Oliwki powinno się zbierać w odpowiednim momencie kiedy są jeszcze twarde i mięsiste(...)starty parmezan świeże zioła i jajko. Masą faszerujemy oliwki , następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku, mące i bułce tartej. Smażymy i solimy do smaku :) Przepis sprawdza się idealnie jako przekąska. Faszerowane oliwki wyśmienicie smakują podane z kieliszkiem wina! PS Jeśli Wam smakuje, zapraszamy do polubienia nas na Facebook’u: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy

Bon Ton Italia
Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem 241

przepis na faszerowany schab, tym razem farszem jest pesto z suszonych pomidorów i ser mozzarella. Ostatnio polecaliśmy Wam przepis na schab z sezonowym farszem: podgrzybkami i schab faszerowany cukinią . Jako farsz do schabu zostało wykorzystane gotowe pesto z suszonych pomidorów, oraz plastry sera mozzarella. Do doprawienia schabu zastosowana została kostka mięsna Winiary i świeżo mielony czarny pieprz. Wiem, wiem kostka(...)ciasno jak roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanej patelni, smażymy po 5 minut z każdej strony pod przykryciem, wsypujemy ryż i chwilkę go prażymy, podlewamy wodą, dodajemy resztę kostki mięsnej i dusimy aż schab będzie miękki, a ryż stanie się sypki. Dorzucamy mrożony groszek, przykrywamy pokrywką, dusimy aż groszek zmięknie i przestanie być surowy. Schab faszerowany pesto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bakłażany z grzybowo-imbirowym kuskusem i sosem pomidorowym 150

Faszerowane warzywa uwielbiam w każdej postaci, dlatego na blogu było już kilka ich wersji. A oto kolejna, nieco różniąca się od poprzednich, choć może wyglądająca jak zwyczajne faszerowane bakłażany. Jednak muszę przyznać, że farsz wyszedł niezwykle aromatyczny – a to dzięki kilku dodatkom więcej niż zazwyczaj, między innymi warto zaopatrzyć się w koncentrat grzybowy – zintensyfikowany grzybowy aromat, który przeniknął każde

Roślinna - blog wegański
Cukinia, bakłażan, dynia. Najlepsze przepisy - recenzja 179

Temat na czasie:jesień obfituje w cukinie, bakłażany i dynie, z których można zrobić naprawdę wiele ciekawych potraw. Z cukinii potrawy robię od dawna, ale raczej takie standardowe jak cukinia faszerowana, placki czy smażone plasterki cukinii. Bakłażana spróbowałam pierwszy raz w tym roku i jestem bardzo zadowolona. Natomiast z dyni jadłam tylko pestki, więc chce jak najszybciej zmienić

Pasja Smaku
Faszerowane cukinie z piekarnika. 130

dusza zapragnie - od makaronu, poprzez zupy, aż do słodkich wypieków. Co kto lubi. Ja postawiłam na klasykę w wersji wegetariańskiej, czyli cukinię faszerowaną kaszą gryczaną. Sprawdźcie sami jak wyszło.  CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ Składniki (3 porcje): 3 małe cukinie - użyłam żółtych 100 g (surowej) kaszy gryczanej niepalonej + ok. 1,5 szklanki wody do ugotowania 1 papryka czerwona, pokrojona

Powiedz dietom nie
Cannelloni z mięsem mielonym 255

obiad jest dla Ciebie...Przepysznie kremowy sos , połączony z faszerowanym makaronem to uczta....Jako ciekawostka- w Katalonii 26 grudnia cannelloni jest faszerowane pozostałym mięsem z Świąt Bożego narodzenia. Kochani, na koniec napiszę Wam- że warto zjeść faszerowane cannelloni- a farsz - to nic innego jak Wasz pomysł. Polecam.Zaczynamy: Składniki na farsz:ok 500 gr mięsa mielonego wołowegook 150 gr pieczarek1(...)bazylią - tak długo aż mięso przestanie być różowe.Gdy mięso jest gotowe przekładamy do miski. Dodajemy serek i mieszamy do całkowitego wchłonięcia philadelfi.Teraz będzie trochę zabawy :)Nasze tuby faszerujemy mięsem. Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze tuby.Polewamy sosem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika  -moje tuby piekłam 35 min w nagrzanym do 180 C piekarniku

Smaki Edyty
Faszerowane łódki czyli cukinia i spółka 173

postanowiłam zrobić jak zwykle faszerowane. W sumie takie najbardziej lubimy. Taka cukinia może być podana na obiad lub ciepłą kolację. Z dodatkami możemy kombinować, dajemy co lubimy i komponujemy swoją wersję. Jeśli nie robiliście tego typu dań to polecam bo robi się szybko, nie są trudne a smak super. Na taką pogodę jaka jest ostatnio idealna. Cukinia

Ewa w kuchni
Domowe tortille z warzywami 213

placek , które faszerujemy mięsem czy też warzywami i jako hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków.Dziś mam dla Was przepis na tę pierwszą wersję , którą śmiało można przyrządzić w domu za ułamek ceny sklepowej.Faszerowana warzywami jest świetnym pomysłem na zdrowy obiad lub też przekąskę w pracy.Mięsożercy śmiało mogą wzbogacić ją o dodatek kurczaka czy też mielonego mięsa.Jak(...)oliwy.Po wyrobieniu urywamy po kawałku , formujemy kulki , rozwałkowujemy na cienkie placki.Smażymy na suchej patelni na średnik ogniu po kilka minut , przewracając.Po usmażeniu przykrywamy talerzem , lub odrazu faszerujemy , gdyż tortilla bardzo szybko robi się sucha.WARZYWA :Na patelni rozgrzewamy masło.Dodajemy drobno posiekaną cebule , złocimy.Dodajemy warzywa pokrojone w słupki , doprawiamy do smaku i na wolnym ogniu dusimy do miękkości

Ostra na Słodko
Jajka faszerowane – grzybki na szczypiorkowej polanie 245

Inna wersja jajek faszerowanych. Mam nadzieje, że przypadnie Wam do gustu. Można zaskoczyć domowników. Grzyby wiosną i to jeszcze na polanie. Polecam na śniadanie i oczywiście na Święta. Składniki: 6 jajek ( oczywiście można więcej ) Kawałek papryki konserwowej 1 ogórek konserwowy + jeden 6 pieczarek marynowanych 2 gałązki natki pietruszki Sól Pieprz Majonez szczypiorek Dodatkowo Mocna herbata Koncentrat barszczu czerwonego Wykonanie(...)pieczarki i natkę pietruszki bardzo drobno kroimy. Łączymy wszystko z żółtkami. Mieszamy. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy jajka. Ogórka korniszona kroimy na plasterki ( posłużą nam jako podstawa faszerowanego jajka ). Ogórkiem zamykamy otwór w faszerowanym jajkiem. Jajko stawiamy na talerzyku posypanym krojonym szczypiorkiem. Na górę jajek nakładamy ufarbowane, odsączone czapeczki. I grzybki gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pieczarki portobello , faszerowane soczewicą 162

Pieczarki portobello , faszerowane soczewicą Pyszne danie wegetariańskie , a jednocześnie doskonały dodatek do pieczonych mięs dla mięsożerców " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class

Ogrodnik w podróży
Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem 189

Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem Dzisiaj musiałam zerwać kilka mało dojrzałych dyń, a one nie są jakieś hiciarskie kulinarnie , tak więc włożyłam je do farszu

Ogrodnik w podróży
Kruche ciasteczka jajeczka 150

ciasteczka z pewnością zaskoczą Waszych gości. Z daleka wyglądają jak jajka faszerowane, a to kruche ciasteczka jajeczka. Nie ukrywam – jest przy nich trochę pracy, ale zapewniam, że dla takiego efektu warto! U mnie trafiły też do świątecznego koszyczka.     Składniki: 125 g zimnego masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru

Pasja Smaku
Pasta z sardeli zwanych anchois 191

jest pasta z jajek z dodatkiem tych małych rybek. Smak całkiem inny niż pasta z makreli czy też łososia lub innych ryb wędzonych. Idealnie nadaje się do faszerowania jajek jak i jako pasta na grzanki. Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka kaparów 1 łyżeczka zalewy z kaparów 3 duże lub 4 średnie suszone pomidory 4 małe sardele

Piekielna Kuchnia Pati