jajko - 22300 przepisów (strona:1061/1487)

Sernik krówkowy 6831

podczas pieczenia. Sernik krówkowy Składniki: ciasto kruche 120g mąki pszennej 50g masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 żółtko masa serowa 600g twarogu sernikowego 75g masła 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300g masy krówkowej polewa 50g orzechów włoskich 150g masy krówkowej 2 łyżeczki mleka Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać posiekane masło, sól, cukier i żółtko, ze składników szybko zagnieść(...)zostawić do ostygnięcia - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę krówkową i zmiksować do połączenia się składników - do masy dodać jajka, zmiksować, następnie dodawać partiami twaróg, miksować do uzyskania gładkiej masy - na koniec dodać mąkę i wymieszać z masą - masę przelać do tortownicy z podpieczonym spodem (boki tortownicy wysmarowane tłuszczem lub wyłożone

Smakołyki Bereniki
Sernik z jogurtu greckiego 2685

oczywiście innym składnikiem głównym, a co za tym idzie, inną konsystencją ciasta, również to, że w składzie masy nie ma dodatkowego tłuszczu. Podobnie jak w serniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat (u mnie skórka pomarańczowa), a także coś, co zwiąże masę (w tym przypadku budyń w proszku). Taki sernik bez sera jest ciekawą alternatywą dla prawdziwych serników; ciasto smakuje(...)greckiego Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 20g (2 łyżki) kakao 50g margaryny 50g cukru pudru 1 żółtko masa 500g jogurtu greckiego 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 3 jajka 50g cukru pudru 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy szczypta soli polewa 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy 0,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka

Smakołyki Bereniki
Sernik brzoskwiniowy 389

mąki pszennej 40g masła lub margaryny 40g cukru pudru 1 żółtko masa serowa 400g twarogu 3-krotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 300g brzoskwiń z puszki 60g masła 3 jajka 100g cukru pudru skórka otarta z niedużej cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej mus brzoskwiniowy 2 łyżki masła 6 łyżek syropu brzoskwiniowego (z puszki) 2 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżki(...)ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić - masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę miksując, dodać twaróg, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników - brzoskwinie odsączyć z syropu, rozdrobnić blenderem, aż powstanie mus - do masy serowej dodać mus brzoskwiniowy, skórkę

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 554

proporcje dodanej do ciasta mąki. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7cm lub podobnej wielkości. Ciasto jogurtowe z rabarbarem Składniki: 300g mąki pszennej 300g jogurtu greckiego 2 jajka 140g cukru 50g masła 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 250g rabarbaru Wykonanie: - składniki na ciasto powinny(...)temperaturze pokojowej - masło stopić i pozostawić do ostygnięcia - rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki, jeśli nie ma potrzeby), pokroić na plasterki lub 1-1,5cm kawałki (według gustu) - jajka wymieszać z cukrami (łyżką lub rózgą), dodać jogurt i sok wyciśnięty z cytryny, wymieszać -wlać ostygnięte masło i ponownie wymieszać - mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, przesiać

Smakołyki Bereniki
Tarta śmietanowa z rabarbarem 260

śmietanowa z rabarbarem Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru 1 żółtko nadzienie 120g kwaśnej śmietany 18% 50g białej czekolady 1 płaska łyżeczka mąki pszennej 1 jajko 160g rabarbaru Wykonanie: CIASTO - mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło, posiekać razem, dodać żółtko i szybko wyrobić ciasto - ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce - tortownicę wyłożyć papierem(...)cały spód i boki formy) - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić NADZIENIE - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić, połączyć ze śmietaną, dodać jajko, dokładnie wymieszać, przesiać mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej masy - rabarbar oczyścić (nie obierać), pokroić na dość cienkie plasterki - na podpieczonym spodzie ułożyć w lekkich odstępach plasterki rabarbaru

Smakołyki Bereniki
Sernik kawowy z kokosową pianką 455

mąki pszennej 15g kakao (około 2 łyżek) 50g masła 30g cukru pudru 1 żółtko masa serowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego 100g kwaśnej śmietany 12% 100g cukru pudru 2 jajka 1 żółtko 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 40ml wody kokosowa pianka 2 białka 40 g cukru pudru 40g wiórków kokosowych szczypta soli Wykonanie: - składniki na masę serową(...)gorącą wodą, która parując przyczyni się do równiejszego wyrośnięcia sernika i zapobiegnie jego pękaniu - twaróg zmiksować na gładką masę z cukrem i przesianą mąką ziemniaczaną - dodawać po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując, dodać żółtko (białko odłożyć na pianę), również zmiksować - do zimnego naparu kawowego dodawać stopniowo śmietanę, cały czas mieszając aż uzyskamy gładką konsystencję - kawową masę śmietanową wlać

Smakołyki Bereniki
Sernik kokosowy 866

Sernik kokosowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 30g wiórków kokosowych 30g cukru pudru 50g masła szczypta soli masa serowa 350g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 2 jajka 50g cukru 100g wiórków kokosowych 80g śmietanki 30% 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżki mąki pszennej Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być(...)widelcem, podpiec przez 10 minut w 180 stopniach, wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić - temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni - twaróg zmiksować z przesianymi mąkami oraz cukrem, wbić pojedynczo jajka, po każdym krótko zmiksować, dodać śmietankę, wymieszać - wlać sok z cytryny oraz wsypać wiórki kokosowe, całość delikatnie wymieszać - masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać - na dno piekarnika można wstawić szerokie

Smakołyki Bereniki
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala 446

Post Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
GRYCZAKI. Kasza gryczana zupełnie inna. 183

stokrotki i wpinam je sobie we włosy.   I coś na obiad. GRYCZAKI W SOSIE PIECZARKOWYM. (przepis autorski.) gryczaki: 300g kaszy gryczanej 2 czerwone cebule 50g masła 3 jajka szklanka bułki tartek 1/2 szklanki posiekanej natki 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Kaszę gryczaną ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Kiedy była jeszcze ciepła, wmieszałam dokładnie masło. Odstawiłam do przestygnięcia. Cebulę(...)posiekałam dość drobno, zeszkliłam na łyżce masła. Do wystudzonej już kaszy wbiłam jajka, dodałam cebulę, natkę i szczypior. Dosypałam bułki tartej, posoliłam, doprawiłam pieprzem i wyrobiłam zwarte ciasto. Usmażyłam je na głębszym tłuszczu (aby się nie rozpadały podczas smażenia, jeśli tak owo się dzieje, obtoczyć można w bułce.). Osączyłam na ręczniczku papierowym. sos pieczarkowy: 300g świeżych pieczarek 1 - 2 cebule

W kuchni Karmel-itki
OWSIANE MUFFINKI Z RABARBAREM. Uśmiech Pana Rabarbara. 301

babeczkę. OWSIANE MUFFINKI Z RABARBAREM. (autorski? Hm... zmodyfikowany, to na pewno;) 1 szklanka mąki 1 szklanka otrąb 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka + 0,5 szklanki cukru 2 jajka 75g roztopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 300g rabarbaru Rabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Zasypałam połową szklanki cukru i odstawiłam. Mąkę, proszek przesiałam, dodałam otręby(...)sól, wlałam roztrzepane jajka, jogurt, wystudzone masło. Wszystko dokładnie zmiksowałam. Delikatnie wmieszałam rabarbar. 10 foremek natłuściłam, wypełniłam ciastem do 2/3 wysokości. Piekłam 25 minut w 180 stopniach. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
DROŻDŻOWE Z GRUSZKĄ I POWIDŁAMI. 248

się będę ciastem. Na przykład taki, jak to:   LENIWY DROŻDŻOWY  Z GRUSZKĄ I POWIDŁAMI. (ciasto zwyczajne; dodatki-inwencja własna;) szklanka cukru kilka kropli esencji waniliowej 4 roztrzepane jajka kostka drożdży 3/4 szklanki oleju 4,5 szklanki mąki 3/4 szklanki letniego mleka kruszonka:   kostka zimnej margaryny   szklanka cukru   2 szklanki mąki   dodatkowo:   kilka dużych(...)gruszek   powidła śliwkowe   odrobina cukru W misce umieściłam kolejno:    - pokruszone drożdże  - cukier  - esencja waniliowa  - roztrzepane jajka  - oliwa  - mleko  - przesiana mąka. Odstawiłam na 3h w ciepłe miejsce. Następnie porządnie wyrobiłam, przełożyłam do formy natłuszczonej. Posmarowałam powidłami. Ułożyłam gruszki. Zagniotłam kruszonkę. Rozłożyłam na owocach, posypałam cukrem. Wstawiłam do pieca nagrzanego

W kuchni Karmel-itki
Wiśniowy smak dzieciństwa. 249

wakacji, za jego dzieciństwa. ZUPA WIŚNIOWA Z LANYMI KLUSKAMI. litr wody 2 szklanki wydrylowanych wiśni 2 szklanki cukru 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% szczypta cynamonu 2 kisiele wiśniowe 2 jajka 4 łyżki mąki szczypta soli ew. odrobina wody   Kisiel rozpuściłam w szklance wody. Dolałam śmietanki. Wodę zagotowałam z cukrem i wiśniami. Dolałam kisiel, energicznie mieszając.    Z jajek

W kuchni Karmel-itki
Cukinio, jakaż ty nadziana! 230

czosnkiem. (autorski; ) 500g mięsa mielonego 3 małe cukinie (lub 2 większe) 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego (słoiczek) 100g żółtego sera w plastrach bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę. Dodałam do mięsa mielonego wraz z bułką tartą, jajkiem, koncentratem i przyprawami. Wymieszałam (powstała masa mięsna jak na normalne

W kuchni Karmel-itki
Kiedy słońce zagląda w okno.. 154

opada, a ono, z uśmiechem na swym złotym, pyzatym obliczu, wita wysiadający tłum. PULPECIKI W OSTRYM SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. (autorstwo: ja.) 500g mięsa mielonego (u mnie - z łopatki) 1 jajko łyżka majeranku 2 ząbki czosnku mała cebula sól, pieprz, 1 czerstwa bułka ew. odrobina bułki tartej Bułkę, uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą, rozdrobniłam. Dodałam mięso, jajko, zmiażdżony czosnek, drobno

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania