panierce z migdałów i domowe frytki. A do tego jakiś film. Miłego dnia i smacznego :) Składniki: /dla 4 osób/ 4 kawałki filetu z łososia opakowanie płatków migdałowych 1 jajko sól, pieprz 10 ziemniaków olej Wykonanie: Kawałki łososia umyć, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i panierować w płatkach migdałowych. Smażyć na oleju z każdej strony na złoty
Pasja Smakuwieprzowego są bardzo dobre. Do tego smakowity sos, ziemniaki lub ryż i obiad gotowy. Tym razem postawiłam na sos pomidorowo-paprykowy. Składniki: Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy: 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli bazylia, oregano 1 ząbek(...)czosnku chili papryka słodka pieprz, sól 2 łyżeczki cukru 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę i przyprawy. Wyrobić ręką i formować pulpeciki. Obtaczać w mące i obsmażać na rozgrzanym oleju. Do garnka wlać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę
Pasja SmakuBardzo lubię jajecznicę w tej wersji - oczywiście usmażoną na maśle i posypaną świeżym szczypiorkiem. Do tego bułeczka i herbata z cytryną. Pyszny początek dnia. Składniki: 3 jajka 2 plasterki szynki 1 łyżka masła klarowanego 1 pomidor sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: Jajka rozbełtać w miseczce z dodatkiem soli i pieprzu. Szynkę i pomidory pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać
Pasja SmakuSkładniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju 125 g ryżu 1 opakowanie przyprawy śródziemnomorskiej opakowanie sera feta 2 ząbki czosnku pół łyżeczki chili sól, pieprz 1 jajko bułka tarta Wykonanie: Cukinię oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim cukinię(...)sól, pieprz i chili. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu około 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Pokroić fetę w paski o grubości 2 cm. Rozmącić jajko i zanurzać w nim kawałki sera, a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. insertCookd("1a8400b8108c7eb536a770addbd63348
Pasja Smakuzapas schować do szczelnie zamkniętych puszek i częstować gości w razie niespodziewanych wizyt. Źródło: Czekoladą utkane . Składniki: 80 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 i 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 tabliczka białej czekolady szczypta soli Wykonanie: Mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli przesiać(...)przez sito do miski. Masło z cukrem pudrem utrzeć w robocie na gładko. Dodać jajko i aromat waniliowy i zmiksować. Następnie dodać wcześniej wymieszaną mąkę z sodą i solą. Na koniec wsypać żurawinę i drobno posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki dobrze połączyć. Ciasto przełożyć do woreczka i włożyć na ok. pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy
Pasja Smakuupiec tartaletki z jabłkami. W sam raz do rozgrzewającej herbaty z miodem. Składniki: 300 g mąki 75 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% 4 jabłka Glazura: 1/2 szkl. dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki wody wody 1/2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier(...)puder przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać je razem z mąką. Dodać śmietanę i jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Formy do tartaletek wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub mąką. Ciasto rozwałkować i wycinać koła
Pasja Smakuciastem piwnym. A z pozostałego ciasta z powodzeniem można zrobić placuszki. Przepis z Magazynu Kulinarnego Poradnika Domowego, nr 2/2014. Składniki: 30 dag cienkich parówek 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka piwa 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sok z 1 cytryny szczypta kurkumy sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Parówki obrać z osłonek, pokroić każdą(...)nakłuć widelcem. Sok z cytryny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. Parówki zalać przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Piwo połączyć z jajkami i przesianą mąką za pomocą trzepaczki lub miksera, by uzyskać gładkie ciasto. Dodać kurkumę, sól i pieprz - wymieszać. Odstawić na 20 minut. W rondelku rozgrzać olej. W cieście zanurzać parówki
Pasja Smakuobiad, bo dzięki ziemniakom jest naprawdę sycącym daniem. Zapraszam! Składniki: 6 dużych ugotowanych ziemniaków 2 średnie czerwone cebule kilkanaście zielonych oliwek 1/2 żółtej papryki 6 jajek 300 ml śmietany 20 dag żółtego sera 100 g chorizo pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki pokroić w talarki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę, a chorizo i oliwki w plasterki. Ser zetrzeć(...)odłożyć do miski. Na powstałym tłuszczu podsmażyć cebulę oraz paprykę i przełożyć do chorizo. Do warzyw i chorizo dodać oliwki, szczypiorek, ziemniaki i ser - wymieszać. Śmietanę wymieszać z jajkami i doprawić do smaku. Wlać do miski z warzywami i wymieszać. Wylać na patelnię (którą można wstawić do piekarnika) i smażyć ok. 4 minut, a zetnie się spód. Piekarnik rozgrzać
Pasja Smakuporanki sprawiają także, że chciałoby się celebrować śniadania w nieskończoność. Dziś zapraszam Was na... wiosenną bagietkę. Było pysznie. Składniki: 1 bagietka 2 plastry pomidora 2 plastry wędzonego boczku 1 jajko ugotowane na twardo (pokrojone w plasterki) garść rukoli 1 łyżeczka masła świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Bagietkę przekroić wzdłuż, a spodnią część posmarować masłem. Na bagietce ułożyć rukolę, podsmażone plastry boczku(...)plasterki pomidora i jajko. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć drugą częścią bagietki
Pasja Smakumąki szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju sól Farsz: 25 dag mielonej wołowiny 1 marchewka 4 cm kawałek imbiru 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sosu sojowego jajko łyżka bułki tartej chińska przyprawa 5 smaków pieprz kajeński olej do smażenia Wykonanie: Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Powoli dolewać wody i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej(...)uzyskania jego plastyczności. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Mięso przełożyć do miski, dodać startą na tarce marchew, drobno pokrojony imbir, kolendrę, jajko i bułkę tartą. Doprawić sosem sojowym, pieprzem kajeńskim i przyprawą 5 smaków. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i szklanką wycinać koła. Na każdy nałożyć łyżkę farszu
Pasja Smakuwykonania z łatwo dostępnych składników. Przede wszystkim królują w niej pieczarki i chrupiący por. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", s. 94. Składniki: 1/2 kg pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 1 por 1 jabłko 1 puszka zielonego groszku majonez sól pieprz kwasek cytrynowy sok z cytryny Wykonanie: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i gotować w osolonej wodzie(...)dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok. 10 minut. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Jabłko po obraniu zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Por pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać, dodać groszek i majonez. Doprawić do smaku
Pasja Smakutego dania nadają się przede wszystkim ryby białe, ja skorzystałam z filetów miruny. Składniki: 2 filety z miruny 1 pomidor 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej Wykonanie: Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem. Podzielić na dwa kawałki i odłożyć na pół godziny. Widelcem rozkłócić jajko, obtoczyć w nim filety, a następnie
Pasja Smakuwielkanocnej babki. Przyznaję, że wyszła bardzo dobra. Jak na moją pierwszą samodzielnie wykonaną babkę to jest naprawdę idealna. Szczęście debiutanta, tak to się chyba mówi? Składniki: 4 jajka szklanka cukru 250 g masła 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 4 łyżki kakao DecoMorreno 4 łyżki wiśniówki tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy(...)Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na białą masę. W robocie utrzeć masło, następnie powoli dodawać masę jajeczną i wciąż ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski i wymieszać z cukrem wanilinowym. Dodać do utartej masy i wymieszać łyżką. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą, a następnie wlać do niej połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao, wiśniówkę
Pasja Smakuszklanka mąki 3/4 szklanki mleka sól, pieprz chili, bazylia, oregano 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 6 plastrów szynki 1/2 pęczka szczypiorku 10 dag startego żółtego sera 1 jajko Wykonanie: Mąkę, mleko i jajko połączyć za pomocą trzepaczki. Dodać kukurydzę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i szynkę, posiekany szczypiorek i żółty ser. Doprawić do smaku przyprawami i ziołami
Pasja Smakusporo, więc obiad na 2 dni zapewniony. Deska wykonana przez Męża :* Składniki: 200 g białego ryżu 450 g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka 1/2 pęczka pietruszki 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej (lub mniej w zależności od tego jak "mokra" jest masa) sól, pieprz Wykonanie: Ryż przepłukać i zalać 2 kubkami wody. Ugotować, odcedzić i przełożyć do miski(...)Marchewkę ugotować na parze i pokroić w kostkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i mięso mielone. Do masy wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety można podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie wybór padł na dip i świeże pomidory
Pasja Smaku