Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 2 ½ szklanki maki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli tabliczka czekolady orzechy laskowe Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem, posiekane orzechy
Pasja SmakuTimes New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 70 dag ziemniaków 25 dag mąki pszennej 1 jajko sól 50 dag śliwek śmietana cukier Wykonanie: Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Zostawić do ostudzenia. Do ziemniaków(...)dodać przesianą mąkę, jajko i sól. Szybko zagnieść ciasto. Odrywać z niego kawałki, formować małe placuszki, na ich środku kłaść połówki śliwek, zlepiać dokładnie brzegi i formować kulki. Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę. Gdy się zagotują, gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną i cukrem
Pasja Smakulata - tak powinny się nazywać. Inspiracja: TU . Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 jajko jagody Wykonanie: W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. W drugiej mokre: jajko, olej i jogurt. Mokre składniki wlać do suchych i połączyć
Pasja Smakuciasta francuskiego na słono. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1,5 opakowania szynki w plasterkach opakowanie serka do smarowania (u mnie Twój smak - naturalny) sól, pieprz, zioła prowansalskie rozkłócone jajko do posmarowania ślimaczków przez pieczeniem Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć. Posmarować serkiem, ułożyć na nim plastry szynki. Posypać solą i pieprzem do smaku. Ciasto zwijać najpierw z jednej, a potem(...)którym było ciasto) i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto kroić w plasterki ok. 1 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarować rozkłóconym jajkiem. Posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st.C. insertCookd("822a12abbf579300489402e849133285
Pasja Smakumięso nie jest już takie nudne i mdłe. Składniki: 500 g mięsa mielonego cebula sucha bułka po pół papryki czerwonej i żółtej pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz ziołowy jajko Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, bułkę namoczyć w wodzie. Cebule i odsączoną bułkę dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną natkę. Doprawić
Pasja Smakusię bakłażan, którego połączyłam z szynką i żółtym serem. Mniam. Składniki: opakowania ciasta francuskiego bakłażan 5 plasterków szynki sól, pieprz 20 dag żółtego sera pół kubeczka śmietany 18% 2 jajka Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. Ponakłuwać widelcem. Bakłażany pokroić w plastry, oprószyć solą, odstawić by puściły wodę(...)osuszyć je i podsmażyć na patelni grillowej. Na cieście ułożyć pokrojone w paski plasterki szynki. Na nich ułożyć plastry bakłażana. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do niego śmietanę i jajka. Doprawić pieprzem. Wymieszać i zalać tą masą szynkę i bakłażany. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut
Pasja SmakuKolejny pomysł na rybę. Tym razem w cieście naleśnikowym - szybkie i dobre połączenie. Oczywiście zamiast dorsza można wykorzystać filet innej ryby. Składniki: 3 filety dorsza pieprz 1 jajko 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka papryka w proszku (do zabarwienia ciasta) suszony koperek Wykonanie: Filety pokroić na duże kawałki. Obsypać pieprzem. Odłożyć. Z jajka, mleka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe
Pasja Smakuzaryzykowałam sama. Podane z tłuszczem i białym serem. Proste i pyszne połączenie. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1kg ziemniaków 1-2 jajka sól 30-35 dag mąki tłuszcz 30 dag białego sera Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, dodać przesianą mąkę, jajko, sól, zagnieść szybko ciasto. Odcinać kawałki ciasta, formować wałeczki i kroić pod skosem po 4-5 cm. Kopytka wrzucać partiami na wrzącą wodę, zamieszać, gdy kopytka wypłyną
Pasja Smakusosem pomidorowym też są dobre i bardziej tradycyjne. Składniki: 1 kg mięsa mielonego 1 kg białej kapusty 1 szkl. surowego ryżu 1. szkl. kaszy manny 5 jajek sól, pieprz kostka rosołowa Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, dodać posiekaną kapustę, ryż, kaszę manną, jajka i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać. Formować kotleciki, każdy obsmażyć na oleju, przełożyć do brytfanki
Pasja Smakusamego rana. Czasami robię sobie np. gofry. Dzisiaj prezentuję przepis, z którego korzystałam ostatnio. Gofry są pyszne, u mnie podane z powidłami śliwkowymi. źródło: DOTER Cooking Składniki: 3 jajka, 1/2 kg mąki, 1/2 litra mleka, 10 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju, szczypta soli(...)Wykonanie: W misce zmiksować jajka, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać, posmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju. Łyżką lub chochlą nalewać ciasto. Uważać, by nie nalać za dużo, bo wtedy wypłynie. Smażyć przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru. Podawać z ulubionymi dodatkami
Pasja Smakukreatywny. Zdjęcia jeszcze z jesieni (informuje w razie pytań skąd wziął zimą szczaw), ale skoro szczaw jest teraz taki modny to może kogoś zainspiruje ;) Składniki: kilka liści szczawiu 5 jajek 1/2 pomidora 1/2 papryki zielonej 1/2 cebuli sól pieprz bazylia oregano pieprz cayenne Wykonanie: Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać pokrojonego w kostkę pomidora(...)grubo posiekane liście szczawiu. Jajka rozkłócić widelcem, dodać przyprawy i wymieszać. Wlać na patelnię.Wymieszać, smażyć przez jakiś czas, aż do uzyskania zadowalającego efektu. Starać się by nie była zbyt sucha
Pasja Smakupłatków migdałowych 3 łyż eczki żelatyny 1 cukier wani linowy 25 dag masła 1 szklanka mąki p szennej 1 opakowanie budyniu śmketankowego 1 łyż ka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego Wyko nanie: Mleko w puszce gotować przez 3 godziny. Odstawić do przestudzenia. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać(...)mąkę p szenną i ziemniaczaną , budyń i jajko. Wszystko połączyć. Resztę mleka zago tować z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlać wcześniej powstałą masę. Stale mieszając , ugotować budyń i wystudzić. Chłodny budyń połączyć z masłem , aż do powstania jednolitej masy. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną
Pasja Smakucytrynowego i na szybko. Trafiłam na przepis Kulinarnej Piniaty . Nieskomplikowane, szybkie i cytrynowe, więc ni dałam się długo namawiać i zrobiłam. Składniki: kostka ma rgaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka starta z cytryny Wykonanie: Margarynę utrzeć w misie robota z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym(...)jajku i dalej ucierać. Gdy masa będzie gładka, dodać budyń, mąkę zmieszaną z p roszkiem do pieczenia i sok oraz skórkę z cytryny. Masę prze łożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec ok . 40 minut w temperaturze 180 st.C lub do momentu "suchego patyczka". U mni e było to około 50 minut. Ciasto posypać cukrem pudrem
Pasja Smakubyło pieczenie, gotowanie i przygotowanie potraw na tradycyjne śniadanie. Pracy znacznie mniej niż przed Wigilią, ale i Święta krótsze. W tym roku na stole królowały serniki, faszerowane jajka, babka i oczywiście barszcz. za oknem śnieg... a jajka faszerowane łososiem już gotowe... pomarańczowa babka też :) nasz tegoroczny stół :) święcone do tradycyjnego dzielenia się z bliskimi
Pasja Smakuteraz żałuję, bo to naprawdę smaczny pomysł i urozmaicenie obiadu. Kotlety robi się bardzo szybko. Składniki: ok. 1 kg filetów z dorsza (u mnie mrożone) pęczek szczypiorku cebula 2 jajka sól, pieprz przyprawa do ryb sucha bułka (np. kajzerka) bułka tarta Wykonanie: Filety rozmrozić, wypłukać, osuszyć i przepuścić przez maszynkę. Do ryby dodać posiekany szczypiorek, pokrojoną w kostkę i lekko(...)podsmażoną cebulę, namoczoną, a następnie dobrze odciśniętą bułkę, jajka oraz przyprawy: sól, pieprz i łyżeczkę przyprawy do ryb. Składniki dobrze wymieszać i z rybnej masy formować kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i np. marchewką z groszkiem lub surówką z kiszonej kapusty
Pasja Smaku