sprawdzonych przepisow na takie ciasta, jednak wlasnie to jest moim zdecydowanym faworytem. Przepis prosty, szybki i absolutnie genialny efekt koncowy. Brownies skladniki: 200g czekolady gorzkiej 200g masla 4-5 jajek 1 szklanka cukru 1/3 szklanki maki jako dodatki polecam orzechy wloskie lub nasaczone w amaretto rodzynki kakao gorzkie do posypania ciasta wykonanie: W kapieli wodnej roztapiamy polamana na kawalki czekolade(...)maslo. Odstawiamy do przestygniecia. W misce ubijamy mikserem jajka z cukrem. Dodajemy do nich stopiona czekolade z maslem, dokladnie laczymy obie masy. Na koncu dodajemy make i starannie mieszamy. W tym momencie mozemy dodac orzechy lub rodzynki. Foremke o wymiarach 20cmx20cm wykladamy papierem do pieczenia i napelniamy ciastem. Pieczemy 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 200°C. Po wystudzeniu
Przysmaki Karolkinadmiar obowiazkow przestaly tu miec znaczenie. Aromat czekolady nastraja mnie optymistycznie. A wiosna jest juz za progiem. Czekoladowe ciasto z zurawina skladniki: 150g gorzkiej czekolady 80g masla 3 jajka 100g cukru 150g maki 1 czubata lyzecza proszku do pieczenia 150ml mleka skondensowanego nieslodzonego 50g suszonej zurawiny szczypta soli i galki muszkatalowej wykonanie: Czekolade i maslo roztapiamy w kapieli wodnej. Jajka
Przysmaki Karolkiwielkanocnymi slodkosciami. Ja pragne podzielic sie z Wami przepisem na babke o kawowym aromacie. Bakba kawowa ucierana skladniki: 250g masla 200g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 350g maki 75ml mleka 3 lyzki kakao 3 lyzeczki rozpuszczonego espresso glazura: cukier puder kilka lyzeczek zaparzonej kawy wykonanie: Miekkie maslo ucieramy z cukrem, cukrem(...)waniliowym i sola. Nastepnie dodajemy po jedym jajku i dokladnie ucieramy. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i mleko. Dobrze wymieszane ciasto dzielimy na 2 czesci. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej rozpuszczone espresso. Foremke do babek lub keksowke nalezy wysmarowac maslem, a nastepnie napelniamy ja castem. Najpierw wykladamy warstwe z kakao, a nastepnie porcje ciasta
Przysmaki Karolkimodyfikacja przepisu zasluguje na uwage. Tak wiec dzis pyszna quiche ze szparagami i parmezanem. skladniki: przepis na ciasto masa: 300g zielonych szparagow 20g masla 4 szalotki 150ml mleka 4 jajka 100g parmezanu w platkach sol, pieprz do smaku Na rozgrzanym masle podsmazamy pokrojona w plasterki szalotke. Szparagi pozbawiamy twardych koncowek i gotujemy w osolonej wodzie przez 6 minut. Nastepnie(...)przelewamy zimna woda i wystudzamy. Kroimy na 3 kawalki. Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy podsmazona szalotke, szparagi i parmezan w cieniutkich plasterkach. Doprawiamy sola i pieprzem. Calosc wylewamy na przygotowane wczesniej ciasto. Pieczemy prze okolo 40-50 minut w temperaturze 200°C. Aby gora quiche sie nie przypalila polecam pod koniec pieczenia, gdy juz bedzie ladnie przyrumieniona, przykryc
Przysmaki Karolkiwypatrzylam jakis czas temu w mojej ulubinej francuskiej "Maxi cuisine" i tak na naszych talerzach zagoscily szparagi po flamandzku. Szparagi po flamandzku skladniki: 2 peczki zielonych szparagow 2 jajka ugotowane na twardo natka pietruszki szczypiorek 125g masla sok z polowy cytryny sol, pieprz wykonanie: Zielonych szparagow nie trzeba obierac, ale ja zawsze to robie, pozbawiam je rowniez stwardnialych koncowek(...)odcedzamy. W czasie jak szparagi beda sie gotowac robimy sos. Maslo roztapiamy na patelni, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy az maslo sie spieni. Sciagamy z ognia. Jajka na twargo kroimy na 4, a nastepnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy je do cieplego masla razem z posiekana pietruszka i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i wykladamy na szparagi
Przysmaki Karolkijest wilgotne, slodkawe i kwaskowate zarazem. Doskonale do popoludniowej herbaty lub podwieczorku na lonie natury. Ciasto z rabarbarem i Amaretto skladniki: 300g rabarbaru 200g maki 170g cukru + 20g 3 jajka 3 lyzki Amaretto 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100ml oliwy cukier puder do posypania wykonanie: Rabarbar kroimy na kawalki, wykladamy na blaszke, posypujemy 20g cukru i podpiekamy(...)piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut. Jajka ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy oliwe i Amaretto. Do masy jajecznej dosypujemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Calosc energicznie mieszamy. Foremke keksowke wykladamy papierem do pieczenia i wykladamy do niej czesc ciasta. Na ciasto kladziemy czesc rabarbaru i przykrywamy reszta ciasta. Na wierzch kladziemy reszte owocu. Pieczemy
Przysmaki KarolkiPrzygotowałyśmy je razem tradycyjnie robiąc bałagan w całej kuchni. Babeczki czekoladowe składniki: 100g czekolady z zawartością 60% kakao 100g maki 80g miękkiego masła 90g cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia składniki na polewę: 80g czekolady gorzkiej 100ml śmietany 18% wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy jajka i nadal ucieramy. Mąkę przesiewamy
Przysmaki Karolkilekkie jak puch. Doskonale na przekąskę lub jako przystawka. Porcja jest dość mala wiec proponuje zrobić z podwójnych składników. Kremowy placek z cukinia składniki: 2 cukinie - około 400g 3 jajka 1 jogurt naturalny - 150g 100g tartego parmezanu 100ml śmietany 10g maki łyżeczka tymianku sol, pieprz olej do smażenia wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na plasterki, a następnie podsmażamy(...)oleju przez około 10 minut. Jajka łączymy z jogurtem, śmietaną, parmezanem i maka. Doprawiamy tymiankiem, sola i pieprzem. Do masy dodajemy cukinie. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej gdy blaszka będzie o wymiarach 20x20cm wtedy placek jest wyższy. Całość pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200°C. Danie jest dobre zarówno na ciepło jak i na zimno
Przysmaki Karolkigroszkowy smak. Tarta z zielonego groszku składniki ciasto składniki i sposób wykonania farsz: 450g mrożonego groszku 1 cebula 1 opakowanie serka typu Feta kilka gałązek mięty sol, pieprz 2 jajka wykonanie: Groszek wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Ugotowany groszek, cebulkę i serek miksujemy. dodajemy jajka oraz drobno posiekaną
Przysmaki Karolkisobie w ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem. Zapowiada się wspaniałe popołudnie. Tarta orzechowa składniki przepis na ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru masa: 3 jajka 150g orzechów włoskich - posiekanych 150g brązowego cukru Muscovado 50g miękkiego masła 3 łyżki miodu 1 łyżka maki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie Ciasto przygotowujemy jak w przepisie. Jajka ubijamy mikserem
Przysmaki Karolkiroku staram się przygotować z niej coś innego. Nasze dyniowe menu rozrasta się więc z każdym rokiem. Kopytka dyniowo-ziemniaczane składniki: 400g miąższu z dyni 2 duże ziemniaki 1 jajko 20g tartego parmezanu 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna - ilość taka by wyrobić ciasto, ja potrzebowałam 1,5 szklanki sól dodatkowo 1 łyżka masła 2 plastry boczku wędzonego parmezan(...)Wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości. Upieczona dynie miksujemy na puree blenderem. W tym czasie gotujemy ziemniaki, odsączamy z wody, przepuszczamy przez praskę. Łączymy dynie z ziemniakami, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i około 0,5 szklanki mąki pszennej oraz sól. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym
Przysmaki Karolkiwniosku, że częściej powinnam przygotowywać łakocie, bo to sprawdzona recepta na słonecznie dni. Coś w tym jest ;-) Tarta migdałowa z gruszkami składniki: przepis na ciasto 5 gruszek 2 jajka 50 g cukru 75 g mielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 1 cytryna 250 ml wody karmel 150 g cukru 3 łyżki wody 50 g masła do dekoracji: garść(...)cytryny, dodajemy 100 g cukru i gotujemy. Do gotującego się syropu wkładamy gruszki i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto wlewamy trochę masy migdałowej, tyle by przykryła dno. Następnie układamy gruszki
Przysmaki Karolkinich sałatkę. Tym razem nie będzie sałatki, a klopsiki. Słoneczne danie w ponury listopadowy dzień. Klopsiki z pszenicy składniki: 150 g ziaren pszenicy 1 marchewka 1 szalotka 2 jajka 20 g tartego parmezanu 4 gałązki natki pietruszki 20 g orzechów laskowych 2 łyżki oleju 30 g masła sól, pieprz Wykonanie: Pszenicę zalewamy wodą w proporcji 2 do 1 czyli(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach, szalotkę drobno siekamy. Przygotowane warzywa podsmażamy przez 5 minut na rozgrzanym maśle (10g) wraz z oliwą. Następnie dodajemy je do pszenicy. Dokładamy również jajka i starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną pietruszką. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, a następnie formujemy klopsiki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W rondelku topimy pozostałe
Przysmaki Karolkiansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną Składniki: 300 g pieczywa pszennego (bułka, bagietka itp.) 1 litr mleka 4 jajka 1 pomarańcza 150 g brązowego cukru 30 g ciemnego kakao 20 g suszonej żurawiny 30 g płatków migdałowych 50 g margaryny Palma z Kruszwicy Wykonanie: Pieczywo kroimy na kawałki(...)zalewamy letnim mlekiem. Odstawiamy na 30 minut. Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem, dodajemy do nich stopioną margarynę i kakao. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy namoczone pieczywo z mlekiem i miksujemy przez chwilę - wystarczy parę sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy
Przysmaki Karolkiansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Drożdżowe paszteciki pełne grzybów Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki mleka 5 dkg drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 100 g margaryny Palma z Kruszwicy Składniki na farsz: 20 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej) 700 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz(...)łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno Składniki dodatkowe: żółtko sezam lub mak Wykonanie Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 1 łyżką mleka Do mąki z solą dodajemy jajko, żółtko, zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz stopioną i wystudzoną Palmę. Wyrabiamy ciasto do chwili, gdy będzie lśniące i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość
Przysmaki Karolki