jajko - 22300 przepisów (strona:1040/1487)

Świąteczna stefanka 642

domowymi powidłami ze śliwek i kremem na bazie kaszy manny. O razu zapachniało w domu Świętami...  Inspiracja Ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny,  2 jajka,  6 łyżek cukru,  5 łyżek miodu,  2 łyżki kakao,  2 łyżeczki sody oczyszczonej. Margarynę, miód i cukier stopić i przestudzić.  Mąkę przesiać wraz z sodą(...)oczyszczoną i kakao. Dodać stopioną, przestudzoną masę. Na koniec dać jajka. Dokładnie wyrobić, aż wszystkie składniki się połączą (ciasto nie jest zbyt gęste!).  Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.  Następnie rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Piec około 20minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na trzy części. Krem: 1 l mleka

Z miłości do słodkości
Francuskie paszteciki 199

pyszne śniadanie, bądź przystawka gotowa:) Tak jak poprzednio, wszystko przygotowałam wieczorem a rano tylko zapiekłam;)  Składniki: 250g ciasta francuskiego, 125g białego sera, 1/2 pęczka szczypioru, 50g szynki, jajko, sól, pieprz, 2 łyżki startego parmezanu. Z ciasta francuskiego wyciąć 12 prostokątów o wym. 15x5cm. Połowę ułożyć na blasze. Pozostałe paski ciasta delikatnie składać na pół wzdłuż. Zostawić brzeg o szerokości(...)wymieszać rozgnieciony widelcem ser, pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na nie naciętym kawałku ciasta nakładać na środku farsz. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Przykryć naciętym ciastem, delikatnie zlepić brzegi. Posypać drobno startym parmezanem.  Piec około 13-15 minut w temp. 180st. Podawać np. ze szklanką soku Tymbark

Z miłości do słodkości
Zapiekanka Croque Monsieur 226

zapiekankę. Jeszcze jednym ogromnym plusem jest to, że przygotowujemy ją wieczorem a pieczemy rano:) Składniki: 6 kromek lekko czerstwego chleba, ostra musztarda, 6 plastrów sera, 6 plastrów szynki, 5 jajek, 1/2 łyżeczki soli, 80 ml mleka, 4 łyżki startego sera. Przygotowanie Każdą kromkę chleba posmarować musztardą, położyć plaster sera i szynki. Przykryć drugim kawałkiem chleba.  Przeciąć w poprzek(...)powstał trójkąt.  Kanapki umieścić na natłuszczonej blasze (bez zbytniego luzu). Roztrzepać jajka z solą i mlekiem, wylać na kanapki. Przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień chleb posypać startym serem, piec ok. 25 min w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Murzynek z konfiturą z wiśni 259

czekoladowa polewa... Inspiracja Ciasto:  150g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków,  125g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady,  300g domowej konfitury z wiśni,  2 jajka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  szczypta soli.  Masło stopić, dodać posiekaną czekoladę, mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać konfiturę z wiśni oraz cukier i szczyptę soli, wymieszać(...)Dodać rozkłócone jajka, dokładnie połączyć.  Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.  Ciasto przelać do przygotowanej foremki keksowej.  Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić. Polewa:  40g masła lub margaryny,  50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady. Czekoladę posiekać, stopić wraz z masłem. Ciepłą polewę rozsmarować

Z miłości do słodkości
Pakieciki z farszem jajecznym 187

ciasta francuskiego. Farsz jest niezwykle prosty, składa się zaledwie z trzech składników. Pakieciki świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub przystawka.  Inspiracja Składniki: 250g ciasta francuskiego,  4 jajka, 4 plastry szynki,  3 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz,  słodka papryka. Przygotowanie Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, oskubać ze skorupki i pokroić w kosteczkę. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę

Z miłości do słodkości
Pierniczki na choinkę 267

łatwe w przygotowaniu pierniczki, które będą piękną ozdobą naszej choinki...  Inspiracja Składniki:  150g mąki pszennej,  50g mąki żytniej,  50g masła,  50g miodu,  jajko, 65g cukru pudru, czubata łyżka przyprawy do piernika,  1/2 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.   Przygotowanie Mąki przesiać wraz z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło, miód(...)oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika.  Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.  Rozwałkować i wycinać różne kształty pierniczków.  Piec około 8-10minut w temp. 180st.  Ostudzić i dowolnie udekorować

Z miłości do słodkości
Świąteczne pierniczki - Grudniowe wyzwanie blogerek 193

bardzo aromatyczne, po prostu świąteczne. Pierniczki będą miłym prezentem dla najbliższych oraz piękną dekoracją świątecznego stołu czy choinki... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej,  200g margaryny,  2 jajka,  3/4 szklanki cukru,  łyżeczka cynamonu,  1/2 łyżeczki mielonego anyżu,  1/2 łyżeczki mielonych goździków,  łyżka miodu,  1/2 łyżeczki imbiru, łyżeczka proszku do pieczenia,  1/2 łyżeczki(...)soli. Przygotowanie Zimną margarynę posiekać nożem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, miód, cukier oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać margarynę oraz jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok. godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10min w temp

Z miłości do słodkości
Babeczki - Rudolf Czerwononosy 155

ustach... Dekoracja całkowicie wykonana przez mojego małego pomocnika;):) Inspiracja Składniki:  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 łyżki proszku do pieczenia,  3/4 szklanki cukru,  2 jajka,  1/2 laski wanilii,  100g mlecznej czekolady,  3/4 szklanki mleka,  szczypta soli, łyżeczka cynamonu,  6 nasion kardamonu 230 g masła lub margaryny. Margarynę utrzeć(...)cukrem, dodawać po jednym całym jajku. Dodać nasiona wanilii. Następnie dodawać przesiane i zmieszane: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wyłuskane ziarenka kardamonu oraz szczyptę soli na przemian z mlekiem.  Na koniec dodać stopioną, przestudzoną czekoladę. Ciasto nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 wys.  Piec ok. 20-25min w temp. 170st.  Ostudzić. Dodatkowo

Z miłości do słodkości
Pierniczki jak z Kopernika 170

drożdżowe. Po upieczeniu są idealnie miękkie, a zamknięte w szczelnym pudełku nie staną się twarde. Ze względu na brak czasu zostały tradycyjnie polukrowane i udekorowane posypkami. Inspiracja Składniki:  jajko,  2 czubate szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru pudru,  40g margaryny,  czubata łyżka miodu,  25g świeżych drożdży,  2 łyżeczki przyprawy do piernika,  łyżeczka(...)masło podgrzać, dodać drożdże, odstawić na 5minut, by zaczęły pracować.  Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem. Dodać przyprawę do piernika. Wlać zaczyn z drożdży, wbić jajko, dodać miękką margarynę. Całość dokładnie posiekać. Zagnieść gładkie ciasto.  Rozwałkować i wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach, bo ciasteczka urosną

Z miłości do słodkości
Kulebiak z kapustą i grzybami 223

drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty,  10 dużych suszonych borowików,  cebula,  2 jajka,  olej,  sól, pieprz,  kminek. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1godz. 20min na małym ogniu(...)Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać kapustę oraz grzyby i dusić około 8 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko.  Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku ułożyć farsz. Złożyć wszystkie brzegi do środka i delikatnie zlepić.  Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce

Z miłości do słodkości
Świąteczne smakołyki z nutellą 259

była większa frajda dzieci same je dekorują:) Babeczki są łatwe w przygotowaniu, polecam je więc na wiele innych okazji...  Składniki:   3/4 szklanki mąki pszennej,  2 jajka,  130g masła,  1/2 szklanki cukru,  1/3 szklanki mleka,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1 łyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym),  łyżeczka kakao,  krem(...)czekoladowy np. Nutella. Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale miksując, dodawać po jednym całym jajku, wlać esencję waniliową. Następnie dodać zmieszane i przesiane sypkie produkty (prócz kakao).  1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao.  Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać po trosze jasnej i ciemnej masy.  Piec około 20min w temp

Z miłości do słodkości
Piernik staropolski długo dojrzewający 204

twarde, ale z dnia na dzień jest coraz bardziej miękkie, dlatego lepiej upiec je na kilka dni przed Świętami. Inspiracja Składniki: 500g mąki pszennej,  250g miodu,  duże jajko,   125g smalcu,  szklanka cukru,  1/4 szklanki mleka,  1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej,  szczypta soli,  1/2 łyżki cynamonu,  1/2 łyżeczki mielonych goździków(...)suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól i korzenne przyprawy. Suszone śliwki posiekać, wraz z resztą bakalii dodać do masy. Wyrobić gładką masę. Ciasto przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić

Z miłości do słodkości
Paszteciki z kapustą i grzybami 405

czasu do czasu.  Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Kapustę odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z cebulą i bułką tartą. Doprawić do smaku. Dodatkowo: jajko. Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. 1 czubatej łyżeczki farszu, zawijać w ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze. Posmarować rozkłóconym jajkiem.  Piec

Z miłości do słodkości
Ciasto 3 BIT 396

masy krówkowej,  3 szklanki mleka,  szklanka cukru,  cukier waniliowy,  125g masła,  4 czubate łyżki mąki pszennej,  5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,  4 jajka,  1/2 l śmietanki 30%,  5 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant,  śmietan-fix,  50g startej czekolada.   Przygotowanie Na blasze o wym. 25x36 cm ułożyć ciasno herbatniki(...)jeden obok drugiego. Posmarować masą krówkową, przykryć kolejną warstwą herbatników.  2 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem waniliowym i cukrem. Resztę mleka zmiksować z jajkami oraz obiema mąkami. Zagotować. Ciepłą masę wylać na ciasto, przykryć warstwą herbatników i wstawić na godzinę  do lodówki.   Śmietankę ubić z cukrem pudrem oraz fixami na sztywno, wyłożyć na ciasto

Z miłości do słodkości
Sernik z żurawiną i musem malinowym 224

stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm, delikatnie docisnąć. Schłodzić. Masa serowa:  500g białego sera,  500g serka mascarpone,  4 jajka,  żółtko, szklanka cukru, budyń waniliowy, 1/2 szklanki suszonej żurawiny,  100g białej czekolady,  4 łyżki śmietanki 30%,  50g malin,  kilka łyżek likieru jajecznego.  Biały(...)zmielić, dodać serek mascarpone, jajka oraz żółtko, zmiksować. Następnie dodać cukier, sproszkowany budyń oraz śmietankę i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać żurawinę oraz posiekaną białą czekoladę. Wymieszać.  Masę wyłożyć na przygotowany spód.  Maliny przetrzeć przez sito, powstały mus kłaść łyżeczką na wierzch sernika. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy. Piec 10minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania