pudrem resztę zostawiłam bez. Biały mak możemy zastąpić zwykłym makiem. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g białego maku 150 g margaryny lub masła 80 g cukru pudru 1 jajko mniejsze Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę. Całość posiekać nożem z mąką. Wbić jajko dodać mak, cukier puder i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schładzać około
Ala piecze i gotujekońcu zrobiłam. Zrobiłam tort z makowym biszkoptem, kokosowym blatem i krem na bazie bitej śmietany z mascarpone. Posmarowany dżemem i posypany płatkami migdałów. Palce lizać. Składniki: Biszkopt makowy 7 jajek 7 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mielonego maku BackMit Blat kokosowy 3 białka 100 g cukru 150 g kokosu Kresto Krem(...)porcjami cukier i po 1 żółtku i miksować tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielony mak i wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około 25 min. Wyjąć i ostudzić. Blat kokosowy: białka ubić
Ala piecze i gotujefarszem z kiszonej kapusty i pieczarek. U mnie nazywane kapuśniaczki. Zapraszam częstujcie się. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 8 g drożdży suszonych instant 2 mniejsze jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej kapusty szczypta majeranku Kamis 1 liść laurowy Kamis(...)dusić do odparowania nadmiaru wody. Do odsączonej kapusty dodać pieczarki i doprawić dosyć pikantnie solą i pieprzem. Farsz odłożyć do wystudzenia. Do miski robota przesiać mąkę. Dodać jajka, sól i cukier. Mleko podgrzać, wsypać drożdże i dodać masło. Gdy masło się rozpuści całość wlać do mąki. Robotem z końcówka do wyrabiania drożdżowych ciast zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką
Ala piecze i gotujegóry chrupiące. Pyszne racuchy z dodatkiem bananów. Są po prostu palce lizać. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 8 g drożdży instant Emix 50 g masła 3 jajka 100 g cukru 250 ml mleka szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego Emix 3 banany olej do smażenia do oprószenia cukier puder Emix Przygotowanie: Do naczynia z robota przesiać mąkę(...)dodać cukier, sól, jajka, cukier waniliowy, rozpuszczone letnie masło, letnie mleko i wsypać drożdże suszone. Za pomocą robota z końcówką haka zagnieść ciasto. Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Dwa banany pokroić w półplasterki dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką ciasto
Ala piecze i gotujetygodniu. Otrzymałam paczkę od firmy Kamis z ognistą mieszanką przypraw więc musiałam ją przetestować. I rzeczywiście jest "ognista", trzeba ostrożnie doprawiać. Składniki: Placki ziemniaczane 600 g ziemniaków 1 jajko 1 malutka cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku olej do smażenia Gulasz drobiowy 2 piersi z kurczaka 1 łyżka margaryny(...)ziela angielskiego Kamis 0,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego mąka do zagęszczenia Przygotowanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Czosnek i cebulę oczyścić i również zetrzeć. Dodać jajko, mąki wymieszać i doprawić do smaku. Usmażyć na oleju złote i chrupiące placki. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę dodać przyprawy, wymieszać i odłożyć na pół godziny
Ala piecze i gotujepuszki. Jest delikatny i smaczny, rozpływa się w ustach. Zrobiłam go na 18 urodziny córki. Nie mam zdjęcia przekroju bo nic nie zostało. Widocznie im smakował :) Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek mąki pszennej Krem 1 litr kremówki 0,5 kg mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix brzoskwinie w puszce(...)Białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku. Nadal miksować tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy 28 cm wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około 30 min. Wyjąć i ostudzić. Przekroić
Ala piecze i gotujechrupiącą skórką i rewelacyjnie smakują z dodatkiem ananasa. Składniki: 16 g drożdży suszonych instant sól szczypta 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 szkl letniego mleka 1 jajko ananas w puszce olej do smażenia Rapso cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski z robota przesiać mąkę dodać suszone drożdże, sól, cukry, mleko i jajko. Za pomocą robota
Ala piecze i gotujeciasta parzonego. Cała słodycz zawarta jest w dużej ilości lukru. Najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Wodę zagotować z masłem i solą. Zdjąć z ognia, dodać przesianą przez sitko mąkę i energicznie mieszać(...)uzyskania jednolitej masy. Ponownie postawić na ogniu i chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do przestudzenia. Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć
Ala piecze i gotujeowsianych 4,5 szkl mąki pszennej 18 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli morskiej Kamis 3 łyżeczki cukru 3 łyżki masła(roztopić) 50 g prażonych ziaren słonecznika 1 jajko mniejsze 1 łyżka mleka płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Zaczyn: wieczorem w naczyniu wymieszać drożdże, mąkę i wodę. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce najlepiej na całą(...)części. Uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i odłożyć na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Piec w 180 stopniach około 30 min. Ostudzić na kratce. W wspólnym pieczeniu brały udział również: Justyna z blogu Mama i pomocnicy
Ala piecze i gotujemoimi małymi modyfikacjami. Składniki: 240 ml wody 50 g masła 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 mniejsze jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki cynamonu Kamis Przygotowanie: W garnku zagotować wodę, cukier, cukier waniliowy,sól i masło. Do wrzątku wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto(...)będzie odstawać od garnka. Zdjąć i pozostawić do przestudzenia. Gdy ciasto będzie jeszcze lekko ciepłe dodawać po jednym jajku i miksować. Ciastem napełnić worek cukierniczy z końcówką gwiazdki. Wyciskać na rozgrzany olej churros o długości około 10 cm odcinając ciasto nożyczkami. Smażyć z wszystkich storn na rumiano. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukier waniliowy wymieszać
Ala piecze i gotujeznajdziecie tutaj. Natomiast o wszystkich nowościach informację znajdziecie również na fb tutaj. Źródło przepisu pochodzi z gazety Kuchnia. Składniki: 230 g masła 1,5 szkl cukru 4 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 3/4 łyżeczki soli 2 3/4 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki szafranu Kamis 1 szkl mleka 100 g daktyli Przygotowanie(...)Mleko podgrzać wsypać szafran i pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i miksować na wolnych obrotach. Dodać sól i esencję waniliową. Mąkę z proszkiem przesiać przez sitko. Dodać połowę mąki zmiksować, wlać mleko z szafranem, dodać resztę mąki i zmiksować na jednolite ciasto. Na koniec dodać pokrojone daktyle i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy
Ala piecze i gotujejest Małgosia z bloga Smaki Alzacji . Tym razem zaproponowała chałkę z makiem z bloga Tatter Piekarnia . Ja zrobiłam z mąki pszennej typ 550, i nie trzymałam się dokładnej wagi jajek i żółtek ale mimo to wyszły dwie ogromne chałki. Pachnące, puszyste i zniknęły w jeden dzień. My jedliśmy z masłem, dżemem i do tego ciepłe kakao. Było prosto(...)bardzo smacznie. Składniki: 1 kg mąki pszennej typ 550 55 g cukru 36 g żółtek (2 szt) 170 g jajek (3 szt) 75 g oleju rzepakowego Rapso 320 g wody 19 g soli 25g świeżych drożdży 3 czubate łyżeczki suchego maku Kresto Przygotowanie: Wszystkie składniki odważyć i przełożyć do misy z miksera. Za pomocą haka do zagniatania miksować
Ala piecze i gotujewersji gotowanej jak i zapiekanej. Dzisiaj chcę Wam zaproponować spaghetti w sosie pomidorowym z klopsikami. Składniki: 0,5 kg makaron spaghetti 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 2 łyżki bułki tartej Do smaku pieprz kolorowy Kamis sól morska Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Sos pomidorowy pomidory w puszce(...)łyżeczki przyprawy do spaghetti bolognese Kamis do smażenia olej rzepakowy Rapso Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni. Do mięsa dodać jajko, połowę zeszklonej cebuli, musztardę, bułkę tartą, przyprawy do smaku i całość dokładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i usmażyć na patelni po zdjęciu cebuli z wszystkich stron na oleju. Klopsiki przełożyć
Ala piecze i gotujepiersi z kurczaka schab wędzony z linii Nove -Natura żółty ser papryka czerwona świeża listki bazylii sól morska Kamis pieprz kolorowy Kamis suszone pomidory z czosnkiem Kamis 1 jajko mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Rozbić i każdą pierś z dwóch stron doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz suszonymi pomidorami(...)czosnkiem. Na każdej piersi ułożyć po dwa słupki szynki, sera, papryki oraz listki bazylii. Zwinąć roladki. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron około
Ala piecze i gotujecieście. Jest smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis 3 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę z proszkiem przesiać(...)stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Zrobić dołek wbić jajka i zagnieść ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę i schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 170 stopniach około 40 min. Zimne
Ala piecze i gotuje