SOSIE POMIDOROWYM. /współpraca z Winiary:/ na ok.15 pulpecików pulpeciki: 500g mięsa mielonego 1 mała cebula biała 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1/3 główki kapusty pekińskie jajko sól, pieprz, łyżka suszonego majeranku łyżka słodkiej mielonej papryki łyżeczka koncentratu pomidorowego olej roślinny do smażenia pęczek pietruszki do dekoracji Kapustę pekińską siekam dość drobno. Obieram cebulę, czosnek i również(...)siekam. Dodaję wszystko do mięsa, wrzucam przyprawy, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym formuję pulpety. Na patelni rozgrzewam cienką warstwę oleju, smażę uformowane pulpety z obydwu stron, aż smakowicie zbrązowieją. Odstawiam na bok. sos pomidorowo-ziołowy: 2 opakowania sosu pomidorowego Winiary 500 ml wody 100 ml śmietanki 12% bazylia suszona, oregano suszone
W kuchni Karmel-itkijednym wypieku nie zdarza się często. CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. /źródło: http://mariolabialolecka.com/?p=2082 ;/ 200g kaszy gryczanej 500ml wody 150g cukru trzcinowego 150g masła 200g gorzkiej czekolady 4 jajka szczypta soli 1/2 laski wanilii 100g mąki pszennej tortowej 3 batoniki Snickers Kaszę zalewam w garnku wodą, doprowadzam do wrzenia i gotuję przez około 20 minut, do miękkości. Następnie odcedzam(...)umieszczam w misce (najlepiej miedzianej) i mieszam, aby nie przywarło do miski. Czekam, aż całkowicie się rozpuści, po czym odstawiam do wystygnięcia. Najlepiej jest schłodzić chwilę w lodówce. Jajka ubijam w misce około minuty, następnie dodaję sól, przestudzoną czekoladę z masłem i wydłubane z laski wanilii ziarenka. Miksuję razem na jednolitą masę, a następnie dodaję przesianą mąkę. Również miksuję
W kuchni Karmel-itkiserca polecam! WEGETARIAŃSKIE KOTLECIKI. /źródło: na 10 kotlecików 2 zielone małe cukinie 1 ząbek czosnku 150 g ciecierzycy z puszki 100 g sera żółtego długo dojrzewającego (Bursztyn) 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 mielonego lnu łyżka świeżo posiekanej bazylii sól i pieprz do smaku olej z pestek winogron do smażenia Cukinię ścieram na tarce z dużymi oczkami. Posypuję(...)miski. Ciecierzycę odcedzoną miksuję w blenderze tak, by konsystencją przypominała grudki piasku. Dodaję do cukinii, wrzucam też bazylię i mieszam. Ser Bursztyn kroję w kostkę, dodaję do cukinii. Wbijam jajko, wsypuje len oraz bułkę tartą i mieszam ręką. Doprawiam do smaku solą i pieprzem (ominęłam sól, gdyż dla mnie posolona cukinia i słony ser wystarczająco dały słony posmak). Jeśli
W kuchni Karmel-itkiwyszło. COOKIES Z GORZKĄ CZEKOLADĄ WG SIGRID VERBERT / źródło: przepis / 270 g gorzkiej czekolady ( u mnie groszki ) 160 g cukru 110 g mąki pszennej 2 duże jajka 60 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli W garnku zagotowuję wodę. W miseczce, najlepiej miedzianej, która średnicą odpowiada garnkowi (tak, że można ją na nim położyć(...)Przystępujemy do rozpuszczania czekolady z masłem na parze (inni mówią: kąpiel wodna), ciągle mieszając. Kiedy czekolada z masłem stworzą jednolitą masę, zdejmuję miskę z garnka i odstawiam na bok. Jajka wraz z cukrem ucieram na białą, puszystą masę (u mnie trwało to jakieś 6-7 minut) Następnie, ciągle miksując, dodaję porcjami masę czekoladową. Na sam koniec wsypuję mąkę, proszek
W kuchni Karmel-itkiWariatka ;/ na keksówkę lub mniejszą tortownicę 250g zielonej soczewicy 2 białe cebule 1/2 brokuła 300g groszku zielonego (u mnie mrożony) 2 marchewki 2 pietruszki 3 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekany pęczek koperku suszony tymianek sproszkowana papryka chili sproszkowana słodka papryka pieprz ziołowy pieprz czarny sól morska Soczewicę zalewam zimną wodą i zostawiam(...)200g zielonego groszku, resztę odstawiam na chwilę na bok. Gdy warzywa są odpowiednie, odcedzam cały płyn od gotowania. Wszystko miksuję blenderem na pulpę. Dodaję przyprawy, sól, posiekany koperek, jajko oraz oliwę. Mieszam wszystko, dodając na końcu jeszcze pozostawione 100g groszku. Tak powstałą masę przekładam do foremki. Piekę przez 50 minut w 180 stopniach. Studzę. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkiefekt gwarantowany. ORZESZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. / z książeczki dołączonej do urządzenia; / na ok. 60 całych orzeszków (czyli 120 połówek) 400g mąki pszennej 100g drobnego cukru 100g miękkiego masła 2 jajka 100 ml mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję jajka, miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy maślano-jajecznej, miksuję
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz: Dynię, ziemniaki, marchew obieram i kroję w miarę równą, średnią kostkę. Wrzucam do garnka, wlewam wody tyle, by warzywa(...)płyn. Następnie studzę. Cebulę obieram, drobno siekam i przesmażam na odrobinie oleju roślinnego. Studzę. Kaszę przestudzoną, roztarte ząbki czosnku, przesmażoną cebulkę, suszoną kolendrę wrzucam do miski. Dodaję mąkę gryczaną, jajko i wyrabiam ciasto, jakby na mielone. Musi być zwarte, ale nie twarde. Nieco lepkie. Stąd dodajemy tyle kaszy gryczanej, aby uzyskać właśnie taką konsystencję. Z ciasta formuję małe
W kuchni Karmel-itkikusił swą zawartością. Nie ma nic w świecie lepszego niż początek dnia u boku ukochanego. PLACUSZKI Z MĄKI GRYCZANEJ. /własny;/ szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka ok. 2 szklanki wody gazowanej niecałe 3/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu (lub białego cukru) Mąkę gryczaną, pszenną, ksylitol oraz proszek do pieczenia mieszam(...)razem. Dodaję wodę,olej i jajka i dokładnie miksuję. Ciasto wyjdzie nieco błotniste, ale tak właśnie ma być - musi mieć również konsystencję nieco gęstszego ciasta naleśnikowego. Rozgrzewam suchą patelnię, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę bez tłuszczu z obydwóch stron. Podaję na słodko. UWAGA: W wersji na słono cukier zamieniam 1/2 łyżeczki soli. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiatmosferą. Zero cukru, dużo błonnika, wyśmienity smak i nuta majowa w postaci rabarbaru. OTRĘBOWY CHLEBEK BANANOWY Z RABARBAREM. /całkiem własny;/ 2 przejrzałe banany 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 i 1/3 szklanki otrębów orkiszowych 1 łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju ryżowego 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Banany rozgniatam widelcem i mieszam(...)sodą oczyszczoną. Zostawiam. Jajka ucieram na jasną masę. Dodaję banany, miksuję. Kolejno dodaję przesianą mąkę, otręby, mleko, miksuję. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewam olej ryżowy. Mieszam i dodaję rabarbar. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzę kwadrans w piecu, a następnie poza
W kuchni Karmel-itkitruskawkowy nie może obejść się bez domowego placka drożdżowego z truskawkami i kruszonką. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. /od Babci;/ na małą blaszkę (19x21 cm) 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200g masła 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 łyżki cukru + 1 łyżka do drożdży 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 7g (torebka) suszonych drożdży lub 40g świeżych(...)drożdże i mieszam (świeże trzeba najpierw rozetrzeć z cukrem, a później zalać letnim mlekiem, zostawiam, aż podwoją swoją objętość). Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę mieszam z drożdżami i mlekiem, jajkami, resztą cukru, solą. Zagniatam ciasto, na samym końcu dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto musi być dość luźne, ale odchodzić od rąk - jeśli tak nie jest, dodać nieco mąki. Następnie
W kuchni Karmel-itkiskrobii) kukurydzianej Batoniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 czubate łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki migdałów 1/3 szklanki orzechów włoskich 1 banan 1 duże jajko 1/2 szklanki płatków migdałowych listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy syrop klonowy, miód i dodatkowo dwie(...)odstawiamy do ostudzenia. Płatki owsiane (pamiętajcie, aby były tzw. „błyskawiczne”) mieszamy z cynamonem. W blenderze miksujemy na pył orzechy włoskie i migdały. Gdy będą zmielone, dodajemy jajko, masło, banana, miód i ponownie miksujemy. Miksturę łączymy łyżką z płatkami owsianymi. Odkładamy pół szklanki z przeznaczeniem na wierzch. Pozostałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy (możemy
Poezja smakususzone śliwki, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci. Składniki: 1 litr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 małe opakowanie herbatników 1 galaretka o smaku truskawkowym truskawki(...)inne owoce listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mleko zagotowujemy. W tym samym czasie jajka ubijamy krótko ze śmietaną, aż dokładnie się połączą. Wlewamy masę na gotujące się mleko. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż masa się znowu zagotuje, w tym czasie nie mieszamy, powinno to trwać co najmniej 15 minut, gdyby zagotowało się szybciej zmniejszamy płomień
Poezja smakuSOSIE POMIDOROWYM (składniki na 4 porcje) - 500 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowe) - 1 czerstwa bułka - mała cebulka - przecier pomidorowy - kostka rosołowa - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - zioła prowansalskie, oregano - jajko (ja użyłam samego białka) - mąka ziemniaczana (opcjonalnie) - jogurt naturalny Bułkę włożyć do miseczki z wodą i poczekać aż zmięknie, następnie dokładnie odcisnąć z wody i dodać do mięsa mielonego. Cebulkę(...)pokroić w kostkę, zeszklić z odrobiną oleju i soli, dodać do mięsa. Na koniec dodać jajko, doprawić solą i pieprzem i zagnieść mięso, aby wszystkie składniki się połączyły. Zagotować wodę z kostką rosołową, z masy mięsnej uformować kulki i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować około 10 min. Następnie wyjąć ugotowane pulpety, odlać część bulionu, a do reszty wlać przecier
Zgrabne Gotowanieduże ziemniaki (najlepiej młode) - 2 kostki bulionowe - 3 listki laurowe - ziele angielskie (4 ziarna) - łyżka cukru - łyżka octu - sól, pieprz - łyżka mąki - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - jajko do podania Warzywa pokroić w kostkę, liście botwinki posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, zalać 1,5 litra wody i zagotować. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz kostki bulionowe(...)warzywa zmiękną. Następnie doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Zdjąć zupę z gazu, mąkę wymieszać z jogurtem i odrobiną gorącej zupy, dodać do garnka, wymieszać wszystko dokładnie. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo
Zgrabne Gotowaniemożna z owocami, dżemem, cukrem pudrem, jogurtem, możliwości jest wiele, wszystko zależy od Was :) PLACKI Z KASZY MANNY (składniki na 5 placków) - 3 łyżki kaszy manny - 200 ml mleka - jajko - łyżeczka proszku do pieczenia - 3 pastylki słodzika Zagotować 150ml mleka ze słodzikiem, w pozostałych 50 ml wymieszać kaszę manną. Gdy mleko będzie zagotowane, dodać kaszę i gotować jeszcze przez około(...)powstanie gęsty kleik. Odstawić na kwadrans do wystygnięcia. Gdy kasza wystygnie, dodać jajko oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Placki smażyć do zarumienienia się, około 3 min z każdej strony
Zgrabne Gotowanie