jajko - 22300 przepisów (strona:1071/1487)

Sernik Snickers 32420

masła.  Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Połączyć z masłem. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Masa serowa:  750g białego sera,  5 jajek,  250g serka mascarpone,  niepełna szklanka cukru pudru,  szklanka tartych orzechów laskowych,  1/2 szklanki mleka w proszku, 200g kajmaku o smaku kakaowym,  2 snickersy (każdy(...)czubate łyżki masła orzechowego,  1/2 szklanki śmietanki 30%,  łyżka przyprawy do sernika i mas serowych Kamis.  Ser zmielić, wbić jajka, dodać serek mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować. Dodać mleko w proszku oraz tarte orzechy laskowe, masło orzechowe i przyprawę do sernika. Na koniec dodać śmietankę, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać pokrojone drobno batony, wymieszać

Z miłości do słodkości
Pieczone pączki nadziewane marmoladą 582

możecie użyć dowolnego nadzienia:) Składniki:  7 szklanek mąki tortowej,  2 szklanki mleka,  40g świeżych drożdży,  1/2 szklanki cukru,  szczypta soli,  2 jajka,  4 łyżki masła,  ulubiona konfitura.  Wykonanie  Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże(...)zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wbić jajka, dodać resztę letniego mleka. Całość zagnieść. Na koniec dodać do ciasta stopione, przestudzone masło i ponownie zagnieść. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. I po tym czasie ciasta już nie zagniatać!! Całość rozwałkować na grubość około 2cm, wycinać

Z miłości do słodkości
Pierogi z farszem kapuściano - ziemniaczanym 176

pierogów z kapustą i grzybami oraz ruskich. Jak się okazało, naprawdę smacznym:) Ja podaję je polane masełkiem i z dodatkiem przesmażonej cebulki.  Inspiracja Ciasto: 600g mąki pszennej,  jajko,  szczypta soli, łyżka oleju,  letnia woda- około 3/4 szklanki. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli, jajko, olej. Zagniatając stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować, szklanką wycinać kółka

Z miłości do słodkości
Muffinki z orzechami i czekoladą 217

Świadczy o tym również to, że jeszcze tego samego dnia musiałam upiec drugą porcję... Składniki: szklanka mąki pszennej,  120g masła lub margaryny,  1/3 szklanki cukru,  2 jajka,  laska wanilii,  1/4 szklanki tartych orzechów włoskich (użyłam BackMit),  1/4 szklanki tartych orzechów laskowych (użyłam BackMit),  łyżeczka proszku do pieczenia,  łyżeczka kakao,  4 łyżki(...)mleka,  100g gorzkiej czekolady Wykonanie Masło utrzeć z cukrem do białości. Stale miksując, dodawać po jednym jajku. Dodać nasiona wanilii. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać tarte orzechy, kakao i mleko oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać. Przełożyć do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki, do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w temp. 175st

Z miłości do słodkości
Czekoladowe ciasteczka z dodatkiem rumu i chili 189

dodatkiem rodzynek, odrobiny rumu oraz chili i cynamonu. Dzięki tym dodatkom ciasteczka nabierają niezwykłego smaku i działają rozgrzewająco:)  Składniki:  6 czubatych łyżek mąki pszennej,  2 jajka,  100g cukru,  100g gorzkiej czekolady,  100g mlecznej czekolady,  40g rodzynek (użyłam Kresto),  4 łyżki rumu,  3 łyżki masła,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)waniliowego. Wykonanie Rodzynki zalać rumem. Połowę czekolady połamać na kawałki, dodać masło, stopić na parze, przestudzić. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać chili, cynamon oraz szczyptę soli. Jajka ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając, powoli wlewać stopioną czekoladę. Dodać suche składniki. Dodać rodzynki wraz z rumem, wymieszać. Dodać resztę posiekanej czekolady. Wymieszać

Z miłości do słodkości
Roladki z kurczaka z fasolką szparagową 192

kurczaka,  marchewka,  1/3 czerwonej papryki,  150g fasolki szparagowej (może być ze słoika),  sól morska ziołowa (użyłam Kamis),  pieprz młotkowany z kolendrą (użyłam Kamis),  jajko,   1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia. Wykonanie Mięso umyć, podzielić na porcje i rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce(...)około 8 minut na małym ogniu, na odrobinie rozgrzanego oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite mięso nakładać farsz, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można też użyć fasolki szparagowej ze słoika taka jak ja, wtedy nie trzeba jej już

Z miłości do słodkości
Hot - Dog w naleśniku wg Ewy Wachowicz 374

tradycyjnych hot-dogów, ale według mnie zdecydowanie bardziej smaczne i sycące. Można do farszu dodać co tylko macie pod ręką:) Ciasto:    1 szklanka mąki pszennej,  2 jajka,   3/4 szklanki mleka,  1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej,  1/2 łyżeczki soli,  olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso).  Jajka posolić, zmiksować. Dodać mąkę i mleko, miksować

Z miłości do słodkości
Bułeczki scones z żurawiną 163

szklanki mąki pszennej,  1/4 szklanki brązowego cukru,  czubata łyżka proszku do pieczenia,  2 łyżeczki soli,  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,  300g masła,  4 jajka,  3 łyżki śmietany 18%,  1/3 szklanki suszonej żurawiny,  1/4 szklanki mleka, cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać(...)drobno posiekaną skórkę z pomarańczy oraz zimne masło. Posiekać. Dodać śmietanę oraz rozkłócone jajka. Na sam koniec dodać żurawinę. Zagnieść gładkie ciasto.  Odrywać małe porcje ciasta, obsypując delikatnie dłonie mąką. Formować małe kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można również rozwałkować ciasto na grubość około 3mm i szklanką wycinać kółka.  Posmarować letnim mlekiem i posypać

Z miłości do słodkości
Waniliowe Ptasie Mleczko na zimno 797

waniliowych przełożona kolorowymi galaretkami. Deser jest lekki, nie jest bardzo słodki a dzieci się nim zajadają:) Szczególnie polecam na upalne dni! Składniki:  600g serka homogenizowanego waniliowego,  2 jajka,  1/2 szklanki mleka,  100g masła,  1/2 szklanki cukru pudru,  3 łyżki żelatyny,  galaretka truskawkowa,   galaretka agrestowa Wykonanie Każdą galaretkę rozpuścić osobno(...)niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po jednym serku homogenizowanym. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody. Dodać wrzące mleko, mieszać, aż żelatyna się rozpuści, po czym przestudzić. Zimną żelatynę dodać do masy, krótko zmiksować. Tortownicę o śr. 21 cm delikatnie natłuścić. Wylać połowę masy waniliowej

Z miłości do słodkości
Mielone roladki nadziewane kapustą i parówką 215

zielonego, wiosennego akcentu. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, zaś pokrojone w plastry mogą służyć za przystawkę.  Składniki:  500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,  cebula,  jajko,  czerstwa bułka,  3/4 szklanki mleka, 3 liście kapusty włoskiej,  3 parówki bez E ,  1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),  sól morska ziołowa (użyłam Kamis(...)odstawić na 30 minut, by zmiękła. Kapustę umyć, wykroić zgrubiałe nerwy. Zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić.  Parówki obrać z osłonek, przekroić w poprzek na pół. Mięso urobić z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką oraz przyprawami. Odrywać małe porcje masy mięsnej, spłaszczać formując owalny placuszek. Nakładać po 1/2 liścia kapusty oraz po kawałku parówki. Zlepiać tworząc roladki. Obsmażyć

Z miłości do słodkości
Babka z porzeczkami 178

sama:) Ja proponuję pyszną piaskową babkę z dodatkiem kwaśnych porzeczek.  Składniki: szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,  125g margaryny,  szklanka cukru,  3 duże jajka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek (mogą być mrożone). Wykonanie Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem. Stopniowo dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem

Z miłości do słodkości
Roladki z kurczaka z oliwkami i szynką 154

filetu z kurczaka, 3 łyżki zielonych oliwek nadzianych papryką,  3 liście sałaty,  6 plasterków szynki np. parmeńskiej,  sól, pieprz,  2 łyżki soku z limonki,  jajko,  szklanka bułki tartej Wykonanie Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje i cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Z jednej strony skropić sokiem z limonki. Oliwki przepołowić(...)mięsie układać plaster szynki, następnie liść sałaty oraz oliwki. Zwijać ciasno w roladki, spiąć wykałaczką. Roladki obtaczać kolejno w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z dodatkiem warzyw

Z miłości do słodkości
Rolada z masą cygaretkową i kremem orzechowym 155

Krótko zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub specjalnego dekoratora i wyciskać fantazyjne wzroki na dużą blachę (u mnie 37x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki + łyżeczka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki kakao,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać

Z miłości do słodkości
Mazurek z wiśniami i masą kawową 295

kolejną próbę:) Tym razem upiekłam mazurka. Kakaowe kruche ciasto pokryte przepyszną masą czekoladowo-kawową. Całość ozdabiają wiśnie i stopiona czekolada. Na pewno zagości na naszym świątecznym stole:) Kruche ciasto: jajko,  150g masła,  170g mąki pszennej,  80g mąki ziemniaczanej,  3 łyżki kakao,  50g cukru,  1/2 łyżeczki cynamonu. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać(...)cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.  Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160st. Ostudzić. Masa:  125 ml śmietanki

Z miłości do słodkości
Ciasto chałwowe - II wersja 220

smaczną wersję ciasta czekoladowego z chałwą. Ciasto jest wilgotne a masa naprawdę bardzo chałwowa;)) Jednak porównując oba przepisy chyba raczej wyprałabym starą wersję ciasta chałwowego:)  Ciasto:  4 jajka,  2 i 1/3 szklanki mąki pszennej,  3/4 szklanki cukru,  1/3 szklanki oleju rzepakowego,  3/4 szklanki mleka,  3 łyżki kakao,  2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżka octu.  Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać olej oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mleko. Na sam koniec dodać ocet. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i w razie potrzeby ściąć wybrzuszenie tak, by biszkopt był

Z miłości do słodkości