najbardziej;):) Co prawda na blogu jest już przepis na jabłecznik z budyniem, jednak ta szarlotka jest zupełnie inna... A czy lepsza? Sami oceńcie... Inspiracja Ciasto: 200g masła, jajko, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, szklanka cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 12 %. Mąkę przesiać z proszkiem(...)pieczenia i kakao. Dodać cukier puder, jajko i śmietanę, połączyć czubkiem noża. Na koniec dodać masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i każdą owinąć w folię spożywczą. Jedną część ciasta włożyć na godzinę do lodówki, drugą do zamrażalnika. Na blaszkę o wym. 23x33 cm wyłożyć ciasto z lodówki, nakłuć widelcem. Piec około 12minut w temp
Z miłości do słodkościsałatka jarzynowa, którą lubi chyba każdy. U nas to taka klasyka, dlatego sałatka jest obowiązkowa na wszelkich uroczystościach:) Składniki: 6 dużych ziemniaków, 2 marchewki, 4 jajka, 2 grube parówki, 1/2 pora, puszka groszku, 6 ogórków kiszonych, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie Ziemniaki i marchew umyć, ugotować w łupinach do miękkości, następnie ostudzić. Obrać(...)skóry i pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kostkę. Por sparzyć wrzątkiem, pokroić w kosteczkę. Parówki obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę i odsączyć wraz z groszkiem, dodać do reszty składników. Dodać majonez, doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać
Z miłości do słodkościznikała jedna blaszka ciasta;) Ja piekę zawsze z pojedynczej porcji, według przepisu mojej mamy, i rzeczywiście ciasto znika w przerażającym tempie... Ciasto parzone: szklanka wody, szklanka mąki pszennej, 5 jajek, 125g masła lub margaryny, szczypta soli. Wodę, margarynę oraz szczyptę soli zagotować. Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, by przestygło. Gdy ciasto całkowicie ostygnie(...)wbijać kolejno po jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek. Podzielić na 2 części. Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm. Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić. Krem: 250g masła, 2 budynie waniliowe (po 40g każdy), 1/2 l mleka, szklanka cukru pudru, laska wanilii (można zastąpić cukrem
Z miłości do słodkościciasteczka polane czekoladą i udekorowane przez synka wszelkimi posypkami jakie znalazł w szafkach. Ciasteczka wyszły bardzo delikatne i jeszcze bardziej czekoladowe;) Zdecydowanie polecam!! Inspiracja Składniki: 250g mąki pszennej, jajko, 100g masła, 100g cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru waniliowego. Mąkę przesiać wraz z kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy i jajko. Połączyć nożem. Dodać
Z miłości do słodkościandrzejkowy oraz na Sylwestra. po upieczeniu ciasteczka są dość twarde, dlatego warto upiec je co najmniej dwa dni wcześniej, by nieco zmiękły. Inspiracja Składniki: 300g mąki pszennej, jajko+żółtko, 80g cukru pudru, 5 łyżek oleju rzepakowego (użyłam Rapso), szczypta soli, 100g cukru waniliowego. Przygotowanie Mąkę przesiać z dodatkiem cukru pudru. Dodać szczyptę soli(...)cukier waniliowy, jajko oraz żółtko i olej. Posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na środku każdego kółeczka układać zrolowaną karteczkę z wróżbą. Ciastka składać na pół jak pierogi i delikatnie zlepić brzegi, zawijając je lekko do środka. Ułożyć
Z miłości do słodkościcałą noc do lodówki. Rano wystarczy je tylko upiec i zjeść:) A nie ma nic pyszniejszego niż domowe, jeszcze ciepłe pieczywo na śniadanie... Inspiracja Składniki: 650g mąki pszennej, jajko, 20g świeżych drożdży, 200ml mleka, 100ml wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła, łyżeczka soli. Mleko lekko podgrzać wraz z wodą, wkruszyć drożdże, dodać cukier(...)masło. Mieszać aż się rozpuści. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier. Wbić jajko. Od razu dodać drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ponownie zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1cm. Wycinać kwadraty. Zwijać je do środka tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na całą
Z miłości do słodkościdomowymi powidłami ze śliwek i kremem na bazie kaszy manny. O razu zapachniało w domu Świętami... Inspiracja Ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny, 2 jajka, 6 łyżek cukru, 5 łyżek miodu, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Margarynę, miód i cukier stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą(...)oczyszczoną i kakao. Dodać stopioną, przestudzoną masę. Na koniec dać jajka. Dokładnie wyrobić, aż wszystkie składniki się połączą (ciasto nie jest zbyt gęste!). Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Piec około 20minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na trzy części. Krem: 1 l mleka
Z miłości do słodkościpyszne śniadanie, bądź przystawka gotowa:) Tak jak poprzednio, wszystko przygotowałam wieczorem a rano tylko zapiekłam;) Składniki: 250g ciasta francuskiego, 125g białego sera, 1/2 pęczka szczypioru, 50g szynki, jajko, sól, pieprz, 2 łyżki startego parmezanu. Z ciasta francuskiego wyciąć 12 prostokątów o wym. 15x5cm. Połowę ułożyć na blasze. Pozostałe paski ciasta delikatnie składać na pół wzdłuż. Zostawić brzeg o szerokości(...)wymieszać rozgnieciony widelcem ser, pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na nie naciętym kawałku ciasta nakładać na środku farsz. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Przykryć naciętym ciastem, delikatnie zlepić brzegi. Posypać drobno startym parmezanem. Piec około 13-15 minut w temp. 180st. Podawać np. ze szklanką soku Tymbark
Z miłości do słodkościzapiekankę. Jeszcze jednym ogromnym plusem jest to, że przygotowujemy ją wieczorem a pieczemy rano:) Składniki: 6 kromek lekko czerstwego chleba, ostra musztarda, 6 plastrów sera, 6 plastrów szynki, 5 jajek, 1/2 łyżeczki soli, 80 ml mleka, 4 łyżki startego sera. Przygotowanie Każdą kromkę chleba posmarować musztardą, położyć plaster sera i szynki. Przykryć drugim kawałkiem chleba. Przeciąć w poprzek(...)powstał trójkąt. Kanapki umieścić na natłuszczonej blasze (bez zbytniego luzu). Roztrzepać jajka z solą i mlekiem, wylać na kanapki. Przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień chleb posypać startym serem, piec ok. 25 min w temp. 200st
Z miłości do słodkościczekoladowa polewa... Inspiracja Ciasto: 150g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków, 125g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady, 300g domowej konfitury z wiśni, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Masło stopić, dodać posiekaną czekoladę, mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać konfiturę z wiśni oraz cukier i szczyptę soli, wymieszać(...)Dodać rozkłócone jajka, dokładnie połączyć. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki keksowej. Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić. Polewa: 40g masła lub margaryny, 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady. Czekoladę posiekać, stopić wraz z masłem. Ciepłą polewę rozsmarować
Z miłości do słodkościciasta francuskiego. Farsz jest niezwykle prosty, składa się zaledwie z trzech składników. Pakieciki świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub przystawka. Inspiracja Składniki: 250g ciasta francuskiego, 4 jajka, 4 plastry szynki, 3 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, słodka papryka. Przygotowanie Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, oskubać ze skorupki i pokroić w kosteczkę. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę
Z miłości do słodkościłatwe w przygotowaniu pierniczki, które będą piękną ozdobą naszej choinki... Inspiracja Składniki: 150g mąki pszennej, 50g mąki żytniej, 50g masła, 50g miodu, jajko, 65g cukru pudru, czubata łyżka przyprawy do piernika, 1/2 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Przygotowanie Mąki przesiać wraz z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło, miód(...)oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać różne kształty pierniczków. Piec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić i dowolnie udekorować
Z miłości do słodkościbardzo aromatyczne, po prostu świąteczne. Pierniczki będą miłym prezentem dla najbliższych oraz piękną dekoracją świątecznego stołu czy choinki... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, łyżka miodu, 1/2 łyżeczki imbiru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki(...)soli. Przygotowanie Zimną margarynę posiekać nożem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, miód, cukier oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać margarynę oraz jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok. godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10min w temp
Z miłości do słodkościustach... Dekoracja całkowicie wykonana przez mojego małego pomocnika;):) Inspiracja Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, 1/2 laski wanilii, 100g mlecznej czekolady, 3/4 szklanki mleka, szczypta soli, łyżeczka cynamonu, 6 nasion kardamonu 230 g masła lub margaryny. Margarynę utrzeć(...)cukrem, dodawać po jednym całym jajku. Dodać nasiona wanilii. Następnie dodawać przesiane i zmieszane: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wyłuskane ziarenka kardamonu oraz szczyptę soli na przemian z mlekiem. Na koniec dodać stopioną, przestudzoną czekoladę. Ciasto nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 wys. Piec ok. 20-25min w temp. 170st. Ostudzić. Dodatkowo
Z miłości do słodkościdrożdżowe. Po upieczeniu są idealnie miękkie, a zamknięte w szczelnym pudełku nie staną się twarde. Ze względu na brak czasu zostały tradycyjnie polukrowane i udekorowane posypkami. Inspiracja Składniki: jajko, 2 czubate szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 40g margaryny, czubata łyżka miodu, 25g świeżych drożdży, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, łyżeczka(...)masło podgrzać, dodać drożdże, odstawić na 5minut, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem. Dodać przyprawę do piernika. Wlać zaczyn z drożdży, wbić jajko, dodać miękką margarynę. Całość dokładnie posiekać. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach, bo ciasteczka urosną
Z miłości do słodkości