jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:202/455)

Letnia sałatka makaronowa 891

słodkich z owocami. Tym razem postanowiłam przygotować sałatkę makaronową tzw. na winie (co się nawinie w ramach czyszczenia lodówki). U nas jajka w lodówce są zawsze, stał też słoik z ogórkami, otwarta puszka soczewicy, którą wykorzystałam ostatnio jako farsz do ogórków , zostało też kilka pomidorków koktajlowych. Doniczki z natką pietruszki i szczypiorek stoją na parapecie w kuchni. Wykorzystałam to wszystko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z wędzonym twarogiem, porami i suszonymi pomidorami w parzonym cieście i panierce 192

panierce - mega zaskoczenie. Spróbujcie. Składniki: * ciasto : - 2 szklanki mąki (przesianej) - 2 szklanki mleka - 2 łyżki masła - sól *farsz: - 1 średni por - 8-10 suszone pomidory (można dodać również posiekane oliwki) - 250g wędzonego sera białego - 1 łyżka masła - sól, pieprz * dodatkowo: - jajko - bułka tarta Ciasto. Mleko zagotować z masłem i solą. Do gotującego się mleka dodać mąkę i energicznie mieszając wyrobić(...)blat i zostawić do wystudzenia. Farsz: Pora oczyścić i pokroić w półksiężyce (białą część). Pomidory suszone drobno pokroić. Pora i pomidory podsmażyć na maśle, doprawiając pieprzem. Przestudzić. Wędzony ser rozgnieść widelcem i dodać podsmażonego pora i pomidory. W razie konieczności doprawić. Ciasto rozwałkować na grubość min 3mm i wycinać krążki. Pierogi nadziać, panierować w jajku i bułce tartej, i wrzucać

CookYourself
Empanada z kurczakiem 324

jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy.   Gdy studzi się nam farsz, czas zabrać się za ciasto na empanada: Składniki ciasta: 1) 2 jajko 2) 1 szklanka mleka 3) 1 szklanka oliwa 4) 2 szklanki mąki najlepiej tortowej 5) 3 łyżki startego sera żółtego (o ostrym smaku(...)mąkę (u nas jakoś dla tych tzw. dosypek potrzebujemy pół szklanki mleka i około szklanki mąki). Gotowe ciasto wylewamy jako pierwszą warstwę na blaszkę, jako drugą warstwę kładziemy farsz, i znów ciasto i znów farsz. Tak przygotowaną blaszkę wsadzamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 45-50 minut. Oczywiście wszystko zależne jest od naszego piekarnika, dlatego patyczkiem należy

Smaki Brazylii
Dewolaj 146

dnia miałem dość. 2 piersi kurczaka pół dużej czerwonej cebuli 3 duże pieczarki ser zółty suszona cebula w płatkach suszony czosnek w płatkach sól, pieprz do panierki: mąka 2 jajka bułka tarta Cebulę i pieczarki kroimy drobno i dusimy na patelni. dodajemy też suszony czosnek i cebulę i sól i pieprz. I dusimy przez kilkanaście minut. Piersi  należy przeciąć(...)piersi układamy po kilka łyżek farszu. Ser kroimy w słupki i na farszu układamy kilka takich słupków. I zawijamy dokładnie i ściśle, żeby farsz nie wyleciał ze środka. I panierujemy: obtaczamy w mące, potem w jajku i tak kilka razy na przemian. Na koniec w bułce tartej. Tak żeby solidna warstwa panierki była. Możemy przy panierowaniu jeszcze ugniatać rulon dłońmi

Marder&Marder Manufacture
smaczne pierogi "ruskie z solą wędzoną" żytnio-pszenne... 133

Składniki: mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, mąka żytnia 2000 z Kopytowa 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, śmietana 12% 1 łyżka, sól morska 1/2 łyżeczki, gorąca woda 1 szklanka, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ RUSKI: ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg 25 dag, sól wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cebula podsmażona 8 sztuk, masło(...)smażenia 4 łyżeczki do misy robota wsypać obie mąki, jajko, sól, śmietanę, wlać gorącą wodę i wyrabiać zwarte ciasto - jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypywać po trochu mąki pszennej i żytniej w trakcie wyrabiania - lub dolać ciut gorącej wody jeśli jest zbyt zbite - wszystko zależy od mąki ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, posypać mąką i jeszcze chwilę ręcznie

W Mojej Kuchni Lubię
Paszteciki z pikantnym nadzieniem 197

podsypania Przygotowanie Przygotuj ciasto: z mleka, drożdży i cukru zrób rozczyn (tutaj przepis). Odstaw na 20 minut. Przesianą mąkę wymieszaj z solą, dodaj margarynę i posiekaj. Wlej rozczyn, wbij jajko i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Przygotuj nadzienie: zmiel mięso razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą. Dokładnie wymieszaj, dodając w razie potrzeby 2-3 łyżki bulionu rosołu. Dodaj(...)oprószonej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Pokrój na niewielkie trójkąty. Bliżej podstawy trójkąta ułóż trochę nadzienia, uważając aby nie zabrudzić farszem brzegów i zroluj.  Ułóż na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20- 25 minut lub do zrumienienia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Roladki wieprzowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami 199

każdy przygotowany plaster układamy z brzegu pomidory suszone, pokrojoną mozzarellę i świeże liście bazyli. Zawijam jak krokiety. Czyli zakładamy kawałek mięsa na farsz, następnie boki mięsa i zwijamy całość w rulon. Panierujemy w mące, później w roztrzepanym jajku z mlekiem i bułce tartej.  Smażymy na rumiano na maśle klarownym z każdej ze stron. Upieczone odkładamy do garnka i przykrywamy

Malinowe Pocałunki
I heart you! 146

pory zawsze zamawialiśmy pizzę XXL i szkoda mi było farszu na rzecz grubaśnego ciasta. Ale pizza domowa to co innego. Tutaj wszystko można dopasować do siebie, i środek i brzegi. Dlatego dzisiaj pizza z serowym pysznie wypływającym brzegiem. Jakoś tak wyszło, że wersja trochę śniadaniowa... salami, ser, jajko. Pizza od serca  ciasto na pizzę plasterki salami paski papryki kilka(...)Lekko podwinęłam brzegi, chowając w nie ser. Spód wysmarowałam sosem i posypałam czosnkiem. Na pizzy ułożyłam salami, pieczarki, paprykę. Na koniec posadziłam jajko, tak by się za bardzo nie rozlało po pizzy (najlepiej zrobić małe "gniazdko"w farszu). Całość zapiekłam przez 15-20 min. w 150st

bastalena
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 159

jeśli macie grzyby (suszone), to możecie zastąpić nimi pieczarki. Składniki na farsz: 1 kg pieczarek 1/2 kg kiszonej kapusty 1 cebula sól pieprz oliwa do smażenia na ciasto: 1/2 kg mąki 20 gramów świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka 250 gramów masła 2 jajka kminek do posypania - opcjonalnie jajko do posmarowania z wierzchu Kiszoną kapustę(...)piekarnik do 180 stopni C Po wyrośnięciu odrywamy po kawałku ciasto i wałkujemy w prostokąt Nakładamy z jednej strony łyżkę farszu, a  z drugiej nacinamy prostokąt w paski... ... i zwijamy tworząc ozdobny pasztecik Każdy z pasztecików smarujemy jajkiem lub mlekiem (ja mlekiem) i posypujemy kminkiem lub ziarenkami sezamu (ja kminkiem)   Pieczemy 20 minut, a potem podajemy ciepłe

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
ŚWIATOWIEC 169

Składniki: 1000 g ugotowane ziemniaki ,500 g chudy twaróg, 2-4 cebule ,olej do smażenia ,Sól pieprz ,ciasto francuskie ,1-2jajka ==== =========Sos pieczarkowy:             500 g pieczarki(...)doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy. Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną,. Sos- oczyszczone pieczarki kroimy na pół. Cebulę drobno

w mojej kuchni
Kotlety mielone w andrutach. 157

jest to wykorzystanie andrutów pomiędzy które nakłada się farsz mięsny, obtacza w panierce i smaży. Dość ciekawy efekt można tym sposobem uzyskać. Coś typu smażona ryba ;) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowina, a dokładnie łopatka wieprzowa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz suszona bazylia Ponadto: 2 jajka szklanka bułki(...)normalne kotlety mielone. Duży wafel kroimy na dwie części. Na jednym z nich wykładamy farsz i przykładamy drugą częścią wafla. Wyrównujemy brzegi i kroimy na mniejsze części. Takie jakie chcecie, ja pokroiłam na prostokąty - wyszło mi 12. Prostokąty następnie obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Ja swoje kotlety podałam z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i liśćmi

MamaOskarka
Gęsie nogi faszerowane 164

bułki namoczonej w mleku (może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona)  2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 pęczka pietruszki posiekany 1 jajko sól, dużo pieprzu przygotowanie Nogi wyluzować ( pozbawić kości), pozostawiając kawałek kostki na końcu nogi. Składniki farszu wymieszać, podzielić na dwie części, każdą z nich włożyć w miejsce po kościach. Skórę nóg zeszyć nicią kuchenną.  Piekarnik nagrzać

Stare Gary
Kulebiak chlebowy 158

Nasz kulebiak to połączenie chlebowego ciasta z farszem z kapusty, mięsa i grzybów.     Składniki farszu: -1 kg kapusty kiszonej -0,8 kg łopatki -0,5 kg pieczarek świeżych lub mrożonych -2 cebule -olej -pieprz -przyprawa warzywna     Składniki na ciasto chlebowe: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 szklanki ( 750 ml ) ciepłej wody(...)cebulą, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Formujemy prostokąty, nakładamy farsz i zwijamy. Przekładamy do natłuszczonych blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury  100 st. C i zwiększamy temperaturę do 180 st. C. Pieczemy ok. 45-50 minut

Maminek kulinarny
placuszki z kiszonej kapusty z boczkiem i pieczarkami 181

Mój mąż ubóstwia wiejskie kieszonki (klik) , ja zresztą też je lubię ale niestety do ekspresowych dań to one nie należą. Smażenie naleśników, smażenie farszu, zawijanie, panierowanie i jeszcze raz smażenie...czasem na samą myśl mi się odniechciewa.... Dlatego, kiedy gdzieś w internecie mignął mi przepis na placuszki z kapusty,od razu pomyślałam, żeby zrobić szybszą wersję kieszonek. Pomysł doskonały. Placuszki(...)wrzucić na patelnię. Doprawić wszystko czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu dodać kapustę. Smażyć kilka minut a następnie wystudzić. Mąkę, mleko i jajka wymieszać rózgą na gładką masę. Jeśli będzie zbyt geste dolać mleka. Dodać farsz kapuściany i wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po łyżce ciasta i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krokiety z mięsem mielonym 253

usmażony.  Farsze mogą być dowolne, z grzybami, kapustą, serem,  z mięsem, czy  mieszane.  U nas każda wersja jest dobra.  Tym razem zrobiłam z mięsem, ale nie tradycyjnie z mielonego gotowanego, tylko z surowego.  Miałam tylko mięso mielone, i tak powstały takie krokiety. Polecam, są pyszne :) Krokiety z mięsem mielonym Naleśniki: 2 jajka + pół łyżeczki(...)czosnku olej 2 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie do panierki: bułka tarta i jajka Krokiety z mięsem mielonym Składniki na naleśniki mieszam ze sobą tak, aby nie było grudek, ciasto odstawiam.  Przygotowuję farsz. Obrane cebule kroję w drobną kosteczkę, czosnek też można drobniutko posiekać, ja wolę przecisnąć przez praskę.  Przesmażam na oleju

Takie tam pichcenie

Proponowane wyszukiwania