naszym domu rządzi owsianka i/lub jaglanka serwowana na ciepło i głównie na słodko. Kasza jaglana jest idealna dla małych dzieci ale oczywiście nie tylko. Gotowana na mleku z dodatkiem jabłka, cynamonu, pestek sezamu lub suszonych owoców jest doskonałą propozycją na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. A na słodko zazwyczaj każdemu smakuje. Ostatnio pokusiłam się o wytrawną wersję w formie takiej
Życie zaczyna się w kuchnizawartości bromeliny – enzymu trawiennego, doskonale wspomaga on trawienie oraz usuwanie toksyn z organizmu, a tym samym sprzyja odchudzaniu. Składniki (2 porcje): 300 g jabłko 300 g banan 300 g ananas 300 g truskawki Sposób przygotowania: Wszystkie składniki należy dokładnie umyć. Ananas, jabłko i banan, obrać i pokroić. Truskawki
Wymiar Zdrowiaprzepisie. Mój J. uwielbia pierogi ruskie i do naleśników był sceptycznie nastawiony, ale po pierwszej próbie powiedział że chce je częściej! Polecam Ci także przepisy: – naleśniki z jabłkami – pierogi z mięsem – pierogi z soczewicą – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi z szpinakiem i serem feta – pierogi z dynią i serem pleśniowym – zielone pierogi – leniwe NALEŚNIKI RUSKIE Ilość porcji
nietylkopasta.plOstatnio mam ogromną frajdę z przygotowywania ciast półkruchych, było już w wersji z truskawkami , jabłkami , a teraz przyszła pora na powidła śliwkowe. Ciasto jest rewelacyjne, idealnie słodkie, z delikatną nutą kwaskowatych powideł, natomiast dodatek cynamonu subtelnie podkręca smak. Zdecydowanie polecam! Składniki na Półkruche ciasto z powidłami i bezą: na formę 24x28 cm CIASTO: 500 g pszennej
Rozpustne gotowanieWyjątkowe muffinki, które są jednymi z moich ulubionych . Gruszki i imbir tworzą niezwykłe połączenie smaków, a przypieczony brązowy cukier nadaje niesamowitej chrupkości. Gruszki można wymienić na jabłka, a imbir na cynamon, jednak zdecydowanie polecam pierwszą wersję . Jestem pewna, że się w nich zakochacie i będziecie do nich wracać, bo naprawdę warto ! Muffinki z gruszkami i imbirem 130 g mąki
Przepisy na widelcuProsta, chrupiąca i słodka surówka z kapusty, która sprawdzi się do każdego obiadu. Składniki (6 porcji) -400 g czerwonej kapusty -1 duże jabłko -1/2 cebuli -1 łyżka majonezu -1-2 łyżki jogurtu greckiego -sól, pieprz. Przygotowanie Kapustę poszatkować, umieścić w misce i oprószyć solą by delikatnie zmiękła. Cebulę drobno posiekać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Oba składniki dodać
Zielona Kuchniaktóre są nadpsute lub uszkodzone. W dużej misce lub garnku układamy poszatkowaną czerwoną kapustę warstwami, każdą warstwę przesypując solą, marchewką oraz przyprawami i wszystko dokładnie mieszamy. Moje kiszonki: kiszone jabłka , kiszone rydze , pomidory kiszone w jogurcie , najlepszy przepis na kiszone ogórki Solona kapusta z przyprawami musi odczekać około godziny do dwóch. Co jakiś wszystko mieszamy, aby kapusta puściła
Gotujemy i jemyktóre są nadpsute lub uszkodzone. W dużej misce lub garnku układamy poszatkowaną czerwoną kapustę warstwami, każdą warstwę przesypując solą, marchewką oraz przyprawami i wszystko dokładnie mieszamy. Moje kiszonki: kiszone jabłka , kiszone rydze , pomidory kiszone w jogurcie , najlepszy przepis na kiszone ogórki Solona kapusta z przyprawami musi odczekać około godziny do dwóch. Co jakiś wszystko mieszamy, aby kapusta puściła
Korniszonkischrupania solo. Jest smaczna, zdrowa z mnóstwem witaminy C i bardzo łatwa w wykonaniu. składniki na 4 porcje 500 g kiszonej kapusty 1 duża marchew 1 duże jabłko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru kryształu czarny pieprz sól przepis Opłukaną w zimnej wodzie kapustę odsączamy a następnie drobno szatkujemy po czym umieszczamy w misce. Cebulę(...)drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych otworach i łączymy z pozostałymi składnikami. Surówkę polewamy oliwą, doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z kiszonej kapusty + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaklasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się na kruszonkę owsianą, taką
CiastkozercyJesienna Obfitość – ziemniaki, grzyby, jabłka. Radośnie i smacznie spędziliśmy z kulinarną bracią i fanami dobrego jedzenia, ostatni weekend września. Było to już drugie spotkanie z cyklu Pory roku zorganizowane
Na moim stoleOwoce: jabłka, gruszki, grejpfrut, ananas, kiwi, dzika róża. Warzywa: brukselka, buraki, chrzan, koper włoski, cykoria, dynia, pietruszka, por, smardze, roszponka, rukola, kalarepa, kapusta. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it
Coś bym zjadłazawartości bromeliny – enzymu trawiennego, doskonale wspomaga on trawienie oraz usuwanie toksyn z organizmu, a tym samym sprzyja odchudzaniu. Składniki (2 porcje): 300 g jabłko 300 g banan 300 g ananas 300 g truskawki Sposób przygotowania: Wszystkie składniki należy dokładnie umyć. Ananas, jabłko i banan, obrać i pokroić. Truskawki
Wymiar Zdrowiatradycyjne, domowe ciasto jakie znamy z babcinych zeszytów. Ja uwielbiam wypieki z sezonowymi owocami – sprawdzają się zawsze. Zamiast śliwek można użyć np. moreli, rabarbaru, malin, nektarynek czy jabłek. Ciasto ze śliwkami: 800 g śliwek 1 kostka miękkiego masła (200 g) 2 szklanki mąki tortowej (280-290 g) 1 szklanka cukru pudru 4 duże jajka w temp. pokojowej opcjonalnie
Poezja smakupuszyste. Na "potrzeby bloga" 😂 ciasto posypałam cukrem pudrem, ale osobiście wolę je bez lukru, pudru i innych słodzików. Do ciasta wykorzystałam kilka dojrzałych moreli, ale pysznie smakuje z jabłkami, wisniami, agrestem, porzeczkami czy rabarbarem. Polecam! Składniki: (na tortownicę 25cm) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 całe jajka 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 op. cukru
Walijskie Pichcenie