wiejskim. SKŁADNIKI -0,5 kg mąki pszennej tortowej -25g drożdży świeżych lub jedno opakowanie suszonych -3 jajka -10 dag cukru -1 opakowanie serka wiejskiego -cukier waniliowy -2 jabłka -250ml mleka -olej do smażenia -cukier puder do posypania *można do ciasta dodać 1 łyżkę octu by racuchy nie piły oleju Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz(...)jajka-wszystko ucieramy do połączenia i rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy serek wiejski, starte na tarce o dużych oczkach i odciśnięte z soku jabłka-mieszamy. Następnie dodajemy mąkę-mieszamy i na koniec dodajemy cukier waniliowy oraz szklankę ciepłego mleka-wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto odkładamy na około 10 minut. Na patelnię dajemy nie dużo oleju, podgrzewamy go i nakładamy łyżką placuszki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNajlepsze, najpyszniejsze, najzdrowsze jaglane racuchy z jabłkiem. Można dodać inne owoce ale te jabłkowe są obłędne. Delikatne w smaku, puszyste, idealne. Racuchy według pomysłu Iwony Zasuwy i Smakoterapii. Placki jaglane z jabłkiem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemoże zabraknąć. Chrupiąca z wybijającą się ostrością pora to świetna opcja do klasycznych dań z mięsem. Składniki (4 porcje) -2 spore kawałki pora -2 marchewki -1 kwaśne jabłko -1 łyżka majonezu -1-2 łyżki naturalnego jogurtu -sól, pieprz Przygotowanie Por umyć i drobno pokroić. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość umieścić w misce
Zielona Kuchniarazem mamy węgierki. Jak skończę pisać tego posta, gotuję kolejny. Nie wiem, który w tym tygodniu, czwarty? Składniki: 3 l wody 1 kg śliwek (ja użyłam węgierek) 4 jabłka 2 łyżki cukru Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne, wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy do nich umyte i wypestkowane śliwki i cukier. Gotujemy 20 minut, studzimy
KardamonovyProporcje na foremkę – 23 cm Składniki: – 300 g kaszy jaglanej – 200 g mąki kukurydzianej – jajko – 5 łyżek ksylitolu – 50 g masła – 7 jabłek – łyżka miodu + sok z cytryny + cynamon Sposób przygotowania Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać kilka razy w gorącej wodzie aż woda będzie przezroczysta. Kaszę ugotować z dodatkiem ksylitolu w proporcji(...)wody do kaszy przez ok. 17-20 min. Ostudzoną kaszę dobrze zblendować i zagnieść ciasto z mąką, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym masłem i jajkiem. Jabłka zetrzeć na tartce, zostawić a później odsączyć z soku. Dodać cynamon, miód i sok z cytryny. Ciasto podzielić na 2 części. Foremkę wypełnić jedną częścią ciasta, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku przez
Mrs. Endorfinapokruszone, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki roztrzepane widelcem, mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąką tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, aromat migdałowy 2 krople dodatki: śliwki, jabłka z kompotu ok. 1 kg, kisiel truskawkowy 2 opakowania kruszonka: mąka krupczatka 200 gram, margaryna miękka 15 dag, cukier 100 gram Ugotowane w kompocie jabłka ze śliwkami odsączyć z soku
W Mojej Kuchni Lubięzjeść. Jajecznica z jego dodatkiem to poezja smaku. Polecam i wam. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane. Co nam trzeba? 1kg słoniny, bez skóry 4 duże cebule 3 duże jabłka (nie za miękkie) 150-200 g boczku wędzonego lub podgardla 1 łyżka soli, łyżeczka pieprzu czarnego Robimy! Słoninę mielimy lub kroimy w drobną kostkę. W garnku lub szerokiej patelni rozpuszczamy(...)zacznie nam się złocić Trwa to około pół godzinki W tym czasie kroimy drobno cebulę, jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, tak samo boczek. Gdy słonina będzie już lekko złotawa dodaje cebulę i boczek i przesmażam dalej, przyprawiam całość solą i pieprzem. Przez kolejne pół h przesmażamy raz po raz mieszając, by ładnie się rumieniły skwarki z różnych stron
Latosiowydombakaliami.👌 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza jednego kawałka: ok.270 kcal B 7 g W 49 g T 6 g Składniki:(keksówka 26 cm) ▸360 g mąki orkiszowej ▸3 jabłka ▸1 marchewka ▸100 g orzechów (u mnie nerkowce) ▸100 g moreli suszonych ▸100 g śliwek suszonych ▸50 g żurawiny suszonej ▸50 g rodzynek suszonych ▸1 łyżka miodu ▸2 łyżki przyprawy(...)łyżeczki sody ▸pół szklanki wody przegotowanej Przygotowanie: 1. Wszystkie bakalie (osobno) zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min i odcedzamy na sitko, a następnie siekamy drobno. Orzechy również siekamy. Jabłka i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy miód, sok z cytryny i odstawiamy na 30 min. 2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia
zdrowo i aktywniewiele sposób. Na słodko czy na słono, na zimno czy na gorąco, dietetyczne lub kaloryczne itp. Będąc małą mama zawsze robiła mi naleśniki na słodko na ciepło z jabłkiem i śmietaną. Od tej pory pokochałam te danie, że stało się ono częścią mojej codziennej diety. Nie przesadzam z kaloryką w postaci litra bitej śmietany na nich, a skupiam się(...)farszu. Najczęściej są to właśnie jabłka z cynamonem starte na tarce, tak jak robiła mi zawsze mama. W sezonie letnim staram się dawać świeże sezonowe owoce i dziś padło na truskawki. Jako osoba trenująca i pilnująca wartości białka w diecie, nie mogłam zapomnieć o jego uzupełnieniu w deserze. Wystarczyło dodać twaróg i pełnowartościowy posiłek, który cieszy oczy i żołądek gotowy
zdrowo i aktywnieSkładniki: 0,5 kg karczku wieprzowego 3 torebki czarnej herbaty szklanka wytrawnego wina 0,5 litra bulionu warzywnego, musi być gorący 1 cebula albo 2 małe 2 jabłka, koniecznie słodkie gałka muszkatołowa czosnek, kilka ząbków 3 łyżki oleju papryka słodka sól i pieprz Gotujemy rosół, wrzucamy do niego torebki z herbatą i zaparzamy około 10 minut. Teraz kroimy czosnek(...)Karczek smażymy z obu stron. Gdy mięso się usmaży, przez 1,5 godziny dusimy je w herbacie. Czasem podlewając naparem by karczek się nie przypalił. Następnie obieramy cebulę i jabłka. Wrzucamy je do naszego herbacianego sosu i dolewamy szklankę wina. Dusimy jeszcze z 10 minut. Gotowe. Teraz karczek kroimy w plastry i polewamy naszym sosem
Gotujemy i jemypieczenia szczypta soli 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki cukru pudru 155 g masła 3 łyżki miodu 2 jajka 170 ml mleka 3 jabłka, obrane i pokrojone w małe kawałki 1 łyżeczka mielonego cynamonu, dodatkowo 2 łyżki cukru pudru, dodatkowo Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)ciągle mieszając, aż masa stanie się gładka. Przestudzić. W inny naczyniu rozbić jaja z mlekiem. W zagłębienie w mące z dodatkami wlać jednocześnie masę maślaną i jajeczną, dodać kawałki jabłek. Szybko wymieszać drewnianą łyżką, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać za długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate. Łyżką wkładać ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości
Gotujemy i jemyciasto ma być dla dzieci najlepsza będzie czekolada mleczna, dla dorosłych polecam dodatek odrobiny goryczy, czyli czekolady 70%. Składniki na ciasto marchewkowe 3 średnie marchewki starte na drobnej tarce ½ jabłka startego na grubej tarce 2 jajka 10 dag drobnego cukru 20 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju roślinnego 1 tabliczka czekolady - dla dzieci(...)mikserem do białości. Dodać cukier i cukier waniliowy - dalej ubijać do uzyskania gęstej, kremowej masy. Nie przerywając ubijania cienką strużką wlewać olej. Do masy z jajek dodać marchewkę i jabłko. Wszystko delikatni wymieszać łyżką. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, solą i przyprawami. Delikatnie połączyć mąkę z masa jajeczną. Na końcu dodać pokrojoną czekoladę. Ciasto wlać do formy i wstawić
Gotujemy i jemyDomowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone. Uwaga! Na ocet można wykorzystać nawet obierzyny i ogryzki! Dlatego jeśli zostaną Wam skórki z obierania jabłek na przykład na szarlotkę z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania octu jabłkowego. Ja właśnie tak zrobiłam
Gotujemy i jemy