takiej pozytywnej. Ja dzieci nie mam, ale polecam ten przepis na wspólne gotowanie z waszymi pociechami. Przepis jest banalnie prosty, a ciastka wyglądają zjawiskowo :) Składniki: ciasto francuskie jabłko cynamon cukier trzcinowy żółtko Przygotowanie: z ciasta wycinamy 10 takich samych liści (najlepiej odrysować liścia na kartonie jako szablon). Jabłko obieramy i ścieramy na tarce
Niezły Młyneksparzonej pomarańczy szczypta kardamonu 1/4 łyżeczki kurkumy propozycje dodatków do podania: jogurt naturalny + prawdziwe kakao + odrobina słodzidła prażone pestki dyni orzechy i rodzynki, wiórki kokosowe świeże owoce, np. jabłka, pomarańcza, gruszki, śliwki itp. konfitury owocowe posiekana czekolada deserowa Czas przygotowania 15 minut Liczba porcji 8-10 placuszków (2 porcje) Wartości odżywcze w jednej porcji (bez dodatków): Kalorie: 234 Białko
Analiza SmakuAMBITION GRACE składniki barszcz: 2,5 litra bulionu warzywnego 70 dkg buraków 1 jabłko 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 125 ml barszcz koncentrat sól, pieprz, cukier do smaku 1 łyżeczka majeranku pierożki pieczone ciasto: 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko 200 ml mleka 2 dkg drożdży farsz(...)buraki są mniejsze. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 30 minut. Po upieczeniu buraki obieram. Bulion warzywny przelewam do garnka, dodaję upieczone buraki, ziele, liść laurowy, czosnek, jabłko pokrojone, cebulę i gotuje na wolnym ogniu 30 minut. Na końcu wlewam koncentrat barszczu, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Już nie gotuję żeby nie stracił koloru. Najlepiej przygotować wcześniej barszcz, nabierze
wesoła kuchniasmaczniejszych kapust kiszonych ever. Dziś zrobiłam z niej klasyczną surówkę. Jest tak smaczna, że chyba nie doczeka obiadu. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 szalotka 1 duża marchewka 1 jabłko pół łyżeczki cukru sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy) Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy(...)obraną marchewkę i obrane jabłko, szalotkę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy
Kardamonovyakupione przez nas owoce czy to cytrusy, czy rodzime jabłka lub gruszki, zanim trafią na nasze stoły, są dotykane przez wiele osób, a niekiedy zwłaszcza cytrusy są opryskiwane różnego rodzaju pestycydami, konserwantami. Jest kilka prostych sposobów, aby pozbyć się z nich bakterii i pestycydów
Przepisy i porady kulinarnekońcu dostałam przepis na najlepszą obiadową surówkę od mojej mamy. Jest bardzo prosta a jaka pyszna! SKŁADNIKI: 500g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko łyżeczka cukru sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (lub więcej, jeśli lubisz) WYKONANIE: 1. Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć nadmiar soku, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski; 2. Jabłko i marchewkę pokroić
Prosty przepis nasobą składników, które zwykle kładziemy na imprezowym stole w oddzielnych pojemnikach Polecam! Z zimnych przekąsek polecam również efektownie wyglądające kwiatki warzywne albo roladki z tortilli , sówki z wafli ryżowych , jabłka z masłem orzechowym . Składniki: świeży długi ogórek zielony (najlepiej Bio) domowa pasta roślinna np. humus klasyczny lub pasta z buraczków oliwki czarne i zielone (mogą być też winogrona
Lamarida.plefekt – ser, mąka i masło. Ciasto wychodzi jakby francuskie, lekko kruchawe. Ładnie się rozwarstwia. W mojej kuchni debiutowało lata temu w postaci zginanych na pół ciasteczek z kawałkiem jabłka w środku. Ciasto jest bardzo wdzięczne w przygotowaniu. Nie lepi się, łatwo się formuje. Nie ma prawa nie wyjść. Doskonałe z każdym nadzieniem i na słodko i wytrwanie, owocowym
Mieszam w Garnkuczasu przyjazdu piję soki codziennie! Moje ulubione to: KLASYK – ŚWIEŻY SOK POMARAŃCZOWY Skarbnica witaminy C, bogactwo folianów i polifenoli, źródło potasu oraz odrobina błonnika. ZIELONY SOK Z JABŁEK, SZPINAKU I SOKU Z CYTRYNY Zdecydowanie bardziej gęsty, przez co jest świetnym pomysłem na drugie śniadanie albo podwieczorek! Skarbnica żelaza i potasu, źródło flawonoidów i witaminy C. Pozostałe funkcje również
Ostra na SłodkoSkładniki : 4 gotowane jajka puszka sałatki meksykańskiej Dawtona ( 400 g ) 1 cebula 2 ogórki kiszone 1 jabłko 3 małe gotowane ziemniaki sól, pieprz majonez, ewentualnie musztarda Przygotowanie: Ugotowane jajka i ziemniaki pokroić w kostkę Ogórki i obrane jabłko i cebulę również pokroić w kostkę Gotową sałatkę odcedzić, przelać wodą i odsączyć Składniki zmieszać, doprawić solą, pieprzem i majonezem Jeśli lubimy
Proste Potrawywłaśnie z niego przygotowałam dzisiejszą surówkę. Seler jest warzywem lekko pikantnym i uważam, że słodka żurawina doskonale do niego pasuje. Składniki: 1 średni seler (około 400 g) 1 jabłko kawałek pora (biała część) 3-4 łyżki suszonej żurawiny sok z 1/2 cytryny 3 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Przełożyć(...)sitko, sparzyć wrzątkiem. 2. Selera obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miseczki. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, przełożyć do selera. Skropić sokiem z cytryny. 3. Do miseczki dodać pora, żurawinę, śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut do lodówki
Danka PichciJesienne wypieki kojarzą mi się tylko zapachem cynamonu, pieczonej dyni, korzenny przyprawy oraz ze smakiem polskich jabłek. Te wszystkie ulubione smaki postanowiłam połączyć piekąc dziś szybkie, aromatyczne babeczki. Słodko pachnące cynamonem, wręcz idealnie komponują się z kubkiem rozgrzewającej herbaty w chłodny, listopadowy wieczór. Są lekko słodkie, z dodatkiem ulubionych owoców. Jak dla mnie
Wymiar Zdrowiaimbiru i kurkumy dla podniesienia naszej odporności. Wtedy jesień nie będzie nam straszna Polecam! Składniki: 2 garście świeżego jarmużu (lub szpinaku, może być mrożony) 1 duża pomarańcza 1 duże jabłko sok z połowy cytryny korzeń imbiru o długości około 3-4 cm 1/4 łyżeczki kurkumy pieprz czarny mielony zimna woda lub kostki lodu (latem ) – według uznania Wykonanie: Obraną pomarańczę(...)wrzucamy do blendera, dodajemy umyty jarmuż, obrane jabłko i imbir, sok z cytryny, kurkumę i pieprz. Całość miksujemy dolewając wodę i uzyskując preferowaną konsystencję. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku
Lamarida.plKisiel jabłkowy to najprostszy deser, przygotujesz go w kilka minut. Niskokaloryczny, dietetyczny, zjedzony jeszcze ciepły działa rozgrzewająco. Możesz go przygotować na kompocie, na soku, z kawałkami jabłek lub w wersji dla osesków na musie jabłkowym. W każdej wersji posmakuje nie tylko dzieciom
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kwas foliowy i wit z grupy B. W błonie oddzielającej części pomarańczy znajdują się składniki stanowiące o wartości odżywczej owoców - pektyna ( rodzaj rozpuszczalnego błonnika występującego zwłaszcza w jabłkach, cytrynach i czerwonych porzeczkach), wysoki poziom pektyny może obniżyć poziom cholesterolu we krwi. w błonie oddzielającej od siebie poszczególne części pomarańczy występują także bioflawonoidy - które mają właściwości przeciwutleniaczy. Najlepiej jest
ciasta i desery czyli na słodko