jabłka - 25490 przepisów (strona:928/1700)

Placuszki owsiano-bananowe. Proste śniadanie. 143

przełomie lata i jesieni gościły u nas codziennie i chociaż dzisiaj na zdjęciach jeszcze z owocami lata to otwierają na blogu sezon na ciepłe śniadania i moje ukochane jabłka z cynamonem, które już niebawem tutaj się pojawią. Na osłodę jesiennych poranków polecam również pieczone jabłka z płatkami owsianymi . Składniki (ok. 9 placuszków): ok. 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka

Fitsweet.me
Konfitura z pigwowców – kuchnia podkarpacka 138

naszym kraju, czasem mylnie bywają nazywane pigwami. Pigwowce to krzewy, których kwiaty mają różne barwy – czerwone, pomarańczowe, żółte lub różowe. Ich owoce mają gładką skórkę i kształt przypominający niewielkie jabłka lub gruszki. W zależności od odmiany pigwowce pachną różą, cytryną lub jabłkiem. Owoce pigwowca bogate są w witaminę C, B1, B2 i PP. Zawierają wiele antyoksydantów. Ze względu na kwaśny

Trzeci talerz
MUFFINKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM 155

MUFFINKI MARCHEWKOWE . Wyszły równie delikatne i pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI NA OK 16 SZTUK. 3 jajka 3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki oleju 2 szklanki startych na dużej tarce jabłek 1,5 szklanki mąki po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu WYKONANIE: Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C ustawienie góra dół. Jajka, cukier, olej(...)jabłka mieszamy ze sobą, najlepiej użyć rózgi do jajek. Sypkie składniki przesiewamy, łączymy z ciastem i mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut do suchego patyczka. Smacznego :) MAŁA RADA: Do ciasta możemy również dodać pokrojone orzechy lub inne ulubione bakalie

Pani na deser
Szarlotka z połówkami jabłek 164

będzie niższe, ale równie efektowne:   2 małe jajka 150g kwaśnej śmietany 4 łyżki drobnego cukru 250g masła Ok 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 jabłek (u mnie reneta) Cynamon Cukier waniliowy duży 2-3 łyżki kaszy manny Lukier: 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy, a następnie(...)chłodzimy ok 30 minut w zamrażarce. Pierwszą część wałkujemy na wielkość blaszki- im cieniej tym lepiej. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. Jabłka obieramy, kroimy na pół i wydrążamy delikatnie środki. Układamy obok siebie, płaską stroną do dołu. Posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym   cynamonem i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika

Kuchnia w czekoladzie
Hity Niedzielnego Kucharza: Grzeszne i bezgrzeszne śniadania 177

prosty przepis na pyszne ciastka, idealne na lekko grzeszne, niedzielne śniadanie lub na deser. Zrobi je każdy niedzielny kucharz. Czytaj dalej TYLKO DLA DOROSŁYCH: KASZA MANNA Z NASIONAMI CHIA, JABŁKAMI I ORZECHAMI Wyrosły na niej całe pokolenia, ale teraz jest passe, bo w modzie jest kasza jaglana z jagodami goi. My lubimy czasem zrobić powrót do przeszłości (w ulepszonej wersji(...)Kasza manna z nasionami chia, jabłkami i orzechami w miodzie – to cudowny pomysł na śniadanie (tylko dla dorosłych ;-)) Czytaj dalej Artykuł Hity Niedzielnego Kucharza: Grzeszne i bezgrzeszne śniadania pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Naleśniki z jabłkami 183

Pachnące prażonymi owocami i masłem.. Super naleśniki z jabłkami . Przepis prosty i wart zapamiętania. Zawijane jak krokiety i obtoczone w cukrze z cynamonem. Polecam je zarówno na śniadanie, jak i na obiad.  Miłośnikom naleśników i placków polecam oczywiście mój przepis podstawowy na naleśniki oraz najlepsze pod słońcem racuchy z jabłkami bez drożdży

AniaGotuje.pl
,, Mini deser z musem gruszkowym’’ 182

gruszkowym. Do przygotowania deserku wykorzystałam produkty Jamar, Stovit, Helio oraz ePrezenty Składniki: 10 g orzechów włoskich Helio 50 g ciasteczek owsianych musu gruszkowego z około 4 gruszek 1 lyżka jabłek prażonych z brzoskwiniami Stovit 1 łyżka musu jabłkowego Jamar 2 łyżki sezamu białego Helio 1 łyżeczka oleju kokosowego TARGROCH   Przygotowanie: Ciasteczka owsiane i orzechy blendujemy razem. Przygotowany mus gruszkowy(...)mieszamy z jabłkami prażonymi i musem jabłkowym. Sezam prażymy przez około 3 minuty na oleju kokosowym. Na dnie specjalnych pojemniczków rozkładamy po dwie łyżki ciasteczek, następnie wykładamy po dwie łyżki musu gruszkowego. Czynność tą powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzch posypujemy sezamem. Deser najlepszy jest w dzień przygotowania

Podróż w kulinaria
Placuszki owsiano-bananowe. Proste śniadanie. 135

przełomie lata i jesieni gościły u nas codziennie i chociaż dzisiaj na zdjęciach jeszcze z owocami lata to otwierają na blogu sezon na ciepłe śniadania i moje ukochane jabłka z cynamonem, które już niebawem tutaj się pojawią. Na osłodę jesiennych poranków polecam również pieczone jabłka z płatkami owsianymi . Składniki (ok. 9 placuszków): ok. 3/4 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mleka

Fitsweet.me
ciasto babie lato 213

dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) Pieczemy przez ok. 15-20 min. w 170 st. C. składniki na masę jabłkową: 1500 g jabłek, obranych 1 galaretka pomarańczowa 1 łyżka masła 1 łyżka żelatyny wykonanie: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na dużą patelnię, dodajemy masło. Mieszamy i podsmażamy. Gdy będą gorące

Domowy Smak Jedzenia
Restaurant Week - Powidok - Restauracja autorska 142

robiły niesamowite wrażenie - aromat jaki rozsiewały był po prostu boski, więc jeśli nie jadacie mięsa, to i bezmięsne propozycje popieszczą Wasze kubki smakowe. Zacznijmy od przystawki: 👉 Makrela / zielony groszek / jabłko / wędzona maślanka / szczypiorek / wasabi Pięknie podana, aromatyczna i delikatna przystawka. Makrela króluje obecnie w jesiennym menu wielu restauracji, co bardzo mnie cieszy, bo jestem fanką tej ryby. Dodatek delikatnego słodkiego(...)groszku podkręcony wasabi fantastycznie równoważy lekko tłustą rybę, a jabłko lekko przełamuje wszystko kwaskowatym smakiem. Naprawdę udane połączenie. Danie główne: 👉 Polik wieprzowy / demi glace / barszcz grzybowy / boczniak / szpinak / ziemniak / gorczyca / cebula To jest prawdziwy majstersztyk! Dobrze przyrządzone policzki wieprzowe to nie lada rarytas, ale w towarzystwie tak aromatycznego demi glace podkręconego anyżem i cynamonem po prostu rozwala system! Wspaniała tekstura

Cooking Monster
Restaurant Week: Destynacja Woławina 129

powodu wybrałem jako zdjęcie główne tej wizyty; była ona najlepszym elementem degustacji! Delikatna terrina z grzybów o maślanej konsystencji, którą szef kuchni przybrał w leśne runo, smakowała wybornie. Konfitowane jabłka z żubrówką, szczaw zajęczy, czy chrzan niedźwiedzi dopieszczały aromat kapeluszników. Jedyne, czego można żałować, to fakt, że terriny dostajemy tylko plasterek. ;) Terrina z grzybów leśnych / pistacje / konfitowane jabłka z żubrówką

Food Square
Żołądki indycze z musem jabłkowym, boczniakami i imbirem 120

ziela angielskiego 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 średnie cebule 200 g boczniaków 1 łyżka płynnego miodu 1 ząbek czosnku 4 łyżki sosu sojowego jasnego sól pieprz 2 twarde kwaśne jabłka 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku 1 płaska łyżeczka imbiru 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego gałka muszkatołowa Przygotowanie Żołądki oczyściłem, przekroiłem na ćwiartki, zalałem bulionem na 30 minut, a potem gotowałem(...)paski boczniaki, miód i posiekany czosnek. Doprawiłem sosem sojowym i pieprzem. Podgotowane żołądki pokroiłem na małe kawałki, dodałem do cebuli, smażyłem ok. 3 minuty. Zalałem bulionem z gotowania, dodałem jabłka starte na mus, lubczyk i starty imbir. Dusiłem jeszcze 30 min. 5 minut przed końcem dodałem koncentrat, doprawiłem odrobina gałki, świeżo mielonym pieprzem i solą. Podałem z kaszą gryczaną, ogórkiem

R'n'G Kitchen
Zakupy dietetyka – oceniamy produkty #1 207

możemy doprowadzić do przykrych problemów zdrowotnych, dlatego dla równowagi warto równolegle włączać do diety źródła kwasów omega-3 (tłuste ryby morskie, siemię lniane, nasiona chia). 6. Napój chia Solevita jabłko, ananas, guava, cytryna 2,99zł/200 ml, Lidl Niestety zapomniałam spisać pełny skład tego wariantu smakowego przed wyrzuceniem butelki, ale wiem że w kombinacji jabłko/pomarańcza/mango/passiflora mamy

Powiedz dietom nie
Śledzie z porem w śmietanie 180

Składniki: 5 filetów śledziowych 1 szklanka pokrojonego w paski pora (zielona część) 1 małe jabłko 3 jajka 2 łyżki majonezu 5 łyżek śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz biały Sposób wykonania: Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy je przez godzinę. Pora posypujemy solą, mieszamy i również odstawiamy na godzinę aby puścił sok. Jajka gotujemy na twardo(...)Filety kroimy w paski, z pora odciskamy sok a jajka i obrane jabłko kroimy w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny.  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, polewamy sosem śmietanowym i doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie odstawiamy do lodówki na kilka godzin do lodówki aby składniki przeszły swoimi smakami

Qchnia po prostu
Ciasto marchewkowe wg Ani Starmach 209

jest tak pyszny że nie trzeba nic więcej zmieniać ;) Składniki: 250 g mąki 300 g tartej marchwi 350 g brązowego cukru 300 ml oleju rzepakowego 4 jajka 1 obrane jabłko starte na tarce 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli(...)cynamonem. W drugiej misce mieszamy olej, brązowy cukier i cukier waniliowy, jajka.  Mieszamy rózgą lub mikserem na wolnych obrotach. Jabłko i marchew obieramy i dodajemy do miski z mokrymi składnikami, mieszamy. A teraz mieszamy zawartości obu misek. Tortownicę 23 cm smarujemy olejem, wylewamy ciasto. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach

Życie zaczyna się w kuchni