ubiegłym roku był dżem z dyni i jabłek, a w tym roku dynia solo :) Niestety wysiadła mi waga kuchenna, padła bateria, więc składniki podaję "na oko". Użyłam również cukru żelującego, bo trochę mi go zostało i chciałam go wykorzystać, ponieważ nie planuję robić więcej dżemów. Składniki: 1 kg dyni obranej ok 300-400 g cukru żelującego sok z połowy
Kuchnia domowa AniLubimy kapustę do obiadu w różnych postaciach. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (ok 1,5 kg) 1 duża cebula 1 szklanka soku z jabłek 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego sól, pieprz 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę. 2. Cebulę szklimy na oleju w rondelku, następnie dodajemy kapustę
Kuchnia domowa Aniszklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 kostka margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka aromat śmietankowy + dowolne owoce (u mnie jabłka) Galaretka: 2 galaretki wiśniowe 750 ml wody Krem: 2 budynie śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Wierzch: tarta czekolada lub polewa - wedle uznania Sposób
Kuchnia domowa AniPyszna i ekspresowa surówka do obiadu! Kiedyś robiłam troszkę podobną ( KLIK ). Składniki: 2 pory (białe części) 2 marchewki 1 jabłko 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Pory kroimy w półplasterki. Delikatnie solimy i odstawiamy. 2. Obraną marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Pora odciskamy z nadmiaru
Kuchnia domowa Aninastępujące składniki: 250 ml oleju 250 g mąki 3 jajka pół opakowania proszku do pieczenia pół łyżeczki soli cukier waniliowy troszkę cynamonu rodzynki kawałek startej gorzkiej czekolady 2 starte jabłka Wszystko zmiksować, przełożyć do keksówki i piec w 180 st. C przez 45-60 minut - do suchego patyczka. Jeśli ktoś nie ma takiego zakwasu, można go zrobić w następujący
Kuchnia domowa Anigustu. Z chęcią powtórzyłabym ją w Święta! Składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (po odsączeniu z zalewy 400-500g) 1 puszka kukurydzy 3 jajka 4-5 ogórków kiszonych 1 jabłko 1 cebula biała lub czerwona 1/2 pęczka koperku majonez musztarda pieprz i sól Sposób wykonania: 1. Pieczarki kroimy w plasterki. 2. Ugotowane jajka, jabłko, ogórki kiszone kroimy w kostkę
Kuchnia domowa Anichoć już podobną kiedyś robiłam (KLIK). Polecam :) Składniki: 500 g świeżych białych pieczarek 1 puszka kukurydzy 5 jajek 4-5 ogórków korniszonych (lub kiszonych) 1 por pęczek szczypiorku 1 jabłko 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. 2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, rzucić na osolony wrzątek i gotować(...)minut.Odcedzić, przelać zimną wodą i odcisnąć z nadmiaru wody. 3. Jabłko obrać, pokroić w kosteczkę. 4. Pora pokroić drobno, sparzyć wrzątkiem, ostudzić i odcisnąć z nadmiaru wody. 5. Jajka i ogórki pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć. 6. Wszystkie składniki połączyć. Dodać siekany szczypiorek. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne fantazje Marioli
Kuchnia domowa AniSałatka makaronowa z warzywami i wędliną Sałatka pieczarkowa Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynką Sałatka ryżowa z kurczakiem Sałatka szynkowa siostry Anastazji Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka śledziowa z jabłkiem Sałatka śledziowa z pieczarkami Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka świąteczna I Sałatka świąteczna II Sałatka warstwowa z kalafiorem Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka wielowarzywna z kapustą pekińską Sałatka(...)makaronem i szynką Sałatka z mozzarellą Sałatka z pieczarkami Sałatka z pieczarkami i kiszonym ogórkiem Sałatka z pomidorów Sałatka z pomidorów i ogórków Sałatka z selera naciowego z jabłkiem Sałatka z serkiem wiejskim i marynowaną fasolką Sałatka z serkiem wiejskim i rukolą Sałatka z serkiem wiejskim i warzywami Sałatka z szynką Sałatka z szynką i ananasem NAJ Sałatka
Kuchnia domowa AniSkładniki: 4-5 garści plasterków suszonych jabłek, 2 garście plasterków suszonych gruszek, 1 garść suszonych śliwek, 1 garść suszonych moreli, 1/2 pomarańczy, kilka goździków, 1 laska cynamonu. Przygotowanie: Suszone owoce przepłukałam zimną wodą. Następnie zalałam je wodą i odstawiłam na całą noc. Na następny dzień dolałam wody, bo owoce troszkę jej wchłonęły:) Około 2 litrów wody dodałam
Aga w kuchniJego przygotowanie zajmuje kilka chwil,a bez niego w moim domu nie będzie Wigilii :) Składniki: po 10 dag suszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki miodu Wykonanie: Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut
Z Majeczką w kuchniDługo pieczona jest mięciutka a słodkie cytrusy i przyprawy dodają jej mnóstwo aromatu i smaku. Polecam serdecznie bo jest cudowna i niezwykła ! Zobacz też przepis na Kaczkę faszerowaną z jabłkami i grzybami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzałyżeczka przyprawy korzennej do piernika szczypta soli 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki miodu 1 jajko 100 g posiekanej mlecznej czekolady 1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach) Do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej) lukier plastyczny czarny i biały (oczy) czerwone cukierki M&Ms (noski) precelki (poroże) Przygotowanie(...)przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i starte jabłko. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu dekorujemy muffinki
Smakowity Blog Kulinarnypierniczki . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-13 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczków, wsadziłam je do szczelnego pojemnika do którego wsadziłam też skórki od jabłka,dzięki czemu pierniczki były miękkie w ciągu dwóch dni! Dziękuję Paulinie za ten genialny przepis! Wy macie jeszcze czas,żeby ten przepis wypróbować, więc polecam ! Miłego
Chocolate Stop Temptingprzepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne :) Składniki: 300 g mąki tortowej 1 żółtko szczypta soli 65 g cukru pudru 1 łyżeczka drożdży instant 165 g masła
Świat Ciasta