sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka na słodko z cynamnem pasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłek zupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym pieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą koktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananem
Kulinarne przygody Gatitymalutki rożek i dekorujemy pierniczki. Kolor otrzymacie dodając odrobinę barwnika spożywczego. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli nie zmiękną nam na czas, polecam dodać do pojemnika skórkę z jabłka. The post Pierniczki appeared first on Made
Made By Mom And Sonkondycji i wielkości ziemniaków - trzeba sprawdzać widelcem, czy sa już miękkie w środku. Prawda, że zrobiło się prawie samo? ;) U mnie jako dodatki wystąpiły: kompot z jabłek od babci, szpinak ze śmietaną i czosnkiem, mizeria, pomidor. Prosty, domowy obiad, mało pracy a ile obżarstwa
Z butelką mleczka w tleskładniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku
Z butelką mleczka w tlerozcierać łyżką. Gdyby lukier był za rzadki dodać więcej cukru pudru. Gotowym lukrować pierniczki. Ja swoje pierniczki lukruję gdy zmiękną :) Aby pierniczki szybciej zmiękły należy do puszki włóż kawałek jabłka. Za trzy dni będą gotowe
Delicious Titbitssię starzeję). Całą wycieczkę opiszę Wam niebawem, bo była naprawdę cudowna - Kopenhaga jest już w świątecznym nastroju, błyszczy się i miga milionami kolorowych świateł, na jarmarku można kupić jabłka i migdały w karmelu, a Tivoli zamieniło się w miejsce jeszcze bardziej magiczne niż na co dzień. Wrażeń było co nie miara! Teraz przed nami ostatni spacer ulicami duńskiej stolicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚledzik nie musi być wcale nudny a może być pyszny. Tak podany napewno zachwyci każdego miłośnika ryb a szczególnie śledzi Składniki: 1/2 kg sledzi puszka groszku zielonego 1 jabłko 1 cebula 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki śmietany zalewa:2 ziarna pieprzu, 2 ziela, 1 listek, 1,5 łyżki octu,1/2 szklankI wody Wykonanie: Składniki zalewy mieszamy,zagotowujemy , dodajemy(...)pokrojona w talarki cebulę, wkładamy sledzie na noc. Wyjmujemy. Do sledzi dodajemy goszek, starte jabłko, cebulę z zalewy. Dodajemy wymieszany majonez ze smietaną. mieszamy ze sledziami
Z Majeczką w kuchniSezon na szarlotkę u mnie trwa i nie zamierza się skończyć. Po kilku ostatnich szarlotkach przyszła mi ochota na odmianę, czyli ciasto z kawałkami jabłek, a nie ich miksem. Robiłam kiedyś jabłecznik tego typu, nazywał się, nie wiedzieć czemu, Placek Gaździny . Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowymożne przerażać jej zwijanie. Jednak gdy spróbujemy i ją wykonamy na pewno rolada częściej zagości na naszych stołach. Na blogu można znaleźć przepis na biszkoptową roladę z jabłkami i roladę waflową z bananem a teraz dołączy do nich rolada z nadzieniem galaretkowo - śmietanowym. W mojej wersji ciasta do nadzienia użyłam bitej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniatheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: ½ białej części pora 1 mała marchewka 1 małe jabłko 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr Warzywa umyć i obrać ze skóry. Pora przekroić na pół i pokroić na cienkie pół talarki. Marchewkę zetrzeć(...)tartce na małych oczkach, jabłko zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać. W osobnym kubeczku połączyć śmietanę z sosem. Dodać do warzyw. Dokładnie wymieszać. SMACZNEGO Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority
kulinarnyswiatdomiwysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę. Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę i dół). Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru
upichcictemperaturze 180 stopni. Wskazówki: Masło orzechowe można zastąpić masą krówkową bądź kajmakową z puszki, ale jeśli chcemy by ciasteczka były mniej kaloryczne możemy wykorzystać mus jabłkowy. Mus jabłkowy: jabłka kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z odrobiną wody i cukru. To wszystko zagotowujemy chwilę i mus gotowy. Z powyższej ilości składników powstanie ok 40 sztuk, zależy od wielkości uformowanych
upichcicchłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1 cm., wykrawać trójkąty i zawijać w rogaliki. Do środka można nałożyć owoce (na przykład cząstki jabłka, gruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Dekorujemy według uznania. Ja przygotowałam mój ulubiony i najprostszy na świecie lukier
Codzienna kuchnia niecodziennakawowego budyniu, kwaskowatych owoców i kruchego ciasta...mniammm.... Składniki: kruche ciasto - możecie zerknąć do >tego przepisu< dowolne owoce - ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie, 2 - 3 łyżki brązowego cukru (w zależności jak kwaśne są owoce), 2 łyżki masła , sok wyciśnięty z połowy cytryny , pół litra mleka(...)łyżki mąki pszennej , 2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej , 4 czubate łyżki cukru waniliowego , 1 lekko czubata łyżka rozpuszczalnej kawy . Owoce umyć. Gruszkę i jabłko obrać i usunąć gniazda nasienne. Brzoskwinie obrać ze skóry i wyjąć pestkę. Śliwki wypestkować. Wszystkie owoce pokroić w jednakowe kawałki. Ja każdą śliwkę przekroiłam na 4 części i resztę owoców pokroiłam
Codzienna kuchnia niecodziennazwyczajów były tzw. słodkie talerze. Mama zdobywała w jakiś magiczny sposób (bo to były lata kryzysu) wymyślne słodycze i układała je na paterach razem z cytrusami, orzechami i jabłkami. Takie patery ustawiała w kilku miejscach i każdy mógł w każdej chwili sięgnąć po to, na co miał ochotę. Choinkę zawsze ubieraliśmy w samą wigilię. I zawsze była prawdziwa
Codzienna kuchnia niecodzienna