wcześniej wspomniałam przed Świętami na blogu będzie śledziowo…;) Pojawiły się już śledzie z buraczkami i jabłkami . W zeszłym roku na blogu przedstawiłam przepisy na Tradycyjne śledzie w occie , Korzenne śledzie w oleju , Śledzie w śmietanie , Sałatkę śledziową po sułtańsku oraz Tradycyjną sałatkę ze śledzi . Dzisiejsze śledzie z rodzynkami i cebulą polane są mieszanką jogurtu i majonezu z dodatkiem
UgotujmyTo.plSkładniki: 250 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 2 jaja 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (rabarbar – około 300 g , wiśnie, jabłka lub inne) 1. Margarynę z cukrem i wodą rozpuszczamy w rondelku nie dopuszczając do wrzenia. 2. Po przestudzeniu miksujemy z pozostałymi składnikami. Wylewamy do tortownicy o średnicy
UgotujmyTo.plśledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie , śmietanie , oleju , z rodzynkami w curry , z jabłkami i buraczkami , po sułtańsku , sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką . Jena z moich tegorocznych propozycji na Święta Bożego Narodzenia to tatar ze śledzia. Z tatarem ze śledzia jest
UgotujmyTo.pllekko solonych śledzi Matjas 1 duża cebula 1 duże kwaskowe jabłko cukier biały pieprz ocet 1 kubek śmietany 18% 3 łyżki majonezu Śledzie dobrze umyć, osączyć i pokroić w niewielkie kawałki. Obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić na minimum 1 godzinę. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem oraz śmietaną. Doprawić
Świat Domowej Kuchnikapusta lodowa 1 puszka groszku konserwowego 1 pęczek szczypiorku 1 jabłko 1 marchewka 1 czerwona cebula sól cukier 1/2 łyżeczki musztardy 4 czubate łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu Najbardziej lubię kolorowe surówki. Dlatego dziś surówka z koloru zielonego, czerwonego, pomarańczowego i białego :) Surówka stanowi doskonały dodatek do obiadu, ale również można ją zjeść jako danie nie zależne. Kapustę(...)drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić w paseczki. Wszystkie warzywa wrzucić do miski. Dodać sól i odrobinę cukru do smaku. Groszek dokładnie odsączyć i dodać do surówki. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Dodać do surówki. Wymieszać. Najlepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego
Świat Domowej Kuchniwszystko ładnie rozgnieść do otrzymania jednolitej konsystencji. 3. I już wszystko gotowe , teraz wystarczy przełożyć wszystko na talerze i podać do stołu. Jako surówkę polecam pora z jabłkiem w śmietanie. Pokroić pora w drobne paseczki , a jabłko w drobną kostkę , dodać śmietanę , szczyptę soli i sok z cytryny, wszystko wymieszać i surówka gotowa ;) A do przyjemniejszego gotowania
Gotuj Z Muzykąrzecz , którą mogłabym jeść codziennie i nigdy nie będę miała dosyć ;) Lubię naleśniki nie tylko te w wersji na słodko , ale również wytrawnej czy na ostro. Z serem .. z jabłkami … śmietaną , mięsem , pieczarkami czy warzywami – kombinacji jest nieskończona ilość a ograniczyć może nam tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia! Dziś mam dla Was te serowe
Ostra na Słodkośmietany , absolutnie nie wymaga wyrastania. Śmiało może posłużyć nie tylko do przygotowania przysmaków ze szpinakiem , ale również mięsnych … z dodatkiem kaszy czy też na słodko , np. z jabłkami. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka pszenna – 150 g - świeże drożdże 10 g - śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki - margaryna – 120 g - sól – 1 łyżeczka FARSZ: - szpinak
Ostra na Słodkoominie. Szalotka i sernik pojawiły się na stole. edit. wieeeeeelka szarlotka i jeszcze większy sernik. Czuć , że ciasta świeże , domowe … Szarlotka z dużą ilością jabłek na przepysznym kruchym cieście. Sernik jak dla mnie troszkę zbyt ciężki , zbyt zbity , ale to jest tylko i wyłącznie kwestia gustu. PODSUMOWUJĄC : Kuchnia tradycyjna , polska , ciężka , która ma swoje plusy i minusy
Ostra na Słodkoktóre wcale mi się nie nudzą i z przyjemnością zajadam je w różnej postaci. Żeberka duszone … żeberka smażone … w miodzie …na ostro czy też pieczone z jabłkami. Dziś mam dla Was te najbardziej proste , ale nie znaczy , że najmniej smaczne – wręcz przeciwnie : z przyjemnością skuszą się na nie zarówno panowie , jak i panie. Polecam! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkopada , kiedy ktoś mnie pyta na co mam ochotę. To właśnie naleśniki są tym daniem , którego nigdy nie mam dosyć! Z bananami … toffi … z czekoladą … z jabłkami … serem … zapiekane …. po góralsku … – i wiele wiele innych jeszcze u mnie na blogu! A dziś mam dla Was przepis na kolejne – tym razem
Ostra na Słodkobył najbliżej liczby ,,trzysta dwadzieścia dwa,, wygrywał nagrodę główną czyli ,, Piernikowego Zlepiucha,, !. W dzień Wigilii pachniało w domu lasem, bo w pokoju stanął dumnie świerk ozdobiony czerwonymi jabłkami, Aniołkami z waty, pierniczkami - prosiaczkami oraz mnóstwem cukierków. Dom był odświętnie przybrany kolorową bibułką i nowymi dywanikami z gałganka. Jedną z piękniejszych tradycji jaka dzieci pielęgnowały co roku był
Apetyczna babeczkaświątecznym jarmarkom. Znaleźliśmy trzy - skupiska małych domków pełne najróżniejszych pyszności (o æbleskiver i gløggu już pisałam, są też naleśniki, gorąca czekolada, gløgg w wersji ekskluzywnej, czyli z białego wina, jabłka i migdały w karmelu, a także mniej świąteczne, ale uwielbiane przez Duńczyków hot dogi) i dekoracji. Zaopatrzyliśmy się w szklane aniołki i ornamenty, a także wyjątkowe, drewniane bombki - choinka
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoczuć magię świąt z rana! Składniki: 1/2 szklanki wody 2,5 łyżki płatków owsianych 1 łyżka płatków jęczmiennych 1 łyżeczka otrębów żytnich garść orzechów włoskich i migdałów 1/2 jabłka 1/3 banana 1 mandarynka (+ sok z drugiej mandarynki) szczypta soli, łyżka cynamonu, łyżka miodu Przygotowanie: Do gorącego garnka wrzucamy płatki z otrębami. Podgrzanie ich nada owsiance pysznego, orzechowego smaku
Kitchens Alphabet