Bardzo smaczna i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem białej rzodkwi i innych składników. Składniki: -kilka liści kapusty pekińskiej -pół białej rzodkwi -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna cebula -przyprawa warzywna -majonez Z kapusty wycinamy zgrubienia a liście kroimy na drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na grubych oczkach tarkujemy jabłko, rzodkiew
Maminek kulinarnyoraz 6 łyżek do bezy -szczypta kwasku cytrynowego do bezy -2 szklanki mąki -kostka margaryny -2 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp ) Margarynę z cukrem i aromatem ucieramy w makutrze. Stopniowo dodajemy żółtka i nadal ucieramy. Dodajemy mąkę
Maminek kulinarnyZapowiadana surówka z młodej kapusty. Składniki: -pół główki kapusty -jedna duża marchewka -jabłko -szczypior -koperek -sok z cytryny do smaku -2 łyżki oleju -przyprawa warzywna Kapustę drobno szatkujemy. Obrane jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko łączymy w misce, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny
Maminek kulinarnypszennej razowej 80g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 150g marchwi, obranej i startej na tarce 1 jabłko, obrane i starte na tarce 100g czekolady mlecznej, posiekanej na małe kawałki Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej rzepakowy. Mąkę, proszek, sodę, przyprawę do piernika i cynamon mieszamy(...)misce i dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy tartą marchew, jabłko i posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 25-30 minut. Przed podaniem muffinki możemy oprószyć cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnyskładnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki: 500g makaronu Spätzle
Smakowity Blog Kulinarnysurówki coleslaw poza kapustą znalazła się też marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis podstawowy możemy dowolnie wzbogacać. Tylko czy nadal to będzie coleslaw? Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 1 cebula
Smakowity Blog Kulinarnychorób autoimmunologicznych, cukrzycy i niektórych typów nowotworów. Ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Włoskie książki kucharskie pełne są przepisów na królika np duszonego z prawdziwkami, prosciutto, cynamonem i goździkami, nadziewanego jabłkami, podawanego z karczochami, oliwkami i posiekaną pietruszką. Serwują go też po myśliwsku z polentą, marynują w cytrusach, tymianku, następnie duszą w białym winie, po czym podają z oliwkami
Smakowity Blog Kulinarnyroku, owoce zwłaszcza jabłka i pomarańcze, pokrojone na plastry, suszę na kaloryferze. Zachęcam Was do przygotowania dekoracji z użyciem plastrów pomarańczy nie tylko świetnie prezentują się na choince, ale także jako dekoracja prezentu świątecznego. Suszone plastry pomarańczy Składniki: pomarańcze dodatkowo pergamin Saga 33x27 cm Przygotowanie: Pomarańcze kroimy na plastry, układamy na pergaminie, a następnie na wyczyszczonym kaloryferze. Suszymy
Moja smaczna kuchniatradycyjnej sałatki jarzynowej. Składniki: 4 średnie marchewki 2 małe selery 3 średnie pietruszki 4 równej wielkości nieduże ziemniaki 1 duży słoik ogórków kiszonych jeden mały por (biała część) 1 jabłko 1 puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo (u mnie jako dodatek nieobowiązkowy) majonez kwaśna gęsta śmietana musztarda sól i pieprz natka pietruszki Marchew, selera, pietruszkę i marchew wyszorować(...)Zalać wodą, by wszystkie były w niej zatopione, przykryć i ugotować do miękkości. Wyjąć, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę razem z ogórkami kiszonymi i obranym jabłkiem. Pora przekroić wzdłuż, umyć pod bieżącą wodą, pokroić drobno. Zalać wrzątkiem z odrobiną soli i odcedzić po kilku minutach. Następnie zahartować. Dodać do warzyw razem z odcedzoną kukurydzą i posiekaną natką. Czasami, choć
Czerwień i błękittradycji stało się zadość, rano Panowie znaleźli słodkie drobiazgi. A ja dostałam smsa od Dużego - Ty pewnie nic nie dostałaś, bo niegrzeczna byłaś . Hmm... Cóż... Jednak dostałam - moje ulubione jabłka w karmelu, które sprzedają na straganach pod domem. Mniam! Dziękuję Mikołaju. Ponieważ nie tylko Mikołaj lubi sprawiać słodkie niespodzianki, też postanowiłam coś przygotować. Miałam akurat kawałek ciasta, na które
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszczelnej puszki. Zaraz po upieczeniu pierniczki są miękkie, później twardnieją, a po leżakowaniu znów miękną (żeby przyspieszyć ten proces, do puszki, w której leżą pierniczki, można włożyć kawałek jabłka). Smacznego! Mam nadzieję, że na zdjęciu widać, jak bajecznie wyglądają, kiedy się je podświetli. Sądzę, że na choinkę są idealne! Tymczasem dowiedziałam się, że z moich świątecznych planów nici
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzekąsić w ramach śniadania (a muszę zaznaczyć, że rano mam pewne problemy z konsumpcją pokarmów stałych). Mój wzrok padł na coraz smętniejszego banana leżącego w miseczce obok jabłka i trzech pomarańczy. Co by tu zrobić z takim biednym, brązowawym banankiem? No przecież nie po prostu zjeść... Wtedy przypomniałam sobie o truskawkach, które leżakują w najciemniejszych zakamarkach zamrażarki (no przecież
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 180 st. C. 30 minut. Ostudzić. Posypać cukrem perłowym. Smacznego! Jeśli nie macie rabarbaru - taka tarta sprawdzi się z każdymi owocami - śliwkami, malinami, jabłkami, morelami... Z czym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto i owoce, doskonale uwydatnia ich smak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniedomkniętym oknem, a deszcz tłucze o szyby z całą jesienną stanowczością. Ulubiona lampa oświetla pokój delikatnym, mlecznym światłem, na stoliku w kącie pali się świeczka, podgrzewając olejek o zapachu jabłka z cynamonem. Siedzę na kanapie w powyciąganym, ciepłym swetrze w paski, zawinięta w słonikowy koc, w tej chwili z laptopem na kolanach, ale już za chwilę jego miejsce zajmie
Pożeraczka, czyli raz adobrze